Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Mýty o bioproduktech: Bio je zdravější, plnější vitamínů a pomůže při hubnutí

Proč jíst párky chutnající jako překližka a sýr bez chuti a vůně, když můžeme mít uzeniny z opravdového masa a čerstvý sýr z kozí farmy? Není divu, že jako odpověď na nekvalitní potraviny se světem šíří sympatie ke všemu, co je bio. Pro gurmány jsou biopotraviny jako stvořené, nejsou ale samospasitelné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

l.g

BIO

Souhlasím s již níže napsaným, že BIO je nejlepší marketingový tah posledních několika let. Při tom se vydává zboží běžné kvality za něco extra s přirážkou 100%. Rozdíl je jen v tom, že ta běžná kvalita se dodržuje, což tak u řady levných potravin není. S hnojením to má společného jen poměrně málo.

Ne nadarmo koluje vtip o rozdílu mezi normálním a BIO zemědělcem - Normální zemědělec hnojí ve dne, BIO zemědělec hnojí v noci.

0/0
11.7.2010 2:12

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

Re: BIO

je vidět, že to vůbec nechápete, BIO může (a taky "musí") hnojit, ale jde o to čím, a taky je to kontrolovaný

s cenou je to asi taky jako jinde, připlácí se za značku, ale každopádně to nemůže bejt levný jako ty "obyčejný" sajrajty

0/0
12.7.2010 2:22

chudacek.blbecek

Re: BIO

Když ony ty "obyčejný sajrajty" už kolikrát ani nejsou levný. Teda jsou levný pro řetězce, který koupí lacino česnek z Číny a pak ho prodávají stovku za kilo. To mi nějak šíleně levnější nepřijde.

0/0
15.7.2010 12:01

Kartony

Já nejsem gurmán a stačí mi normální potraviny,

které jsou levné a stejně zdravé jako BIO. Kdyby se všechyny potraviny vyráběly technologií BIO, tak chcípneme hlady, protože ty technologie jsou vysoce neproduktivní. Proto jsou biopotraviny přes velké dotace dražší než normální.  Neměly by být vůbec dotované. Je to jako se vším BIO - zelená energie, biopaliva, biomasa a podobně. Kdyby to bylo bez dotací, prosím; kdo na to má, ať si to kupuje, ale takhle je to okrádání všech ostatních, kteří jsou skromní a BIO nepotřebují. Je mi 78 let a jedl jsem v životě jeno normální potraviny z obchodu.

0/0
10.7.2010 19:30

Peťulák2

Re: Já nejsem gurmán a stačí mi normální potraviny,

Tak to patříte do generace lidí, která se tu má nejlíp. Jako dítě jste žil v ještě bezchemickém, čistém prostředí a jako starý využíváte velice rozvinou lékařskou péči. To už se dnes nikomu z nás mladých nemůže přihodit. Chemii do nás rvou od dětství horem spodem, střední věk prožijeme namísto v pomalém socialistickém podniku v počítačovém stresu a do důchodu buď ani nedojdem, nebo budeme muset makat, protože zatímco my zajišťujeme důchod vám, nám už ho nikdo nezajistí.

0/0
11.7.2010 13:46

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

Re: Já nejsem gurmán a stačí mi normální potraviny,

nechcípli bysme hlady, ale nejspíš bysme se tolik nepřemnožili, bylo by lidí kolik Země normálně uživí a ne uměle vyhnané chemií

stejně nakonec, až dosáhne populace vrcholu, rychle všechno vyžere, potom skutečně budeme chcípat hlady, nezastavitelně

0/0
12.7.2010 2:24

Pan Hrnek

Proč je jídlo

to poslední, za co jsou lidi ochotni platit? Vždyť je to jedna z nejdůležitějších věcí. Kolik utratí rodina za provoz mobilů, nová plazma, novej model tel.........???? Cena BIO bude vždy vyšší, ale pokud si ze mě obchodník dělá už pr..., tak je třeba mu o tom dát vědět. Ke všem těm studiím, které rozdíl ještě nenašli. Podívejte se na čísla o kolik procent se zvýšil počet alergií, exemů, rakovin, cukrovek atd.........  Není to jenom jídlo, ale je to jedna z podstatných věcí. Kde jinde začít??????????

0/0
10.7.2010 17:27

MORTONEK

BIO= normální kvalita ,co není BIO je kvalita podřadná

Naprosto souhlasím s jedním z předchozích příspěvků.To co se nám servíruje pod nálepkou BIO,by mělo být považováno za normální,přirozenou kvalitu na rozdíl od toho co BIo není.tzn když něco nesplňuje požadavky BIO znamená to že je to znečišténé buď chemicky/a má to pak trvanlivost třeba x dní,týdnů nebo měsíců,protože to ani bakterie odmítají sežrat/ nebo je to znečištěné geneticky/GMO potraviny/ u nichž žádný seriózní dlouhodobý výzkum nebyl proveden a ani nemohl protože jsou pěstovány v řádu let,tudíž nikdo nemůže vědět co způsobí jejich konzumace třeba po 20 letech.

Kdysi jsem choval želvy a ty dokonale rozeznaly saláty kupované běžně a a saláty domácí ze zahrady a mnohdy se těch prvních vůbec nedotkly,asi věděly že jsou nadopované chemií.

0/0
10.7.2010 16:20

Martini Dry s olivou

Re: BIO= normální kvalita ,co není BIO je kvalita podřadná

Myslím, že všichni budou souhlasit s tím, že to, co si vypěstuješ doma je lepší než kupované - to je bez debat. Tady je potíž s "bio", co se prodává v krámech - to je jen předražený brand a, jak jsem už psal, fenomenální úspěch marketérů v potr. průmyslu. Jeden příklad za všechny - porovnej "bio" vejce z krámu a od vlastní slepice - pořád je to nebe a dudy.

0/0
10.7.2010 16:28

wrah

Re: BIO= normální kvalita ,co není BIO je kvalita podřadná

Bohužel, krám BIO je často opravdu jen značka, ale v reálu je to humáč. Ono také nejde jen o to, jak byla dotyčná potravina získána, ale z čeho je složena. Jak tu někdo psal: Když bude buřt složený z 25% masa a 50% mouky, ale vše tz toho bude bio, tak je to bio buřt.. A přitom za cenu 100 kč/kg získáte vlastně podobné svinstvo jako známé Makro párky. Viz google, párečky z makra, hned první výsledek. To není vtip, žádné maso tam není.. Ale podobný výsledek umí být i BIO, pokud tam namísto chemie nacpou více koření a soli. A nejhorší podraz, je to neskutečně nezdravé, ale chutná to docela dobře.. Obávám se, že jediná reálná možnost kontroly by byla ne značka bio, ale trvat na tom, že masný výrobek musí obsahovat nejméně 90% masa (plus tuku a přpadně malé množství kůže), dále kategorie "výrobek s masem" kde by to bylo třeba do 60% a nakonec kategorie "levný blivajz" kde je jasné, že ten salám viděl maso akorát tak na vedlejší lince.. A je v něm separát, mouka a kůže..

0/0
10.7.2010 19:27

ErikM

zkušenost

Kdysi jsem chvilku dělal na biofarmě, domácí strava...v životě jsem si tak dobře nepochutnal na jídle...není nad čerstvé a bez chemie

0/0
10.7.2010 13:51

Martini Dry s olivou

Re: zkušenost

Vsaď se, že nepotřebuju farmu, abych si pochutnal minimálně stejně dobře.

0/0
10.7.2010 16:06

wrah

Re: zkušenost

Kdo jednou (opravdu stačí jednou) v životě ochutná, jak chutná skutečné jídlo a opravdu nemusí být bio, stačí jen domácky pěstované či vykrmené, ten si už NIKDY nepochutná na párku z Makra za 40 kč, nebo na dovozových rajčatech bez chuti. Máte představu, jak chutná třeba takový obyčejný špekáček nebo gothaj, který obsahuje 95%+ domácího prasete? Takového, co nebylo krmeno krmnou směsí, ale řepou a šrotem? Jak chutná vajíčko, ne produkt ubohých slepic z drůběžárny.. A třeba jak výborný je čerstvě vykopaný brambor, upečený jen tak v horkém popelu..

0/0
10.7.2010 19:04

Martini Dry s olivou

Jeden z vůbec

nejlepších marketingových tahů posledních několika desetiletí.

0/0
10.7.2010 13:33

Paxa

Označení "BIO" budí dojem,

jako že jde o jakýsi "nadstandard". Já osobně razím pravidlo, že tomu říkám NORMÁLNÍ potraviny (a nemusí být "bio" podle těch všech vyhlášek - patří sem třeba taky párek bez mouky apod.).

Zdravotí výhody či nevýhody posoudit neumím, ale chuťové rozdíly jsou naprosto evidentní. Nehledě nato - nemusím-li, nehodlám jíst umělou hmotu a nehodlám ji ani platit. Pravda - "bio" (či jak to nazveme) jsou sice možná dražší - ale platím opravdové jídlo, ne polystyrén - a jak je známo, dobrého člověk sní na množství méně - chuťový zážitek je intenzivnější a člověk je jakoby dřív syt. Na hubnutí nevím, jak fungují, ale jejich hodnota coby výživy mi přijde vyšší.

Takže můj osobní názor - je to vlastně docela ekonomické, je to chutné a je to NORMÁLNÍ, nenechme si vnucovat, že jde o luxus.

0/0
10.7.2010 10:37

Jean-Luc Picard

Re: Označení "BIO" budí dojem,

Pozor, mícháte jablka s hruškami.

I levný (moučný) špekáček či párek může být BIO. Stačí jen, když vše (i ta mouka) budou v kvalitě BIO.

Lidé chtějí levné potraviny, obchody mezi sebou bojují - a kde jinde, když ne v cenách. To je bohužel průvodní jev tržního hospodářství. Standardizovanou kvalitu by zajistily jen normované receptury, ale to je "nezdravá" regulace trhu.

Mimochodem ani vysoká cena není zárukou kvality, občas platíte za značku více než za výrobek (třeba u oděvů i elektroniky je to více než zjevné).

0/0
10.7.2010 10:52

Peťulák2

Re: Označení "BIO" budí dojem,

Hlavně díky intenzivnější chuti a lepším výživovým hodnotám je toho vašeho NORMÁLNÍHO jídla potřeba sníst míň, takže se po tom tak nepřibírá. To je obrovská výhoda, kterou jsme zatím moc nepochopili.

0/0
10.7.2010 12:14

Mablung

Re: Označení "BIO" budí dojem,

Nesmysl.

Pribira se z nedostatku pohybu, prilisneho mnozstvi sacharidu a tuku. Casto take diky zrani z nudy, treba u televize. Kdyz kazdy den zbodnete 100 g biocokolady a date si k televizi bio chipsy k veceri hranolky z bio brambor delane na bio oleji. Pak si date bio salat s bio zalivkou. Budete tloustnout stejne. Mozna zhubnete, ale to maximalne diky tomu ze si date neco z bio vajec co v sobe bude mit prilisny obsah salmonely. Mikrobialni znecisteni je dalsim problemem biopotravin.

0/0
10.7.2010 15:35

Peťulák2

Re: Označení "BIO" budí dojem,

Já nikde nenapsala, že čekám, že po BIO zhubnu. Jen, že běžné potraviny z hyper super, kde se nahrazuje, co se dá, a na všem šetří, nedodají lidskému tělu dostatek energie (viz níže). Ano, když budu sedět jak pecka u televize a cpát se hranolkama, tak mě ani BIO produkt nezachrání.

0/0
11.7.2010 13:55

Martini Dry s olivou

Re: Označení "BIO" budí dojem,

Vědomě lžete nebo jen prostě neuvažujete?

0/0
11.7.2010 0:21

Peťulák2

Re: Označení "BIO" budí dojem,

Co je na tom za neuvažování? Když jíte špatné jídlo, tak do těla nedostanete potřebnou výživovou hodnotu, takže jste unavený a nechce se vám hýbat. A navíc, jak se snažíte "dojíst do syta", tak toho do sebe nacpete mnohem víc.

Tudíž samozřejmě ano, hýbeme se dnes méně, to nepopírám, ale ani nedostáváme potřebnou výživu. Pokud chceme, aby kočka chytala myši, musíme ji pořádně nakrmit. Protože jedině zdravá a dobře živená kočka na to bude mít energii. Když jí dáme kolínka se slovy, ať si k nim maso uloví, tak nám kočka v domě bude na dvě věci.

0/0
11.7.2010 13:52

chudacek.blbecek

Re: Označení "BIO" budí dojem,

Ve skutečnosti je to tak, že polotovary jsou bohaté na cukry a tuky (tedy zdroje energie), ale neobsahují dostatek vitamínů a jiných pro tělo potřebných látek. Takže energie získáváme dost, ale přesto jsme podvyživení. Rozdíl mezi zeleninou v supermarketech a tou bio, je především ten, že bio není v takové míře chemicky ošetřená a při jejím požití člověk nepřijímá tolik látek které tělo rozhodně nepotřebuje (pesticidy, dusitany, chlór atp.)

0/0
15.7.2010 11:59

Extra Želvu smazání nezastaví

placebo

Dejme do "bio" obalu klasicky (teda chemicky) vyrobenou potravinu a do normálního sáčku z hypermarketu  dejme stejnou potravinu, akorát z domácí zahrádky s nejlepší péčí.

Jaká bude náhodnému člověku chutnat víc, když si bude moct prohlídnout obal? Samozřejmě že ta z bio obalu (teda ta chemická).

0/0
10.7.2010 9:19

Martini Dry s olivou

Re: placebo

Jak jsem psal výš - je to marketing. A obal rozhodně prodává. Např. nejlepší tatarská omáčka (Agricol), doplácí na totalitní vyvedení sáčku... Lidé radši koupí řídkou a hnusnou "Helmancku".

0/0
10.7.2010 13:40

Mablung

Re: placebo

Ja chutove porovnal oboji a proste mi chutna Helmans. Ne vzdy plati ze zdravejsi/kvalitnejsi potravina musi chutnat lepe. Me treba chutna vice 200 g tesco cokolada za 0.86 libry nez 100 g Lint cokolada za 1.35 libry. Ta druha bude urcite kvalitnejsi, ale me chutove bunky kvalita nezajima, ty zajima chut ... . Samozrejme, je pravdepodobnejsi ze kvalitnejsi potravina bude chutnejsi. Treba u sunky je to prakticky pravidlo. Ale ...

0/0
10.7.2010 15:39

Martini Dry s olivou

Re: placebo

Souhlasím, je to jak u čeho. Jinak, já neříkal, že tatarka od Agricolu je zdravější/kvalitnější :-) - není bio, má jen štempl "Klasa", to je vše.

0/0
10.7.2010 16:08

eltu

spravne bio

Spravny bio zemedelec chodi hnojit v noci aby to bylo bio :-D

0/0
10.7.2010 9:17

Bartiqe

podstatna poznamka

Co ja vnimam ako jednu z najpodstatnejsich vyhod BIO potravin je fakt, ze su v ponuke mnohe produkty, ktore sa v ne-BIO prevedeni vobec (alebo len velmi tazko) daju zohnat.

Co sa tyka plnej chuti, ta sa niekde prejavi viac a niekde menej. Pekny priklad je cervena repa - to je neskutocny rozdiel.

0/0
10.7.2010 9:00

Peťulák2

Re: podstatna poznamka

Červená řepa mi děsně chutná z DM drogerie. Akorát je tak 2x dražší než běžná v obchodě.

0/0
10.7.2010 12:16

Martini Dry s olivou

Re: podstatna poznamka

Jasné, v drogerii měli vždycky nejlepší potraviny... ;-D

0/0
10.7.2010 13:34

jane

Re: podstatna poznamka

Jasně, někdy si tam zajděte, abyste zjistil, že v DM prodávají i Bio potraviny - většinou z Německa. Já tam pravidelně kupuju zeleninové bujóny, těstoviny. A teď se smějte;-D !

0/0
10.7.2010 13:49

Martini Dry s olivou

Re: podstatna poznamka

Bio potraviny nekupuju - nevěřím tomu, nemám na to a hlavně si téměř vše sám vypěstuju (a vejce snesu).

0/0
10.7.2010 14:39

Karel Infeld Prácheňský, osobně

Re: podstatna poznamka

A máslo máš na hlavě, viď?

0/0
13.7.2010 16:24

jyr

Když víte jaká (ochutnáte),

rajčata a ostatní zeleninu a ovoce koupíte velmi chutná i bez bio zdražení. O nic jiného nejde, jen o peníze rudozeleným ekoteroristům na jejich tunely. Ani zdravější, ani hubněnětějjší, ani zdravější, jen drazší. 

0/0
10.7.2010 0:35

wrah

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

Trochu bych se hádal, rajčata zakoupíte 3/4 roku pouze nechutná a v zimě navíc neskutečně předražená. Prakticky jediná možnost jak se dostat ke slušnému rajčeti je mít ho z vesnice. Ostatně co se další zeleniny týká.. Máte vůbec představu, jak chutná takové čerstvé zelí? Kedlubna, ředkvičky, salát? Na rozdíl od zeleniny ze supermarketu ta bio nevydrží x týdnů protože není politá svinstvy a tak musí být čerstvější. Ale pravda, s cenami místy dost ulétli.

0/0
10.7.2010 5:22

kacenkin

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

Není problém, nakupuji zeleninu přímo od pěstitelů z vesnice, řadu věcí si vypěstuji sám....

Ano, zelí z pole, nebo rajčata ze zahrady chutnají lépe, souhlasím, ale třeba kazivost mají podobnou (pokud srovnáváte stejně dozrátá = v marketech mají úmyslně nedozrátá)

Ale chce to trošku myslet, za komančů, před nástupem globálního zásobování nebyla mimo sezonu ŽÁDNÁ rajčata (a nejenom rajčata)

Jablo z mého sklepu a jablko z hypermarketu se mi kazí stejně, takže bych rozhodně nevěřil všem EKOžvástům zelené mafie :((((

0/0
10.7.2010 7:35

Peťulák2

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

Problém je, že i kdybychom si v zimě vypěstovali u nás rajčata ve sklenících a byla by za rozumnou cenu, tak je šikovně někam vyvezeme. To samé se vším ostatním. Protože EU podporuje tady vývoz, tamhle dovoz, tak se nám vyplatí ne to prodávat doma, ale podtrhnout to zelené a vézt to přes půl Evropy v mrazu. Takto si například vyměňujeme jeblka se Španělskem. Je fakt, že dovoz převažuje asi 5x, ale i tak my téměř všechno jabka vyvezeme tam a 5x tolik zase dovezeme. A všechno musí být ochemiované a podtržené, aby to vydrželo transport.

Přitom člověk by měl jíst především rostliny a zvířata ze svého okolí, na které je navyklý a přizpůsobený. Na česnek z Číny navyklí nejsme. Taky nám nechutná.

0/0
10.7.2010 12:21

wrah

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

Jen taková další maličkost, citrusy. Ty co jsou ošetřené chemií vám už při oloupání pocákají prsty blivajzy, po kterých pálí jazyk, potřísnění samotného plodu se nevyhnete. Na druhou stranu, chuť má stejnou BIO pomeranč, jako pomeranč uškubnutý kdekoliv ve španělsku u cesty, klidně hned vedle elektrárny. Sice ten druhý stoprocentně obsahuje škodlivé látky, ale chutná dobře.

0/0
10.7.2010 18:53

Jandik73

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

Ty svinstva se tam lejou při pěstování. Mimochodem docela by mě zajímalo, jak se pěstuje bio banán, když drtivá většina banánovníků je postižená plísňovou chorobou a musí se stříkat chemií.

0/0
10.7.2010 8:52

Jean-Luc Picard

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

Bio je mnohem složitější na lidskou práci. Musí se totiž stříkat a hnojit v noci, aby to nebylo tak vidět. ;-D

0/0
10.7.2010 10:47

jyr

Re: Když víte jaká (ochutnáte), wrah

wrahu, naše rodina má jednu velkou a jednu obrovskou zahradu, měli jsme čtyři ZAHRADY - se stárnutím naší rodiny a mojí nechuti to dělat, jsme dvě prodali a jednu darovali dětem. Když se v tom vyznám, koupím výbornou (chuťově) zeleninu skoro celý rok a v létě si něco vypěstujem.

0/0
11.7.2010 12:14

MrEx

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

To je hloupý názor neználka. BIO potraviny jsou MINIMÁLNĚ chutnější, žádné bezchuťové umělotiny jako většina "běžné" zeleniny a ovoce v obchodech... Než napíšeš takový žvást, aspoň to vyzkoušej... Rv

0/0
10.7.2010 16:23

jyr

Re: Když víte jaká (ochutnáte),

Naše rodina měla 4 zahrady a má pořád jednu velkou a jednu obrovskou. Nikdy jsme, nejmíň 38 a více let, nic nehnojili umělákem, nic proti ničemu nestříkali, co nám "škůdci" nechali, zbylo pro nás. Na zahradách hnízdí spousta ptáků.

O "rudozelenéekoteroristickébio" zelenině víte a platíte vše.

Skutečnou domácí zeleninu neznáte. 

Pořád jsem schopen koupit normálně (sezoně) drahou chutnou zeleninu.

0/0
11.7.2010 12:27





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.