Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi vášnivě houbaří, ale nesbírají cokoliv a raději suší, než nakládají

Téměř pětina našeho národa se označuje za vášnivé houbaře, další čtvrtina považuje houbaření za důležitou součást svého života. Přes 41 procent Čechů dokonce ochotně obětuje svému koníčku i část dovolené. Přesto sbíráme jen to, co dobře známe. A raději houby sušíme, než nakládáme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Naked and petrified

Češi jsou vášniví houbaři, ale sbírají jen ty druhy, které

dokonale

znají...

Ja ja, ty otravy kazdy rok prece nesvedci o nicem jinem, zeano...

0/0
15.7.2010 11:41

Labaro

Co tím chtěl básník říct?

Protože taky rád houbařím, článek jsem si se zájmem přečetl. Nic zajímavého nebo nového, kromě  informace, že někdo dělal jakýsi výzkum, jsem se však nedověděl. Škoda času jak autorova, tak čtenářova...

0/0
15.7.2010 10:33

Lanolin

Re: Co tím chtěl básník říct?

No celkem máte pravdu, ale zajímavé je, jak málo lidí zavařuje houby. Já ty slizoně v kyselkavém nálevu přímo zbožňuji, dá to sice více práce než jen usušit, ale stojí to za to.

Hlavně by mne ale zajímalo, jak je to se sběrem hub ve světě, jestli také sbírají, co se tam sbírá, co tam roste atd.

0/0
15.7.2010 10:58

Labaro

Re: Co tím chtěl básník říct?

Já houby ve sladkokyselém nálevu mám taky rád, ale dome je jím jenom já. Dávám do nich hodně cibule, (na 2 díly hub asi 1 díl cibule), ta je taky vynikající. Jinak aniž jsem dělal jakýkoli průzkum, tak jsem přesvědčen, že největší množství hub se konzervuje mražením. NA tento způsob konzervování asi "výzkum" pozapomněl. Je to nejrychlejší, houby jsou univerzálně a rychle použitelné. Sušené houby dělám jen z nejlepších kusů, i tak je vždycky problém s místem na sušení. Sušené houby jsou nenahraditelné do kulajdy nebo hubníku. Ale třeba houbový guláš z nich neuděláte.

0/0
15.7.2010 11:59

chudacek.blbecek

Re: Co tím chtěl básník říct?

A neměl bys nějakej spolehlivej návod na mražení hub? Nemám s tím zkušenosti, ale vždycky jsem si představovala, že zamražení je zničí.

0/0
15.7.2010 12:59

Jandik73

Re: Co tím chtěl básník říct?

Pokrájet na kosty a spařit vařící vodou (nebo minutku povařit ve vodě s trochou octa). Potom do pytlíků a do mrazáku.

0/0
15.7.2010 14:47

YenneferXX

Re: Co tím chtěl básník říct?

My z toho děláme rovou základ na omáčku, polévku - podusit na másle do mírného změknutí, naládovat do pytlíků a po zchladnutí zamrazit.

0/0
15.7.2010 15:23

chudacek.blbecek

Re: Co tím chtěl básník říct?

Obojí zní dobře, díky R^

0/0
15.7.2010 15:35

Labaro

Re: Co tím chtěl básník říct?

Přesně tak, já houby vetšínou 2-3 minutky povařím a přitom sbírám pěnu (ve které jsou nečistoty). Z hub se tak dostane vzduch, který je nežádoucí a objem se zmnší asi na polovinu, to je v rámci úspory místa v mrazničce taky velmi žádoucí. Potom nalít nad dřezem do cedníku, proplachovat studenou vodou až do vychladnutí, hned dát do pytlíků ne bo krabiček a zamrazit.  

0/0
18.7.2010 21:17

xgeorgo

Re: Co tím chtěl básník říct?

a přesně pak  šup do mrazáku nebo skleniček a zavařit dvakrát po hodině na 100° a vydrží opravdu věky

0/0
1.9.2010 18:09

-robi-

miluji výzkumy

Možná by stálo za zveřejnění i kolik bylo respondentů daného výzkumu, v jakých lokalitách, jakých věkových skupin apod. Jistě, když se seberu, pojedu na Vysočinu do vesnic a vesniček utopených v lesích, dostanu výsledky diametrálně odlišné od dotazování se v Brně, Praze, Ostravě, Jihlavě, Mikulově, Znojmě, ... Mykologii se věnuji nemálo let a myslím si, že tento výkřik do tmy by měl ve tmě zůstat nadále stejně, jako jeho autor.

0/0
15.7.2010 2:32

pefben2

Re: miluji výzkumy

Ano. Máte pravdu. Oničemný článek.

Kromě toho mne se neptali ;-D. Já vůbec nesuším, zato zavařuji..... ;-D

0/0
15.7.2010 11:02

h(r)ochy

Re: miluji výzkumy

No vidíte a já Vám zase mohu zodpovědně říci, že se houbaří všude kde to jde. A když nejde, tak se vyjede na chalupu. Bydlel a žil jsem na mnoha místech naší krásné zemičky a je jasné, že třeba v centru Brna budete moci tak maximálně škrábat houbičky ze stěn starých budov. Nicméně třeba tady u nás v Kohoutkách se houbaří o sto šest. Napravo les, nalevo les, zezadu to jistí obora s divokými prasaty a jenom jedna tenoulinká silnice, která nás pojí s tou naší krásnou obydlenou zatáčkou.:-)

0/0
15.7.2010 15:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.