Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Máte-li královské choutky, připravte si kachnu na pomerančích

Recept na křupavou a voňavou florentskou pečínku je starý minimálně půl tisíciletí. Tehdy byly sice pomeranče vzácností, jejich dnešní dostupnost nicméně této delikatese podávané i na francouzském královském dvoře na chuti a půvabu nikterak neubírá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

kabalenka

kachna

Kachnu na pomerančích chci vyzkoušet od dětských let, když jsem o ní četla v pohádkách. Nebude to moc do sladka? Nesnáším sladká nebo sladkokyselá masová jídla.

0/0
3.8.2010 15:13

mafol

???

 kus sýra grana padano (můžete ho nahradit parmazánem) nahrazovat pazmazán parmazánem to je tedy pecka

0/0
1.8.2010 12:31

Petr z Bologni

Re: ???

Dovolil bych si v jistem smeru oponovat: Grana Padano neni Parmigiano Reggiano (parmazan). Parmazan je nanejvys vyberovy syr vyrabeny pouze z mleka krav, ktere se volne pasou (stato brado) na horskych loukach v omezene oblasti nad Parmou. Mleko musi byt dodano do mlekarny ve stanovenou dobu (velmi brzy rano po rannim dojeni). Syridlo (enzym na srazeni mleka) se pouziva pouze z zaludku  mlekem krmenych telat (posledni dobou se experimentuje tez s enzymem produkovanym geneticky upravenou bakterii). Parmigiano se po uvodnim zpracovani (jako prisadu je mozno pouzit pouze sul) nechava zrat az tri roky (a kazdy den se kazda forma - cca. 18 kg - musi na regalu otocit).Pak nastupuji velmi prisne vyberove kontroly  pred prodejem.

Naproti tomu Grana Padano se vyrabi z mleka z cele Padske niziny, ma mene striktni pravidla pro kvalitu surovin i jejich slozeni a do obchodu muze jit jiz po deviti mesicich zrani. Tudiz bohaty Ital si dopreje Parmigiano Reggiano a ten chudsi proste PR nahradi Granou.

0/0
1.8.2010 19:29

Petr z Bologni

Re: ???

Napsat, ze muzete nahradit Granu Parmigianem je jako rici, ze bizuterii z eloxovaneho hliniku muzete nahradit zlatym sperkem.

Tez by mne zajimalo, jak by se Italove (casto sovinisticti nacionaliste) tvarili na to, ze do omacky a quattro formaggi maji davat svycarsky syr z udoli Emmenu (Emmen Tal), kdyz tech domacich (a podle nich nejlepsich na svete) je tady nepreberne mnozstvi. Co ale do teto omacky davaji temer vzdy, jsou jemne nasekane orechy. Skutecne je to vynikajici spojeni.

A na zaver, pokud bych chtel byt otravny puntickar (jako ze jsem), napsal bych, ze ve slove "all'arancia" neni za apostrofem mezera (proto tam ten apostrof je, ze).

0/0
1.8.2010 19:37

Bolkonski

Re: ???

Otravný puntičkář by měl vědět, že dotyčná řeka ve Švýcarsku se jmenuje Emme neb -en je německá přípona a název tohoto údolí se píše vždy dohromady - tedy Emmental.

0/0
1.8.2010 20:10

Petr z Bologni

Re: ???

Otravny puntickar to vi, jen si neuvedomil, ze pro vysvetleni puvodu jmena syru by byvalo lepsi napsat "Emme-n-tal". U usti Male Emmy  do Reussu se pak nachazi mesto Emmen s rozsahlou zbrojni vyrobou (voj. letectvi), ktere jsem sice behem studii na ETH v Curychu navstivil, ale stejne mne nikam do podniku nepustili -  byly to tehdy prvni roky perestrojky a Svycari se na nas jeste divali podezrivave.

0/0
1.8.2010 23:22

bludickan

Re: ???

A já vám děkuji za velmi pěkné vysvětlení. R^

Jo, jo, člověk se musí pořád učit.

0/0
4.8.2010 8:46

MPík

Kachna

Tu kachnu asi vyzkoušim...

0/0
1.8.2010 9:07

Duke_Nukem

Re: Kachna

i ty chlipniku...:-P

0/0
1.8.2010 20:05







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.