Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nový web pro gurmány bude mapovat, kde se dobře jí a nakupuje

Nově spuštěný internetový projekt Scuk.cz chce doporučovat nejlepší restaurace a prodejny dobrého jídla a pití. Komunita sdružená kolem foodbloggera pana Cuketky si dala za úkol každou provozovnu navštívit, zrecenzovat a ohodnotit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

tomas__marny

Uvidíme

Hodnotím snahu, ale uvidíme, jak se to rozhoupá a nakolik se tomu může věřit. Vím, že chutě má každý jiný a že se nelze zavděčit všem. Ale některé uvedené podniky jsou pro mě tragédie. Např. restaurace Ve skále v Chodové Plané. Jídlo nedobré a "umělohmotné" (ostatně jak je uvedeno i v recenci), ale vrchol jsou číšnici. Arogance nejvyšší kalibru. Při všech návštěvách bylo zhruba u 4-5 stolů obsazeno a zbytek byla rezervace. Na otázku, od kdy je rezervace, že se chceme jen najíst a jít, nám přesně neodpověděli. Že prý přijede zájezd. Jednou nás dokonce usadili ke stolu pro 6, kde už ovšem sedělo 5 lidí. Takže na lavici jsme se mačkali jak troubové. Nebýt tam pozvaný obchodním partnerem, tak bych okamžitě odešel. Takže od té doby nikdy více. Jen tak na okraj, ani jednou do rezervované části nikdo nepřijel :-))

0/0
11.8.2010 12:26

kevinbb

I kdyz

kazdy mame ruzne naroky na potraviny a nebo na restaurace, tak si myslim, ze je to dobry napad ukazat verejnosti ktery obchody s potravinami nebo restaurace jsou dobra a nebo spatna. Samozrejme, ze by se k tem informacim mela pripojit i verejnost jinak se s toho stane jen reklamni stranka.

R^

0/0
10.8.2010 22:03

Frost.silenec

.

to uz tu je, www.gastrozazitek.cz

0/0
10.8.2010 17:44

garumna

Co byste bez toho Cuketky delali?

Koukam ze nemit Cuketka svuj blog, nema pomalu Hobby Idnes o cem psat. Jen doufam, ze vam dal Cuketka pozehnani a ze ho nevykradate jako loni radio Impuls.....

0/0
10.8.2010 17:08

spinoza

hodnocení je vždy subjektivní záležitost

a do hodnocení se vloudí kamarádíčkování, reklama i snaha poškodit kokurenci. rozhoduje návštěvnost.

0/0
10.8.2010 15:33

Klara L

Re: hodnocení je vždy subjektivní záležitost

Návštěvnost taky není všechno. Když bude na vesnici v dochozí vzdálenosti jedna hospoda, tak bude mít velkou návštěvnost a přitom to může být kuchyně úplně tristní.

0/0
10.8.2010 15:36

spinoza

Re: hodnocení je vždy subjektivní záležitost

do vyloženě špatné hospody na jídlo, nikdo kdo ji zná, nechodí. lidi mají auta. na gasronomii se nejdu opít. naopak . za dobrým jídlem nejsou lidi líní popojet. naopak, známe internetové dizkuse a záplavu různých recenzí o čemkoliv. internetová inflace a psát své cinty může každý. to přece není měřítko. zbytečné asi jako státní inspekce.

0/0
10.8.2010 16:32

smartynaf

Re: hodnocení je vždy subjektivní záležitost

"na gastronomii se nejdu opít" to Vám přeložil google z nějakého jiného jazyka, nebo se snad jako spolujezdec na automobilce nepoutáte?;-D

0/0
10.8.2010 16:43

Klara L

Re: hodnocení je vždy subjektivní záležitost

No vidíte a na Scuk nemůže své cinty psát každý. To je výhoda ;-)

0/0
10.8.2010 16:58

sarumánek

moc tomu projektu nerozumím

Pokud jde o kvalitní restaurace, tak český gurmán i gurmet sleduje Maurera, kterého už žádný pan Cuketka nedožene, nemá šanci. Pokud jde o dobré cukrárny, pekárny, zeleninu - předpokládám, že každý gurmán dobře zná kvalitní podniky ve své čtvrti a jen stěží půjde kupovat dobrý chleba někam jinam. Takže taková mapa je mu docela k ničemu, i bez ní dobře ví, kam jít. Já jsem si dal přesto tu práci a podíval se na mapu - mohu zodpovědně prohlásit, že jsem neobjevil zatím jediný podnik či prodejnu, kterou bych neznal. Ano - spousta lidí se o gastronomii zajímá mnohem méně než já - ale ti zase budou jen stěží využívat této mapy... Takže je to takový klasický Cuketka - jde mu mnohem více o vlastní zviditelnění a pro něj typicky egoistickou sebeprezentaci než aby udělal něco opravdu užitečného. :-)

0/0
10.8.2010 14:40

smartynaf

Re: moc tomu projektu nerozumím

ajéje, brouk pytlík české gastronomické scény;-D ....Pamatuji si naprosto přesně kdy nedostižný pan Maurer hodnotil nějakou restauraci či podnik v mém okolí. Ještě jednou a bude to poprvé a to podotýkám rovnou že nebydlím v Bystré u Chytřan ale v Brně, takže čím více webu o tom čeho a kde se vyvarovat a naopak, tím myslím lépe. Držím palecR^:-)

0/0
10.8.2010 15:44

Klara L

Re: moc tomu projektu nerozumím

V Maurerovi mi docela chybí právě ty recenze ;-D Je tam prakticky jen jakési "oznámkování" restaurace a textová recenze samotná se omezuje jen na jednovětný popis nějakého charakteristického znaku, který často ani s kvalitou podávané krmě nesouvisí (např. u Hliněné bašty v Průhonicích je to popis malebného rybníčku).

0/0
10.8.2010 15:54

cjv

Informace

Chybi mi tam treba informace, jestli je restaurace kuracka nebo ne. Do kurackych restauraci nechodim, takze to je vetsinou prvni vec, ktera me na restauraci zajima.

0/0
10.8.2010 14:04

manojcze

Re: Informace

Problem je, ze i diky tomu novemu zakonu bude za kuracke restaurace povazovano i mnoho restauraci s dobre oddelenou kurackou a nekurackou casti (jen ne stavebne, aby si zaslouzily zlutou samolepku) a proste rozdeleni na kuracke a nekuracke i bez ohledu na nej je nedostatecne... Lepsi bude si precist par komplexnich ohlasu, kde by si o pripadnem otravnem kouri jiste nekdo zminil.

0/0
10.8.2010 14:19

chrchly chrchly

Re: Informace

tak to máš blbý

0/0
10.8.2010 14:34

medved.m

Kolize

Mimochodem, jestliže chce někdo hodnotit DOBRÁ JÍDLA a dá si přezdívku "cuketka", je pro mne jeho verdikt krajně nedůvěryhodný :-/

(A to máte štěstí, že tu není blicí smajlík)

0/0
10.8.2010 13:38

Klara L

Re: Kolize

A proč, můžete to nějak rozvést? Nebo jsou "dobrá" jídla jen ta, která máte rád/a vy? ;-)

0/0
10.8.2010 13:42

Lotus I.

Re: Kolize

ne, cuketa je odjakživa druhořadá surovina... stejná blbost jako se cpát rebarborou

0/0
10.8.2010 13:55

Klara L

Re: Kolize

Druhořadá? A v jakém směru? Nutričním, zdravotním, chuťovém, v možnosti kuchyňského využití...? Horší než třeba květák? Horší než okurka? Ano? Ne? Proč? :-)

0/0
10.8.2010 14:01

Lotus I.

Re: Kolize

Pokud pomineme ratatouille pak se cuketa v hotelové gastronomii vůbec nepoužívá... Ani neznám nikoho, kdy by si ji zasadil někdy podruhé.

0/0
10.8.2010 14:06

Klara L

Re: Kolize

Aha, když se nepoužívá v hotelu, tak je druhořadá. No tak to pak jo. A prvořadé suroviny asi budou masox a podravka, ne? Ty se v hotelové gastronomii používají naopak velice hojně.

0/0
10.8.2010 14:13

sarumánek

Re: Kolize

Milá hádavá Kláro, klidně se dál cpěte cuketami, ale pak nevím, proč se zajímáte o gurmánství, protože tyto dvě věci opravdu nejsou v souladu... :-)

0/0
10.8.2010 14:18

Lotus I.

Re: Kolize

Řekněte mi jediné jídlo z cukety kromě ratatouille, které najdete v menu jakékoliv restaurace - ať nebazíruju na hotelech.

0/0
10.8.2010 14:19

Klara L

Re: Kolize

Za prvé tedy ještě jednou namátkou http://www.google.cz/#q=menu+zucchini&hl=cs&source=lnt&tbs=lr:lang_1cs&lr=lang_cs&sa=X&ei=V0NhTOa-N9O4jAeWw9ijCQ&ved=0CAcQpwU&fp=1e590af9285ffeee

a za druhé domníváte se, že známkou dobrého jídla je to, že se vyskytuje v restauraci? To znamená například vynikající žemlovka vaší babičky nebo pečené vepřové nožičky, kterými je proslulý váš kamarád, nemohou být dobrým jídlem, jelikož je pravidelně nepodávají v Alcronu? Nejste malinko snob?

0/0
10.8.2010 14:22

Lotus I.

Re: Kolize

Špičkové restaurace reflektují jednak špičkovou gastronomii, ale také zájmy svých zákazníků (nebudu nabízet to, co neprodám). Sním takřka všechno, ale nevidím důvod se cpát cuketou nebo hambáčem z mekáče.

0/0
10.8.2010 14:27

sarumánek

Re: Kolize

Ano - známkou dobré suroviny opravdu je především to, že se používá v dobré gastronomii. Až bude třeba Jamie používat cuketu podobně jako jinou zeleninu, pak se vám veřejně omluvím. :-)

0/0
10.8.2010 14:43

manojcze

Re: Kolize

Ale vzdyt takovych jidel je milion, prevazne v italske kuchyni restauraci se s tim muzete setkat ve spouste variaci toho, cemu se anglicky rika garnish a my to zatim neumi poradne prelozit, na cukete se da pak v pohode postavit i cele risotto, pasta apod.

0/0
10.8.2010 14:24

Klara L

Re: Kolize

A jinak UTFG - "menu" AND "zucchini". Evidentně na cuketku v restauraci nenarazíte.

0/0
10.8.2010 14:18

smartynaf

Re: Kolize

nepoužívá? wtf a ve kterém hotelu že to vařej?;-D

0/0
10.8.2010 15:46

manojcze

Re: Kolize

:DD Je to vtip, ze? Nebo je druhoradou surovinou kazda, se kterou jen neumite pracovat?

0/0
10.8.2010 14:04

Lotus I.

Re: Kolize

Já s ní pracovat umím - přetáhl bych tě tou cuketou po palici.

0/0
10.8.2010 14:07

Klara L

Re: Kolize

Na slušný dotaz reagujete agresivně, věcné argumenty nemáte. Vy budete asi nějaký hotelově gastronomický odborník.

0/0
10.8.2010 14:16

Lotus I.

Re: Kolize

Ne, tentokrát to bylo na blbou otázku blbá odpověď.

0/0
10.8.2010 14:20

sarumánek

Re: Kolize

Nuže - každý, kdo se trochu o gastronomii zajímá, by snad měl vědět, že cuketa opravdu není surovinou, se kterou opravdový gurmán pracuje a ani se neobjeví na jídelním lístku dobré restaurace. :-)

0/0
10.8.2010 14:13

Lotus I.

Re: Kolize

no, konečně někdo, díky ;-)

0/0
10.8.2010 14:13

celoush

Re: Kolize

jasně brumlo :-)

0/0
10.8.2010 13:48

medved.m

Re: Kolize

Zajímavé,

napsal jsem tu jen, že je nedůvěryhodný, a jak jste to pěkně rozvedli 8-o Někdo jiný by se chopit třeba naznačované orientace nebo vím já čeho... ;-D

Ale když už jsme u toho, Klaro, ANO. "Nutričním, zdravotním, chuťovém, v možnosti kuchyňského využití", Toho všeho.

A abys nemyslela, že jen tak plácám, byl jsem se právě zeptat dole v kuchyni (pětihvězdičkového hotelu) a potvrdili mi to.

Takže zpět k tématu - cuketka asi své oblíbené jídlo bude hodnotit těžko...Rv

0/0
10.8.2010 14:31

pítý

Re: Kolize

Promiňte, ale stejně jako Klára nechápu jakou souvislost má hodnocení potravin s tím, zda se používají v kuchyni hotelů či restaurací. Cuketa je podle mě plnohodnotnou potravinou se specifickou jemnou chutí, kterou (ano, je to pravda) ocení zejména ženy, kterým stačí lehčí pokrmy a nemusí mít na talíři tři kila flákoty, aby se zasytily, narozdíl od některých diskutujících výše. Podobně jako třeba dýně se dá zpracovávat na slano i sladko, jelikož chuť není příliš výrazná a dokáže se tudíž přizpůsobit zbylým použitým surovinám. Cuketa má nízkou energetickou hodnotu a nízkou nutriční denzitu (tzn. že ve vizuálně velké porci na talíři najdete málo kalorií), a proto se hodí do jídelníčku těm, kteří se snaží hubnout nebo mají problémy si udržet váhu. Je jasné, že do restaurace a hotelu jdu za něčím "lepším", takže je tam cuketa moc "obyčejná" a proto se příliš nepoužívá, nicméně nechápu, proč bych si cuketu neměla pěstovat každoročně, dělám to a nad dobrou cuketovou polívčičku není.

0/0
10.8.2010 15:34

pítý

Re: Kolize

Mám tak trochu pocit, že zdejší diskutující tak trochu zamrzli v dobách dávno minulých, kdy jsme po revoluci "soutěžili", kdo vypěstuje větší cuketu a pak tuto hmotu bez chuti proměňovali v ohromné mísy velkých smažených koleček s vyříznutým středem a byli nadšeni, kolik "jídla" z jedné cukety vzniklo. Tak to je dávno pasé, pánové. Čím mladší cuketa, tím lahodnější a jemnější chuť, tzn. používají se malé cuketky, někdy dokonce cuketové květy (a to i ve vysoké gastronomii) a jsou opravdu výborné.

0/0
10.8.2010 15:38

Lilly28

Re: Kolize

To jsem tedy netusila, ze maji tak zvidave vratne se zajmem o gastronomii.;-D

0/0
4.10.2010 10:54

medved.m

a co takhle slovník?

gurmán = 1. labužník; 2. ctitel jemností v umění

gourmet = 1. znalec schopný ochutnávat, posuzovat a analyzovat pokrmy a vína; 2. labužník :-P

(Slovník cizích slov, Linhart a kol. 2004)

0/0
10.8.2010 13:33

ODSCSSD

ja bych to videl asi takto

gurman je neco jako vinař

gurmet je neco jako degustator vina

takto je to podle me chapano.. ale jinak obe slova maji absolutne stejny vyznam.

0/0
10.8.2010 13:17

optika

chybka

gurmán = žrout

gurmet =labužník

tak pro koho ten web je? :-/

0/0
10.8.2010 12:09

jose.vomacka

Re: chybka

Už zase někdo, takže ještě jednou: gurmán = gurmet = labužník.

To, že někdo se chce odlišit a vytvoří si vlastní význam nějakého slova, neznamená, že se význam opravdu mění. Je to podobné jako s právníky, kteří synonymům zcizit a odcizit přiřadili jiné významy a teď je tlačí (zcizit = prodat, příp. změnit vlastnická práva, odcizit = ukrást, přitom mluvnicky obě slova znamenají totéž, a to ukrást).

0/0
10.8.2010 12:20

Rizo2

Re: chybka

neni to tak, oboji je sice labuznik, gourmet je spise odbornik, schopny analyzovat a posuzovat pokrmy

u nas gurman zrouta neznamena, to same slovo prenesene do jineho jazyku muze mit jiny vyznam, u nas je to clovek ktery ma rad dobre jidlo, rad si pochutna a vybira

0/0
10.8.2010 12:31

jose.vomacka

Re: chybka

Takže tvrdíme v podstatě oba to stejné :-) Nevidím podstatný rozdíl mezi "clovek ktery ma rad dobre jidlo, rad si pochutna a vybira" a " gourmet je spise odbornik, schopny analyzovat a posuzovat pokrmy" - pouze jeden to dělá spíše pro vlastní potřebu, druhý pro potřebu druhých :-)

0/0
10.8.2010 12:53







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.