Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Výbornou poctivou pizzu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto

Bez odleželého těsta, vyzrálých rajčat a kvalitního olivového oleje dobrou pizzu neuděláte, přestože je její příprava v podstatě velmi jednoduchá. Navíc těsto na pizzu využijete i jako základ na přípravu neodolatelné slané sýrové „bábovky“ zvané focaccia al formaggio (čti fokača al formadžo).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Dadly

Nechcu být za rejpala, ale

1kg hladké mouky + 0,5l (0,5kg) studené vody = 1,5 kg těsta (+ olej, sůl a droždí).

1,5 kg / 4 určitě není 0,25 kg. Je mi jasné, že to nikdo převažovat nebude a každý pochopí že to má rozdělit na 4 díly, přesto by se redakce mohla zamyslet nad tím co píše nebo si to po sobě aspoň pečíst...

0/0
29.8.2010 15:43

Dadly

Re: Nechcu být za rejpala, ale

přečíst... :-)

0/0
29.8.2010 15:43

paltt

Re: Nechcu být za rejpala, ale

Kouzlo nechteneho R^;-)

0/0
29.8.2010 21:05

Rob Halford

Než...

Než hnusnej slanej koláč, tal to si dám pořádnej šnýcl z krkovice.;-D

0/0
29.8.2010 13:55

spider999

Re: Než...

Šnycl gut, ale z telecího... Mňam!

0/0
29.8.2010 20:17

Didier Sachs

Reklamy a videa..

Nezlobte se na mě ale i kdyby ty videa co tu jsou byly sebelepší, reklama před, během a po je už moc.. Úplně to odradí od sledování.

0/0
29.8.2010 13:22

Milan_Seliga

Re: Reklamy a videa..

Parádní bylo když vyskakovala reklama na Křišťálovou lupu, vždycky jak to na mě skočilo tak jsem zašel na jejich stránky a nominoval iDNES na anticenu za tuhle drzost. I když nic v tomhle nemá na Novinky kde dávají videa z youtube, jen doplněné o reklamy před a po.

0/0
29.8.2010 14:30

Kurt21

Re: Reklamy a videa..

To vypadá, jako bych blokováním reklam přicházel o skutečně hluboké zážitky. ;-)

0/0
29.8.2010 15:43

MeDick007

Re: Reklamy a videa..

Jee, idnes ma reklamy? Jedinu co mi adblock neodfiltroval je ta pred videom...

0/0
29.8.2010 19:30

Brundi

Mozna mi neco uniklo, ale...

drozdi vytahuje z lednicky?

Jak zahreju perlivou vodu, aby mi z neutekly bublinky? To uz je pak jedno, jestli pouziju perlivou nebo neperlivou.

A drozdi do vody a hned do testa a do chladna? A kdy teda a jak pracuje? 

Kuchar ze me nikdy nebude... ;-)

0/0
29.8.2010 13:21

Haluzorium

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Drozdi bude 'pracovat' i po vytazeni z lednice.

Perlivou vodu nezahrivejte, staci kdyz bude mit pokojovou teplotu. Jinak stejny efekt dosahnete i tak, ze pridate do testa na hrot noze jedle sody.

U testa na pizzu je to jinak nez u buchet (kynou v teple). Testo kyne hodne pomalu a nabyde jenom malo, na coz staci i teplota dole v lednici.

Jestli tedy muzu poradit, ja do kvasku pridavam i spetku cuktu a necham jej 'nastartovat', nechavam testo nakynout zhruba 30-40 min, pak jej opet zpracuji a az pak rozdelim na porce a sup s nim na noc dolu do lednice.

0/0
29.8.2010 15:16

Brundi

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Dik za tipy. :-)

0/0
29.8.2010 15:20

Haluzorium

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Jeste teda pridam par drobnosti :)

- Nemazte plech olejem, nema to moc vyznam. Posypte plech hrubou moukou, nestihne shoret a pizza ma byt zespoda trosku zamoucena. Nekdo pouziva pecici papir, ale to nechame zenskym na babovky ;)

- Nejvic dela dobre testo a to vam neudela zadny robot. Je potreba zacit hnist pevnou vareckou a ve druhe fazi rukama. Chlapi to maji jednodussi, protoze je to makacka. Az prijdete na ten spravny grif, do testa se dostane vzduch a pri hnedeni zacne pracovat i drozdi, takze vysledkem je vlacne a nadychane (ale ne moc) testo, ktere uz pomalu ani nepotrebuje oblohu.

- Pect na nejvyssi teplotu, turovat doma troubu co to da. Vetsinou mate troubu maximalne na 250-300, poradne predehrat a vrazit to tam na 5-7min staci.

0/0
29.8.2010 21:52

beldaj

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

naprosty souhlas+nekolik poznatku:

1) jiz delsi dobu davam na pecici papir a vysledek je vzdy 100% (na ol. oleji se mi pizza lepila k plechu)   2) testo je nutne hníst min.10 minut  3) péct na co nejvyšší teplotu cca 6-8 minut  4) těsto roztahuju válečkem,ideální je nějaký kratší, at se nepřeválcují okraje 5) kousky rajčat po upečení pustí kyselinku, poslední dobou radeji pracuji s kvalitním protlakem 6) pizzu po upečení zakápnu olivovým olejem 7)kombinace čerstvé bazalky, šunky a mozarely je úžasná

0/0
1.9.2010 21:49

Haluzorium

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

- Zaklad je dobre sugo, ten zbytek nahore uz jsou nepodstatnosti. Dobry cesnek (cesky, ne cinsky - pak ze suga vyndat), kvalitni rajcata (klidne drcena z konzervy), kapku lehkeho cerveneho, nejlepsi olivac co mate, zdibet bazalky (do suga muze jit susena).

- Sebelepsi pizzu zazdite shitovym syrem, radsi mene ale co nejlepsi. Ne na kazdou pizzu syr pasuje, k ancovickam nebo morskym plodum to nesypte, maximalne at si tam barbari pak prsknou trochu parmigiana.

- Cesi maji zvyk posypat to cele oreganem, ale to je spis americka zalezitost a prebije to vsechny vune surovin. Zkuste spis cerstvou bazalku, neni tak prurazna a dokonale funguje s rajcaty a cesnekem.

Delam pizzu uz 20 let a myslim ze uz mam celkem grif, sejde se tady pokazde hodne lidi a perou se o kazdy plech, takze si dovolim tvrdit ze uz to snad trosku umim :) Hlavne je to fakt radost, vdecne jidlo, kazdy si dela oblohu, improvizuje, je s tim sranda, vetsi nez se posadit v hospode ke stolu a bohapuste zrat

Nechte si chutnat :)

0/0
29.8.2010 21:58

Jessica23

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Wow, hned zítra to zkusím :-) Mohu se zeptat, jak dáváte Vy těsto v lednici uležet? Těsto do nádoby a přetáhnout přes to folii? Děkuji, už se těším :-)

0/0
29.8.2010 23:39

Haluzorium

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Tac, na nej jednotlive porce testa a cele prekryt folii :) Zkousel jsem zbyle testo i zmrazit, je to pouzitelne, ale samozrejme to neni uplne ono.

0/0
29.8.2010 23:56

chudacek.blbecek

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Kdyby to šlo, dám karmu R^

0/0
30.8.2010 12:22

Haluzorium

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Wavky mi neposilejte, topim elektrikou :)

0/0
30.8.2010 20:14

Labaro

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

Oregano (jinak česky dobromysl) určitě není charakteristické pro americkou pizzu. Ta se vyznačuje spíš vysokým těstem a nesmí v ní být velké "bubliny", zatímco italská se vyznačuje tenkým, křupavým těstem, ve kterém jsou "bubliny" naopak žádoucí. To Itálie jezdím poměrně často, bazalku Italové používají hlavně do těstovin a salátů. Vedle toho, že je chuťově úplně jiná (ale to je celkem jedno, když to člověku chutnám proč by tam nedal třeba majoránku, ale není to už italské), je tady ještě nebezpečí, že pečením při vysoké teplotě zhořkne - to platí obecně o všech bylinách, ale bazalka je na to obzvlášť náchylná. Pokud jde o těsto, osvědčila se mi výroba těsta v domácí pekárně. Je to bez námahy a bez bordelu. Pak dám těsto do igeliťáku a do druhého dne do lednice (když je dobře vypracované, tak nelepí). Ještě tý vody se mi zdá trochu moc, na kg mouky bych jí dal tak 0,4 litru. Do vody k droždím bych sůl v žádném případě nedával, spíš trochu cukru. Sůl až nahoru na mouku.

0/0
1.11.2010 7:35

Labaro

Re: Mozna mi neco uniklo, ale...

To oregano samozřejmě ne nahoru na pizzu, ale do základu: olivový olej, cibule, oloupaná rajčata, česnek, cukr sůl a dobromysl. Bylikny až nakonec a pak už nevařit. Jinak po upečení můžete na pizzu nasypat takřka cokoli. Když bazalku, tak čerstvé lístečky.

0/0
1.11.2010 7:40

Milan_Seliga

Jo pizza...

Pizzerie s hlinenou peci na drevo je problem sehnat, v Praze je to o dost lepsi, ale v Brne je to hotova katastrofa. Kdyz uz maji pec na drevo tak maji prumerneho kuchare, takze vysledek je pouze "dobry"... U nas (v republice) jsem mel nejlepsi pizzu v pizzerii Borcicanka v Havirove, tak o tridu vys nez kdekoliv jinde, odlezet testo aspon na 12 hodin, to nedelaji prakticky nikde :(

0/0
29.8.2010 3:49

fitzie

Re: Jo pizza...

byla jsem spokojená i v Groccery (nebo jak se to jmenuje) v Praze. Skutečnost, že mi po objednání Margarity donesli Margaritu, mě doslova ohromila ;-).

0/0
29.8.2010 7:12

Haluzorium

Re: Jo pizza...

Mate nejspis na mysli Grosseto. Je smutne, ze v te palici nedokazete ani udrzet nazev hospody, ve ktere vam chutnalo.

0/0
29.8.2010 9:04

Jessica23

Re: Jo pizza...

;-D Grosseto není hospoda, nýbrž pizzerka, vy rejpálku ;-D

0/0
29.8.2010 23:21

unbreakable debater vol.10

Re: Jo pizza...

Margarita je pití, Margherita je pizza. R^

0/0
29.8.2010 9:56

666

Re: Jo pizza...

:-)R^

0/0
29.8.2010 10:16

regazzi

Re: Jo pizza...

A co taky myslíš, že ji ohromilo ???;-D

0/0
29.8.2010 13:41





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.