Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak si poradit s nadúrodou hub: hlavně nesušte babky, promění se v jed

Každá houba se nehodí ke každému způsobu úpravy. Například babky napadne jedovatý parazit nedohub, zmrazená pýchavka zhořkne. Pro zmrazování se doporučuje houby krátce povařit, choroš zase výborně chutná naložený.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Tygřík Vaska

Nejlépe houby využije ČEZ

Jako jaderné palivo. Vzhledem k vysokému obsahu Cesia a dalších výborně chutnajících izotopů prvků z horních pater tabulky to bude nejužitečnější řešení.

0/0
5.9.2010 17:46

Radez.

Nákládáte houby?

Nákládáte to někdo? Nemáte rady, nebo nějaký vychytávky, tak aby to bylo, co nejjednodušší? K čemu všemu a jaký hříbky na to používáte? U nás je hodně suchohřibů, dají se použít i ty?

0/0
4.9.2010 10:27

Sam Bell

Re: Nákládáte houby?

Houbové pečenáče - mňam!!!

0/0
6.9.2010 13:33

čombák

s těma babkama ste mě teda rozesmáli ...

;-D

od mailčka se to u nás suší (už pár generací) a nevšimnul sem si, že by to někomu ublížilo ...:-P

0/0
3.9.2010 18:58

paltt

Re: s těma babkama ste mě teda rozesmáli ...

R^ pravda, svata pravda

0/0
4.9.2010 15:18

ladaxxt

hm.. každej kdo suší houby, suší běžně i babky..

Rv

0/0
2.9.2010 19:55

Bejvoc_

Co je to za pitomost o těch babkách?

V rodině je běžně sušíme už 3 generace a žádné závažné zdravotní problémy jsme neměli - pokud nepočítám infarkt 130 kg strýce a neléčenou kýlu babičky. ;-D;-D

0/0
2.9.2010 14:32

Carmel Tel

nutricna hodnota hub..?

nic len pachut a voda, a pekne zatazuju traviace organy , zberace tazkych kovov a izotopov, svedi ich tu nezbieraju aj ked ich tu je vela. staci par krat za rok specialitku z hub, povedzme z bedli, kuriatok, a do urcitych omacok par ozaj kvalitne ususenych a skladovanych pravych hribov, Nic ine,

0/0
1.9.2010 22:03

Dr. Grínštajn

Re: nutricna hodnota hub..?

Pachuť možná pro tebe. Ale pro toho, kdo není v kuchyni nemehlo, jsou hoby super pochoutkou bez ohledu na nutriční hodnoty a údajnou zátěž pro organizmus. Pokud s tím máš problém, jsi si do supermárketu koupit vysoce nutriční chemické potraviny z umělé hmoty!

0/0
2.9.2010 12:27

Fungy

Re: nutricna hodnota hub..?

je to nějaký poblázněný slovák, houby jsou skvělou alternativou masa

0/0
26.9.2010 22:30

Glaukom

Re: nutricna hodnota hub..?

jojo na Slovensku si dělejte co chcete a nekecejte nám do kuchyně :-P

0/0
3.9.2010 10:19

insane maniac

Nevíte náhodou

rostou ještě?

0/0
1.9.2010 17:17

kaikman

Nedohub

teda nevím co je, ale minule jsme domů na hřibech přinesli nějaká zvířátka, takové asi 1-2mm dlouhé čárky, které se čile hýbaly. Nevíte co to je? Stahovalo se to ke světlým věcem - bílá mísa, bílé houby.

0/0
1.9.2010 15:58

MiW

Re: Nedohub

To jsou klasicky cervi, ne? Pockejte par dni, oni vyrostou :)

0/0
1.9.2010 16:00

Dennys

Kazdemu, dle chuti

Babky sice prednostne hned zpracujeme (snime), tvrde houby castecne ususime, zamrazime - nemusi se ani tepelne zpracovat a jeste na Vanoce jsou dobre, tepelne upravit nasledne - a maminky a babicky je zavari. Nejradeji mam houbicky na kyselo.;-)

0/0
1.9.2010 15:18

volycodss

eee co myslí babkou ?

lide tak rikaji ruznym houbam

0/0
1.9.2010 13:37

orinka3

Re: eee co myslí babkou ?

babka je oficiální název, malá hřibovitá se žlutočervenou tenkou nožkou, klobouček dohněda a rozpraskaný na nepravidelná políčka, vespod žluté rourky. Není moc kvalitní, brzo červiví a plesniví, je moc měkká.

0/0
1.9.2010 14:02

Mražená spermie

Re: eee co myslí babkou ?

ty jsi asi v nějakém houbařském spolku, že ? ;-)

0/0
1.9.2010 15:09

-robi-

Re: eee co myslí babkou ?

ty budeš mykoprofík, viď? Babka je lidový název pro hřib žlutomasý (Boletus Chrysenteron).  Hlavní význam této houby je pak hlavně v jejím celkem masovém růstu, snadné rozpoznatelnosti, víceméně nemožnosti záměny za cokoliv jedovatého a růstu od května do listopadu.

Nevýhodou je naopak již zmiňované napadání plísní. Nezřídka se stane, že plodnice v lese ještě čisté se doma po transportu projeví jako již napadené bílou plísní. Takové je pak záhodno nikoliv vykrajovat, ale vyhodit celé.

0/0
1.9.2010 15:50

Vašek PytelBach - TV Noha

Po přečtení takovéhoto článku mně napadá,

že někteří lidé mají sice v košíku plno hub, jenže mají také v hlavě houby:-P

0/0
1.9.2010 11:50

Mražená spermie

***

Hlavně nesušte babky, sušte jen hřib žlutomasý.

0/0
1.9.2010 11:36

vodka s džusem

nevim, mě to nebaví

a navíc houby nejim. Je mi po nich těžko a když se napiju piva(což bývá denně), tak i zle,

Ale miluju les! R^

0/0
1.9.2010 11:16

dhj7

Re: nevim, mě to nebaví

Taky mě to nějak nebavilo jen sem se procházel v leseR^ ale tohle léto mě to začlo bavit houby mně chutnaj a asi to bude i tím že sem jich letos pár našel R^;-D

0/0
1.9.2010 13:10

-robi-

Re: nevim, mě to nebaví

Pak doporučuji ke konzumaci hnojníky, chuťově výtečné houby. Léčba z alkoholismu zaručena ;-D

0/0
1.9.2010 15:51

iuos

hmm

fascinují mne lidé, co se vrhnou do lesa, nasbírají tři nůše hub "přece to tam nenecháme" a pak neví, co s tím ;-D;-D

0/0
1.9.2010 9:54

ruda281

Re: hmm

tak jim tise zavid, protoze oni si je na rozdil od tve fascinace uzijou.

0/0
1.9.2010 9:58

iuos

hmm

taky mne fascinují lidé, kteří ve všem vidí závist :-P

0/0
1.9.2010 10:01

Lukke-Luk

Re: hmm

Vy jste se tu sešli. :-)

0/0
1.9.2010 10:08

-robi-

Re: hmm

Mě spíš fascinují lidé, kteří seberou cokoliv hřibovitého (především) a pak se diví dlouhým pobytům na WC, otravém, odporné chuti jídla apod.

Je to více než 14 dnů, kdy jsme s kolegy mykology byli fotit na několika lokalitách barevné hřiby. Jaké bylo naše překvapení, když na jedné z nich jsme našli jen rozřezaná červivá torza hřibů satanů (z důvodu lidové tvořivosti, kde satanem je nazýván hřib žlučník - myslím skutečně satany) a na jiné lokalitě přežily tyto krásné, leč jedovaté houby jen cca. 20 minut naše focení a při cestě zpět jsme je nalezli již rozřezané a zdemolované.

Stejně tak se nepřestanu divit, kolik lidí si z lesa odnáší hřiby medotrpké, kříště a podobné k jídlu vyloženě vhodné hřiby. Ještě jsem schopen jakž takž pochopit hřiby žlučové (hořčáky, satanáše, ...), které neznalý houbař snadno zamění za hřiby dubové (bílé hřiby, praváky, ...).

0/0
1.9.2010 11:02

masculine

Re: hmm

:-) z chyb se člověk učí. Pokud satana dlouze tepelně upraví, tak jsou v pohodě (i když by mne zajímal týpek, který si tuhle vzhledem vyjímečnou houbičku donese k snědku domů). S kříštěm nebo žlučákem to už taková pohoda není, ale aspoň si příště dají bacha, aby si nezmrvili houbovou dobrotu hořkou chutí. Z čeho mne jde urvat, když vidím nožky pravých hřibů (hub obecně, ale zbytky pravých hřibů jsou nejvíce viditelné) uřezané u země. Za to bych lámal pracky a takové "houbaře" hnal z lesa svinským krokem.

0/0
2.9.2010 15:07

Fare.l

Babky

Mě děsíte....rodiče babky suší ve velkém každý rok;-D

0/0
1.9.2010 9:51

Lukke-Luk

Re: Babky

U nás taky. ;-D

0/0
1.9.2010 10:08

kraus

Re: Babky

Tak tak.:-) A není hřib žlutomasý babka? Že tam pak dál v tom článku píší, že se na sušení jen nehodí. Nic o jedovatosti.

0/0
1.9.2010 10:38

-robi-

Re: Babky

Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed

tolik z článku samotného. Čtěte pořádně. A jak jsem psal, ano, pokud budete sušit plodnice rozmáčené, již napadené, nikoliv skutečně mladé, čerstvě sebrané, pevné a nepromáčené skrz naskrz, toto hrozí. Ale zobecnění z článku mi vadí.

0/0
1.9.2010 10:58

kraus

Re: Babky

To jsem pochopil. Vás také. Jen mi přijde divné, že v jedné části článku se hovoří o jedovatosti a v jiném (názor jiného mykologa) jen o nevhodnosti k sušení.

0/0
1.9.2010 14:01

kytt

hehe, to je vtip?

Haló, tady mrtvola! ;-D Píšu vám, že sušený babky byly dobrý.. škoda jen, že ty vaše "rady" přišly tak pozdě. ;-D Chladné pozdravy mykologu Lecterovi, držím mu tu místečko.

0/0
1.9.2010 9:51

-robi-

chudák moje babička

Chudák moje babička, většinou sušila právě babky a suchohřiby, ostatně nic moc jiného v lese za humny na chalupě nerostlo. Jen přemýšlím, pane Baiere, jakpakto, že se dožila zatím 92 let víceméně v plném zdraví? Opět populismus? Nebo to prostě není Vaše oblíbená hlíva? Snad se zas někdy sejdem na přednášce a vysvětlíte mi na základě čeho tu něco takového kážete.

Ještě bych chápal, kdybyste varoval před sušením plodnic starých, měkkých, které pravděpodobně už napadeny být mohou. Ale tohle považuji za úlet!

0/0
1.9.2010 9:04

mira778

Re: chudák moje babička

jo presne zase nekdo kdo nevi o cem pise. babky susime kazdy rok a nikdy nam nic nebylo.

0/0
1.9.2010 9:09

jamiro

Re: chudák moje babička

a nebo bylo a vy o tom nevíte....:-/

0/0
1.9.2010 9:22

mira778

Re: chudák moje babička

babicce je 80 a je porad ziva a susila babky kazdej rok. deda se dozil 75 a to samy a se slinivkou nic nemel. rodice to samy.

0/0
1.9.2010 9:27

mordydy

Re: chudák moje babička

vysuš bábu, vysuš dědu ... a podle mě musí vydržet i přes 100, sušení samozřejmě na 100

0/0
1.9.2010 22:12

Pavel170339558

Plechy na radiátoru

Pobavilo mne, že se vystačí s plechy na radiátoru. Komupak teď v srpnu hřejou v paneláku radiátory? A až začnou v říjnu hřát, bude zase chladno,že hub bude málo...

0/0
1.9.2010 8:00

dzeryk44

Re: Plechy na radiátoru

;-D;-D

0/0
1.9.2010 8:30

marek62

je to jako se zavařováním

Známí maji plnou komoru ještě z přepředloňska a hádejte, co dělají letos :-)

0/0
1.9.2010 6:34

habr

V televizi byla reportáž, že

doma nemají už kam houby dávat, ale pořád denně na houby chodí.

Moc tomu nerozumím. Je to snaha udělat si zásoby a nebo je to výraz určitého ůhamounství" - syslit, jen když to ještě jde.

Názor - "škoda tam ty houby nechat a proto chodíme sbírat" je mimo hranici mého vnímání. Osobně klidně tam ty houby nechám, když už něco doma máme nasušeno, naložíno, aby z hub měli radost i ostatní obyvatelé lesů, remízků a mezí. Houbaření vnímám jako koníček - vlastně malou odměnu za procházku lesem a ne důvod k vytváření velkých zásob, protože všeho moc škodí. A i houby se přejí.

0/0
1.9.2010 0:11

ivoš

Ale nepřejí,

tedy aspoň mně ne. A zásoby? Hodily se, vloni jsem nesebral snad ani babku, tak proč ne?

0/0
1.9.2010 6:29





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.