Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ukecaný Pohlreich ztratil řeč. Jak připravit tři vejce do skla, aby nezešílel

Oblíbené jídlo prezidenta Masaryka se v rukou amatéra v soutěži Na nože! proměnilo v katastrofu. Vyzkoušeli jsme osvědčené postupy, jak uvařit vajíčka tak, aby nepopraskala, bílek měl správnou konzistenci a žloutek byl tak akorát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

papullus

Ach jo,naši žurnalisté

Rozlišení vařeného vejce od syrového roztočením vejce vypadá trochu jinak.Vejce roztočím a kratičce zastavím prstem.Syrové se samo znovu roztočí,protože bílek i žloutek vevnitř jsou v pohybu i když jsem zastavil skořápku.Vařené se už nehne .... Tento trik se učil  ve fyzice  na základní škole při vvysvětlování takových pojmů jako setrvačnost, rotace, precese, hybnost a jiné takové podobné.

0/0
25.9.2010 19:05

Spete

nežiju, abych žral.

nežiju, abych žral a jídlo řešil hodiny.

0/0
25.9.2010 18:40

mars777

Re: nežiju, abych žral.

toto je menšie nedorozumenie ... tie vajíčka sa nepripravujú hodiny, to len opis prípravy bol dlhý, vajíčka sa varia max 4 minuty

0/0
26.9.2010 8:52

Pejsátko

Re: nežiju, abych žral.

Jen redaktoři iDnes.cz řeší vajíčka hodiny. Vaječná jídla patří k těm nejrychlejším a nejjednoduším jídlům, rychlejší je už jen si koupit hotové.

0/0
27.9.2010 9:57

BloodRain

Kristova cisterno

No to je zase perla na odpoledne. Pohlreich a aspousta jeho privrzencudokaze udelat z vajicka neco co budou resit 3 dny.

Pan Pohlreich u me spadl do propasti pote co prohlasil ze vodu z kohoutku nebude davat ani kdyby mu to naridil zakon. Pardon, ale kde je pak heslo nas zakaznik nas pan?

Mozna by ceske komercni TV mely zacit premyslet taky v trochu jinych urovnich. Pohlreich si tu hraje na buh vi jak svetoveho kuchare, ale koncept poradu je vice nez ubohy.

Pokud se na to podivam z jine strany, tak restauraci se sirokym vyberem jsou stovky ne-li tisice. A ve vetsine pripadu krome toho ze dostanete porci ktera je uplne idealni k obedu, tak i cena je za stejne jidlo nesrovnatelna. Pohlreich je akorat jako kazdej druhej cech. Ja ja ja a pak zas ja.

0/0
25.9.2010 15:50

Vedoucí kolotočář

Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

Ja si dojdu do hospy na kavezetku s pivem a jsem happy. Nobl zradla se clovek nenaji, jenom zaplati horentni sumy za nic na taliri. :-) A kdyz vajicka, tak jedine michana, rajcatko, sunka, sul, trochu pepre, papricky... zapeceny na panvi potom na talir s chlebem a to je potom usaty jidlo, zadny voloviny se sklem. R^

0/0
19.9.2010 14:26

captain cook

Re: Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

3 vejce do skla je takova ceska specialitka jako jsou v jinych zemich "Ham &eggs" nebo "Eggs Benedict".

Vejce Benedikt, puvodem z Anglie a zvlast popularni v USA, se obvykle serviruji u protinozcu jeste navic s vrstvou cerstveho spenatu pod vajickem, aby se v prostredi teplych potravin nad nim castecne "uvaril". Jeste lepsi je Benedict, kdyz se namisto sunky daji tenke platky uzeneho lososa. Take u protinozcu.

MNAM!! to je, jak se rikavalo za mych mladsich let "príma požer" a pro me snidane c.1.

0/0
20.9.2010 11:59

Jandik73

Re: Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

Hlavně tepelná úprava šunky je moc good.

0/0
20.9.2010 12:36

Jandik73

Re: Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

A mimochodem, správně je šunčička, solička a pepříček. Více se to hodí k tomu vašemu rajčátku a papričce.

0/0
20.9.2010 12:40

captain cook

Re: Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

ale nebud na nej takovy pes!

0/0
20.9.2010 13:11

ábeles11

Re: Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

kolik vážíš kolotočáři, máš jateční váhu??;-D;-D

0/0
24.9.2010 16:21

luniksix

Re: Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

Aby jsi se z toho ale nakonec nepokakínkoval ! Woe.

0/0
23.9.2010 11:23

Jandik73

Re: Jezis, vy toho nadelate se zradlem!

Aby ses ...

0/0
27.9.2010 10:26

Leninovo pravé ucho

kdo to je

ten Pohlreich?

0/0
18.9.2010 20:46

luckyboy20

Re: kdo to je

takovej nějakej všeuměl, co si myslí, že umí vařit, či co...;-)

0/0
19.9.2010 5:40

Jandik73

Re: kdo to je

Ale no tak ... I když chápu, že se svým dotazem chcete zařadit mezi alternativce, kteří nemají televizi.

0/0
20.9.2010 12:39

Jezdím na neutrál

Re: kdo to je

R^R^ sice nemá televizi, ale naprosto přesně ví, co tam dávají. ;-D A to jsou ty paradoxy. ;-D

0/0
20.9.2010 15:57

Syryn

Re: kdo to je

..na to staci mit internet ty jelito,ci si koupit noviny...;-D;-D;-D....

0/0
21.9.2010 12:10

Jezdím na neutrál

Re: kdo to je

Jo, jo, v novinách je dopodrobna napsáno o čem jsou jednotlivé pořady.;-D

0/0
22.9.2010 17:48

Andrea1

Chci se jen zeptat,

už viděl někdy autor trojúhelník. Já se domnívám, že ta sklenička má tvar obráceného kuželu, ale rozhodně není trojúhelníková.

0/0
18.9.2010 12:51

captain cook

Re: Chci se jen zeptat,

ta 'trojuhelnikova sklenice", ktera je nahore docela kulata, se jmenuje Martini, podle toho, ze se v ni serviruje koktajl Martini.

0/0
18.9.2010 19:28

Jezdím na neutrál

Re: Chci se jen zeptat,

Taky jsem na to čuměla jak husa do flašky. A pořád ne a ne najít trojúhelník. Možná ten jehlan autorovi připomínal tak trošku trojúhelník. ;-D

0/0
20.9.2010 15:58

Sulthan

Re: Chci se jen zeptat,

Autor to napsal spravne. Tady nejde o zadne presne matematicke nazvoslovi. Trojuhelnik najdete snadno, staci se na sklenicku podivat z profilu (tj. udelat prumet kuzelu do roviny). Obcas kdyz clovek poukazuje na cizi chyby, tak spis ukazuje svou ignoranci.

0/0
26.9.2010 20:10

opportunity

Je to asi věc chuti,

vekce do skla nesmí mít tekutý bílek, to je jasné, ale na té fotce na hniličku ne sklenici jsou pro mě moc uvařená - žloutek má být částečně tekutý, truchu je rozsekám, posolím, popepřím a přidám kousek másla - mňam...

0/0
15.9.2010 20:34

b.aran

Re: Je to asi věc chuti,

R^

0/0
26.9.2010 13:28

brej den, pánové

...

A co na to Babica? :-P

0/0
15.9.2010 15:37

VaclavBau

Re: ...

Když nemáme sklo, použijeme porcelán a když nemáme vejce, dáme tam párek a uvidíte, že Vám todleto speciálo bude chutnat.

0/0
15.9.2010 15:42

generál custer VII.

Re: ...

Nakonec to zalijeme smetanou a necháme zapéct.

0/0
15.9.2010 15:43

ydrhsamot

Re: ...

Po vyndání z trouby ochutíme kečupem a majonézou... R^

0/0
15.9.2010 15:49

iuos

hmm

a kde je informace o tom, že nejlepší pánve jsou z pánvičkycézet?

0/0
15.9.2010 16:03

fitzie

Re: ...

zalijeme smetanou a POSYPEME strouhaným sýrem a necháme zapéct. ;-D

0/0
15.9.2010 16:21

generál custer VII.

Re: ...

Ano, zapomněl jsem na eidam.

0/0
15.9.2010 16:22

Ubaram

Re: ...

dokřupava :)

0/0
15.9.2010 21:00

Sendyman

Re: ...

Zapomněli jste to prohodit, volové!;-D;-D;-D

0/0
19.9.2010 10:44

Mat_Hawk

no nevím, školy nemám,

ale už jste někdy zkusili loupat čerstvá vejce (max. tři dny od snesení)?

0/0
15.9.2010 14:58

Paxa

Re: no nevím, školy nemám,

Přiznávám se bez mučení, že jsem to nezkoušela. A co se stane, když se to zkusí?

0/0
15.9.2010 15:00

tosdnadne

Re: no nevím, školy nemám,

Kolik vám přibližně je? Je jasný, že když loupu čerstvé vejce tak bude býlek strašně otrhanej a někdy projdete až na žloutek. Proto na oloupaná vejce se používají starší vejce, aspoň 6 dnů.

0/0
15.9.2010 15:23

tosdnadne

Re: no nevím, školy nemám,

*bílek (jak se mi to povedlo netuším)

0/0
15.9.2010 15:23

VaclavBau

Re: no nevím, školy nemám,

má pravdu, předsedo...

0/0
15.9.2010 15:27

boudicca

Re: no nevím, školy nemám,

Ale neee... Vykašlete se na starší vejce a používejte čerstvá. Po uvaření vejce ihned dejte do studené vody - i třeba na pár minut pod proud studené vody. Pak půjdou krásně oloupat.

0/0
15.9.2010 15:51

nocenka

Re: no nevím, školy nemám,

Hmm, to dělám vždycky, ale pokud jsou vejce hodně čerstvá, tak ani potom to loupání fakt moc nejde.

0/0
15.9.2010 16:01

Malý Slon

Re: no nevím, školy nemám,

Zkuste po uvaření lehce naklepnout, nejlépe na několika místech, a pak už šup do studený vody a nechat cachtat, dokud nevychladnou.. Jdou pak loupat výrazně líp.

0/0
15.9.2010 16:33

Vrah

Re: no nevím, školy nemám,

Já vejce neloupu – stačí vejce rozkrojit a vydlábnout lžičkou.

0/0
15.9.2010 21:49

Brundi

Re: no nevím, školy nemám,

No to promin, ale kde je pak pozitek z tech krasnych hladkych varenych vajec? Tohle je hnus. :-/

0/0
19.9.2010 16:50

cara al sol

Re: no nevím, školy nemám,

Ono je třeba vejce pod vodou i loupat - ideálně pod tekoucí. Voda zajíždí pod blánu a pomáhá oddělit bílek od té blány (a od skořápky, samozřejmě).

0/0
20.9.2010 0:47

Brundi

Re: no nevím, školy nemám,

To nepomuze, delam to vzdycky.

0/0
19.9.2010 16:49

zazmarie

Re: no nevím, školy nemám,

nestane se nic, jen nejdou loupat... na skořápku se nabaluje i bílek, nebo máte na mysli ještě něco jiného?;-)

0/0
15.9.2010 15:24

Mat_Hawk

Re: no nevím, školy nemám,

u čerstvých vajec (aspoň když je loupu já - třeba na to má někdo nějaký trik) se bílek lepí na skořápku a drží natolik pevně, že loupete skořápku i s vrstvou bílku a vajíčko pak vypadá vyloženě uboze a opelichaně. Tak jen se divím, že v článku čtu doporučení o čerstvých vejcích, protože moje zkušenost mi říká, že je nelze oloupat, aby vypadala důstojně.

0/0
15.9.2010 15:42

Aiscis

Re: no nevím, školy nemám,

V tyramisu jsou vejce vařená? Já myslel že pouze vyšlehaná a to ještě rozdělená:) Jinak samozřejmě máte pravdu že čerstvá vajíčka loupat nejdou. Trochu pomůže je loupat nadvakrát nechat blánu a oloupat nejdřív skořápku a pak teprve tu blánu, ale u opravdu čerstvých vajec je to stejně jedno:)

0/0
15.9.2010 15:50

Mat_Hawk

Re: no nevím, školy nemám,

Máte pravdu, v tiramisu jsou opravdu vajíčka syrová. Nicméně mě poněkud zmátl ten obrázek toho nevzhledného napůl oloupaného vajíčka s kráterama. Nejsem žádný "absolutní chuťař", abych rozlišila, jestli uvařené vajíčko je den staré nebo týden staré, jen mě to zarazilo, proč připravují vejce do skla z evidentně velmi čerstvých vajec...

0/0
15.9.2010 16:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.