Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zcukernatělému medu dopřejte teplou vodní lázeň. Na mikrovlnku zapomeňte

Stále oblíbenější světlý květový med často brzy krystalizuje neboli cukernatí, pokud není našlehaný do konzistence pasty, která se nemění. Aby se ze zcukernatělého medu stal opět tekoucí, stačí ho prohřát v přiměřeně teplé vodní lázni. Mikrovlnnou troubu nepoužívejte, můžete zničit v medu obsažené cenné látky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

skoog

To by mě zajímalo,

co bylo na Albíniných příspěvcích pod chudackem.blbeckem a IARKem závadného, že je smazali. :-/

0/0
23.9.2010 15:57

IARK - BAN za králíčka.

Mam jeden dotaz

Co kdyz ale chci ten med prave scukernatelej, je nejaka rychla moznost?

0/0
20.9.2010 7:29

Mražená spermie

Re: Mam jeden dotaz

nasypat do něj cukr krystal.

0/0
20.9.2010 11:54

chudacek.blbecek

Re: Mam jeden dotaz

Takovej se dá i koupit. Jak proces urychlit, to nevím. Asi ho nechat vyschnout.

0/0
20.9.2010 14:21

Albína

Re: Mam jeden dotaz

vyschnout.;-D  jak med schne???

0/0
21.9.2010 16:17

Albína

Re: Mam jeden dotaz

udělat to přesně naopak - dát ho do chladu.:) ideální je pro něj pokojová teplota, ale i tak začne po čase cukernatět. dej ho do chladu, možná i do ledničky, a bude to rychlejší.:)

0/0
21.9.2010 16:15

certik_bertik

otázka

je proč to vůbec dělat, vždyť tím zkrystalizováním se kvalita medu nezhoršuje

0/0
18.9.2010 12:42

chudacek.blbecek

Re: otázka

Protože se s ním třeba pak líp pracuje.

0/0
20.9.2010 14:22

fitzie

mírně prohřát v teplé vodě

vzít robota - šlehací metly - a šlehat tak na čtvrt hoďky, nebo půl. pak už nezcukernatí. jen trochu změní chuť - nevím, jak ne to možné, ale pastovaný med chutná trochu jinak. miluju ho :-)

0/0
17.9.2010 22:42

mamina2

Re: mírně prohřát v teplé vodě

Pastovaný med je moc dobrý. Ale jde udělat jen ze světlého medu.

0/0
20.9.2010 9:17

fitzie

Re: mírně prohřát v teplé vodě

no jo, medovicový taky "cukernatí" míň než květový. :-) necháváme ho vždycky až nakonec.

0/0
20.9.2010 9:45

Já_Brtník

Tak k tomu ohřevu v mikrovlnce

Pachatel článku, tady se nedá napsat autor, zcela opomněl, že mikrovlnky mají regulaci výkonu. Je jasné, když fláknu malou sklenici medi (250g) do MV a pustím to na 4 minuty na 800 W , tak to přehřeju a zkazím. Když stejné množství pustím na 200 W na stejný čas, med se krásně rozpustí a je sotva vlažný  .

0/0
17.9.2010 16:55

pteryx

polymerizace

Některé zlé jazyky tvrdí, že je lepší se mikrovlnce úplně vyhnout ...

0/0
17.9.2010 13:40

chudacek.blbecek

Re: polymerizace

A proč? 8-o

0/0
20.9.2010 14:23

Benzin Petrolejovič Naftěnko

?!?

No to jsou objevné rady. Tadfy to už není rubrika hobby pro kutily, ale poradna pro momentálně zaostalý a totální nemehla.

0/0
17.9.2010 13:06

flames828

Re: ?!?

Tak já myslím, používám dost alternativní způsob, taktéž osvědčený, nicméně velmi riskantní hlavně pro méně zkušené med-ohřívače. A to - pokládám sklenice s medem (zakoupené tkz. ze zahrady, či na farmářských trzích) na rozehřátý radiátor. Topím ovšem dřevem, nevím jak by se to chovalo v podmínkách centrálhajcungu, nebo jiného (alternativního) druhu vytápění. Sklenice otáčím podél vlastní osy tak, aby med postupně ztekutovatěl. Nicméně, jak jsem již uvedl, není to pro zatáčečníky. Nutno dbát zvýšené opatrnosti.

0/0
17.9.2010 14:57

mamina2

Re: ?!?

To samozřejmě funguje při každém druhu topení. Teploat radiátoru přece nesouvisí s tím, čím vyrábíte teplo.

0/0
20.9.2010 9:18

Grepy

zcukernati?

Co to je za výraz?

Z medu se žádný cukr nestane.

Mez začne krystalizovat. To vám řekne každý včelař :-)

0/0
17.9.2010 12:57

pavel.61

Re: zcukernati?

To je normalni vyraz,:-P.Znate jiny?

0/0
17.9.2010 13:07

Albína

Re: zcukernati?

tak to asi nejste včelař. ;-)

0/0
17.9.2010 13:12

pavel.61

Re: zcukernati?

1,to neni odpoved na mou otazku a za 2,mate pravdu nejsem,ale tak sem slysel tento vyraz cely zivot:-)

0/0
17.9.2010 13:29

Venus_7

Re: zcukernati?

Chtělo by se to podívat, na jaký příspěvek Albína reaguje.

0/0
17.9.2010 17:56





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.