Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zatočme s kávovou břečkou, kterou doma pijeme. Jak na lepší kávu

V běžném obchodě koupíte unifikovanou kávu, o které nevíte nic. Ani zemi původu, pomletá může být týdny stará a postrádající všechny charakteristické vůně. Čím je levnější, tím v ní bude více laciné a hořké robusty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

pětrandočepice

Lenka

Nějak se mi některé informace v článku nezdají být objektivní. Instantní káva - značková (třeba Jacobs Kronung) - že je vyráběna tak, jak se tu popisuje?! Nemyslím instantní kávu na prach pomletou, ale tu z malých kousků kávy.

A třeba Jihlavanka, mletá,mi většinou (někdy ne - várka se nepovede) chutná a připadá mi lahodná. Vůbec ne nahořklá ap., jak se tu píše.

Nebo je to komerční článek na podporu malé nové firmy? Jestli ano, má to být uvedeno.

0/0
14.10.2010 15:13

PRG-SYD

ktere kafe je to prave? kdo to rozhodne?

Ja si myslim, ze resit, ktera kava je ta prava je nesmysl. Kazdemu chutna neco jineho. Nekdo si pochutna na logrove kave, jiny na presu... Me osobne logrove kafe nikdy nechutnalo. Postupne jsem se zamiloval do espresa. Slo to az tak daleko, ze jsem si poridil i malou prazirnu a kupuju si boby a prazim dle libosti. Prekvapive je to pomerne levna varianta. Kilo neprazenych kvalitnich bobu stoji cca 120kc. Pytel, ktery koupim, postupne rozprodam mezi zname za naklady, plus neco malo na plyn...

0/0
12.10.2010 11:54

celpichl

Presso, Picollo

Souhlas s bodem 10 , pro pořádné preso je je potřeba profi kávovar m, pro domácí použití doporučuji kávovar na PODy . Nikoliv Dolce Gusto a podobné kraviny ! Bella Italia;-)

0/0
12.10.2010 10:38

bulbik

Re: Presso, Picollo

Pro domaci pouziti nedoporucuji zadny kavovar na espresso, tedy pokud ho nepouzivate nepretzite cely den. Stejne minimalne prvni kafe je na vyhozeni. Ale treba pokud se kolegove domluvi v praci a takhle jedou preso v kanclu, tak super a ciste reseni (tedy ty tzv. PODy).

0/0
12.10.2010 15:59

svarak z krabicoveho vina

Re: Presso, Picollo

"Stejne minimalne prvni kafe je na vyhozeni."  Co je zase tohle za kravinu. Nesváděj svoji neschopnost na tu mašinu. Rv

0/0
14.10.2010 12:56

bulbik

Re: Presso, Picollo

Byl si nekdy prvnim rannim klientem nejakeho italskeho baru hned po otevreni a pak sis ve stejnem podniku dal kafe znovu, ale o nejakou tu hodinu pozdeji? Netvrdim, ze zrovna to prvni kafe bude ukrutny patok, ale to druhy bude nesrovnatelne lepsi. Ja chci pit dobry kafe a ne napoj, jehoz tekutina mi nejdriv vycistila pristroj, vis!

0/0
15.10.2010 15:25

Yzzycz

V cesku

dobry kafe neni a cech ani nevi jak dobry kafe chutna tim min by mel radit jak se ma delat.

0/0
11.10.2010 16:10

Deleter

NO,

a čím vyčistit mlejnek, to se člověk nedozví. chjo.:-)

0/0
10.10.2010 22:36

celpichl

Re: NO,

Dobré kafe nikdy neuděláte na kávovaru se zabudovaným mlýnkem . Zvlhlá zrnka, mlýnek, nedostaečně upěchovaná káva , atd. Poohlédněte se po POD kávovaru . V

0/0
12.10.2010 10:38

Deleter

Re: NO,

Jejda ale to je normální ruční kafemlejnek. :-)

0/0
14.10.2010 14:29

jouzi

To nejdůležitější,

a sice že pro dobrou kávu musíte mít k její přípravě také DOBROU VODU (ideálně takovou, která vám chutná samotná), už vám do článku nenapíší. :-/

0/0
9.10.2010 15:32

Inkvizitor Johny

Re: To nejdůležitější,

Na to by se dalo asi polemizovat. Protože tvrdá (mineralizovaná) voda chutná lépe než měkká, ale kafe je podle mě lepší z měkké. Asi by to chtělo udělat experiment. Až budu mít po ruce nějakou demineralizovanou vodu, tak to subjektivně porovnám:-)

0/0
10.10.2010 12:23

calypsol

indie

V indii delaji skvele kafe. Privedou mliko v varu, nasypou do nej lzicku nebo dve instatni kavy, zaslehaji, ocukrujou...panecku to je dobrota:-P

0/0
8.10.2010 17:19

bechernik

Re: indie

nespletl jste si to instantni kafe s marihuanou? :-D

0/0
13.10.2010 17:10

dedaustvanlety

Jak na dobrou kávu

Nejsem nikterak nějaký náruživý kafař, ale zásadně nepiji turka ze zdravotních důvodů již 35 let.

Je pravda, že takto připravená káva po 4 min. vypouští nezdravé toxiny.

Na to abych si vychutnal kávu, mi stačí obyčejná zrnková "STANDART",

kterou si doma semelu na el.mlýnku, který je součástí pákového presovaru zn." Cafe Roma Ariete " není to žádný automat. Vyzkoušel jsem i tak vyhlášenou kávu ARABICA a vrátil se opět k obyčejné kávě.Káva takto připravená má vcelku dobrou chuť a bohatou pěnu.Kávu si zjemním trochu mlékem a přisladím.:-)

0/0
8.10.2010 13:56

Jencek

Re: Jak na dobrou kávu

Jestli myslíte nezdravými toxiny třísloviny, tak si nejsem úplně jistý....Popravdě, nejsem odborník, ale třísloviny škodlivé nejsou, ale jsou nepříjemné svou svíravostí (někdo však tu svíravost, např. u čajů, vyhledává). A nejlepší káva je ta která člověku nejvíc chutná..........A nejvíc mě dojímá, že autor popisuje robustu jako podřadný druh, ano možná je levnější, ale existují lidé, kteří preferují čistě robustu :)

0/0
10.10.2010 16:00

meteleskublesku

Re: Jak na dobrou kávu

přesně tak. i v nejlepších směsích pro přípravu espressa je robusta obsažená.

0/0
12.10.2010 0:36

KC94

Re: Jak na dobrou kávu

A to bych ještě připomněl, že přidáním robusty se částečně odkyselý ta stoprocentní arabika. Robusta je skutečně v těch nejlepších kávách a chutná víc mužům. Jinak pomletá káva je dobře skladovatelná v lednici. Uchová se mnohem déle čerstvá a aroma je super.

0/0
12.10.2010 19:14

svarak z krabicoveho vina

Re: Jak na dobrou kávu

Robusta je ve směsích protože: 1, je levnější 2, lépe pění (=vyšší crema). Nic víc za tím není, rozhodně ne lepší kvalita robusty.

0/0
14.10.2010 12:59

celpichl

Re: Jak na dobrou kávu

aby byla dobrá tak přidám mléko a osladím :-):-) Většinou to je právě a cukr a mléko co kafe zachrání , aby bylo pitelné !

0/0
12.10.2010 10:41

roedor

Re: Jak na dobrou kávu

Zkoušela jsem "Standard" připravovat na různé způsoby a vždycky mi z toho vyšla hnusná břečka. To kafe je prostě nekvalitní a hnusné...Ale prosti gustu...:-)

0/0
12.10.2010 12:49

MAČKA 1

Re: Jak na dobrou kávu

Blabolite nesmysly - pro "vyrobu" kavy se pestuji pouze dve odrudy a to Arabica a Robusta. Vracite se tedy k cemu? Ten Vas standard je stejne jen jedna z nich (nebo jejich kombinace) otazka je jenom jaka je to kvalita.....

0/0
12.10.2010 13:29

roedor

Re: Jak na dobrou kávu

robusta a arabica jsou nejrozšířenější, existují ale i jiné odrůdy (třeba ve vietnamské kávě je ještě jedna, ale na název si nepamatuju):-)

0/0
13.10.2010 8:43

svarak z krabicoveho vina

Re: Jak na dobrou kávu

Arabica a Robusta jsou DRUHY kávy šmárjájosf, ne odrůdy. Tady je zase hromada všeználků. 8-o

0/0
14.10.2010 13:02

marzena

volovina

článek, jehož autor se někde na internetu dozvěděl, že existuje hodná teta arabika a zlá babizna robusta, tak to předává dál, aby se to všichni dozvěděli, je leda k smíchu.. Je to asi jako tvrdit, že pokud je víno suché/sladké/hnusné/dobré, tak za to může odrůda, no prostě lidi nekupujte rozhodně veltlín je to hnus, za to čisťounký Tramín/Ryzlink/Arabika/cokoliv je absolutní záruka kvalitky Rv8-o

0/0
8.10.2010 8:30

ka-boom

Re: volovina

Souhlas. Autor jen sepsal "obecně známé mýty" a marketingové bláboly. O přípravě dobré kávy se v článku nedozví nikdo nic.

0/0
9.10.2010 13:32

branik80

nechapem...

... vobec mi z clanku nie je jasne ako si mam pripravit tu kavu. Nemam ziadny kavovar ani nic podobne len rucny mlyncek, zrnkovu kavu... a co teraz? turka z toho spravit nesmiem tak co s tym ako dalej?

0/0
7.10.2010 20:40

cara al sol

Re: nechapem...

Třeba french press. Náklady pár stovek a výsledek nesrovnatelný.

0/0
9.10.2010 4:39

bulbik

Re: nechapem...

Tak pokud nechces do niceho investovat, tak alespon po zaliti kavy vodou, tu kavu bez logru prelej do jineho salku. Dalsi ne moc drahou variantou je poridit si konvicku na prekapavanou kavu ci malou hlinikovou moka konvicku.

0/0
11.10.2010 16:09

Deleter

A jak se jmenuje kafe,

který se dělá v takový tý specielní konvičce - dole se dá voda, na to sítko, na sítko káva, na kávu zase sítko a celý se to zašroubuje do vrchního dílu, takže pára jde přes sítko a kafe nahoru trubičkou a navrchu zkondenzuje. Celý se to dává na sporák nebo el vařič.

0/0
7.10.2010 13:54

Deleter

Re: A jak se jmenuje kafe,

P.S.  a jak se dá řádně umýt ruční mlýnek. Mám takovej bakelitovej, "Tramp" se jmenuje. Horkou vodou se to asi nevyčistí dostatečně (smrdí).

0/0
7.10.2010 13:55

vochomejtak

Re: A jak se jmenuje kafe,

moka

0/0
7.10.2010 15:02

Deleter

Re: A jak se jmenuje kafe,

Jo, dík, už mi to taky došlo. A jak/čím bych měl čistit ten mlejnek?

0/0
8.10.2010 10:51

bulbik

Re: A jak se jmenuje kafe,

To nevim, ale na kafe se vetsinou nikdy nejde s jarem. Pokud nestaci voda, pouzila bych jedlou sodu a nechala pusobit. Mlynek nepouzivam neb se mi to zda zbytecne, pri nasi frekvenci konzumace (na ceske pomery vysoka) staci uskladnit mletou kavu v lednicce. Jinak doufam, ze tu moka konvicku uvnitr jen vyplachujes a nedrhnes. Podstatne je u moka konvicky 'vypestovat' tu kavovou usazeninu v jeji vrchni casti. A samozrejme tu konvicku musis pravidelne pouzivat. Jeste horsi to je u lidi, co si mysli, jak je in mit doma strojek na espresso a pak ho delaji maximalne dvakrat denne, rano a vecer presvedceni, jak lahodny napoj piji.

0/0
11.10.2010 16:18

halvar

Re: A jak se jmenuje kafe,

no, ja si ten kavovarik pamatam uz z detstva, moji rodicia ho kupili v Madarsku a volalo sa to "koťogo"... vtedy to bolo z hlinika, dnes sa to nastastie vyraba z nerezu a kava z toho je fantasticka, len je s tym trosku viac roboty :-P

0/0
7.10.2010 18:06

roedor

Re: A jak se jmenuje kafe,

moka konvičky se stále dělají i z hliníku, třeba "pravá" moka konvička od Bialletti je aluminiová.

0/0
12.10.2010 12:47

bulbik

Re: A jak se jmenuje kafe,

Hlinik totiz dobre vede teplo, proto i 'tradizni' kuchari vari stale na hlinikovych opanvich. My doma jedine hlinikovou konvicku. Stejne se nedava do mycky, ta nerez je jen o designu.

0/0
12.10.2010 15:52

roedor

Re: A jak se jmenuje kafe,

někdo používá nerez kvůli strachu z Alzheimera (protože hliníkové nádobí je špatné, áno):-)

0/0
13.10.2010 8:45

čarovná rybí kostička

Proč se snobíci rozčilujete?

že se mletému kávovému zrnu zalitému vodou říká Turek, když není z Turecka? Je to prostě metonimie: na každé ceduli nad kafírnou či v koloniále byl namalovaný Turek, právě tak i na reklamních materiálech. Takže přenesené pojmenování z jednoho předmětu na druhý na základě určité vnitřní souvislosti. Pokud trváte na svém postoji, neříkejte bylinkovému čaji čaj, protože dle vaší logiky tento název přísluší pouze nápoji z čajovníku. Říkejte třeba jako poláci herbata, nebo si vytvořte název: byliňák, ovocňák, listový loužák, prostě podle chuti;-D. Je to směšné a neoprávněné hnidopišství.

0/0
6.10.2010 9:23

čarovná rybí kostička

Re: Proč se snobíci rozčilujete?

BTW a jděte vykládat Mongolům či Tibeťanům, že osolený čaj s jačím máslem je prostě hnus, Britům že čaj s mlékem to tedy ne, Rusům že čaj s marmeládou je prostě barbarství. Kdybyste byli tak světoví, za jaké se vydáváte, tak byste tady takhle hloupě nekokrhali, že právě ta zrnka, která zobete vy, jsou ta nejlepší;-D.

0/0
6.10.2010 9:29

roy_batty

Re: Proč se snobíci rozčilujete?

no turci to ale dělají tak že kávu i s cukrem vaří v džezvě a pak si ji nalijí, lógr si do skleničky nedávaj :-) takže správné označení té české verze by malo být "český turek" :-)

0/0
6.10.2010 11:25

vochomejtak

Re: Proč se snobíci rozčilujete?

Jenze to je zbytecne v situaci, kdy 99% lidi si pod pojmem "turek" predstavi prave zalevane kafe. Par exotu se muze rozcilovat ale na veci nic nezmeni.

0/0
6.10.2010 14:42

bouncer

Re: Proč se snobíci rozčilujete?

Pod těmi pár exoty si mám představit celý svět mínus 99% čechů? :-D

0/0
6.10.2010 18:41

Orgasmus, ten já předstírám!

tý jo

8-o

vy si tu troufáte schovávát SVŮJ NÁZOR za CELÉ LIDSTVO, to je VRCHOL

0/0
7.10.2010 12:01

vochomejtak

Re: Proč se snobíci rozčilujete?

No ja jsem treba v cechach a i kdyby tva cisla davala smysl, tak je podle me lepsi pouzivat stejne pojmenovani jako 99% cechu, nez pojmenovani podle zbytku sveta s tim, ze mi u nas nebude nikdo rozumet. Kdyz nekdo v cechach odmita pro zalevane kafe pojmenovani turek, tak je proste(v ramci CR) exot.

0/0
7.10.2010 15:04

iuos

hmm

co si představý "celý svět" pod pojmem "turek"? A tím nemyslím nějaký překlad do angličtiny, ale prostě T U R E K

0/0
8.10.2010 11:19

iuos

hmm

no tak to je ostuda jak hrom ;-€;-€;-€

samozřejmě představí

0/0
8.10.2010 11:19

Naked and petrified

Cancy, cancy...

...ale aby rekli, jak dlouho ma to espresso tect, nebo jak zvolit hrubost mleti, to ne.

0/0
5.10.2010 18:07

pavelthelong

Re: Cancy, cancy...

espresso cirka 20 sekund

0/0
5.10.2010 18:46

bouncer

Re: Cancy, cancy...

Ideál je 25 s. Hrubost se těžko definuje. Na každém mlýnku je stupnice jiná - nejlepší je zkoušet - správnou hrubost máte ve chvíli, kdy se vám podaří za 25 s udělat 25-30 ml kávy. Pak máte espresso. Nebo si to zajisté můžete upravit podle chuti ;-)

0/0
6.10.2010 18:43







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.