Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bílý cukr vyřaďte z jídelníčku, bere tělu živiny, říká autorka BioAbecedáře

Slaďte ovocem, rostlinnými sirupy, nerafinovaným cukrem a medem. Průmyslové zpracování totiž bílý cukr připraví o většinu minerálních látek, vitaminů i vlákniny. Abychom ho dokázali zpracovat, vezme si tělo potřebné živiny z přijaté potravy nebo ze zásobních látek. Přírodní sladidla jsou šetrnější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

čuk2gek

roztomilá pipka tadlec vipka

to je pro mě asi tak nejpodstatnější sdělení v tomto článečku blábolivém, Mimochodem nerafinovaný řepný cukr je rafinovaný podvod.  Tzv. tmavý řepný cukr se vyrábí z bílého cukru pomocí barviv. 

0/0
11.11.2010 21:39

Diskutovat na iDmůžete neomezeně

k čemu se vůbec cukr bělí ?

0/0
15.10.2010 16:25

boudicca

bere živiny?

No podívejte se, každé trávení bere tělu "živiny". Každý pohyb taky. Dokonce i myšlení. Nebo sezení u počítače. Ono to naše tělo překvapivě potřebuje některé látky ke svému fungování. A překvapivě to "fungování" je třeba i trávění. Nebo si myslíte, že tělo je nějaký stroj, který stačí občas pohladit a ono pojede rok na plný výkon, a veškeré ty "živiny" bude skladovat? :D

0/0
10.10.2010 10:41

FastDriver

Ježiši to jsou bludy

prý vlákniny v cukru;-D

0/0
8.10.2010 14:52

Ardan

Předpona Bio-.

Tak při slyšemí nebo přečtení této předpony u čehokoliv se mi zježí všechny chlupy. Její používání by se snad mělo zakázat zákonem nebo tak nějak.:-)

0/0
8.10.2010 9:05

fitzie

Margit Slimáková

to mě dostalo :-)

škoda, že se nezmiňují, jak je na tom obyčejný třtinový nebo i řepný, nebělený cukr.

0/0
8.10.2010 8:14

FastDriver

Re: Margit Slimáková

obsahuje zbytky vitaminů, enzymů a minerálních látek. Ovšem v tak mizivém množství, že pokud se vezme v úvahu průměrná denní spotřeba cukru (byť by byl nerafinovaný=nebělený), je jejich množství pro lidský organismus zcela zanedbatelné.

0/0
8.10.2010 14:54

semafor

Paní redaktorko,

trhněte si!

0/0
7.10.2010 18:58

EddieCz

a to si predstavte

Ze existuji lide, kteri buchty, zakusky a podobne prazdne kalorie vubec nejedi.

0/0
7.10.2010 18:28

Al Coholic

Re: a to si predstavte

souhlas, nic sladkého nejím, nesladím čaje ani kávu, piju vodu, maximálně jednou za měsíc na chuť lžičku domácího medu; sladit není potřeba, nějaký cukr je v běžných jídlech a ten stačí..

0/0
8.10.2010 9:47

chudacek.blbecek

Re: a to si predstavte

Tak to pak není článek pro tebe.

0/0
8.10.2010 11:21

MZak

Prosim Vas...co to je za blabol

Kdyz v uvodu clanku napisete, ze z cukru se odstranuje rafinaci vlaknina, tak uz to normalni clovek nema ani chut dal cist. Cukry (sacharidy, glycidy jak chcete) jsou derivaty karbonylovych sloucenin. Obsah vlakniny (co to vlastne je, moderni oznaceni pro cokoliv ?)  v nich je NULA !  Fruktoza (med), glukoza (hroznovy cukr, nebo krevni cukr), sacharoza (repny nebo trtinovy cukr, to je to o cem se snazite mluvit) je slozeny cukr, jehoz chemicke slozeni je v podstate stejne jako u glukozy (pouze je tam nekolikrat). Nevim jestli ta pani vi o cem mluvi, kazdopadne forma jakou je to v tomto clanku podano nestaci ani na 2 rocnik chemie na stredni skole... Prosim Vas, jake latky mohou byt v cukru jako sloucenine ktera je slozena z vodiku kysliku a ukliku ? A jestli tam jsou tak uz to neni cukr! Kdyz si prectu takovyto clanek, tak podle jeho urovne musim konstatovat, ze je to s odpustenim blabol... Jeste do toho zaclente exoteriku a aromaterapii a homeopatii....A nezamopente na vesmirne lidi..

0/0
7.10.2010 15:49

ErikM

Re: Prosim Vas...co to je za blabol

trochu to máte, pomotané...chemie, biologie...

.....Rozdíl mezi bílým a třtinovým cukrem spočívá především ve způsobu jejich výroby a zpracování, které má za následek jiné výsledné složení. Třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neobsahuje zbytkové chemikálie. Neztrácí tak své unikátní, zdraví prospěšné látky, mezi které patří kromě minerálů a stopových prvků také mnohé vitaminy, enzymy či vláknina.

0/0
7.10.2010 16:46

MZak

Re: Prosim Vas...co to je za blabol

no, nebudeme se hadat.Chemie a biologie je to same...a vlastne nevim na co narazite. Cukry jsou chemiocke slouceniny organicke chemie, produkovane zivymi organismy jako vysledek metabolismu nebo fotosyntezy. Ale k veci... Neco jako bily cukr a trtinovy cukt neexistuje. Repny cukr i ten trtinovy je sacharoza. To ze je trtinovy jtmavy a ten kostkovy je bily je pouze zalezitost beleni. Chmemicke slozeni sacharozy je porad to same. I ten trtinovy prochazi procesem rafinace, jako ten repny. Jenom neni belen. Ale my se tu nebavime o cukrech repka verzus trtina, ale o tom blabolu ohledne rafinace. Podle tohohle clanku muzu rici, ze rafinaci benzinu (oktantu) se odstranuje asfalt....

0/0
7.10.2010 23:39

fitzie

Re: Prosim Vas...co to je za blabol

tak tím nemusí procházet ani řepný cukr, ne?

0/0
8.10.2010 8:15

chudacek.blbecek

Re: Prosim Vas...co to je za blabol

Nemusí, ale tradičně prochází.

0/0
8.10.2010 11:22

Kartony

Re: Prosim Vas...co to je za blabol

Třtina je tradiční surovina pro výrobu cukru. Cukr byl v té době velmi drahý, protože se dovážel a v době napoleónských válek nebyl kvůli blokádě vůbec. Proto byla vyšlechtěna řep na řepu cukrovou. Při vyluhování cukrové řepy vzniká směs cukru a slizovitých látek, rozpuštěná ve vodě. Proto se musí  cukrový sirob zahustit, cukr po ochlazení vykrystalizuje a odstředí se. Filtrátem je melasa, která je na rozdíl od melasy, získané z třtinového cukru nechutná a používá se ke zkrmování a z nebo se z ní zkvašením vyrábí líh. Na rozdíl od toho se melasa z třtinového cukru dá zkvasit a destiluje se z ní pravý rum. Rozdíl mezi složením cukru z třtiny a z řepy je výhradně v ceně.  Dnes už ten rozdíl není tak výrazný jako kdysi, ale v obchodech je cena třtinového cukru výrazně nadsazená. Četl jsem dokonce, že některé naše cukrovary dovážejí surový třtinový cukr a vyrábějí z něj ten bílý, protože je čistější.

0/0
9.10.2010 16:24

Don_Alex

To je zase diskuze

Vždycky mě pobaví, jak se u vcelku pohodového článku mají potřebu neustále zviditelňovat narcisové, které patrně jinak nikdo neposlouchá.....

Co se týče slazení čaje, tak vzhledem k tomu, že 99,9 procent lidí ho neumí správně připravit tak aby nezničili většinu jeho složek, tak je otázka slazení vcelku bezpředměntná....Dříve sem sladil "kafe" než jsem poznal, že existuje taky něco jiného než spálený instant. Kvalitní kávu sladit nepotřebuju, protože je násládlá (koneckonců plody kávovníku jsou ovoce, takže pokud někdo něco v procesu mezi sběrem a přípravou nezk... tak by neměla býti hořká....)

0/0
7.10.2010 15:48

EddieCz

Dobry cukr, zadny cukr

sladim Stevii

0/0
7.10.2010 13:08

chudacek.blbecek

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Stévie je výborná, palec nahoru. Akorát při pečení se moc použít nedá. Ale do čaje není nic lepšího :)

0/0
7.10.2010 13:59

mamina2

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Čaj je nejlepší nesladit vůbec:-P

0/0
7.10.2010 14:17

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Tady je zase kazdy chytry ;-D Nevim proc by se caj nesladil? Proto ze si ho nesladi cinani, jedine oni vedi jak na to? To ze si Anglicani caj sladi a davaji si do nej citron, mleko,.... to neberem v potaz? Najednou je nam vzorem cinan? ;-D Zajimalo by me jestli ti co si nekdy nesladi caj a tvrdi ze se tim kazi chut, jestli take piji kakao bez cukru, kavu bez cukru ,ji cokoladu zcela bez cukru(takova asi neexistuje, krome diabeticke, protoze i v horke cokolade je cukr) .....

0/0
7.10.2010 15:06

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Myslím, že není nic zvláštního na tom, že existují lidé, kteří mají rádi autentické chutě. Kávu samozřejmě nesladím, mám ji, stejně jako čaj, příliš rád na to, abych kazil její chuť. Kakao nepiju, čokoládu jím minimálně, tabulka mi vydrží na měsíc... Kupuju si jen s 85% a více kakaa.

Nepotřebuju žádný vzor k tomu, abych věděl, co mi chutná.

0/0
7.10.2010 15:14

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Takze kdyz delas kakaovou buchtu, nebo kakaovy pudink tak si tam cukr nedas, a bude ti to chutnat, jo? To bych chtel videt ;-D V cokolade s 85% kakaa je take cukr, take si ji kupuji, pamatuj si JE TAM CUKR ! ;-D Mam pocit ze lidi kteri vyhledavaji horke chute, maji nejaky problem s chutovymi bunkami. Bylo dokazano ze male deti poznavaji co je dobre jidlo podle toho ze je to sladke a nedobre kdyz je to horke....uz priroda nas to takto naucila od detstvi :-)

0/0
7.10.2010 15:20

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Nemám chuť ani důvod rozvíjet diskusi tak hloupě, jak to děláš teď ty.

Napsal jsem, že sladidlo spolehlivě zničí chuť čaje. To je holý fakt.

.

Jak s tím souvisí, že čokoláda obsahuje cukr nebo že sladký dezert by bez cukru nebyl dobrý, to netuším.

0/0
7.10.2010 15:26

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Protoze je to uplne stejne. V anglii se pije caj slazeny, s citonem , mlekem.....mnoho caju jiz v sobe obsahuje ruzne prichute , a to nejsou zadne levne caje podivnych vyrobcu. Chces rici ,ze anglicani jsou barbari, kdyz si sladi caj a jak rikas ty spolehlive nici chut caje? Zajimalo by me ,kdyz mas rad originalni puvodni chute jestli jis maso syrove, nesolene, nekorene...protoze to je uplne ten stejny pripad jako tvuj neslazeny caj originalni chuti.

0/0
7.10.2010 15:31

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

"Chces rici ,ze anglicani jsou barbari, kdyz si sladi caj" - ne, nic takového neříkám. Říkám něco jiného a ty máš z pro mne nepochopitelného důvodu potřebu si k tomu domýšlet nesmyslné interpretace.

.

Zbytek viz první věta mého příspěvku ze 07.10.2010 15:26.

0/0
7.10.2010 15:36

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Ne ty si jenom rekl, ze slazenim caje se spolehlive znici jeho chut....takze rikas ,ze anglicani piji caj u ktereho si predtim spolehlive znicili chut cukrem. Diky za diskuzi :-P

0/0
7.10.2010 15:38

FotbalLiga

Re: Dobry cukr, zadny cukr

;-DR^

0/0
7.10.2010 15:39

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Ano, přesně to říkám. A nevidím na tom nic divného. Každému vyhovuje něco jiného.

0/0
7.10.2010 15:40

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Ale ja vidim neco divneho na tobe :-P

0/0
7.10.2010 15:41

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Čekal jsem, že ti dojde zásoba výmyslů, které jsi na mě vytasil a pak přejdeš do osobní roviny.

.

Pokud si myslíš, že sladkost cukru (sladidla) nepřebije jemné nuance v chuti správně připraveného čaje, pak ti to nebudu brát.

0/0
7.10.2010 15:53

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

ja rikam ,ze chuti se doplnuji....jestli ty potrebujes za kazdou cenu originalni zemitou chut sypal bych si do caje hlinu. Narazka v osobni rovine byla namiste, protoze na jednom miste rikas neco a na jinem to popiras :-)

0/0
7.10.2010 15:58

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Jsi jen oběť svých výmyslů. Nic víc.

Nikde si neprotiřečím.

0/0
7.10.2010 16:00

FotbalLiga

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Mám se samozřejmě moc rád a proto si osladím čaj i kávu. I to mléko si do čaje dám stejně jako do kafe:-P

0/0
7.10.2010 15:36

chudacek.blbecek

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Já si čaj nesladím, ale přijde mi fakt hloupý to někomu vymlouvat.

0/0
7.10.2010 15:10

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Někdo někomu vymlouvá slazení čaje?

0/0
7.10.2010 15:16

chudacek.blbecek

Re: Dobry cukr, zadny cukr

No třeba ty nahoře. Jak tvrdíš, že sladidlo zničí chuť čaje. Ale zase v jiným příspěvku hájíš, že každýmu chutná něco jinýho. Podle mě si protiřečíš. Ale je mi to dost jedno, čaj budu stejně pít tak, jak mi chutná a pořád mi budou vadit diskutéři, kteří sažrali všechnu moudrost světa.

0/0
8.10.2010 11:26

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Sladky caj ma sladkou chut , neslazeny je neslazeny. Ve slazenem caji je navic energie ve forme cukru.... Jasne proc nekomu tvrdit co je spravne. Treba v maroku se nejvice pije matovy pomerne dost slazeny caj. Sami rikaji ze kdyz pracuji nemusi jist a energii maji z caje (to neni z me hlavy) ;)

0/0
7.10.2010 15:16

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Pro zničení chutě čaje lze udělat jen o málo víc než jej osladit...;-).

0/0
7.10.2010 14:55

chudacek.blbecek

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Jediný pravý a nefalšovaný názor? Lidi, co si čaj sladí, jsou podřadná sorta, která vymře jakmile dojde řepa.

0/0
7.10.2010 15:10

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Nevím, proč si tohle myslíš. Já rozhodně takový názor na lidi sladící si čaj nemám. Jen píšu, že sladidlo spolehlivě ničí chuť čaje.

0/0
7.10.2010 15:15

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

A co je to chut caje? Horka? Proc se do jidla dava koreni? Aby se jeho chut znicila?

0/0
7.10.2010 15:22

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Co je to chuť čaje? Moc nevím, jak odpovědět. Čajů jsou stovky druhů. Některé jsou hořké, jiné trpké, zemité, kouřové, jiné vyloženě sladké, květinkové...

.

Čaj není jen pytlíkový Pigi...

0/0
7.10.2010 15:28

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

To znamena, ze podle tebe, oslazeny caj neni caj? Mu nazor je , ze s cajem je to jako s jidlem....muzes ho jist neslane , nekorenene , bez jakychkoliv kombinaci a prichuti. Nebo najdes tu spravnou kombinaci prisad, chuti, ktere se vzajemne doplnuji a vytvori dohromady tu prijemnou chut, ktera ti chutna :-)

0/0
7.10.2010 15:36

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

"To znamena, ze podle tebe, oslazeny caj neni caj?" - ne, copak jsem to někde napsal? To je jen další z tvých výmyslů.

0/0
7.10.2010 15:41

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Pokud pises ze se oslazenim znici chut caje tak uz to asi neni caj....nebo je to podle tebe caj ,ale se znicenou chuti? ;-D

0/0
7.10.2010 15:44

Nahlas se ti směju

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Patrně to bude oslazený čaj. A sladidlo spolehlivě přebije jemné nuance v chuti čaje. Co je na tom tak složitého k pochopení?

0/0
7.10.2010 15:55

vasek001

Re: Dobry cukr, zadny cukr

Jeste mi rekni jak jis maso. Tedy jestli vubec jis maso. Nekorenene, neslane, neopecene,......?

0/0
7.10.2010 16:00

FotbalLiga

Re: Dobry cukr, zadny cukr

No Ty jen píšeš Tvůj subjektivní názor "Jen píšu, že sladidlo spolehlivě ničí chuť čaje."...Rv

0/0
7.10.2010 15:45





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.