Diskuze

Vzpoura proti čínskému česneku se šíří internetem, už je i na našem blogu

Obyčejný česnek se stále častěji stává předmětem zájmu domácích kuchtíků, zároveň ale i aktivních uživatelů internetu. S rozvojem farmářských trhů znovu objevují chuť tradičního českého česneku, dnes ovšem téměř nesehnatelného. Sázet sami nemají šanci. Sadba je beznadějně pryč.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mihulková

3. 1. 2011 13:18
český česnek?????

Zdravím všechny, jež mají rádi hodně " smradlavý" český česnek!!!

Naše rodina má velkou spotřebu. Každý rok si pěstujeme větší a větší množství. Kamarádů máme taky hodně a množství nestačí.- Tak jsme se rozhodli, že to rozjedeme ve velkém. Nyní máme vsazeny celkem 2 metráky od 16 odrůd. Příští rok vyhodnotímeb a vybereme ty nejodolnější. Vzali jsme si pozemky po dědovi a na příští rok počítáme s rozšířením plochy na 2 hektary. Doufám, že se mu bude dařit jako doposud a Čínu bude vidět jen na mapě. " Smradlavému českému česneku zdar"!!!!!!!! Alena Mihulková;-)!!;-)

0 0
možnosti

syncil

26. 10. 2010 22:43
bez chuti?

Je mi záhadou, kde autor přišel na to, že je čínský česnek bez chuti a zápachu. Spotřebuji čínského česneku poměrně dost, chuť má, vůni rovněž a na rozdíl od vychvalovaného českého se dá velmi pohodlně oloupat. Nevím s jakým záměrem byl článek napsán, ale jestli to měla být propagace farmářských trhů, tak se moc nepovedla. To jste moh napsat třeba o vajíčkách, že od soukromníků jsou zdravější a že teprve jogurt ve sklenici je ten pravý ořechový. To by bylo obdobně nevýživné blábolení.

0 0
možnosti

lsh

27. 10. 2010 9:13
Re: bez chuti?

"Spotřebuji čínského česneku poměrně dost" - ano, protože českého by bylo potřeba tak třetina, čtvrtina.. A nejsou to výmysly redaktorů, každý kdo trochu pracuje v kuchyni (a ví, kde a jaké suroviny kupuje) Vám tohle potvrdí.. Leda byste narazil na čestnou výjimku, i to se samozřejmě mohlo stát :-)

0 0
možnosti

cenda54

26. 10. 2010 9:13
to jsou ty supermarkety

s cenovými bombami. a je fuk že je to nepoužitelné, hlavně že je to levné

0 0
možnosti

_Warapeidza

26. 10. 2010 14:55
Re: to jsou ty supermarkety

kde je poptávka, je i nabídka...

kdyby to lidi nekupovali, tak to nikdo nebude prodávat...

0 0
možnosti

Allium

25. 10. 2010 19:22
Zpracování česneku

Při přepravě většího množství je nezbytné zajistit proudění suššího vzduchu a nepřepravovat ve vrstvách.

Česnek utřený se solí používám k ochucení potravin před tepenou úpravou a na úplném konci tepelné úpravy (vyzkoušet třeba u vepřového kolena).

Dalším mým poznatkem je , že česnek utřený se solí je chuťově výraznější, než bez soli.

Atd.

0 0
možnosti

Deleter

25. 10. 2010 22:18
Re: Zpracování česneku

No kdo by to řek, co? A když místo soli použijete glutamát, tak to bude ještě lepší.

0 0
možnosti

Allium

25. 10. 2010 19:20
Co odrůda to jiná chuť

Mám zkušenost, že každá odrůda česneku má trochu jinou chuť.

V jedné genobance jich asi před dvaceti léty udržovali vegetativně asi 1200 odrůd! Můj poznatek je, že nepaličáky mají jemnější chuť než paličáky. Obzvlášť ostré jsou paličáky s fialovým zabarvením slupky. Jeden paličák mi připomínal chutí až nějakou květinu. Setkal jsem se taky s dovozovým česnekem, který byl nevhodným balením při přepravě natolik znehodnocen, že jsem jej vyhodil (páchnul).

Sázel jsem česneky z jižní polokoule zvyklé na posunutý vegetační cyklus, v prvním roce vyrostly slabé rostlinky, po dvou až třech letech už nebylo poznat odkud jsou, česnek se přizpůsobil.

0 0
možnosti

falda

25. 10. 2010 17:01
Ne že bych byl pro dovoz česneku z Číny,

podobně jako pro dovoz jahod ze Španělska, jablek z Řecka, rajčat z Holandska, kuřat z Brazílie atd., všude se má především jíst to, co se tam vypěstuje. Jinak to samozřejmě ztrácí na chuti a na kvalitě. Věřím, že mnoho lidí, fandících byznysu, je názoru zcela opačného, ale o tom psát nechci. Chtěl jsem napsat, že když jsem v Číně kupoval česnek, měl jsem úplně stejný dojem, jako je popisován v článku, jenže opačně: na co stačí dva stroužky čínského česneku, na to musím u nás doma v Česku použít celou hlavičku. Není to náhodou dáno čerstvostí česneku? Nebo k nám z Číny vyvážejí to, co by tam nikdo nekoupil (což nelze vyloučit)? Nebo že by se naopak do Číny vyvážel česnek z Česka (ani to možná nelze úplně vyloučit)? Nevím, ale v každém případě za (ne)kvalitou česneku nestojí ani tak lokalita, kde byl vypěstován, ale spíše obchodní politika (které zde patrně většina lidí fandí, aby z ní mohla případně profitovat) té které země. Tak si, vážení, vyberte, co vlastně chcete!

0 0
možnosti

net.Xtreme počtvrté

25. 10. 2010 18:50
Re: Ne že bych byl pro dovoz česneku z Číny,

Možné je leccos, vím, že třeba chmel se od nás vozil a možná vozí do Japonska a odtamtud taháme nějaké chmelové cosi, co tak kvalitní není...

 

Čerstvost je určitě důležité a nejen u česneku a na chuti se projeví, také existuje dost odrůd česneku a pochybuji, že v zemi jako je Čína se bude pěstovat jen jedna, problém bude v tom, že hypermarketový česnek není skladován a přepravován v optimálních podmínkách a hlavně je z nějaké velkopěstírny, kde tomu není věnována taková péče a důležitější než chuť je, aby to rostlo leckde a rychle...když si to pěstuje někdo na své zahrádce a prodává na místním trhu, do místního zelinářství, tak to funguje obráceně a důležitější je kvalita než cena.

0 0
možnosti

ánry

25. 10. 2010 15:40
Česnekářský spolek

Už jsme také měli dost čínského česneku a tak jsme si založili česnekářský spolek.Sadbu nakupujem u ing.Kozáka(jmenovaného v článku),letos naši členi vysadili 60kg česneku.Přebytky si každý prodá a máme česnek na celý rok a ještě u toho užijeme srandu.Jezdíme do Buchlovic na česnekový festival,pořádáme česnekové plesy,česnekobraní a různé soutěže o nejlepší česnekové pokrmy.

Je samozřejm,že musíte mít kousek zahrádky.Naše adresa cesnek-spolek.cz

0 0
možnosti

KarelM

27. 10. 2010 8:03
Re: Česnekářský spolek

Tomu se říká aktivní přístup! Jak říkál Gándí - "Buďme tou změnou, kterou chceme ve světě vidět." R^

0 0
možnosti

net.Xtreme počtvrté

25. 10. 2010 11:57
Jak je na tom španělský česnek?

0 0
možnosti

cenda54

26. 10. 2010 9:11
Re: Jak je na tom španělský česnek?

nedávno jsem si ho koupil a docela to jde

0 0
možnosti

pavelcz1

25. 10. 2010 11:31
Za všechno můžou důchodci

:)

0 0
možnosti

King_Feanor

23. 10. 2010 22:36
btw:

0 0
možnosti

King_Feanor

23. 10. 2010 22:37
Re: btw:

A co když je to upírské lobby, které se nás snaží donutit kupovat tenhle slabý česnek.. a pak se budou ztrácet mladé dívky a nacházeny s dírkami v krku? A kupovat tenhle česnek.. se nám budou smát?;-D

0 0
možnosti