Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Domácí kávě začíná kralovat aeropress. Je malý, levný, rychlý a výkonný

Aeropress je jakousi kombinací filtrace a tlakové přípravy. Mezi milovníky kávy si v poslední době vybojoval obrovskou oblibu. Doplňuje další oblíbené způsoby její přípravy: french press nebo drip.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

punčoška

nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci

jděte se skrytou reklamou někam.

0/0
4.11.2010 7:52

Lupulin

new?

co to je za novinku? podobnej kávovar pracující na podtlaku mám doma už víc než 10 let a dokonce v hezčím provedení než je prezentován zde....

0/0
4.11.2010 0:09

Si0 po třetím zákazu

Jedině Braun Kafee nebo Verlängerter.

0/0
2.11.2010 18:00

sanborn

do pressa se mele káva najemno autore?

ale jinak díky za článek o kávě...

0/0
1.11.2010 9:58

denek

A teď pravdu...

má TOHLE z vás někdo opravdu doma 8-o ??

0/0
1.11.2010 8:47

Trinii

Re: A teď pravdu...

to je reklama, aby si to lidi, kteří jsou ovlivnitelní reklamou koupili, protože když to mají všichni a je to in, tak to budu mít takýýý

Jak průhledné.

0/0
1.11.2010 17:04

Bomben auf Christen

...

Fuj ;-D Není nad pořádnýho tureckýho hrdlořeza:-P

0/0
31.10.2010 17:14

Jedenasedumdesatihodinovy.Ahmed

Re: ...

Absolutní souhlas.. Ne tyhle teploušské břečky.

0/0
4.11.2010 10:35

Horolezec-29

A kdo to bude pořád čistit?

Mám presovar od De Longhi (Esam 3000) - stál 10.000 ,- a kávička jedna básnička...

R^ ne videu to vypadá jako pohodička, ale v praxi to bude neustále spousta špíny a bordelu + VĚČNÉ ČIŠTĚNÍ . Koho to bude dlouhodobě bavit????

Doma zmáčknu čudlík a už to jede samo :-) 

0/0
31.10.2010 9:31

Deleter

Re: A kdo to bude pořád čistit?

No tak to znám lepší způsob, jak se zbavit deseti táců. Na kolik tě vyjde jedno kafe, než se ta mašinka rozpadne? A čistit se to nemusí?

0/0
31.10.2010 16:43

S55

Re: A kdo to bude pořád čistit?

Tenhle stroj se nechá sehnat i levněji, ale zůstaňme u 10 k Kč. Řekněme, že si děláte 1 kávu denně, o víkendu 2, tj. 9 káv týdně + to samé partner/ka = 18 káv/týden. Cena pressa v restauraci bude (ať se to lépe počítá) 20 Kč, capuccina 30 Kč (jasně, to jsou ceny u nás na maloměstě ;-) ). Doma vaříte z kávy, která stojí 100 Kč/250 g (to např. u Segafreda splníte vrchovatě). 1 presso vás vyjde na 2,70 + režie (voda, elektřina, umytí nádobí, čist.roztok...) + "splátka" na cenu přístroje - kolik? Uvaříte 450 káv/rok + nějaká návštěva = 500 káv, stroj budete "splácet" 5 let => na 1 kávu "splátka" 4 Kč. Na režii dejme 3,30 Kč => 1 káva nás vyjde na 10 Kč. Oproti kavárně ušetříme (nejméně) 10 Kč, u capu skoro 20 Kč.

Za 10 tisíc si v kavárně dáme 500 káv, doma 1000.

0/0
31.10.2010 19:03

S55

Re: A kdo to bude pořád čistit?

dodatek:

Uvedený stroj je tzv. automat, který se o sebe ohledně čištění umí dost postarat sám. Samozřejmě že po určité době (např. naše domácí DeLonghi má doporučení po cca 200 kávách provést očistu spec. čisticím roztokem)

je třeba provést čištění. Nejde o nic složitého - několikrát roztok

naředěný vodou proženete přes stroj. Znám člověka, který několik let

nečistil, až... dopresoval.

0/0
31.10.2010 19:03

Deleter

Re: A kdo to bude pořád čistit?

No já nevím, proč to srovnáváte s kavárnou, která má nájem, platy, zisk.

A to čištění je po určitém čase. Kafe segafredo... no. Tak každýho věc.

0/0
1.11.2010 8:24

S55

Re: A kdo to bude pořád čistit?

Dotaz byl, na kolik vyjde majitele stroje 1 káva doma. Srovnat s cenou z kavárny mi přišlo příhodné a adekvátní (jako např. srovnat, kolik vás vyjde km v taxi a ve vlastním autě).

V návodu je, čistit po určitém počtu káv, samozřejmě není uvažováno, že někdo upresuje 1 kávu za měsíc. ;-) Není tím myšlena denní očista a propláchnutí vodou.

Segafredo byl příklad kávy, která je poměrně rozšířená a známá, pokud S. haníte, víte, že stojí dost pod 100 Kč, které jsem uvedel  j e n  jako příklad.  (Na druhou stranu se nestydím za to, že mé domácí zásoby jsou v rozsahu od segafreda po jamajku blue mountain.)

0/0
5.11.2010 12:05

Lupulin

Re: A kdo to bude pořád čistit?

jasně čistit se to nemusí..ani konvice na vodu se nemusí čistit - ale viděl ste to pak vevnitř jak to vypadá, nehledě na to že kvalita kávy jde do kytek pokud je stroj zanešen nečistotami.....a pak už je jedno jestli mám přístro kterej vaří černou vodu nebo si uděláme doma lógrový - o tom už není pak ten přístroj...ten je právě o tom aby ta káva byla co nejlepší...

0/0
4.11.2010 0:21

S55

Re: A kdo to bude pořád čistit?

Jestli je to reakce na mě, tak jsem nikde nepsal, že se stroj nemusí čistit.  Jen to, že jeho údržba není žádná !votročina". ;-) Jinak s vám souhlasím. Úplně.

0/0
5.11.2010 12:07

CoS

Re: A kdo to bude pořád čistit?

Ale jen v případě,že ten přístroj tak dlouho vydrží,což není v zájmu výrobců(což jich dnes plno přizná) .Dnes se vše spotřební zboží vyrábí,aby vydrželo jen krátkou dobu po záruce.

0/0
2.11.2010 18:33

Deleter

Re: A kdo to bude pořád čistit?

P.S. Za 10 tisíc si dáte 500 káv v kavárně, nebo ani jednu doma, páč mašinka stojí 10 tisíc.

0/0
2.11.2010 20:24

Lupulin

Re: A kdo to bude pořád čistit?

no a teďka počítejme ještě filtr na vodu, výměnu menších gumových součástech jako těsnění, plus čištění - na to ste docela pozapoměl a myslím že udržet kávovar stojí dalších 2000 ročně - jasně, kdo má rád kávu ať si to koupí ale počítat to takhle moc reálně nelze. Zatímce v kavárně za 10 000 budete ukávován k smrti doma za 10 000 se budete pouze dívat na přístroj.....

0/0
4.11.2010 0:17

S55

Re: A kdo to bude pořád čistit?

To jsem si dovolil schovat pod položku "režie" ( moje vychází na 1650,- se vším všudy/rok).

Vašich 2000 Kč na údržbu s mými zkušenostmi nijak nesouhlasí. Vycházíte z konkrétní znalosti, nebo odhadujete?

Tak já to zkusím napravit: 20 k Kč v kavárně a to samé doma jedno jest. ;-)

0/0
5.11.2010 12:13

Vedoucí kolotoče je zpátky!

Neni nad vychlazenou dvanactku s cepici!

Kava je pro baby, chalpi si vypijou! :-)

0/0
30.10.2010 21:27

Deleter

Kdepak!

Správné espresso je připraveno tlakem nejméně 28MPa. Je pravda, že takový nadkritický kotel stojí jako dost hodně peněz, ale kdo chce kvalitku, tak si holt musí připlatit!

0/0
29.10.2010 6:45

rose814

Re: Kdepak!

To si to připravuješ na primáru v Temelíně?? To tě opravdu musí nakopnout,takovýhle kafíčko...  Asi hodně energetický,co?

0/0
29.10.2010 12:06

Deleter

Re: Kdepak!

Kdepak v Temelíně. Tam mají jen nějakých 15 MPa a slabých 305°C. Správnej kotel má při 28 MPa nějakých 580°C a hlavně z něj jde pára, z Temelína ne. Navíc, Temelínský kafe má chuť zabarvenou trochu víc do hořka, než by bylo milé.:-)

0/0
29.10.2010 21:45

_xprim01_

Re: Kdepak!

Jenom 28 MPa? A nebude to mít potom nějakou mdlou chuť? ;-)

0/0
29.10.2010 17:03

tomasz.

Re: Kdepak!

A v pripade ohrozeni statu je mozno predelat na protiletadlove delo, dostrel 2km :-P

0/0
29.10.2010 20:16

cara al sol

Mletá káva na french press

Vidím, že tu je spousta kávových znalců a tak se chci zeptat, jestli někdo používá do french pressu mletou kávu z obchodu. Zkoušel jsem čerstvě nahrubo namletou ze specializovaného obchodu (dařila se mi nejlepší káva, jakou jsem kdy pil) zkoušel jsem některé dražší z marketů, výsledky byly všelijaké. Má někdo z vás nějakou osvědčenou značku, kterou lze běžně dostat v Tescu, Albertu apod.?

 

Mlýnek zatím kupovat nehodlám, nepřesvědčujte mě.

0/0
28.10.2010 20:58

cara al sol

Re: Mletá káva na french press

Případně je někde v centru Prahy nějaký rozumný obchod, kde v dobré kvalitě a za rozumnou cenu dostanu čerstvě umletou?

0/0
28.10.2010 20:59

Deleter

Re: Mletá káva na french press

No já bych řek, že i kdyby náhodou někdo používal, tak se k tomu nepřizná. Jinak kafe prodávaj i v Brně, takže v Praze by měl být nejméně jeden kšeft, spíš víc, taky. Zeptejte se přítele google.

0/0
29.10.2010 6:46

S55

Re: Mletá káva na french press

Problém u kávy z marketů bude v tom, že ta na presso je namletá moc na jemno a ta pro "turka" není dost hrubě mletá.

Mlýnek nee? A co nějaký ruční? Do tisícovky se dá koupit kvalita. (Pozor - toto není přesvědčování! ;-))

0/0
31.10.2010 19:08

Zizass

Espresso

Z kávovaru za 10 a mlýnku za 5t(MDF) udělám daleko lepší espreso než v naprosté většině restaurací v ČR.Samozřejmně musíte mít kvalitní surovinu,ale v článku je dost blábolů....;-D

0/0
28.10.2010 11:11

Tomach

O chuti...

No, priznam se ze nejsem fajnsmekr. Asi je potreba rozdelit jak a kdy kdo kafe pije. Asi je neco jineho kafe rano nez jde clovek do prace, nebo v praci a neco jineho o vikendu k odpoledni pohodicce. A pokud ma kavu nekdo jako ritual je to neco jineho nez kdo ji pije pro povzbuzeni a "ze zvyku". Ja se priznam ze nepoznam zda bylo kfe louhovane ve french pressu 4 nebo 6 minut. A abych si chodil kazdych par nedel kupovat do special kramu maly balicek cerstvych zrn (vydrzi jen par nedel), pak si je doma prazil (vydrzi jen par dni) a pred kazdym kafem mlel (vydrzi jen par minut) na to take nejsem, ale verim ze pro nektere lidi je to i zabava a ritual. A chapu to. Chapu i opacny extrem toho kdo si da instatni kavu. Ale tohle mi spise prijde jako modni vystrelek. Navic to popira temer vse co jsem o spravne priprave kavy slysel.

0/0
28.10.2010 3:08

certik_bertik

všechno jsou

 to socky, správně se má káva drtit mezi dvěma speciálními kameny přivezenými z Yucatánu za 3500 dolarů což ji dodá neopakovatelnou příchuť, co naopak ty kyselé tóny vyzdvihuje

0/0
27.10.2010 17:52

certik_bertik

co

je špatného na kávě s logrem?

0/0
27.10.2010 17:49

Esolopa

Re: co

Původ.

0/0
27.10.2010 23:46

certik_bertik

Re: co

ten je snad stejný ne?

0/0
28.10.2010 15:23

S55

Re: co

Když pomineme vliv řízené teploty a tlaku na to, co a jak z kávy uvolníme, tak u lógru je problém v tom, že po určité době se z kávy začnou uvolňovat látky, které nejsou chutné, voňavé a ani zdravé. To samé platí pro přípravu čaje ( i když tam se nepressuje ;-) ).

Namátkou: lógrová káva začíná trávení narušovat nikoliv povzbuzovat, obsahuje příliš kofeinu, získává dřevitou chuť atd.

0/0
31.10.2010 19:13

Uphillman

Českým domácnostem začíná kralovat Bang & Olufsen

"Českým domácnostem začíná kralovat Bang & Olufsen. Jsou hezké, výkonné a moderní..." To neva že to není pravda, ale popřít to nejde, protože žádné statistiky neexistují. Kralovat českým domácnostem může tedy cokoliv co si novinář usmyslí. ... Chtěl jsem tím jen říct, že mě ten nadpis se*e.

0/0
25.10.2010 23:14

Jan9002

Re: Českým domácnostem začíná kralovat Bang & Olufsen

To je fakt. Já ten kralující aeroexpress ještě neviděl. Natož abych z něho pil kávu.Rv

0/0
26.10.2010 10:27

sluny

Re: Českým domácnostem začíná kralovat Bang & Olufsen

hlavně že ho viděl autor tohohle článku, jinak dealer téhle značky v ČR ;-)

0/0
2.11.2010 12:46

jakotunejsem

Hernajs...

....nedávno nás někdo v Xman poučoval, co je to opravdu dobrá káva a zdůraznil, že pijeme břečku. A šups už je tu další upozornění, že o kávě vědí Češi prd a proto jsou jim doporučována udělátka, která z největší pravděpodobností nikdo v Čechách nekupuje, neb jsou vetšinou velmi drahá a příprava kávy na nich trvá okolo 30 minut, ne-li více. Procestoval jsem téměř celý svět, mám rád kávu vařenou v džezvě. A jiný má rád jinou kávu. De gustibus ....

Tak už nám v rozmanitých rubrikách iDnes neříkejte, že jsme dobytek, napájející se patoky. Je to neslušné. A ty nabízené mašinky a udělátka vrzněte do rubriky, která jim náleži - REKLAMA.

0/0
25.10.2010 22:32

Jan9002

Re: Hernajs...

Nedávno tu byl degustátor od Tchiba a ten říkal, že má českou kávu rád. Asi jsem hloupý a nerozumím tomu.....

0/0
26.10.2010 10:28

1000101110110010

Re: Hernajs...

Tchibo má se skutečně kvalitní, čerstvě praženou a správně mletou kávou společného jen pramálo.

0/0
27.10.2010 20:00

yndes

Moje kombinace

domácího presovače Krups XP4000 a mleté kávy IKEA 100% Arabica 500g/69 Kč ukázala se jako velmi dobrá. Presovaná do předehřátých šálků pak jako vynikající.

0/0
25.10.2010 21:16

rizo3

Re: Moje kombinace

neverim ze predem namleta kava v hodnote 140kc za kilogram muze byt vynikajici, mozna pitelna

0/0
25.10.2010 21:28

Uphillman

Re: Moje kombinace

On je na tom líp než vy. Jeho káva mu připadá vynikající, ta vaše vám taky připadá vynikající. Jediný rozdíl je, že ta vaše je několikrát dražší. Vaše chyba, že jste si zvykl na takový luxus. :-)

0/0
25.10.2010 23:23

1000101110110010

Re: Moje kombinace

Takže bych měl teď asi začít závidět odborářům, kteří s takovou chutí u sledování TV Prima požírají trinitrokabanos za 40 kaček kilo a zapíjí to pivem z plastu?

0/0
27.10.2010 19:58

Uphillman

Re: Moje kombinace

Není třeba to přehánět. :D

0/0
28.10.2010 22:52

Karel Infeld Prácheňský, osobně

Re: Moje kombinace

Argumentace absurditami a přepjatostmi je spolehlivý způsob, jak se vyřadit ze seriózní diskuse.

0/0
29.10.2010 6:24

CoS

Re: Moje kombinace

Myslíte,že vše co je drahé je lepší?8-o;-D

0/0
2.11.2010 18:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.