Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Pohlreich a Frič se uznávají, kvůli svíčkové by se ale možná poprali

Kuchařská show Na nože! je nejen zábavným televizním pořadem, ale občas může odhalit i jemné rozdíly ve způsobech, jakými vařit. A to i v situaci, kdy jsou oba kuchaři navzájem respektovanými kolegy a každý z nich je skálopevně přesvědčený o své pravdě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

oprudil19

....... a potom mixují !!

ten mixér bych jim omlátil o palici !!

0/0
21.12.2010 8:55

MAXIMA

svíčková

to je moje gusto ale pěkně po domácím zpusobu nemám ráda když ze všech jídel delají hogo fogo a ty mini porce pro vrabce

0/0
12.11.2010 19:47

heyhou

to je vtip??

fakt se mi líbí, jak všichni smetanovou omáčku svorně nazývají svíčkovou!!!!! to jídlo se jmenuje svíčková na smetaně!!!!! svíčková je druh masa!!!! a když i pan Polreich, kterého respektuju napíše recept srnčí svíčková a jako maso tam má kýtu, tak je to opravdu vtipný...nebo k pláči?

0/0
10.11.2010 10:01

Jandik73

Re: to je vtip??

A teď si představte, že existují americké brambory, které Američan nezná, o španělském ptáčku a francouzských bramborách ani nemluvě.

0/0
10.11.2010 10:49

heyhou

Re: to je vtip??

nebo o turecké kávě, debrecínském párku, maďarském guláši apodobně;-D;-Dale plést druh masa a omáčku je opravdu trochu moc...

0/0
10.11.2010 14:53

Posel z Liptákova

Re: to je vtip??

segedínskej guláš v Szegedu taky nikdo nikdy nejedl ;-)

0/0
11.11.2010 22:54

heyhou

Re: to je vtip??

jo jo, oni tam zelí vůbec nedávaj... a náš hovězí guláš je u nich perkelt:-)máme v těch zemích bordel;-D

0/0
12.11.2010 10:28

hrcprcsalala

Re: to je vtip??

No tak to ani náhodou, perkelt je daleko paprikovější než nějpaprikovatější guláš, co jsem u nás jedl. :-P

0/0
12.11.2010 13:12

Muci-Pucinek-v3.0

Re: to je vtip??

To jídlo se jmenuje "hovězí pečeně na smetaně" a podle oficiálních receptur a norem se nedělá ze svíčkové. Svíčková je neoficiální název z dob kdy se ze svíčkové skutečně dělalo.

0/0
11.11.2010 9:39

heyhou

Re: to je vtip??

to je sice možný, ale nemění to nic na tom, že svíčková  je druh masa a omáčka je smetanová...

0/0
12.11.2010 10:27

Muci-Pucinek-v3.0

Re: to je vtip??

Homonymum Vám něco říká?

0/0
12.11.2010 15:27

Jandik73

Re: to je vtip??

A copak to božíčku je? :-)

0/0
12.11.2010 15:38

Karl99

Re: to je vtip??

Pravděpodobně se to kdysi skutečně z pravé svíčkové dělalo a název zůstal tak jako u parního válce, ale dneska si nikdo netroufne dělat svíčkovou z masa v ceně kolem 500 -600 Kč za kilo (u hovězího). Navíc, dělal jsem i v jedné luxusní restauraci kde se svíčková vařila skutečně ze svíčkové a kromě ceny v tom žádný velký rozdíl nebyl, naopak bych řekl, že chutnější je z falešné svíčkové či kýty.

0/0
26.11.2010 11:45

certik_bertik

to

by mě zajímalo proč je ta svíčková hlavní představitel české kuchyně, přitom to vlastně není zrovna nic moc

0/0
9.11.2010 14:12

Posel z Liptákova

Nedělal bych z toho vědu...

...v kuchyni vede k cíli vždy několik cest, některé jsou dobré, jiné špatné a některé jsou stejně skvělé. Nepochybuju, že bych se utloukl po svíčkové obou těchto pánů a moc rád bych osobně porovnal, který z postupů přidal jídlu jakou kvalitu.. ;-)

0/0
9.11.2010 11:11

kloistr

zverina

Svickovou omacku mam rada z hoveziho a maximalne z kralika. Srnci bych pouzila na gulas a nebo k sipkove omacce. ;-)

0/0
9.11.2010 10:10

staflas

Nejlepší svíčková

je z prasečí hlavy.

0/0
8.11.2010 22:39

staflas

Re: Nejlepší svíčková

A pro zjemnění přidávám makrely. Tak tři.

0/0
8.11.2010 22:41

REN_STIMPY

Re: Nejlepší svíčková

Heheee...

0/0
9.11.2010 5:15

Churchill

Re: Nejlepší svíčková

Kromě těch makrel bych tam hodil ještě vepřový srdce, syrový hovězí žaludek a olomoucký syrečky - pak by to bylo teprv žrádlo! :) (pro ty méně "zběhlé na netu" sděluji: berte toto fakt jen jako vtip..., ale ty makrely mě dostaly, výbornej fór!)

0/0
22.12.2010 14:55

Franta Jetel jr.

Hele vy místní rýpalové

a vy jste někdy jedli to, co ti dva pánové uvařili??....nejedli, tak nekecejte o tom, že to je hnus a jak můžou tohle dělat s tímhle apod... akorát to pak vypovídá leccos o vás - když to jde, tak to pěkně zkritizuju :-/[>-]

0/0
8.11.2010 19:59

Bob-an

Re: Hele vy místní rýpalové

Asi tak..... profici jako tihle dva udelaji jidlo takove, ze chutna i tem, co by normalne ten druh jidla nejedli

0/0
8.11.2010 23:22

prognostique

Když už vaříte ze srnčího, tak nejlepší

"svíčková" ze srnčího není ze suché kýty, ale ze srnčího krku.  Vařila to už moje babička, a je to paráda. Maso se po zapečení pak krásně rozpadá. Škoda srnčí kýtu máchat v omáčce, ta chce dělat na přírodno. Jinak do svíčkové omáčky nedávám ani náhodou hořčici a dávám rovněž málo mrkve. Zrovna k srnčímu se hodí hodně kořenové zeleniny a málo sladké mrkve, tak aby omáčka byla co nejsvětlejší a nebyla nasládlá ale silné výrazné chutí, jak ke zvěřině patří. Nasládlá hospodská omáčka s nastrouhanou mrkví, to je největší zvěrstvo, co může být.  Podobně výborná "svíčková" je ze zajíce, to je taky pohádka. Jó zvěřina, je zvěřina, teda kromě teď na podzim ze smradlavýho daňka, co se prodává všude na podzim po krámech a lidi to kupujou jak blázni ;-D

0/0
8.11.2010 6:56

isabell

Re: Když už vaříte ze srnčího, tak nejlepší

R^ souhlas, z hořtice ve svíčkový mám osypky a protože zvěřina je lepší uleželá, je vlastně nejlepší návod ten od Rettigový.

Já nakládám maso rovnou do pekáče, v kterém ho pak budu péct, prošpikuju, podložím veškerou zeleninou a kořenim a poleju kvalitním máslem a dám do chladna minimálně na 24 hodin, v půlce času jen otočím. Pak se to prostě s podlejváním všechno komplet upeče.

Po vyndání pečeného masa se vyloví koření, což jde snadno i bez "pytlíčku" a vše se rozmixuje rovnou v pekáči, nebo propasíruje do hrnce, zahustí smetanou a přichucuje podle toho, co má kdo rád.

U spousty jídel se vyplatí držet se léty ověřených a často jednodušších postupů, než těch inovovaných ;-)

0/0
8.11.2010 22:32

RonnieV

Re: Když už vaříte ze srnčího, tak nejlepší

No jasně! Žádnou hořčici, žádnou mouku ani jíšku, nepřehnat s mrkví. Maso do té zeleniny naložit nejmíň 24 hod. předem, zalít rozpuštěným máslem, pak jen podlít a celé péct. Když se to provede šikovně, ten "karamel" se udělá z mírně připečené zeleniny na okrajích sám a akorát to stačí. A koření se do žádného pytlíčku svazovat nemusí, protože správná svíčková se nemixuje, alébrž pasíruje, a zkuste propasírovat  třeba pepř nebo bobkový list! To nejde, i kdybyste se snažili :-)

0/0
10.11.2010 0:15

Muci-Pucinek-v3.0

Ubytečné rýpání...

Je to jen slovíčkaření nic víc. "Svíčkova" je vžitý název pro pokrm oficiálně zvaný "Hovězí pečeně na smetaně" která se ze svíčkové nedělá (ale kdysi dávno ano). A taky je "svíčková" jako druh masa. Každý snad chápe že jídlem srnčí svíčkova se myslí jen obměna masa v klasické hovězí pečeni na smetaně.

0/0
7.11.2010 22:08

Muci-Pucinek-v3.0

Re: Ubytečné rýpání...

Doma si samozřejmě dělejte co je vám libo....já mluvím jen o oficiálních technologických normách a termínech.

0/0
7.11.2010 22:08

Menetekel

Svíčková není název pro srnčí kýtu ale zcela jiné maso

a svíčková už vůbec není název omáčky !!! Navíc základ zeleninové omáčky ke svíčkové je velmi podobný omáčce ke zvěřině. Takže nechápu, o čem ten článek vlastně je ? Snad ne o tom, že Češi z finančních důvodů nahrazují svíčkovou kýtou a moravského vrabce bůčkem ?8-o

0/0
7.11.2010 11:33

Nemiluju cenzora

Nej svíčkovou dělá Jiří Babica!

Recept: vezměte kus masa, nejlépe srnčí, když není srnčí, vezměte jiný, třeba hovězí z Lidlu. Uvařím vodu, nasypu do ní sáček Knorr - pravá svíčková a míchám...Potom, co uvařím hotový knedlíky (také z Lidlu), všechno posypu sýrem, protože to pak má lepší chuť - takovou sýrovou....a můžu servírovat. Váš Jirka;-)

0/0
6.11.2010 10:56

Ferdinand Kokoška

Re: Nej svíčkovou dělá Jiří Babica!

;-D

0/0
6.11.2010 13:55

Sam Bell

Re: Nej svíčkovou dělá Jiří Babica!

Na konci to pokapeme sojovou omáčkou a zalijeme kečupem.

0/0
7.11.2010 11:30

cufir-mufir

Re: Nej svíčkovou dělá Jiří Babica!

a pokud nemáte kečup, dejte na to česnek. Když nemáte ani česnek, nedávejte tam nic, je to dobré i bez toho ;-D

0/0
11.11.2010 14:00

brej den, pánové

A co na to

Babica? 

0/0
5.11.2010 23:55

raz36

Re: A co na to

Osmazi to na panvice.cz, posype nastrouhanym eidamem z Kauflandu a poleje smetanou (a pak za staleho michani vyleje do zachoda).

0/0
6.11.2010 4:09

RAT

Re: A co na to

to michani je dulezite, aby se vam to "nezblemstlo"! ;-D

0/0
8.11.2010 8:42

Coker

svickova?

Pro pane Pohlreichovu je svickova kanci kyta?Horcice?jabka?omacky min nez brusinek?Ta rozmixovana omacka vypadala vskutku nechutne.By me zajimalo co to vlastne varili.Srnci ala svickovou na smetane?Srnci kytu se svickovou omackou?Jestly specialista znamena "ja si to udelam podle sebe a vy vsichni ste paka" tak to pak beru.

zbytek poradu se teze nesl v komickem duchu.Manik s egem konkurujici everestu,kterej si vyskakuje a pak premeni kure na palivo pro tusimice,"profesional" kterymu se rozpadaj knedliky, objednaji si krvavej,stredni a vsechno je to skoro spaleny

Jestly sou podobni kuchary vykvet ceske kotliny tak sem rad ze na jidlo nechodim do restauraci a interhotelu.

0/0
5.11.2010 20:09

brej den, pánové

Re: svickova?

To tvoje JESTLY taky vypadá profesionálně :-P

0/0
5.11.2010 23:55

Cikánek

Mražená zelenina

Taková mražená  "Zelenina pod svíčkovou" je pěknej HNUS ! ;-€    Místo petržele je tam nakrájený pastiňák. Fuj ! Rv  Právě PETRŽEL /+ samozřejmě další přísady/  dává svíčkové tu charakteristickou chuť a vůni !!! R^ !!

0/0
5.11.2010 16:26

Lev-z-Rožmitálu

srnčí

aha takže další velkohubý recept:-P

0/0
5.11.2010 13:35

mlčanlivý boban

Dobre urobenú omáčku na svíčkovou netreba zahušťovat

Inak na domáce varenie skôr súhlasím s tým Fričovým postupom varenia mäsa a zeleniny spolu.

0/0
5.11.2010 10:30

mira778

Re: Dobre urobenú omáčku na svíčkovou netreba zahušťovat

taky nechapu co tam zahustuje. vzdyt kdyz delame doma svickovou tak zahustit teda urcite nepotrebuje a i by mi to vadilo. mozna je to tim ¨jak odebira cast ty zeleniny coz neni spatny napad protoze mi teky prijde nase domaci svickova moc zaleninova.

0/0
5.11.2010 14:28

BigpetBig

Re: Dobre urobenú omáčku na svíčkovou netreba zahušťovat

Kdyxž odebereš zeleinu tak to budeš mít bez zahuštění jak polévku. ;-)

0/0
5.11.2010 21:23

Ubaram

Re: Dobre urobenú omáčku na svíčkovou netreba zahušťovat

Odebírá zeleninu aby omáčka neměla moc výraznou chuť, tím pádem bude ale logicky řidší a proto ji zahušťuje... kdyby zeleninu neodebral, zahušťovat nemusí ale bude mít výraznější chuť což patrně nechce aby zbytečně nepřebíjel maso.

0/0
7.11.2010 12:31

neonick_007

Sandtnerová

Klasikou české kuchyně dnes není až tak Magdalena Dobromila Rettigová, ale Marie Janků Sandtnerová. Pokud autor textu chtěl v závěru tohoto článku ukázat srovnání se starším klasickým receptem, nebyla to - jak vidno - dobrá volba. Sandtnerová jako úspěšná učitelka vaření za první republiky se záhy stala ikonou klasické české kuchyně. Její Knize rozpočtů a kuchařských předpisů se od roku 1925, kdy poprvé vyšla, dostalo na osm desítek (!) vydání. Stala se tak nejen nejprodávanější kuchařkou u nás, ale i nejprodávanější knihou ve 20. století v naší zemi. A je jí možná dodnes.

0/0
5.11.2010 9:02

s(h)arka

Re: Sandtnerová

taková svíčková Anuše Kejřové....kuchařky-učitelky, také není špatná ....stačí zadat na Googlu  ;-)

0/0
8.11.2010 12:54

herulinka

Re: Sandtnerová

R^ přesně tak, moje babička podle Sandtnerky vařila, já si před dvěma roky koupila nové vydání knihy a nedám na ni dopustit :-)

0/0
23.12.2010 8:06

knox

amatéři

možná se chádají protože si oba kuchtíci pletou svíčkovou a srnčí kýtu na smetaně.Pravou svíčkou má pouze hovězí, :-)

Jinak mixovat zeleninu do omáček je zvěrstvo ;-(

0/0
4.11.2010 17:02

procnemateradilidi

Re: amatéři

jj musím souhlasit dělat "pravou svičkovou!" ze srnčího je blbost.Mixovat zeleninu, no to je prostě línej kuchař.......

0/0
5.11.2010 0:56

Jardanen

Re: amatéři

Tak za starých časů když končila práce a řemeslníci se na zimu rozcházeli domů, bylo povinností mistrové udělat tovaryšům pečeni. A páč to bylo cca v listopadu a večer už bývalo tma (ostatně jako každej rok), žralo se to při svíčkách. Odtud ten název svíčková pečeně. Se svalem z hovězího to nemá nic společného. Až se to bude jmenovat pečeně ze svíčkové tak jo, tak máte vy moudra pravdu. ;-D

0/0
5.11.2010 13:52

generál Custer VIII.

Psíčková

se štěkanou.

0/0
4.11.2010 16:42





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.