Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby v sobotu večer, v neděli máte sváteční oběd jako malovaný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jezdím na neutrál

Jsem si vzpomněla, jak Polívka ve filmu ROMING

pekl tu slepici.... ;-D;-D;-D;-D

0/0
12.11.2010 21:39

Jezdím na neutrál

přebytečné brka

8-o8-o z husy otrhejte přebytečné brka. Tak buď přebytečné brko nebo přebytečnÁ brka.  :-)

0/0
12.11.2010 21:12

opportunity

Chtěla jsem ji udělat o víkendu,

ale v Tescu mají bombu :-(

0/0
12.11.2010 20:41

FastDriver

Pár tipů

Je lepší husu (nebo kachnu) podložit roštem, pokud nemáte, zkuste třeba pařáček nebo i odříznutá křídla, husa se tak nebude macerovat ve výpeku. Jo a taková dobrota si zaslouží lepší víno než svatomartinské. Tím podlejte červené zelí místo vody.

0/0
12.11.2010 17:14

Šarkan

pečení

Můžu takhle dát přes noc péct i kachnu?

0/0
11.11.2010 16:35

Crimea

Re: pečení

Pokud máte troubu, u které lze nastavit opravdu nízkou teplotu (kolem 80 stupňů), tak rozhodně ano. Na mé plynové tak nízké teploty nedosáhnu, takže kachně i na nejnižší možnou teplotu stačí pět hodin pod pokličkou plus potřebná doba na zezlátnutí. Já kachnu dávám péct, když se ráno vzbudím, a na oběd je hotová. Podrobnosti: http://www.baby-cafe.cz/modules.php?file=viewtopic&name=Forums&t=10593, a pokud máte zájem i o pomalu pečené vepřové, mohu vřele doporučit tento recept (akorát vynechávám to nakládání do cukru, které se mi zdá zbytečné - cukr dávám jen na vytvoření krusty): http://marmeladarecepty.blog.cz/1009/dlouho-pecene-veprove-s-cukrovou-krustou - ta barva je prostě úžasná.

0/0
11.11.2010 17:51

Lukas1000

Pche

Ja to delam po zarovkou 100W, sice to trva 6 dni, ale husicka jedna basen. Letos to zkusim po uspornou zarovkou 17W, prepokladam, ze to bude hotove za 21 dni.

0/0
11.11.2010 10:25

BigpetBig

Re: Pche

Zkoušel si tu žárovku dovnitř?

0/0
11.11.2010 21:24

Jezdím na neutrál

Re: Pche

Ne, pak jí svítí oči. ;-D

0/0
12.11.2010 21:13

Jezdím na neutrál

Re: Pche

R^R^;-D;-D;-D;-D

0/0
12.11.2010 21:12

Duke-Nukem

no,

pustit troubu a jit spat muze fakt jen idiot..8-o

0/0
10.11.2010 19:26

sn63

Re: no,

A proč idot??? kolem půlnoci dám husu do trouby a v poledne je jedna basen

0/0
10.11.2010 19:36

Inkvizitor Johny

Re: no,

Přidávám se. Jít spát, od naší starý trouby na plyn, je o Darwinovu cenu.

0/0
10.11.2010 21:43

Jakub76

Re: no,

to víte, každý nemá doma vaši starou plynovou troubu ;-)

0/0
11.11.2010 9:38

vilemdobyvatel

Re: no,

Já dávám klasicky přes noc věci do trouby, není nad celodenní nebo třeba dvoudenní pečení, krom toho, že mě to baví, je pak zážitek z jídla famózní!

0/0
11.11.2010 11:07

BigpetBig

Re: no,

Taky to ve mě nebudí důvěru a to je trouba nová. :-/

0/0
11.11.2010 21:23

Jezdím na neutrál

Re: no,

Takhle vyhořel kolega z práce. Dal si maso do horkovzdušné trouby a do blízké restaurace šel koupit tamní výborný houskový knedlík. I podivoval se, kam jen ti hasiči jezdí. ;-D Ano, k nim....

0/0
12.11.2010 21:14

Mitas24

No jo,

v plynové troubě je to horší - prostě dám na minimum a jedu, kde že korekce podle konkrétně nastavené teploty... 

0/0
10.11.2010 17:22

el-lobo

přebytečnÁ brka, milostivá paní

přebytečnÁ. Ale co se divím, ten článek je o huse...

0/0
10.11.2010 17:16

tojsouveci

Co to pořád máte?

"případně se zeptejte svého sedláka"

.

Asi jsem výjimka, ale fakt nemám ani svého lékárníka, ani svého drogistu ani svého sedláka! ;-D

0/0
10.11.2010 15:27

Jezdím na neutrál

Re: Co to pořád máte?

R^;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
12.11.2010 21:15

smartynaf

...mno

na té první fotce tu husičku už někdo jednou jedl...a vratil?;-D

0/0
10.11.2010 14:49

zřejmě ji zemřel manžel

Re: ...mno

To není husička. To jsou sliny. A sbíhají se. Je to v popisce pod obrázkem.;-D;-D;-D

0/0
12.11.2010 13:22

Kuk na strejdu

Super recept

Podobně peču kachnu a nemá to chybu. 5 hodin na 120 stupňů, potom nechat na víc kvůli kůrce.

0/0
10.11.2010 13:51

666

Technologie dlouhého pečení

pochází asi z dob užívání pecí. Taky se dalo maso na noc péci a nechalo až do druhého dne. Jednu takovou pec plánuju.

0/0
10.11.2010 13:20

stjan

Husí sádlo

Hlavně autor tohoto článku neuvedl,že husí sádlo je tzv,český olivový olej*Nenasycený tuk,či jak tomu všichni ti zdravovědi říkají*

0/0
10.11.2010 11:37

Kozel_

Re: Husí sádlo

Husí sádlo má jiné složení než vepřové sádlo. Při stejné teplotě je tekutější, má méně nasycených mastných kyselin a více nenasycených. Než vepřové sádlo má zas horší složení hovězí lůj, který je horší, z hlediska působení na cévy.

Užívat jen tuky s převahou nenasycených mastných kyselin není vůbec zdravé. Určité množství živočišných tuků prospívá. Myslím, že i tučná husa je zdravější než opékané hranolky z MacDonalda, i když jsou připravované na rostlinném oleji.

0/0
10.11.2010 12:26

rizo3

Re: Husí sádlo

ale je to zdrave, podivej jak dlouho ziji japonci a ti moc zivocisneho tuku, krome ryb nesnedi

za prvni misto cr v rakovine tlusteho streva muze prave tucna strava

0/0
10.11.2010 12:55

hbf

Re: Husí sádlo

Za první místo Japonska v rakovině žaludku mohou právě ryby. Nejlepší je to nehrotit a jíst normálně.

0/0
10.11.2010 13:08

rizo3

Re: Husí sádlo

ale zda se, ze benefity jejich stravy prevazuji, jist normalne u nas znamena mit jiz v 50 zdravotni problemy

0/0
10.11.2010 13:45

Hauser

To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

Ale jako příloha je bezkonkurenční domácí bramborový knedlíček a kysané zelíčko z vlastního sudu.:-)

0/0
10.11.2010 10:37

Jandik73

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

Z vlastního soudečku. Pak se to všechno naloží na talířek a spapinká a zapije pivíčkem.

0/0
10.11.2010 11:13

ununun

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

Pak si hačneme na gaučík, koukneme na zprávičky a pospinkáme si.

0/0
10.11.2010 12:13

romsky aktivista

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

a kde je poradna m*dacka? :-P

0/0
10.11.2010 12:18

baki

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

S tou husou? Tak to spíš ještě před upečením. Ale proti gustu...

0/0
10.11.2010 12:28

daliv

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

pak maji samozrejme krasnou soulozicku...:-P

0/0
10.11.2010 12:56

Jezdím na neutrál

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

po tom zelí ?8-o8-o8-o;-D

0/0
12.11.2010 21:16

Hauser

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

Naprosto přesně. Jinak je to typický slovníček jednoho páníčka z Pojihlavíčka.:-)

0/0
10.11.2010 12:50

sn63

Re: To pomalé pečení je asi dobrý nápad.

pak se podivat na pejsanky se Srstičkou.

0/0
10.11.2010 19:34

wotomtoje.

Určitě dobrej nápad!

Děláme už nějakou dobu "pomalu pečenou kachnu" 120°C na 5 hodin a je vynikající!

Těch 13 hodin je trochu víc ale zase při nižší teplotě a vyšší váze opeřence, takže určitě jdu do toho!

0/0
10.11.2010 10:09

rafton

Re: Určitě dobrej nápad!

Děláme ji 13 hod a to že cca 8 hod při 90°C a 5 hod při 120°C a je to opravdu dobrota. A nádherné je ta bezpracnost - nic se nemusí hlídat.

Děláme tak nyní všechnu drůbež.

0/0
10.11.2010 11:39

wotomtoje.

Re: Určitě dobrej nápad!

Chápu! ;-) Večer v 11 do trouby, ráno v 7 vstanete a zvýšíte teplotu a v poledne je hotová! 

-

Nevzniklo to tímto způsobem? :-)

0/0
10.11.2010 11:56

Jezdím na neutrál

Re: Určitě dobrej nápad!

I kuře? A najdete ho ráno vůbec v troubě?;-D

0/0
12.11.2010 21:17

Kozel_

Re: Určitě dobrej nápad!

Pokud jde o teplotu, tak 80%, to není ani běžná teplota vaření. Vaření je necelých 100stC, pokud je něco ponořené ve vodě, tak ohřej je intenzivnější, než jen ohřev teplým vzduchem téže teploty. Asi to chce mít odzkoušené. Péci při nízké teplotě (v sauně je více!) jde a nehrozí spálení. Riziko může být spíš v troubě, aby držela správně teplotu a případně aby po určité době pečení nevypla nějaká časová pojistka.

0/0
10.11.2010 12:30

akaa

Doba pečení

Podobným způsobem peču už delší dobu skoro všechna masa: den předem večer maso připravím,dám do trouby a peču zprudka půl hodiny až hodinu. Pak trubu vypnu a nechám maso zavřené v pekáči v zavřené troubě až do rána. Druhý den dopoledne je maso krásně měkké, stačí ho už jen popř. nechat opéct na povrchu.

0/0
10.11.2010 8:41

rizo3

hezky

hlavne ten svatecni stul, prostrene papirovymi ubrousky a husicku zapijime colou

0/0
10.11.2010 8:38

maxifespik

Sedláček

Koho se mám zeptat, kde seženu husu, když nemám SVÉHO SEDLÁKA?

0/0
10.11.2010 8:07

Lanolin

Re: Sedláček

Když nevíte co by, najdete to v OBI !!!

A jestli vám nepomohou, tak je žalujte za klamavou reklamu.

0/0
14.11.2010 16:32

s(h)arka

okmínovaný a osolený sádlo vypečený z husy

si na spálený záda nechá natelpat jen jedinec bez mozku!!!!

0/0
10.11.2010 7:34

popenec

Re: okmínovaný a osolený sádlo vypečený z husy

pokud je sádlo z okmínované a osolené drůbeže naprosto čisté, dá se použít i do buchet a koláčů. Naše babičky to tak dělaly. Takže proč ne na spálená záda? Aroma kmínu a slanost totiž vždy zůstává ve šťávě, nikoliv v tuku. ;-)

0/0
10.11.2010 8:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.