Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na kvalitním extra panenském olivovém oleji nesmažte. Vyhazujete peníze

Televizní kuchaři zacházejí s extra panenským olivovým olejem, jakoby vlastnili olivové plantáže. Experiment vědců z Kalifornské univerzity ale ukázal, že tepelnou úpravou se dokonale smazaly chuťové rozdíly mezi drahým extra panenským a levným olivovým olejem. Oba po tepelné úpravě chutnaly stejně "smaženě".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

honza2007

arašídový olej

kupuji u nás nejvíce :-/:-/ Autor by neměl jen překládat, ale také uvažovat ;-O

0/0
23.2.2011 8:51

semafor

Smažím

jen na sádle.

0/0
22.12.2010 9:17

yyj

Smažte !!!!! Nemyslím ve fritéze, ale...

Cokoli smaženého na extra virgin olio oil je daleko chutnější, než na čemkoli jiném.

Mám letité zkušenosti. Nevím zda EVOO který pravidelně kupuji v akcích, je zrovna nejkvalitnější, ale je deklarován jako EVOO. Používám rozprašovač oleje při grilování.

Používám také sádlo, které sám doma  škvařím a dle Testu docela kvalitní máslo.

Ale i obyčejné topinky na EVOO jsou fantastické. Samotné i pod tatarák !!

Kašlete na vědce!!!!, v akci 1 l EVOO za cca 100-130,-Kč (většinou 0,5-0,7 l) stojí za ochutnání.

0/0
11.12.2010 22:29

Deleter

Re: Smažte !!!!! Nemyslím ve fritéze, ale...

Nu, a jestlipak víte, proč se lisuje za studena? Nevíte. Ale to vám zjevně nevadí. Výrobcům taky nevadí, že vyhazujete peníze do wc, tak je vše v pořádku.

0/0
11.12.2010 22:53

yyj

Smažte !!!!! Nemyslím ve fritéze, ale...

Do studené kuchyně patří EVOO samozřejmě a jiný bych ani nepoužil.

Vezměte několik mastidel(jedno bude EVOO) a několik pánviček a něco stejného smažte(topinky, bifteky, ..) Kašlete na vědce a výrobce a ochutnávejte, co je lepší. Jak myslíte, že jsem na to přišel já ? Rozhodně nejsem tak bohatej a plejtvavej, abych lil něco do záchoda, pokud mi to nechutná. Ale jsem tak zmlsanej vlastním vařením...

0/0
11.12.2010 23:14

Deleter

Re: Smažte !!!!! Nemyslím ve fritéze, ale...

To je v pořádku. Takový test jsem provedl a ano, poznat to je. Bohužel, řadě lidí to nechutná, tak na smažení mám obyčejnej pokruťák. Leda bych si dělal nějakou chťoffku jen pro sebe. Ale zase by to asi nebylo EVOO 600kč za litr.:-)

0/0
13.12.2010 15:06

yyj

Smažte !!!!! Nemyslím ve fritéze, ale...

Jako je auto Mercedes, tak je auto Škoda. Na EVOO "propašovaném" ze Řecka nebo Itálie jsem taky nesmažil. Kapali jsme ho na FŠECHNO, dokud byl. Člověk by si na i v ní myslel, že tam bude kvalitní EVOO levnější. Není. Vlastně dneska, jako FŠICKNO, možná jo. Nebo už zase ne.

0/0
13.12.2010 15:30

KOMON

A co karcinogení látky vzniklé z připáleného virgin oleje?

Vzhledem k tomu, že obsahuje množství vitamínu enzymů arom.látek se v něm při přepalování může vytvářet spousta karcinogeních látek...u toho za tepla z pokrutiny by to nemělo být tak strašné.

0/0
11.12.2010 21:07

mafra_fan

obdobně důležitý a objevný článek jako

"Jak utírat správně prach";-D;-DR^

0/0
11.12.2010 9:07

oprudil19

není nad indulonu ,

upečete , usmažíte , uvaříte !!

0/0
11.12.2010 8:28

yyj

není nad indulonu ,

Smažení topinek na induloně spojené s jejich jedením je výborné před milováním se s nymfožínkou.

0/0
11.12.2010 22:33

Diskutující3

Nejlepší je vepřové sádlo.

0/0
11.12.2010 3:04

mafra_fan

Re: Nejlepší je vepřové sádlo.

s tím ale nebude Diazepamová souhlasit;-D

0/0
11.12.2010 7:47

Tokamak

Re: Nejlepší je vepřové sádlo.

R^ přesně tak, jinak pokud jde o olej, tak jsem olivovému nikdy na chuť nepřišel, ten bych použil tak maximálně do nádrže u auta ;-), když už olej, tak nejlepší je podle mě dobrý slunečnicový

0/0
11.12.2010 8:28

Syryn

WOW

..to vi snad kazdy,kdo vari...

0/0
10.12.2010 22:56

HeTomCat

Je to blbost.

Když opečete, usmažíte ... na pánvi jídlo na kvalitním extra panenském oleji a jakémkoli jiném, výsledná chu´ť je jiná. A když zakápnete třeba horké těstoviny s omáčkou, čerstvě naservírovaníé na stole, studeným olejem, ten celé jídlo zkazí. Samozřejmě, neměl by se olej přepalovat, ale o tom článek moc není... opět zavádějící informace

0/0
10.12.2010 22:09

buzzzzzz

dobra informace

ale jak se do toho pripletli kalifornsti "vedci;-D?"

0/0
10.12.2010 21:55

Muci-Pucinek-v3.0

Re: dobra informace

To je novodobá verze "soudruhů z NDR"

0/0
11.12.2010 16:40

Pepito-To

Re: dobra informace

;-DR^

0/0
18.12.2010 21:14

viglib

pul roku jsem byl ve spanelsku

a nic jinyho nez extra virgin olej jsem tam nepotkal. kdyby cesi olivovym olejum trochu rozumeli a nekupovali ty sracky, co se v supermarketech prodavaj za 100kc za pul litru, tak to tady muze byt stejny a problem, jestli vybrat extra virgin nebo odpad, zmizi.

0/0
10.12.2010 20:12

roedor

Re: pul roku jsem byl ve spanelsku

hm, já byla ve Španělsku taky půl roku a olej z pokrutin byl v každém obchodě. A co jsem byla různě pozvaná k místním, tak na něm zcela běžně vařili:-P

0/0
10.12.2010 23:13

Jean-Luc Picard

díky bohu za rozumný názor

Co to vůbec je za módu cpát do všeho olivový olej a nejlépe ten nejdražší.

Dopřejme si zdravého rozumu a i jiných chutí. Dopřejte si požitku použití sádla i másla, stejně tak dobrých tuzemských olejů (třeba slunečnicový). Třeba takový "hemenex" na másle usmažený, buchty maštěné sádlem, řízky na sádle, zelenina podušená na másle, brambory maštěný cibulkou osmahlou na sádle s kefírem k večeři.

Neblbněte ze zdravé výživy jen s olivovým olejem. V něm to není.

0/0
10.12.2010 20:01

HeTomCat

Re: díky bohu za rozumný názor

No, italské těstoviny na sádle nebo thajské pokrmy na másle musejí chutnat skutečně ... nezapomenutelně

0/0
10.12.2010 22:11

Jean-Luc Picard

Re: díky bohu za rozumný názor

No jistě, on takový řízek na olivovém oleji je taky bomba. Nebo cibulka pod guláš na olivovém oleji.

A mimochodem na thajskou kuchyni používám arašidový.

Trvám na jediné věci - olivový olej není univerzální a nepatří do každé kuchyně. Všeho s rozumem, obvykle mám doma máslo, sádlo, slunečnicový olej, olivový olej a arašídový (no možná i trochu sezamového). Jo a safra, málem bych zapomněl i palmový. ;-)

0/0
11.12.2010 10:22

Nahlas se ti směju 2

Re: díky bohu za rozumný názor

Souhlasím. Poznámky o těstovinách na sádle jsou jen výrazem nepochopení tvého příspěvku. Chce to používat zdravý rozum, ne bezmyšlenkovitě jet na vlně popularismu.

0/0
12.12.2010 8:51

mira778

nejsem zadnej odbornik

ale i v tom smazenym jidle poznam jestli je to dobrej nebo spatnej olej.

0/0
10.12.2010 14:14

Labaro

Re: nejsem zadnej odbornik

Nejde o to, jestli je olej špatnej nebo dobrej. Špatnej olej by se neměl použivat ani na smažení. Jde o to, jestli má smysl používat olej lisovaný za studena ke smažení. Podle mne to je blbost, protože smažením se olej dostane do ještě horších podmínek, než olej, který se lisuje za tepla, nebo rafinuje. U olivového oleje to tak dělám dávno (na smažení ho teda nepoužívám vůbec, dělat např. smaženej květák nebo řízek v olivovým oleji je zhovadilost), ale při přípravě masa, ryby nebo zeleniny na pánvi se olej z porutin (olio di sansa) osvědčil. Extra panenský olej zásadně za studena. Pokud jde o tu tepelnou úpravu, ono je vůbec důležité vědět, jaký tuk je chuťově lepší. Ne pokaždé je olivový olej vhodný. Někdy je lepší máslo, jindy třeba dnes opomíjené sádlo (vynikající jsou např. řízky na sádle). Rostlinný rafinovaný olej je zase ideální tam, kde potřebujeme uchovat původní chuť - např. krevety, nebo "obyčejný" bramborák.

0/0
10.12.2010 15:03

Duke-Nukem

Re: nejsem zadnej odbornik

lip to popsat neslo..:-)R^

0/0
10.12.2010 15:20

bulbik

Re: nejsem zadnej odbornik

Docela dobry, ja vetsinou pouzivam jen ten panenskej, ale ten nejlevnejsi cca za 60-70 Kc na litr na vareni, nekdy i za studena a pokud uz si za olej priplatim, tak teda opravdu jen za studena. Pak pouzivam maslo no a vyjimecne i slunecnicovy olej. Jinak sadlo uz skoro nemuzu, naposled se mi z neho zvednul zaludek, mozna nebylo zrovna nejlepsi. Smazeni na sadle nesnasim, to uz si radeji nejake dobre sadlo natru na chleba.

0/0
10.12.2010 15:30

buzzzzzz

Re: nejsem zadnej odbornik

R^

0/0
10.12.2010 20:59

Deleter

Re: nejsem zadnej odbornik

R^R^R^

0/0
11.12.2010 22:53

Inkvizitor Johny

Moc to řešíte

V Čechách se stejně jmenuje extra virgin úplně všechno (kolem 150,-/L). Spíš mě zarazilo, že jsem tudle na řízky kupoval řepkový olej (30,-/L) a ten byl teda chuťově hnusnej. To bylo tak maximálně do auta.

0/0
10.12.2010 13:28

Damik

Re: Moc to řešíte

tak prodává se tady i Pomace kolem 60,- za litr.  Na smažení se to dá, zkoušel jsem to, ale pak jsem se vrátil ke klasickýmu Vegetolu v skleněný lahvi, ten mi přijde nejlepší.

0/0
10.12.2010 13:31

Inkvizitor Johny

Re: Moc to řešíte

Tak nějak. Já teda smažím na olivovém, ale jelikož tu mám samý teflon (litina byla darována na indukci), tak ho používám opravdu hodně málo. Spíš jen na chuť. On je hlavně daleko lépe stravitelný než sádlo nebo slunečnice.

0/0
10.12.2010 13:36

Kozel_

Re: Moc to řešíte

Než kupovat Pomace olej za 50-60 Kč, to je lepší koupit kvalitní slunečnicový či jiný rostlinný olej. Ideální je slunečnicový se speciálním složením, blížícím se olivovému oleji. Tj. převažující mastnou kyselinou je kyselina olejová, má jí podobně jak olivový olej. Běžný slunečnicový olej má jinak nejvíc polynenasycené kyseliny, mononenasycené má v množství menším. Spec. slun. olej má ten poměr podobný olivovému oleji. Lze koupit pod názvy Fritol a Oliol od Palmy Bratislava - stojí 50Kč i méně.

Než pomace olej je snad lepší obyčejný no name slunečnicový olej za 25kč. Chuťově je určitě lepší než olej z pokrutin. Jinak doporučil bych spíš oleje výše uvedené. Olivový olej - jen kvalitní a jen na studené pokrmy.

0/0
10.12.2010 15:01

bulbik

Re: Moc to řešíte

Olivovy olej jiste i na tepelnou upravu, nebo ty pouze smazis?

0/0
10.12.2010 15:33

Nahlas se ti směju 2

Re: Moc to řešíte

"Olivový olej - jen kvalitní a jen na studené pokrmy." - jen na studené pokrmy rozhodně nee.

0/0
10.12.2010 15:34

pettyo

Re: Moc to řešíte

Řízek má hlavně smažit na másle. Maximálně na sádle, ale nikdy v oleji.

0/0
10.12.2010 14:56

Nahlas se ti směju 2

Re: Moc to řešíte

Řízek v Lukaně ;-D;-D;-D.

0/0
10.12.2010 15:35

honza2007

Re: Moc to řešíte

máš rád přepálený a karcinogenní ?Tak pak dobrou chuť ;-D

0/0
23.2.2011 8:56

FastDriver

Já jiný než extra virgine

ani nekupuji a používám ho na všechno, a kupuji velmi kvalitní. Jenže ne tady, kde je předražený a za kvalitu je vydáváno kdovíco. Jednou za rok jedu do Itálie a koupím ho zásobu na celý rok. Kromě toho taky těstoviny a spoustu dalších věcí na vaření, oblečení a i s benzínem to vyjde o hodně lépe než tady.:-/

0/0
10.12.2010 12:08

Don_Alex

Re: Já jiný než extra virgine

taky si vozime olej (mimo jine)vetsinou ze zahranici, bud z italie, nebo z francie, vetsinou primo od vyrobce (ve francii v Provence jsme to meli i s uzasnou prohlidkou od vyrobce), nebo minimalne z obchodu v cizine, kde je kvalitnejsi za nizsi cenu. Jinak ale jsme doma vyzkouseli take plno ruznych oleju, horsi, lepsi, supermarketovky... a musim rict ze bud ti vedatori z USA ten olej pri priprave jidla vylozene spalili, nebo nevim, protoze nemam chutovy bunky zas az tak odumerely, abych nepoznal rozdil mezi jidlem pripravovanym na kvalitnim oleji, oproti nejaky pokrutinovy vymačkanině....

0/0
10.12.2010 12:33

Damik

Re: Já jiný než extra virgine

Já si vozím Grana Padano, Oliváč a Prosciutto Crudo za asi 25% ceny co to stojí tady.   Těstoviny tady sice stojí 2x tolik, ale s těma nemá cenu se tahat. ten rozdíl jsou desítky korun.  

0/0
10.12.2010 13:29

FastDriver

Re: Já jiný než extra virgine

s těstovinama mi nejde ani tak o cenu, ale o výběr a kvalitu.

0/0
10.12.2010 13:36

Inkvizitor Johny

Re: Já jiný než extra virgine

Grana Padano za 25%? Tady v ČR stojí v Makru 3 kila a ve speciálce 4 kila. To mi netvrďte, že ho kupujete za stovku. Jestli ano, tak doporučuji založit import firmu :)

0/0
10.12.2010 13:51

Damik

Re: Já jiný než extra virgine

teď jsem ho bral za 5E za kilo, pravda v akci, normálně stojí 8E za kilo. A je to opravdu kvalitní kousek i když v italském obchodě jsem snad ani na nic nekvalitního nikdy nenarazil. 

0/0
10.12.2010 15:05

Don_Alex

Re: Já jiný než extra virgine

no syry vozime taky, sice 1/4 ceny nevim kde beres, zas tak vyhodny to neni, nicmene parmazanek je ceny sice vcelku podobne, nicmene kvalitativne a chutove znatelne lepsi, nez ten co koupim v praze, byt z radoby kvalitniho kramku...

0/0
10.12.2010 13:54

Labaro

Re: Já jiný než extra virgine

V Itálii levný kvalitní extra panenský olej? To bude spíš něco přebaleného z Řecka nebo Španělska. Kvalitní olej jedině za od soukromníků s vlastní lisovnou a počítejte, že za litr dáte kolem 20 eurošů. Smažit na takovým oleji řízky je stejné barbarství, jako vozit v horkém létě kvalitní víno za sklem auta a před konzumací ho ochladit v mrazáku. Pokud můžu doporučit - www.frantoio-bo.it. Našinec nejdřív musí ochutnat, aby vůbec věděl, co pojem kvalitní olivový olej znamená.

0/0
10.12.2010 15:35

barabura

Re: Já jiný než extra virgine

super jsou obchody, které se specializují na dovoz kvalitních surovin. např. jeden italskej na Petynce. sice je to dražší, ale někdo nejezdí každoročně do ciziny, aby mohl nakoupit zásoby. třeba olivovej olej tam stojí 2x tolik jak v tý Itálii

0/0
10.12.2010 15:57

username

jak kdo

když se kouknete na pořady rozumných kuchařů tak zjistíte, že na olivovém oleji nesmaží, maximálně vaří/pečou ... Na smažení i ten ital na Primě používá jiný olej.

Hlavně olivový olej (jedno jestli extra vergine či jiný) se nehodí pro smažení kvůli nízké teplotě přepalování (nevím teď přesně, tuším někde 170°C. Přitom hranolky by se měly dělat při 175°C (více ne, po překročení této teploty se škroby mění na karcinogenní látky, stačí i pár stupňů). Nejvyšší teplotu přepalování má sádlo (jestli si pamatuji dobře, někde 240°C), proto třeba babičky vymazávaly pekáče pro buchty sádlem, pak se nepřipekly.

0/0
10.12.2010 11:56





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.