Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Deset geniálních triků pro dokonalé vánoční pečení

Cukroví při troše snahy zvládne upéct každý. Jak to ale udělat, aby se o ně hosté prali? Pro rady a zajímavé recepty jsme zašli do kulinářského ateliéru Appetito, kde nám svoje fígle prozradila "profesorka" umělecké cukrařiny Mirka van Gils Slavíková.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

_Zuzka

Vanilka nebo vanilin?

Myslím, že v článku mělo být "místo vanilinového cukru použijte vanilkový lusk". Jinak to totiž nedává smysl. Pokud si koupíte cukr se skutečnou vanilkou, tak není nikdy horší než smíchat cukr s vanilkou, je to totéž. :-) Pokud si ovšem koupíte vanilínový cukr, tak to už rozdíl je.

0/0
21.12.2010 17:51

Amanita phalloides erectus

***

Když jsem byl malý, byl jsem geniální.

0/0
21.12.2010 8:25

tomas_tod

Děkuji za geniální radu,

nemám rád rozinky a bez této geniální rady bych mě opravdu, ale opravdu nenapadlo, že si můžu udělat vánočku bez rozinek nebo rozinky za něco vyměnit.... Jsem rád, že čtu křišťálový Idnes, kde se každý den dozvím spoustu nových, zajímavých informací, jako že když si vanilkovou chuť a vůni, tak mám použít vanilku a ne nějaký předražený sáček s navoněným cukrem, který vanilku neviděl ani z rychlíku (s výjimkou snad jednoho produktu, který ale pro změnu nejde nikde sehnat :-)))))

0/0
19.12.2010 11:51

Amanita phalloides erectus

Re: Děkuji za geniální radu,

dělal se test aby odborníci poznali rozdíl mezi umělým vanilínem a vanilkou, nepoznali rozdíl.

0/0
21.12.2010 8:26

webspy

.

Jsem chlap a je mi 21 a tohle mi jako "geniální" triky opravdu nepřijdou -- základní věci o pečení Rv

0/0
18.12.2010 15:16

Ghort

4659713

0/0
17.12.2010 14:42

marycka magdonova

Kacířský názor....

Když jsem uviděla fotku oné paní typu Halina, místo receptů jsem si pro jistotu zamluvila letenku k moři...:-)

0/0
16.12.2010 12:14

bezmoc

geniální triky

Pečlivě jsem přečetla a jenom se chci zeptat jako "zkušená"hospodyňka, jak vypadá 100g vajec - viz recept na citronové pečivo?

0/0
15.12.2010 14:17

_Zuzka

Re: geniální triky

Normálně vážíš rozbitá vajíčka, až jich je 100 g a zbytek vyliješ. :-)

0/0
21.12.2010 17:46

Kydka

Citronové sušenky

Nezkusili jste někdo ty sušenky? Podle obrázku to vypadá na vykrajované těsto, ale v popisu je stříkané. Jak to teda je? Bych to i zkusila, ale nemám to čím nastříkat, tak abych to nemusela vyhodit :-)

0/0
15.12.2010 14:09

tehla

Re: Citronové sušenky

tenhle recept je vhodný jen a pouze pro nastříkání... pokud tedy nebudete mít čím těsto čím nastříkat, bude nutné jej vyhodit... na druhou stranu - na té fotce se stoprocentně jedná o vykrajované sušenky... ;-D

0/0
18.12.2010 18:09

:::.Radin

kdo poradí

jak pořádně a hlavně dobře rozpustit čokoládu aby měla nějakou použitelnou konzistenci pro polévání, namáčení? Díky ;-)

0/0
15.12.2010 12:15

666

Re: kdo poradí

Ve vodní lázni a troškou másla jste zkoušela?

0/0
15.12.2010 12:19

:::.Radin

Re: kdo poradí

zkoušel :-) jo ale je to vždycky takový nijaký, polotuhý a pod. Chtělo by to udělat pěknej povlak po cukroví a ono to udělá místo toho bakule, nebo toho je kupa na jednom místě :(

0/0
15.12.2010 12:24

skoda-lasky

Re: kdo poradí

Ta čokoláda musí být opravdu dobře rozpuštěná, másla bych dala poměrně hodně - sama vždy nechám rozpustit čokoládu a postupně přidávám máslo a vymíchávám, až je čokoláda opravdu hladká a jemná. Nebála bych se i většího množství toho másla.

0/0
15.12.2010 12:26

:::.Radin

Re: kdo poradí

no uvidíme, zkusím asi jak máslo tak tuk ;-) Díky všem a pokud budou ještě nějaké typy, nebudu se vůbec zlobit :-)

0/0
15.12.2010 12:38

impresario ze smyrny

Re: kdo poradí

To je špatnou čokoládou, musí to být opravdu čokoláda na vaření. Alespoň 50% kakaa, jinak to můžete hodit rovnou do koše. Jednou sem koupila věc, která vypadala jako čokoláda ale na obalu bylo jen "Na Vaření" a to dělalo přesně co ste popsal.U normální hořké čokošky se to nemůže stát.;-)

0/0
17.12.2010 13:44

Fai Rodis

Re: kdo poradí

No, ja mela 54% coko na vareni, dala jsem do toho jen trochu masla a stejne  to v pokojove teplote neni tuhe. Tak nevim.

0/0
19.12.2010 16:09

_Zuzka

Re: kdo poradí

Není čoko jako čoko. Na tomhle se nevyplatí šetřit. Ale mezi námi - v pokojové teplotě čokoláda je vždycky trochu mazlavá. :-) Pokud tedy nemáte studený odchov. :-))

0/0
21.12.2010 17:48

margot

Re: kdo poradí

čokoládu nerozpouštějte s máslem, ale s kvalitním 100%ním tukem, v poměru cca 30g 100%ního tuku na 100g čokolády.

0/0
15.12.2010 12:29

skoda-lasky

Re: kdo poradí

Proč ne s máslem?

0/0
15.12.2010 13:10

IfčaX

Re: kdo poradí

S tukem je poleva hladší, hezčí, lesklejší... s máslem líp chutná. Teda podle mě. :-)

0/0
15.12.2010 22:09

skoda-lasky

Re: kdo poradí

Já se totiž obávám, že 100% tuk by větší část naší rodiny nepozřela.:-/

0/0
16.12.2010 11:53

Kam se hrabe Bittner

Re: kdo poradí

Tak zkuste kokosový olej, má podobné vlastnosti jako 100% tuk.

0/0
18.12.2010 17:44

Bereniké

Re: kdo poradí

Pozřela, není to poznat. Koupím na vánoce jednu Omegu, část použiju na polevu a zbytek později použiju na smažení řízků. Když jsem byla malá, dělali jsme doma ze ztuženého tuku i domácí čokoládu a vždycky to bylo jedno z nejoblíbenějších cukroví.

0/0
19.12.2010 22:19

Katka B.K.

Re: kdo poradí

rozpouštím v MW, společně s máslem nebo Herou, pak se to jen zamíchá

0/0
15.12.2010 13:06

Bereniké

Re: kdo poradí

Používám 220g čokoládu na vaření z pomlouvaného Lidlu, k tomu přidám trochu ztuženého tuku (Omega), dám to do misky, šoupnu na dvě minuty do mikrovlnky, pak to všechno promíchám a je z toho skvělá poleva na namáčení. Hladká, konzistence akorát, zrovna dnes jsem do ní namáčela cukroví. Nepotírám ho, ale hezky vezmu do ruky a namočím do polevy, na plechu se pak povrch krásně vyrovná a je to pak rovné a hladké. Vzpomínám si ale, že s jinými čokoládami jsem ten problém občas měla taky, ale tahleta lidlovská fakt funguje. Nechci jim dělat reklamu, ale jinou už na vaření ani nekupuju, Orion a Figaro se můžou jít bodnout, stejně mají menší obsah kakaa.

0/0
19.12.2010 22:16

Bereniké

Re: kdo poradí

200 gramovou, chybička se vloudila

0/0
19.12.2010 22:20

666

Díky

a teď ty geniální rady, prosím...:-)

0/0
15.12.2010 12:00

habr

V článku schází rada, či informace,

jak zajistit vánoční pečivo aby vydrželo období mezi upečením a vánočním stolem. Myši doma nemáme a přesto z krabic se minimálně polovina vánočního ztratí.

0/0
15.12.2010 9:13

karelsantora

Re: V článku schází rada, či informace,

;-DR^

0/0
15.12.2010 10:29

Katka B.K.

Re: V článku schází rada, či informace,

vypaří? To znám ;-) Asi holt máte tak skvělé kousky, že byste mohli také napsat poradnu, což?

0/0
15.12.2010 13:06

mattonka

hrozinky

:-P

0/0
15.12.2010 8:22

habr

Re: hrozinky

Je to správně. ve zkratce z rozinek je nakupující ohromen. "O" se ale vynechává, takže h - rozinky.

Ale rozinky i hrozinky je správně. Hrozinky od u nás používaného slova hrozen , rozinky od francouského suchý hrozen. Také se tomu říká návnada na bažanty, ale je je třeba trochu namočit do rumu či jiného alkoholu.

0/0
15.12.2010 9:11

bfl

pečte, jezte, at jste tlustí a máte co po vánocích shazovat

není lepší vařit s rozumem a nedělat kvanta sušenek?

0/0
15.12.2010 8:00

:::.Radin

Re: pečte, jezte, at jste tlustí a máte co po vánocích shazovat

není lepší si život užívat, jíst a sportovat vyváženě? Já nevím, je mi nějakej ten rok, na vánoce sním kvanta vánočního cukroví a při tom nejsem tlustej a nemocnej ;-)

0/0
15.12.2010 12:18

habr

Re: pečte, jezte, at jste tlustí a máte co po vánocích shazovat

To je pravda - vyvážit sport a jídlo. O Vánocích se vždycky těším na lyžování. Dobře se tlevizní přenosy kombinují s pohybem vlašáku a kapra k mému jícnu.

0/0
15.12.2010 14:31

Prsk

chň

"Umělecká cukrářka vánočku nepřipravuje z kvásku, ale ze sušeného droždí."

Tohle mi stačilo a dál nečtu. Radši si dám neuměleckou vánočku z klasického kvásku.:-/

0/0
15.12.2010 6:56

mamina2

Re: chň

To mě taky pobavilo. A pak taky to, co všechno vydává za fígle. Sůl do kynutého těsta bývá uvedená v každém receptu a kandované ovoce do vánočky není zase tak fígl jako variace na dané téma. Ale už se dá diskutovat, jestli je to pak klasická vánočka.

0/0
15.12.2010 8:02

Pejsátko

Re: chň

Celý ten článek je velmi zábavný.

0/0
15.12.2010 9:07

preachers

Re: chň

jj, ale pořádná rada ani jedna... nicnéně to sušené droždí, to je parádíčka...

0/0
15.12.2010 9:27

Kytickaa

Re: chň

A ještě vánočka z čisté hladké mouky není úplně ideální...lepší je půl na půl s polohrubou moukou.

0/0
15.12.2010 9:51

Cosmo Kramer

dobre rady

Dekuje za dobre rady.  Nasel jsem hodne rad a triku, o kterych jsem nevedel. 

Preji pekne svatky. :-)

0/0
15.12.2010 3:43







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.