Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Svíčková podle Kuchařky pro dceru nadchla geniální jednoduchostí

Maso nepotřebuje dosáhnout bodu varu vody, aby se uvařilo nebo upeklo. Nižší teplota kupodivu masu prospívá natolik, že je nakonec mnohem měkčí a šťavnatější, než si umíte představit, tvrdí Jana Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru v receptu na svíčkovou. Tak jsme ho vyzkoušeli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

JPAG

Hnus

Tak jsem to vyzkoušel. Kližka, dle receptu 6 hodin na 100st.. Kupodivu zelenina celkem tvrdá a pěkně nasmrádlá tukem z klížky. Po rozmixování hrudky, tak cedník a jedu. Celkově to smrdí vývarem, chuťově to omáčku k svíčkové nepřipomíná ani omylem.

Za pokus to stálo, už jsem dvě kila pro... i hůře a postít se na nový rok taky není špatné.

Takže pokud nejsem idiot já a nějak jsem to nepoondil, tak ten recept není úplně košér a moc ho nedoporučuji.

S pozdravem Pagáč Jaromír

0/0
1.1.2011 14:50

opportunity

Re: Hnus

Proč to děláš? Copak nevíš, že zdejší redaktorky vidí kuchyň jenom v časopise o stylu v bydlení?

0/0
1.1.2011 20:08

Ludmila P

Vařit a vařit ...

Myslím si, že umím vařit celkem dobře, ale nikdy bych si netroufla napsat, že svíčková je jednoduché jídlo. Na druhou stranu skoro každé jídlo se dá dělat buď poctivě, nebo šizeně. Uvedený recept je šizená varianta, ale ruku na srdce: pro začínající kuchařku je to povzbuzení, aby si vyzkoušela něco normálně uvařit a nejen ohřívat balená jídla v mikrovlnce. Třeba se časem začne zajímat, jak se to dá udělat lépe. ;-);-)

0/0
30.12.2010 10:20

opportunity

Re: Vařit a vařit ...

Svíčková je jednoduchá pro někoho, kdo ji vaří roky. Za ta léta, co vařím (svíčkovou tak co 2 měsíce, přece jenom běžně vařím lehká jídla), mi už složitá fakt nepřipadá.

0/0
1.1.2011 20:10

Moustache

klizka

Klizka patri do gulase, do svickove patri z logiky veci svickova. V tomto pripade se nejdena o svickovou, ale o klizkovou. Kdyz budu delat svestkovy kolac a dam do nej misto svestek merunky, tak tomu taky nerikam svestkovy kolac...

0/0
30.12.2010 9:44

FastDriver

Re: klizka

R^

0/0
30.12.2010 12:33

opportunity

Re: klizka

Svíčkovou ze svíčkové dělá  málokdo, ale stačí kvalitní váleček... Jinak souhlas.

0/0
1.1.2011 20:09

Zůstaň nad věcí, baby

ježišmarja, co to je?

tak nedělám svíčkovou, nebo aspoň  -nehraju si na vaření svířkový, když svíčkovou nemám, ne!

A né že machruju, jak je svíčková simply jídlo, když pak prdnu kus kližky do hrnce k zelenině a podusim to! To si snad děláte srandu!!!

To na té fotce je svíčková ta možná z králika, ty vado :-))

HRŮŮZA!!

ty kližky :-O To i jáá-jako takový amatérský kuchtík poznám svíčkovou od kližky. 8-oto je hodně blbej vtip, tohleto Rv

0/0
29.12.2010 18:46

Vileric

Re: ježišmarja, co to je?

Zůstaň nad věcí, baby   ;-)

0/0
30.12.2010 6:21

AVyellow

??

Presne o takovych mluvi Pohlreich i Vanek, tihle radoby "kuchari" kazi ceskou kuchyni, ktera je vyborna.. ale kazdej vi, ze svickova z mrazeny zeleniny a z klizky neni svickova, ale obycejnej, hospodskej blaf.... Ten clanek me tak vytocil! A zkazil chut k jidlu....

0/0
29.12.2010 16:27

AVyellow

klizka na smetane zni spravny nazev

Co to je za blbost? klizku?? fuuuj, to bych v zivote nepozrela... a ne nadarmo se ten pokrm jmenuje SVICKOVA na smetane..... Boze, dalsi Babica v sukni vydal kucharku a bude se tady ohanet kucharskym "umem"..... Hnus!

0/0
29.12.2010 16:26

dogi1

Tak si myslím,

že se tady vyskytla velká přehršel chytráků. Byť se kolem plotny točím už cca 25 let, tak si myslím, že každý recept, který přivede nové lidi k tomuto veskrze bohulibému koníčku, je dobrý. Já osobně třeba dělám celou řadu gulášů, ale čas od času si střihnu gulášek z jednoho hrnce, kde se vrazí vše do kupy, zakryje alobalem a dvě hoďky si toho nevšimnete. A ještě k té svíčkové z pravé svíčkové, jak tu leckdo zmínil: Ono dělat jídlo z velmi kvalitních surovin umí každý Polreich. Vždy jsem ale obdivoval naše babičky, které dokázaly udělat z ničeho dobrůtku. V tom je to pravé umění. A ten zveřejněný recept na svíčkovou je právě o tom. A pokud to někdo nezkusí, tak nechápu, jak jiného může označit za barbara.

0/0
27.12.2010 4:11

Cikánek

Re: Tak si myslím,

R^

0/0
27.12.2010 8:04

Deleter

Re: Tak si myslím,

To je obvyklé vymezování se, všimněte si, že nejvíc tu křičí chlapi.

0/0
28.12.2010 13:15

Deleter

Re: Tak si myslím,

... a ponejvíce ti, ke kterým se sjíždí na ty jejich zázraky celá Evropa. Bodejť ne, když se zadarmo nažerou pravé svíčkové a těch pár desítek minut samolibých žvástů pana domácího přežijí, zvlášť, přidá-li jim zdarma nějakou tu sklénku přiměřeně nákladného vína.

0/0
28.12.2010 13:19

dogi

Re: Tak si myslím,

Ale já jsem také chlap!

0/0
28.12.2010 21:01

Deleter

Re: Tak si myslím,

No to já taky, a přesto se necítím být kompetentní posuzovat kdeco odlišného od mých postupů (nebo dokonce postupů mé matky!!) apriori za blaf;-)

0/0
28.12.2010 21:32

škovras

Re: Tak si myslím,

Nic proti snaze učit se vařit nebo novým receptům. Jen by asi bylo vhodnější napsat UHO se zeleninou a kupovaným knedlíkem, a ne to vydávat za svíčkovou.

0/0
28.12.2010 15:32

dogi

Re: Tak si myslím,

No, já myslím, že většina lidí v tomto státě naprosto přesně ví, co dostane na talíř, když si v hospodě dá k obědu svíčkovou se šesti. Z 99% vsázím na to, že v té omáčce nenajdete ani trochu svíčkové, což je přesně určený kus masa. Běžně se i králíku na smetaně říká svíčková s králíkem, přičemž každý ví, o co jde. Takže o co jde vám? 

0/0
28.12.2010 21:05

AVyellow

Re: Tak si myslím,

UHO! :D :D to je presny.....  :)

0/0
29.12.2010 16:31

brej den, pánové

Knihu napsal

Babica? ;-D

0/0
27.12.2010 0:17

Šuša

Brrr

Svíčkovou z kližky a s omáčkou z mixeru udělá leda barbar.;-€

0/0
26.12.2010 20:02

Cikánek

Re: Brrr

A proč ? Schválně to někdy zkuste ! Taky zeleninu mixuji. Zůstane tam veškerá vláknina oproti tomu, když zeleninu pasírujeme přes síto. A ta kližka ? Proč ne. Je to velmi dobré maso, šťavnaté a rychle změkne. Když prošpikuji hovězí kýtu špekem, tak je to podobné jako vámi opovrhovaná kližka. :-P

0/0
27.12.2010 8:07

Šuša

Re: Brrr

V žádném případě neopovrhuji kližkou, pouze kližkou ve spojení se svíčkovou.

A zkuste si omáčku někdy důkladně!! propasírovat. Je to úplně o něčem jiném než mixování.

0/0
27.12.2010 22:48

Deleter

Re: Brrr

Není.

0/0
28.12.2010 13:16

Tom Hagen

Re: Brrr

Nemám nic proti kližce, ale nechápu, proč tomu tedy potom říkáte svíčková    ;-D;-D

0/0
29.12.2010 11:02

Esolopa

Kupované knedlíky

to je barbarství, hloupost a lenost. Na to se nedá ani koukat natož to jíst. Rv

0/0
26.12.2010 18:45

Cikánek

Re: Kupované knedlíky

Souhlasím ! Asi 80 % kupovaných knedlíků je téměř nepoživatelných ! Hlavně jsou velice ošizené - poměr 1 vajíčko na 5 kilo mouky....!!! A vesměs je výrobci uměle dobarvují... FUJ ! ;-€

0/0
27.12.2010 8:09

notordluhousek

opakovani matka moudrosti

pro vsechny zdeformovane pohlreichem

svickova pecene na smetane vyzaduje typ masa svickova

pokud rekneme ale jen svickova tak jde o nazev omacky a to jiz od dob rettigove, ktera je vetsi autoritou nez pohlreich ci kulinarsky institut ( ti maji take nekolik verzi jedineho spravneho receptu ;-D )

0/0
26.12.2010 17:14

PetrP7

Včera

jsem velice podobným způsobem dělal několik hodin králíka, akorát že na 130C, ale šel by i na nižší teplotu... dal jsem do základu divoké koření a pak už je smetana vlastně zbytečná, páč se zelenina za tu dobu pěkně rozblemcá.

Jako přílohu smažené bramborové placičky (uvařené brambory + vejce + krupice, osolit), což se k divoké úpravě dost hodí...;-)

0/0
26.12.2010 10:53

Ano, to je možné...

kristepane, to musí být blaf

svíčková z kližky, mražená zelenina a kupovaný knedlik. Nechápu proč má někdo potřebu zjednodušovat tak jednoduché jídlo jako je svíčková z pravé svíčkové. Možná ty knedliky ještě pochopim, ale co chcete zjednodušovat na pečeným mase se zeleninou? 8-o

0/0
25.12.2010 18:49

Cikánek

Re: kristepane, to musí být blaf

Mražená zelenina v podání supermarketů je poměrně zvěrstvo !!  Chuť svíčkové omáčky dělá z velké části kvalitní kořenová zelenina, ale v té mražené není skoro žádná petržel. Tu nahražují velkovýrobci jakýmsi pastiňákem. Bez petržele dobrou svíčkovou omáčku neuděláte !

0/0
27.12.2010 8:12

Deleter

Re: kristepane, to musí být blaf

Hmm, a víte, jak chutná pastinák?

0/0
28.12.2010 13:15

Cikánek

Re: kristepane, to musí být blaf

Vím, a proto ho do svíčkové NEDÁVÁM !  :-P

0/0
30.12.2010 11:20

oticek

A co takhle folie?

Nekopušel někdo místo utěsňování pekáčky použít  folii? Když se to dá do té nohavice, mohlo by to fungovat.

0/0
25.12.2010 11:04

oticek

Re: A co takhle folie?

to se povedlo. Samozřejmě tam má být "nezkoušel"

0/0
25.12.2010 11:05

dhj7

to je teda recept

Nevim nevim ale kližka a svíčková?:-Pjednou jsem se na obědě překouk a dal sem si svíčkovou a naneštěstí to byla svíčková omáčka se sekanou fuj:-/a jinak svíčková když se umí tak je vynikajícíR^

0/0
25.12.2010 10:03

islandan

Tohle je už stará finta

a funguje to bezvadně na všechny druhy masa: maso + (cibule) + případné další složky (zelenina) + troška oleje + nepatrně vody do dolního pekáčku. Zakrýt alobalem, překrýt horním pekáčkem (utěsnit). Vrazit večer  do trouby (stačí 80 st.C) a ráno vytáhnete nepřipálené, šťavnaté, voňavé a měkoučké masiko. Zbývá jen doupravit/dochutit. Quasi una fantasia. ;-)

0/0
25.12.2010 7:56

Englishman

Re: Tohle je už stará finta

Důležitu součástí receptu, na kterou jsi zapomněl, je test požárních alarmů před spaním. :-/

0/0
25.12.2010 14:40

martas_1.8T

Re: Tohle je už stará finta

jen se zeptam, ktera slozka receptu (pripadne cokoliv, na co by mela trouba vliv) ma teplotu vzniceni 80st C?

0/0
25.12.2010 15:07

Englishman

Re: Tohle je už stará finta

Samozřejmě že žádná. Nicméně teplotu ve stupních nastavíš jen na troubě s řízené čidlem a elektronikou a v tak agresivním prostředí, jakým je trouba v kuchyni, se může přihodit leccos. Rozhodně bych žádný spotřebič s vysokým příkonem a elektronickým ovádáním nenechával v bytě zapnutý mnoho hodin bez dozoru.

0/0
25.12.2010 22:25

Deleter

Re: Tohle je už stará finta

Třeba lednici, žejo.

0/0
28.12.2010 13:12

Doubleblue

Re: Tohle je už stará finta

Hmmm,tak lednice vyrobené aspoň po roce 2000 mají příkon do 2kW za 24 hod...troubo...Vy musíte mít taky příkon. JInak tyhle pokusy přes noc rozhodně nedoporučuji....

0/0
29.12.2010 11:15

Deleter

Re: Tohle je už stará finta

No, to že má lednici spotřebu energie (příkon je úplně jiná veličina) do 2kWh (kW je úplně jiná jednotka) za 24 hodin neznamená, že nemůže od lednice chytit třeba hotel Olympik. To si uvědomte, než začnete dělat chytrého a použitou nadávkou se zcela ztrapníte.;-D

0/0
29.12.2010 12:25

Chytracisko

Kupovaný knedlík

nejdřív se dělá se svíčkovou jako by to bylo bůh ví co a pak to vylepší kupovaným knedlem? Jdu blejt ctihodnosti,

0/0
25.12.2010 0:51

Pierre de Croissant

Maso nemusí dosáhnout bodu varu...

Nepsala tento recept náhodou teta Salmonela?

0/0
24.12.2010 23:54

PetrP7

Re: Maso nemusí dosáhnout bodu varu...

Nemusí. Tohle není žádný neověřený objev, takových a podobných receptů jsou mraky a nízké teploty používají i profíci. Ovšem čas hraje svoji roli, za půl hoďky se to nezvládne...;-)

0/0
26.12.2010 10:58

Cikánek

Re: Maso nemusí dosáhnout bodu varu...

Milý příteli, teta Salmonela umírá již při teplotách kolem 60 st.C... ;-)

0/0
27.12.2010 8:21

certik_bertik

nechápu

proč je svíčková tak populární, vždyť to není zrovna nic moc

0/0
24.12.2010 12:50

Englishman

Re: nechápu

Pravděpodobně to bude tím, že některým lidem (osobně žádého takového neznám, ale v této diskuzi se jich několik objevilo) svíčková chutná. 8-o

0/0
25.12.2010 14:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.