Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin

Není nic snazšího, než vyrobit domácí majonézu. Zabere to pár okamžiků. Potřebujete jen vajíčko, olej a několik dalších ingrediencí, které každý najde doma. Proč si tedy nevyrobit do bramborového salátu vlastní a čerstvou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Plžek

Majonéza z bílků

Pro ty, kteří se bojí, že ve žloutku je cholesterol mohou dělat majonézu jen z bílků. A jde to i ponorným mixerem, jen začínám šlehat bílek, do kterého přileji jakýkoli olej podle chuti a špetku soli. Dál pracuji stejně, jak je popsáno v receptu. Nic neměřím, naleji na 1 bílek asi deci oleje a pak dolívám podle toho, jak chci mít majonézu hustou. Taková majonéza sice není žluťoučká jak ji všichni známe, ale je méně cholesterolová a hodí se do všech salátů.:-P

0/0
4.1.2011 20:03

cihadlo

Re: Majonéza z bílků

Kdo se bojí cholesterolu, tak si přečtěte toto : Vaječná ironie

http://www.osel.cz/index.php?clanek=4275

0/0
19.2.2011 22:32

richu.ch

Co to tady melete o salmonele?

To byste pak nemohli tatarak nebo Spagety carbonara ... Ostatne, ty dostanete v Itálii skoro všude se syrovým zloutkem. To by pak půlka Itálie musela permanentně trpet salmonelou.

0/0
24.12.2010 2:37

elaine

To je mi objev

To jste zas objevili Ameriku! Delam takhle majonezu odjakziva, ale horcici nedavam. Zkuste si najit, jak vubec majoneza vznikla -traduje se, ze uz za Napoleona....

0/0
23.12.2010 23:23

semelik

ještě zapomněl na domácí čaj - ten se vyrobí

z drcených čajových lístků a vroucí vody. Označil bych to za stejně převratný objev  jako tuhle výrobu majonézy.

0/0
23.12.2010 23:55

Slušnej občan

Mayonéza?

Když majonézu, tak jen podle Chucka Norrise ... ;-D

0/0
23.12.2010 23:08

Elquido

co salmonela?

pan cuketka je opravdu odborník, když na svém webu nechá takové recepty. takto se pochopitelně majonéza dělá - i třeba doma, ale z pasterovaných žloudků. tepelně neupravená vejce? to je nápad:-/

0/0
23.12.2010 23:02

cistaevropa

Re: co salmonela?

;-D;-D;-D z pasterovaných žloutků

takto se dělá majonéza, z normálních žloutků a dělala se tak již staletí. a pokud si koupíte normální čerstvá vejce (info o snášce na obalu či skořápce), tak se vám nic nestane.

0/0
23.12.2010 23:06

richu.ch

Re: co salmonela?

Pasterizovane mliko, pasterizovany sýr, pasterizovana vejce... Clovece, vy snad vyrabite i pasterizovane děti.

0/0
24.12.2010 2:29

cihadlo

Re: co salmonela?

Salmonela může být na skořápce.  Vnitřek vajíčka je čistý. Zvláště živý žloutek má schopnost likvidovat i viry.  Problém  nastane, když se infekce ze skořápky přenese do zpracované ( i tepelně upravené) potraviny,  a tam zůstane pár hodin při vhodné teplotě.

0/0
19.2.2011 22:24

cvergl

Chyba

CITACE:

Výroba domácí majonézy stojí daleko sil, peněz, energie i času, než obléknout se a zajít ji koupit do nejbližšího obchodu

Chybička se vludila

 Stojí daleko méně,více nebo kolik sil????

Majonéza bude asi dobrá,v mixéru by se zdrcla,ale takhle to jde,

0/0
23.12.2010 22:49

cistaevropa

to neni ta spravna majoneza

zdenek pohlreich ji urcite tak nedela proto je spatna. a vubec musi byt spatna protoze je strasne modni ted kritizovat recepty jinych ;-D

0/0
23.12.2010 22:40

1000mb

Re: to neni ta spravna majoneza

Tak si nech poradit od Babici.Dejte tam hořčici,jestli nemáte,dejte kečup.Taky 2 žlotky,nejsou,neva,dejte bílky.A hlvně slunečnicový olej.Ale jestli nemáte,tak tam dejte třeba mogul...

0/0
23.12.2010 23:21

cistaevropa

Re: to neni ta spravna majoneza

to je jasny existuje jen buch pohlreich a cokoliv jinyho je babica

0/0
23.12.2010 23:29

MelSi

my nepoužíváme majonézu vůbec

tatarku a bílý jogurt a salát je prostě skvělý...ale každému chutná jinak,tak si užijme zítra skvělou večeři všichni:-)

0/0
23.12.2010 20:53

ulliot

Re: my nepoužíváme majonézu vůbec

a co je tatarka, prosim tě

0/0
23.12.2010 21:02

Lotus I.

Re: my nepoužíváme majonézu vůbec

a koho to zajímá? si tam dejte třeba nutellu

0/0
23.12.2010 22:26

1000mb

Re: my nepoužíváme majonézu vůbec

A tatarka je z čeho?8-o

0/0
23.12.2010 23:22

Rutsuka

Majolka

Tak jsme to hned zkusili a není to špatný...jen jsme tam asi dali moc horčice...ale bylo to fakt rychlý a byla hezky hustá...Jednou jsme to zkoušeli normálním šlehačem a taky jsme ten olej nedali najednou ale přilévali postupně a furt to nechtělo houstnout, takhle tím tyčovým mixérem to bylo hned...no není jako kupovaná, ale zrovna do toho salátu se zítra bude hodit, tam trochu víc hořticová chuť nevadí:)

0/0
23.12.2010 19:53

Tommy Gun

Do domácí majonézy

mi chybí domácí vejce, jinak R^.

0/0
23.12.2010 18:52

nehavel2

Hola, hola

Hola, hola, salmonela volá.

0/0
23.12.2010 14:47

beertits

amjolka

Já dělám majolku už leta tak, že prdnu jedno vajco do takové té litrové odměrné nádoby, polévkovou lžíci octa tam dám a pak pomálu přilejvám 150 ml oleje při mixování, osolím a přidám lžičku hořčice, krásně to zhoustne, chce to jen trochu zručnosti.

0/0
23.12.2010 13:23

kovjan

mňam

Kupovaná majonéza mi vůbec nechutná, je moc kyselá a pak je nacpaná všelijakými barvivy a konzervanty. Majonézu dělám zřídka, ale když už ji chci mít, připravuji si ji sama.

Dělám ji v mixéru. Dám do něj 1 nebo dvě celá vejce, zakápnu citronovou šťávou, trochu osolím a pustím mixér. Pomalu přilévám slunečnicový olej, až se vytvoří žádoucí konzistence.

Pokud chci z této majonézy udělat tatarskou omáčku, přidám plnotučnou hořčici, trošku cukru, jemně nakrájenou cibuli a kyselou okurku. Podle chuti dosolím. Je to moc dobré.;-D

0/0
23.12.2010 11:46

Kartony

Ale to nejdůležitější je tyčový mixér

který není zadarmo. Moje maminka to šlehala ručně, ale je to dřina.

0/0
23.12.2010 11:36

sn63

proč

dělat tučnou a drahou majonezu. Dělám léta stejnou --celé vejce (i to mléko jde) olej vyšlehat a pak přidám jeden tavený sýr a aby to nebylo moc hustý malinko bilého jogurtu

0/0
23.12.2010 8:26

ivoš

Re: proč

A v čem je to levnější než jeden žloutek a decka oleje?

0/0
23.12.2010 9:50

marbo

Re: proč

A to má bejt jako majonéza???

0/0
23.12.2010 9:52

Lotus I.

Re: proč

takovej eklhaft ;-D jak tý břečce pak říkáš?

0/0
23.12.2010 22:26

cistaevropa

Re: proč

rad bych vas upozornil ze rostlinny olej je docela zdravy :) a take te majonezy nejite kila

0/0
23.12.2010 22:41

bludickan

náklady

opravdu překračují tu slibovanou pětikorunu, řekla bych, že to vyjde jako ty nejlevnější majonézy.

Výhodou je chuť, kterou tomu může dát každý podle sebe, ale nevýhodu vidím v použití čerstvých vajec. Salmonelóza, campilobakterie, shigella . To všechno už jsme doma měli a nestojím o opakování. To si raději připlatím.

0/0
23.12.2010 8:19

Soami

Re: náklady

Zřejmě máte na mysli syrová vajíčka - ne čerstvá :-) Zmiňované bakterie můžou být na povrchu, kontaminací od trusu. Je naprosto samozřejmé, že se syrová vejce musí před použitím pořadně umýt. Spíše bych viděl problém jinde než ve vejcích...

0/0
23.12.2010 8:52

Kousavka

Re: náklady

A jíš vůbec něco? o takhle syrová mrkev, hnojená hnojem? Tam je bakteriíí..

Salmonela se někdy chytne i při dodržování veškeré hyginy. Nejlepší by bylo všechno omýt předem v chloru a pro jistotu si cvaknout decáka chloraminu před jídlem. Bakterie jsou přece i v lidských střevech, tak aby z toho holky něco měly.

0/0
23.12.2010 9:38

ivoš

Re: náklady

Taky mě rozveseluje ten panický strach před nákazou čímkoliv. To se lidi raději ládujou něčím syntetickým. Mrkev? nejlepší vytažená ze záhonu (plného bakterií), opláchnutá v sudu s dešťovkou na zalévání (tam jsou občas ty bakterie i vidět;-D) - a schroupat. Vejce domácí. Nikdy mi nic nebylo, ale salmonelu jsem jednou chytil z koupeného kuřete. Desinfekce? Valašský penicilín!:-)

0/0
23.12.2010 9:48

občan xy

Re: náklady

Mrkev hnojená hnojem? Vy o pěstování zeleniny asi nevíte vůbec nic!!!

0/0
23.12.2010 10:20

Soami

Re: náklady

Nevím, jestli reaguješ na správný příspěvek. Považuješ základní hygienické návyky za desinfekci?

0/0
23.12.2010 10:33

Mystic_CZ

Zklamu autora

Nějak jsme si zvykl na chuť majonézy Hellmans a to tak, že ji mohu jíst i samotnou, k hranolkům a jiným pokrmům. Tatarku skoro nepoužívám. Jistě, to z čeho je majonéza složená vím od svých dětských let, kdy mě to babička říkala, neb byla kuchařka. Ale ruku na srdce... chuť té domácí nebude taková jako má oblíbená, nevíc záleží i na tom, v jakém poměru a jaké chuti do ní ty ingredience přijdou. Tchán si také dělá majonézu podoma - ano sním to, abych neurazil, ale o pochutnání se nedá hovořit.

0/0
23.12.2010 8:17

Roumen

Re: Zklamu autora

My ji doma rikame Helmanska. ;-D

0/0
23.12.2010 9:08

Lukas1000

Re: Zklamu autora

Myslis tu, jak o no muj syn rika, ze je to vyladena majoneza?  ;-D;-D;-D

0/0
23.12.2010 9:47

Green Tea

Re: Zklamu autora

Vytuněná ne vyladěná;-)

0/0
23.12.2010 10:19

Lanolin

Re: Zklamu autora

He he, vytuněný uživatel Helmansky ;-D

0/0
23.12.2010 15:53

fitzie

majonézu nepoužívám

vůbec, tak mám po starostech.

od domácí by mě odradilo totéž, co od výroby domácího tiramisu - nutnost užít syrové vejce. když vidím, jak s nimi kolikrát nakládají v supermarketech, kde celá plata  vajec stojí dlouhé hodiny ve skladu nebo i na prodejně v teple...

0/0
23.12.2010 8:06

bini

I bez vejce to lze

stačí mixovat mlýko ( lepší je plnotučný, latex - odtučněné nefunguje ) a po kapkách přidávat olej plus již zmíněné ingredience - cukr, sůl, citron a když přidáte okurku a cibulku vznikne Vám tatarkaR^

0/0
23.12.2010 7:55

stále jemně perlivá mattoni

Re: I bez vejce to lze

Latex?8-o

0/0
23.12.2010 9:25

13579

Re: I bez vejce to lze

Kde Vás učili psát "mlýko"?? ;-€

0/0
23.12.2010 9:37

Lojza5

Re: I bez vejce to lze

Místo "mlýka" bych dal mléko, chutná lépe.;-D

0/0
23.12.2010 15:30

Lukas1000

ahaaa

 Ono 5+5 = 5   .... ftip ftip ftip ... Litr oleje vice jak 50 korun, vejce minimalne 2,50, dijonska hortice cca 50 korun, citron cca 5 korun .... ted si to podelte a sectete a dostanete tu ""petikorunu".

0/0
23.12.2010 7:52

13579

Re: ahaaa

Kde to nakupujete, že máte tak přemrštěné ceny?

0/0
23.12.2010 9:35

prochin11

Re: ahaaa

Za 5 korun  to nebude, ale ten olej tam asi nebudeš lít celej,ne?

0/0
23.12.2010 18:06

crabatt

Věru,

tak napínavý text jsem již dlouho nečetl!

0/0
23.12.2010 6:53





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.