Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Z domácího pečení je byznys. Poctivé zákusky míří do kaváren

Po úspěchu farmářských trhů se rozmáhají další projekty založené na poctivé domácí výrobě. Dobroty napečené podle domácích receptů a postupů jdou na odbyt. A gastronomičtí experti tuší, že půjdou ještě víc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

opportunity

U takového článku

bych očekávala kompletní informace, hlavně o povoleních. Jinak je to článek jako pokec u kafe.

0/0
13.1.2011 19:36

Lanolin

asi je to spíše móda, mne to moc neoslovilo

já si raději dám klasiku. Třeba punčový dortík, plněné kremrole, občas indiánky a samozřejmě věnečky a špicové větrníky. Safra už zas slintám na klávesnici.;-D

0/0
13.1.2011 12:21

javaho

Re: asi je to spíše móda, mne to moc neoslovilo

Přesně. Chce to mít vychytané prodejny a cukrárny, kde mají pořád čerstvé a kvalitní zákusky (ostatně to samé platí o chlebu, často jsou to stejné pekárenské prodejny) a nespokojit se s podvinými náhražkami na kterých si ani nepochutnáte!!!

0/0
13.1.2011 14:54

tomas_tod

Jsou kavárny, kde vám s klidem naservírují

průmyslový blaf se šlehačkou ve spreji a jsou kavárny, kde jsou (nejen) dezerty vynikající, domácí. A také dražší, ale stojí to za to. Bohužel těch prvních je pořád více, ale postupně se to mění, výhodu mají jednoznačně velká města, kde je těch podniků spousta a člověk si může vybrat.

0/0
13.1.2011 0:09

Vegan power

Re: Jsou kavárny, kde vám s klidem naservírují

I rodičky rodící doma podporují domácí zákusky ;-);-D

0/0
13.1.2011 0:15

Dalšínickvpekle5

Aby jste se z těch U.S.blafů

nepotento ...

0/0
12.1.2011 23:56

Hufo

farmářské trhy

kde půlka věcí je ze slev z velko- malo- obchodů, akorát omytý a jinak srovnaný.

0/0
12.1.2011 23:19

zlata47

Já .

tyhle hrozně přeslazené a přepolevované "dobroty" teda vůbec nemusím. Chápu, že jsou to vlastně minidortíky, vypadají mnohdy dobře, nemusí se porcovat .... ale nee. Krémové dorty obecně naše rodina nemá rád.

Muffiny občas upeču (když nechci dělat celou bábovku) - děti si je taky nosí na svačinku.

A co se týká cookies - děs a hrůza - vychvalovat tvrdé sušenky??? Není nad naše české domácí drobné cukroví. Třeba takhle večer - vanilkové rohlíčky a červené vínko ....;-) .

0/0
12.1.2011 22:50

opportunity

Re: Já .

Cookies nejsou tvrdé, ale křehké.

0/0
13.1.2011 19:37

modern725

:-)

Mě by teda zajímalo, kolik těch domácích pekárniček má ona příslušná povolení? Známý se o něco takového pokoušel a docela dobře to téměř ani nešlo ... jen hygienická pravidla jsou vražedná ... A propo: Tip na zevrubnou inspekci domácích pekárniček z internetu??? :-) Zab živnostníka, zachráníš hypermarket! ;-D

0/0
12.1.2011 22:39

opportunity

Re: :-)

R^

0/0
13.1.2011 19:38

Agrippa

Re: :-)

presne tohle rikam...R^

0/0
14.1.2011 0:10

Mistr světa ve smyslu pro humor

tohle je ještě úplný prd,

nic se nevyrovná hamburgerům od McDonalds

0/0
12.1.2011 22:29

gourmett

Domácí pečení.

Tak to je pro mě už jenom minulost mé práce v jednom hotelu. Měl jsem na starosti jako vedoucí restauraci a kongr, sál o kapacitě 500 míst. Při pořádání různých akcí mi zákusky a dorty pekla paní, které jsem musel slíbit naprostou anonymitu. Bylo to báječné a trvalo to 7 let. Moc lidí se mě ptalo odkud je mám a já řekl, že od známé, ale nikdy jsem neřekl pravdu. Nechal jsem si péct taky svatební koláčky a ty se snědli vždy jako první. No prostě paráda. G.R^

0/0
12.1.2011 22:23

Agrippa

Hygiena

pockejte, az vas prozene hygiena! Ta vam ty "domaci" dezerticky roznese na kopytech.

0/0
12.1.2011 18:34

GhostDogXXL

Re: Hygiena

Proč? Ty snad vaříš nebo pečeš doma v neckách po prasatech?

0/0
12.1.2011 21:43

Agrippa

Re: Hygiena

áááá, mimoň.;-D

Nebo si skutecne myslite, ze pro dodrzeni hygienickych predpisu staci jen nevarit a nepect v neckach po praseti???;-D  Tady jsou koukam slova zbytecna;-D;-D

0/0
12.1.2011 22:12

opportunity

Re: Hygiena

R^

0/0
12.1.2011 22:06

JelenoviPivoNelej

Re: Hygiena

Zavist nebo ironie?:-P

0/0
12.1.2011 22:13

Agrippa

Re: Hygiena

REALITA:-P

0/0
12.1.2011 22:15

radnice

Jo, Americká kuchyně je vyhlášená :o)))

proto je tam na každým rohu restaurace, ale bohužel většinou se zcela jinou, než americkou kuchyní. A učit v Evropě někoho cukrařině - to je vidět, jak jsou amíci vzdělaní a jak nejsou vůbec namyšlení ...

0/0
12.1.2011 17:18

1000101110110110

Re: Jo, Americká kuchyně je vyhlášená :o)))

Zjevně vůbec nevíš, o čem mluvíš... Mimochodem, ty hamburgery tam přivezli němečtí námořníci. ;-)

.

Co je to "americká kuchyně" v tvých představách? Soulská? Cajunská? Kalifornská? Havajská? Aljašská? Nějaká z dalších?

0/0
12.1.2011 23:21

radnice

Re: Jo, Americká kuchyně je vyhlášená :o)))

Zcela jistě ne čínská, italská, francouzská nebo libanonská :o)

0/0
13.1.2011 18:11

m.k.p.

rozdil mezi cupcake a muffin

Jo a cupcake je vlastne dortove testo, jen dane do malych formicek a pak namazane preslazenym kremem. Muffin je spis takove babovkove testo, takova buchta do ktere muzete pridat cokoliv, orechy, ovoce a ji se vetsinou ke snidani, takovy domaci boruvkovy muffin je teda namka ... kdyz odeberete polovinu cukru z receptu

0/0
12.1.2011 15:06

m.k.p.

Amerika objevila Cechy

No vidite a ja ziju v USA uz 10 let a pred vanoci se vsichni moji znami mohli utlouct z poctiveho strudlu a cukrovi, jak uz jsou nastvani z preslazenych cupcakes a brownies !!! At zase Cechy natrhnou zadek Americe !!! [>-]

0/0
12.1.2011 15:00

modern725

Re: Amerika objevila Cechy

Já to měl naopak. Celkem mi cupcakes k ranní kávě (tu jsem si ve státech vařil sám - v ubytovacím zařízení se to pít nedalo a ze všudypřítomnejch starbucks už vůbec) chytnalo - extra banánové a oříškové - skoro mi tu chybí. Ač poctivá bábovka je taky to ono! O babiččině štrůdlíku mlčím ... hmm.

0/0
12.1.2011 22:42

modern725

Re: Amerika objevila Cechy

teda pardon - oprava. Ne cupcakes, ale muffiny ... cupcakes mi nějak nejely - děkuji za osvětlení rozdílu.

0/0
12.1.2011 22:44

bojimbojim

hahahaha

Nejlepsi jsou prispevky,clanky a reportaze o Emerice;-D,nic proti nim,ale to uz je trapne.Ta komedie vzdy kolem"JO?TAK VY JSTE Z JUESEJ,TAK POVIDEJTE,TO BUDE UZASNE".A tak treba cesky John vypravi,aby mohl cesky lid pobavit;-D.A proto si nechejte chutnat a at ziji chemicko-barevne laskominy.

0/0
12.1.2011 14:03

1000101110110110

Re: hahahaha

Jestli se na něco pokaždé těším, když vyrážím na cestu do USA (upřímně řečeno, skoro kamkoli ven z Čech), tak že se neskutečně dobře najím. Amerika je neuvěřitelnou fůzí všech možných kuchyní v kvalitách, o kterých se nám může jenom zdát. Totéž samozřejmě i při nákupech, pokud už má člověk příležitost (je tam dlouho a má kuchyň) a vaří si sám. Kdo neviděl dvacet metrů dlouhý pult s masem všeho druhu (pět metrů jen různé steaky) v malém místním marketu, nepochopí. Hotová, čerstvá grilovaná kuřata, krůty... všechno voní čerstvostí, máslem, žádný přepálený tuk. Haldy ovoce, zeleniny, 100% džusy v balení po galonu, možná 40 druhů konzervovaných fazolí, desítky druhů pečiva (ano, "český" chleba se kupuje hůř)... dalo by se pokračovat donekonečna.

.

V restauracích kde co, včetně ryb, o jakých se tu většině lidí ani nezdá, ke všemu výběr zeleniny, bramborová kaše - kolik hospod u nás ji nabízí a z poctivých brambor?

.

Takže opatrně s těmi soudy. Vyzkoušet, pak mluvit...

0/0
12.1.2011 23:31

way

Re: hahahaha

Tyto zkušenosti můžu potvrdit R^. Hlavně kvalita, čerstvost a rozmanitost chutí :-). Je to zkrátka ráj na zemi i s přírodním bohatstvím - NÁDHERA V.

0/0
13.1.2011 8:14

Labaro

DOst zavádějící názory

Doporučuji se autorovi článku podívat do některého provozu, kde se zákusky vyrábějí průmyslově. V 90% případů se jedná o ruční výrobu i zde. Jediný rozdíl je v tom, že korpusy se nepečou v domácí troubě, ale v pekařské peci. V tomto ohledu si myslím, že pečení v pekařské peci je přeci jenom o něco kvalitnější. Kvalitativní rozdíl finálních výrobků je v použitých surovinách. V okamžiku, kdy budete dělat zákusky ve velkém, bude nutné i veškerou výrobu odbytovat. A zde se dostanete pod cenový tlak odběratelů, kterému můžete vyhovět pouze za cenu levnějších surovin. Jinými slovy: až bude obchod ochoten platit za kvalitu, výroba nebude mít problém tuto kvalitu nabídnout

0/0
12.1.2011 13:41

simineta

Re: DOst zavádějící názory

nevím , nejsem odborník , nicméně rozdíl mezi domácím a kupovaným zákuskem je vždy markantní ...ty kupované možná jen ručně zdobí .

Vsadím se , že spoustu "ingrediencí" které profíci do zákusků přidávají byste si doma do dortu nedali:-)..

0/0
12.1.2011 19:26

javaho

Re: DOst zavádějící názory

Rv No doporučila bych pro srovnání dát si ručně dělané barevné zákusky z Globusu a k tomu pro srovnání zákusky pečené v naší Buchtičkárně, Smetance, čebínské pekárny a jiných vychytaných prodejen... Ten rozdíl je diametrální. Aspoň pro nás náročné mlsouny!!

0/0
13.1.2011 14:51

Esolopa

Konečně dobrá zpráva

všem držím palce at´ se jim daří [>-]R^

0/0
12.1.2011 13:02

Stanley-Scooter

Zase aktuální článek .......... :-)

Fakt objevili Ameriku. ;-D U nás už to je hodně dávno. Když chci kvalitní zákusek tak ho koupím v domácí cukrárně, nebo pekárně. U nás jich je totiž víc.......;-)

0/0
12.1.2011 12:06

turnbull

ble...

Neviem ake su americke kolace alebo zakusky,ale anglicke su mi odporne a to tu zijem uz 10rokov,nejedavam ziadne cupcakes ci muffiny,su strasne presladene a umele,ani cokolady vobec sladkosti anglicke nemam rada,Cadbury je hrozna to sa neda so slovenskymi,ci ceskymi porovnat.A to kazde rano prinesu plny stol tychto jedov,dost na zaciatku zazerali,ze nemam rada caj s mliekom a anglicke cakes,ale zvykli si.Preto sa cudujem,ze slovaci ci cesi preberaju zo zapadu veci,ktore maju doma na ovela vacsiej urovni,vzdavaju sa dobrovolne svojej kvality a nechaju sa ovplyvnit tymto odpadom.Este tomu anglicania maju vsetci spinu za nechtami,ci muzi,ci zeny bez rozdielu postavenia.

0/0
12.1.2011 11:13

HancickaP

Re: ble...

to nevite, kam mate na buchty a zakusky chodit! ale na caj s mlekem jsem si teda zvykla a dokonce si vozim Twinings Breakfast Tea domu....

0/0
12.1.2011 13:11

tomas_tod

Re: ble...

česká a slovenská čokoláda, to je fakt terno :-D Možná pár roků zpátky, než se začalo hledět u Kraftu, Opavie a dalších pouze na zisk. Dneska ani omylem. Cadbury je specifická, ale pořád lepší než dnešní české "čokolády"

0/0
13.1.2011 0:07

kabalenka

Muffiny a cupcakes

vysvětlí mi někdo rozdíl mezi muffiny a cupcakes? Mě to připadá stejné

0/0
12.1.2011 10:27

garumna

Re: Muffiny a cupcakes

Muffin je bez kremu a cupcake s kremem, tipuji.....

0/0
12.1.2011 10:58

HancickaP

Re: Muffiny a cupcakes

muffiny casto obsahuji kousky orechu nebo cokoloday a nezdobi se zadnym kremem, cupcakes jsou vetsinou bez niceho - budto obycejne, neco jako piskotove testo nebo cokoladove a zdobi se.

0/0
12.1.2011 14:55

HancickaP

Re: Muffiny a cupcakes

muffin - http://copylounge.files.wordpress.com/2010/02/muffin1.jpg

cupcake - http://hotlineblog.nationaljournal.com/cupcake-recipes.jpg

0/0
12.1.2011 14:57

s(h)arka

v cukrárně v Rohovládově Bělé (u Pardubic)

vyrábějí Vondroušovi "domácí" zákusky už mnoho let a jejich vánoční cukroví je excelentní....zase objevujete Ameriku..

PS: .jednou jsem jedla v Cafe-Cafe v Praze citronovej koláč, byl dobrej, ale jak to divně pižlali, to bylo strašný.

0/0
12.1.2011 10:07

ajsek

Re: v cukrárně v Rohovládově Bělé (u Pardubic)

před rokem jsem na plese jedl tak výborné zákusky, že jsem se pátral po výrobci, bylo mi řečeno "Rohovládová Bělá"; takže pokud je to tato cukrárna, mohu jednoznačně vychválit jejich sledkosti do nebe; možná někde vyrábějí stejně dobré, ale lepší těžko, to už nelze !

0/0
12.1.2011 11:23

jerseyB

Předpisy

V jiných zemích je normální, že do místni kavárny dodá dorty nebo zákusky soukromá osoba. Ale tady je to kvůli neuvěřitelné řadě povolení, dovolení a zákazů naprosto nemožné. Pokud se to děje tak, jak se píše v článku, musí to prostě být načerno. V tom případě se okamžitě vydávám hledat provozovnu, která bude prodávat moje pečivo;-D

0/0
12.1.2011 9:49

panq

uredni siml

Domaci vyroba? To bych chtel videt jak splnuje normy hygieny. To mate oddelenou satnu, oddelenou prevlikarnu, tri umyvadla, kontrolu jakosti vody. Vim ze je tam neco se skladem, lednickou. Urcite musite mit dalsi zachod. Jestli nekdo dela zakusky doma a pak je prodava, tak je to nelegalni. Urednici na nej!

0/0
12.1.2011 9:36

Grimkin

Re: uredni siml

Tak tak, souhlas, k tomu si myslím, že nám brzy zatrhnou i domácí vaření, pečení. Možná jen, když to děláš jen pro sebe, ale pro rodinu? To je třeba dalších 5 lidí... a když dáš ochutnat sousedce...

0/0
12.1.2011 10:32

Já to nebyl, já to nebil!

Konečně se vrací doba,

kdy kvalita válcuje velkovýrobce "trikatelských nepoživatin"!!

0/0
12.1.2011 8:04

dodo-dodo

Re: Konečně se vrací doba,

tohle vydrzi jen chvili, zatim je tu skoro osamocena a tak ma velke trzby a dost zakazniku, jakmile se rozkrikne, ze je po tom poptavka, vyroji se kupa firem s cilem se na tom napakovat, trh se zacne drobit, zakaznicka zakladna zustane cca stejna a firmam budou klesat zisky, aby si trochu polepsily a prilakaly o trochu vice dalsich zakazniku, zacnou snizovat ceny no a aby mohly zacit snizovat ceny a stale na tom dost vydelavat, tak zacnou sidit vyrobni procesy a jsme zase u tech nepozivatin:-/

0/0
12.1.2011 8:27

černej oes

Re: Konečně se vrací doba,

Patrně máte pravdu. Vezměte si jak dopadl medovník.. Začínala s ním před léty paní z Ukrajiny, dnes ho vyrábí spousta firem a nezřídka získáte otřesný produkt.

0/0
12.1.2011 8:53





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.