Diskuze

Co si o nás myslí číšníci? „Nejsem tvoje děvka, vole, naval dýško...“

Zajímavou sociologickou sondu do mysli číšníků nabízí na Facebooku skupina, kterou si příslušníci této profese založili pro sdílení svých zážitků a názorů na hosty. Prostudování stránky stojí za poučení. Minimálně před tím, než se vypravíte do restaurace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

barabura

4. 5. 2011 10:01
ocenění

Pokud vejdu do restaurace a číšník se na mně podívá stylem - co sem zase kdo leze - tak zaplatím opravdu jenom jídlo. Pokud trvá dlouho než svoje jídlo dostanu je mi jasné, že za to opravdu nemůže číšník, pokud mám v jídle střep, opět za to nemůže. Ale pokud čekám na pití 15 minut, jídlo mi přinese studené a ještě se celou dobu tváří, jak když jsem mu zkazila život, tak mu přece ještě nebudu dávat svoje peníze. A vrchol je,  hlavně tedy u obědů, když čekám ještě 15 minut než můžu zaplatit.

Mě stačí, když se tváří normálně a nevyzařuje z něj arogance na sto honů. A když se navíc usměje a zeptá se jestli bylo vše v pořádku, tak to považuji za vrchol ochoty. Je pravdou, že se to hodně obrací k lepšímu.

0 0
možnosti

Cleopatra

8. 5. 2011 12:09
Re: ocenění

Pokud ja vejdu do restaurace a cisnik se na me podiva stylem -co sem zase kdo leze- nebudu ho namahat a hned zase odejdu. Je dost podniku ktere si hostu vazi.

0 0
možnosti

Antonín, topič

7. 2. 2011 8:47
Neříkám tak, ani tak,

ale napsat "DÝŽKO" je hrozné. Pravda, ještě hroznější je číst to v tolika exemplářích.

0 0
možnosti

chadi

10. 1. 2011 15:45
Na té stránce

se stačí jen zmínit o tom, že služby v pohostinství nejsou zase tak úplně v pořádku a přítomní pinglové Vás vypakují s tím, že tam nemáte co dělat, a že všechno je vina hosta. Prostě přesně jako v restauraci. ;-D

Dýška jsou příjem jako každý jiný a ze zákona podléhají zdanění - zkuste se ale nějakého číšníka zeptat, jestli je daní, případně kolika procenty, a vsadím se, že v "jeho" restauraci už si ani neškrtnete. Doteď jsem tomu moc nevěnovala pozornost a dýško jsem dávala vždy, odteď standardně nedám ani korunu, a jen v případě opravdu dobrých služeb možná... :-)

0 0
možnosti

captain cook

28. 1. 2011 8:45
Re: Na té stránce

chystam se za par tydnu do Ceska. Dam si na obsluhu a chovani cisniku zvlast pozor. A jestli neco nebude v poradku, uslysi ode mne co a proc si nezaslouzi dysko.

0 0
možnosti

S.O.B je zpátky!

10. 1. 2011 14:08
....

a Rudlo, je pravda, že ředíte hořčici?

No samozřejmě, nevěřil bys co to vynáší

0 0
možnosti

punčoška

10. 1. 2011 13:10
Spropitné nedáváme v případě

- když vás obsluhující nepřivítá

- když vám nepřinese včas jídelní lístek- když nepřinese v čas objednané nápoje nebo jídla- když se nesnaží vám pomoci při výběru jídel a nápojů- Když se nezajímá, zda jste s jídlem, nápoji a se vším ostatním spokojeni- když se ani neusměje a tváří se, že jste mu Vašim příchodem zkazili dena několik dalších důvodů.(zdroj: http://www.hostovka.cz )

0 0
možnosti

punčoška

10. 1. 2011 12:47
je to otravný a nedůstojný zvyk pro obě strany

vyžadovat ho a od toho odvíjet chování je buranství jak na straně obsluhy tak na straně bohatýrského hosta.

0 0
možnosti

captain cook

10. 1. 2011 11:19
slavka1 - Litomysl, vlakno 7.1.11 (doleji)

Udelala jsi naprosto spravne, ze jsi odesla a popsala zde o co slo. V prvnim pripade bych doporucoval pred odchodem zavolat vedouciho, sdelit proc odchazim a zjistit jmena personalu za ucelem podani oficialni stiznosti. Soucasne mu pripomenout, ze vede podnik zvany pohostinstvi, jehoz personal tu je pro hosty, kterym ma ochotne vyhovet ve vsech praktickych pozadavcich a ze hoste tu nejsou pro pohodli lineho personalu. Pak poslat dopis majiteli podniku nebo vedeni firmy s detaily a popsat jak dobre te pohostili v konkurencnim podniku.

Kdyby tohle delalo vic hosti, pak by ty spatne podniky byly nuceny neco zmenit, aby zastavily odchod hostu jinam. Dobre podniky by se mely vyjmenovat, ty spatne take. Existuji ruzne sity, vetsinou v anglictine (mozna cesky take), kde turiste a hoste pisi recenze restauraci, kavaren, hotelu atd...vcetne tech ceskych. Na konec pridaji ohodnoceni v podobe bodu nebo poctu hvezdicek. Doporucuji vyhledat a kde mozno, pripojit recenzi.

0 0
možnosti

felia

9. 1. 2011 15:27
Když je číšník nespokojený

se svou prácí a s tím, že dostává nízké spropitné, stále ještě může dělat řadu jiných povolání.Číšník, který si neuvědomuje, že králem je zákazník, je lempl a měl by být neprodleně vyhozen.

0 0
možnosti

USPS_ forever

9. 1. 2011 17:55
Re: Když je číšník nespokojený

R^

0 0
možnosti

tappat

9. 1. 2011 10:48
jakych 10% doporucenych?

snad 5, ne? A sam jsem cisnika nekolik prazdnin delal a muzu rict jediny: Od cisnika mate pravo vzdycky pozadovat nasledujici - prijemne chovani, vstricnost, usmev, pozdrav, kvalitni obsluhu, radu pri vyberu jidla a piti, slusne rozlouceni. A to at date dyzko 0,- nebo treba 50%. Stvou me cisnici, co rikaji "on nam ani nedal dyzko, blb..." Takovy to nemaji delat, nikdo jim davat penize navic nemusi, je to jen a jen dobra vule hosta a zpusob jak vyjadrit spokojenost se sluzbami. Na zaver jeste jedna vec: To, co mate pravo jako host pozadovat po cisnikovi plati vzdy. Stejne jako vzdy plati, ze kdyz jste host, musite se take jako host chovat, to znamena slusne. Taky jsem zazil spoustu hostu, kteri byli na zabiti, arogantni hnupove, co si mysleli, ze jsem nejakej hnup co ma sotva zakladku. Takovy jsem vetsinou rychle usadil. Vrcholem byl ovsem borec, kterej se choval tak nemozne, ze se za nej chodili na bar nezavisle na sobe omlouvat jeho deti,zena,pratele atd. se kterymi slavil narozeniny.

0 0
možnosti

maposp

10. 1. 2011 9:16
Re: jakych 10% doporucenych?

R^ 100% souhlasím. Číšník pobírá mzdu od zaměstnavatele jako každý jíný, stejně jako pokladní v sámošce nebo uklizečka a té dýžko nenechá nikdo. Tak jakých automatických 10% dýžka. To dávám, jen když si to zaslouží a věřte že v našich restauracích to určitě není vždy.

0 0
možnosti

panzic

9. 1. 2011 10:14
no a?

já coby chudý student jsem vždycky rád sledoval, jak nasraně loví drobáky, když jsem si "dovolil" nezaokrouhlit nahoru po dvou pivech, které měly vždycky podmíru...

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha