Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Recept na paštiku jako od babičky. Bez škodlivých éček

Dříve se paštiky připravovaly doma naprosto běžně. Kromě výborné chuti a snadné přípravy mají další plus. Narozdíl od těch kupovaných neobsahují žádné umělé konzervanty, stabilizátory, barviva a další přídatné látky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

malej.draha

ble

Fuj, ten sporák v tom videu je úplně nechutně špinavej.

0/0
12.1.2011 16:30

1000101110110101

Re: ble

No jo. Já si zase všiml prstenu. Při vaření by člověk neměl mít na ruce nic, včetně hodinek, prstenů atd.

0/0
13.1.2011 21:07

Jandik73

Re: ble

No tak to je průšvih. Několik let vařím s prstenem na ruce. Co se mi stane? O kolik let mi to zkrátí život? Asi se uvolňují nějaké škodliviny, že?

0/0
14.1.2011 9:07

Zná ho někdo? Ne? Pak je to on!

Re: ble

Taky nerada vařím s prstýnky. Něco jinýho je, když je to "jen" kroužek, ale když je prstýnek různě tvarovaný a se záhyby, v těch záhybech se hromadí jídlo (to co právě hňácáme - sekaná, těsto...) a pak z té špíny můžete mít třeba ekzém... :-P

0/0
15.1.2011 14:01

referentka

...paštiku

si dělám doma játrovku: drůbeží játra (půl kila) nakrájet na orestovanou cibulku,  podlít  půl deckou šlehačky a dusit cca 10-15 minut...vše dát do mixéru, přidat podle chuti česnek, sůl, pepř, případně tzv. paštikové koření, druhou půl decku šlehačky a  15 dkg másla...rozmixovat, rozšlehat úplně do jemňoučka...napěchovat do "srnčího hřbetu"...za pár hodin podávat s čerstvým pečivem a děkovat pánubohu, že jste narazili na tento recept...;-);-)

0/0
11.1.2011 22:13

Pepito-To

Re: ...paštiku

;-DR^

0/0
12.1.2011 1:35

Jandik73

Re: ...paštiku

Jak dlouho vydrží taková paštička v lednici?

0/0
12.1.2011 13:16

referentka

Re: ...paštiku

...nevím, u nás moc dlouho ne....;-)...ale týden určitě bez problémů...je opravdu dobrá, jí ji i děti, takže u nás to funguje tak - nejdřív jen tak cvičně na ochutnání - a čtvrtka minimálně je pryč, pak se vezme na snídani, nebo na večeři, nebo na svačinu, nebo....no a dorazí se na svačinu do školy či do práce, to samé se zopakuje za jeden-dva dny a je po paštice...(ale beze srandy - kdybych ji chtěla uchovat, nacpu ji do sklínky a hodím na půl hoďky vysterilizovat)...jestli máte jen trošilinku náladu, tak vyzkoušejte...jo a není špatné do části paštiky vmíchat třeba nasekané mandle, nebo vlašské ořechy...je hodně různých možností...stačí zapřemýšlet, kdo co má rád....:-)

0/0
12.1.2011 19:24

Jandik73

Re: ...paštiku

Včera jsem kuchtil. Díky za recept. Vaše paštika je opravdu výborná.

0/0
13.1.2011 8:20

Lotus I.

Re: ...paštiku

Proč pánubohu? 8-o

0/0
13.1.2011 15:19

Homer _6

Re: ...paštiku

Tak třeba poctivému poslanci. To je jedno. Ani jeden z nich neexistuje. ;-)

0/0
14.1.2011 3:57

Zná ho někdo? Ne? Pak je to on!

Re: ...paštiku

šlehačka??? Ta mi tam moc nesedí. :-(

0/0
15.1.2011 14:02

Kuk na strejdu

Dnešní recept

Pokud si doma chcete připravit klasickou průmyslovou JÁTROVOU paštiku, budete potřebovat:

200g modifikovaných škrobů + 200g sojové moučky

100g jater

50g kostní moučky

strašně moc chemikálií, aby to drželo pohromadě

0/0
11.1.2011 17:56

cufir-mufir

Re: Dnešní recept

100g jater ???? kde by se v průmyslové paštice vzaly??? To máte špatný recept...

0/0
11.1.2011 19:26

MacLover

Re: Dnešní recept

Navrhuju drobnou úpravu: místo 100 g jater jen 25 g odřezků z jater a 75 g kuřecích, popř. vepřových kůží. A pohromadě by to mohl držet třeba... Kafilerní tuk! :-P

0/0
13.1.2011 18:07

Milovnice okurek

Takže

nejezte nic s éčkama a nacpěte se paštiky ze čtvrt kila sádla, půl kila bůčku...;-D

0/0
11.1.2011 9:15

cufir-mufir

Re: Takže

Nemyslím si, že by na vepřovém sádle a bůčku bylo něco špatného...

Co by mohlo být škodlivé, tak se soustředit jen na jeden typ potravin.... Třeba stále jíst jen okurky :-)

Každý extrém je špatný....

0/0
11.1.2011 9:31

Sallos

Re: Takže

A kdo říká, že se má "sežrat" celá dávka naráz? Jak tady zaznělo mnohokrát: všeho s mírou. A pro ty co tady straší cholesterolem: nečetli jste, že nakonec chytří lékaři zjistili, že cholesterol není příčinou potíží ale doplácí na něco jiného (záněty na stěnách cév)? A že prudká eliminace cholesterolu v krvi jenom zhorší situaci? Informujte se i o novinkách v medicínském výzkumu.

0/0
11.1.2011 10:10

honysek

Re: Takže

a ta pastika bude tak chutna ze z ni sednete na p*del ;-)

0/0
11.1.2011 11:43

Jean-Luc Picard

my se z těch Éček asi zblázníme

Prosím vás, přestaňte už konečně přehnaně strašit těmi Ěčky. Díky nim se podstatně omezil výskyt otrav "klobásovým jedem" právě z těchto domácích ňamek. Mimochodem mezi Éčka patří kdeco, Éčko je prostě jen kód pro v mnoha případech naprosto přírodní látku - třeba sůl, vitamin C, různé škroby a teplem modifikované škroby (třeba dextrin).

Všeho s mírou Éček i hysterie kolem nich. Ne vše co je bez Éček podpoří vaše zdraví - třeba paštika s játry a vším tukem je sama o sobě "škodlivá" a ty přidané konzervanty častokrát zajistí, že z ní neumřete hned.

0/0
11.1.2011 3:21

beda venerabilis

Re: my se z těch Éček asi zblázníme

Já jsem na gymplu taky chodil do éčka. A nakonec jsem odmaturoval.

0/0
11.1.2011 18:14

panzic

Re: my se z těch Éček asi zblázníme

vsichni se te bali? :-)

0/0
13.1.2011 21:45

Inkvizitor Johny

Játra

A nejde udělat paštika bez jater? Já nerad játra ;-D

0/0
10.1.2011 21:03

Lukas1000

Re: Játra

Samozrejme lze ....

0/0
11.1.2011 11:43

Pejsátko

Re: Játra

Srnčí žebra (v nouzi stačí i divočák) + bůček + divoké koření důkladně uvařit, 2x semlít, přidat vajíčka, sůl, pepř (příp. další koření), špekem vyložit formu, naplnit, špek i navrch, pomalu péct ve vodě a přikryté alobalem 2 - 3 hodiny.

Játra do slušné paštiky nepatří.

0/0
12.1.2011 9:06

Jandik73

Re: Játra

Děkujeme za jediný a pravý recept na paštiku.

0/0
12.1.2011 13:25

Camino

Re: Játra

Da se delat z tofu, orisku a zeleninyR^

0/0
13.1.2011 18:24

Si0 po třetím zákazu

Bůček, játra, atd. - šíleného LDL cholesterolu. Sebevražedné

0/0
10.1.2011 16:55

Našrot

Re: Bůček, játra, atd. - šíleného LDL cholesterolu. Sebevražedné

Hlupáčku. Takovou paštiku dělala babička každou zabíjačku. Děda umřel v 96 letech, babičce bylo nedavno 95 a ještě je s námi. Jen ty zabíjačky už nejsou. A jejich recept na dlouhý život? Míň žrát a víc dělat. Tebe s tvým cholesterolem by děda hnal bejkovcem.:-)

0/0
10.1.2011 23:44

mamina2

Re: Bůček, játra, atd. - šíleného LDL cholesterolu. Sebevražedné

Každou zabijačku. V tom to je. Kolik těch zabijaček ročně měli? A mezitím tvrdě fyzicky pracovali, ti s nějakým cholesterolem a obezitou asi žádné problémy neměli.

0/0
11.1.2011 11:19

error404_is_back

bůček?

Nemůžu tam místo bůčku dát nějaký fajnovější maso? Chtěl bych si udělat takovou tu hrubější, čemu frantíci říkají paté a ne takovou tu českou pěnu (mousse). Ale nemyslím drůběž, spíš nějaký hovězí nebo zvěřinu nebo tak něco.

0/0
9.1.2011 16:30

ebamb

Re: bůček?

určitě, já jí dělala z kuřecích jater a vepřového masa. Vše nakrájené, podušené do měkka, okořeněné. Recept jsem zkoušela kdysi z kalendáře Recepty z dámského klubu :-) Na Apetitu taky najdete pár dobrých receptů.

0/0
10.1.2011 8:13

seveřanka jižní

Re: bůček?

Bez obav dejte libové maso a nemusíte dávat bůček ani slaninu. Domácí paštiku jsme dělali několikrát na různý způsob - různé druhy mas (jemně prorostlé nebo libové, s játry či bez ) a různě kořeněné, všechny paštiky byly chutné. Kdo není zvyklý hodně mastit, tomu méně tučné vadit nebude, jen pašika nebude tak držet tvar (což nevadí, nechcete-li ji dělat do formy) narozdíl od těch, co jsou ze 40 procent sádlo a po vyklepnutí drží formu. Bude tedy mazací ze sklenky.

0/0
10.1.2011 9:27

seveřanka jižní

Re: bůček?

Mandle jsou taky výborný, jak už i někdo napsal dole. Do jedné várky jsem posekala pytlík mandlí a nemělo to chybu.

0/0
10.1.2011 9:34

..Kamenožrout..

..

"..Bez škodlivých éček"

E150 - Karamel, E160a - Beta-karoten (provitamín A), E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin, E300 - Kyselina L-askorbová ( Vitamín C ), E901 - Včelí vosk.

Článek psal člověk, který neví o "éčkách" vůbec nic...

0/0
9.1.2011 15:37

HancickaP

Re: ..

zrovna jsem to same chtela rict!

0/0
9.1.2011 15:51

Enin

Re: ..

jenže éčka co jsou v paštice nejsou všechna tak "dobrá". Může se jednat o ty, které způsobují, aby bylo maso červené a ty moc zdravé nejsou a v jiných zemích bývají zakázaná. Také glutamáty, a stabilizátory tam najdete skoro jistě. Autorka to zřejmě chtěla shrnout lidovým slovem, které většina lidí chápe jako něco škodlivého, ačkoliv je pravda, že ne všechna éčka jsou doopravdy škodlivá, nebo nezdravá.

0/0
9.1.2011 16:07

mamina2

Re: ..

Tak to je autorka blbá:-P

0/0
11.1.2011 11:19

ununun

Re: ..

Jste schválně vyjmenoval jen ty lepší, co třeba E250, E621, E120, E635? Dával byste si tyhle dobroty doma dobrovolně do jídla?

0/0
9.1.2011 19:04

CCblue

Re: ..

Jistě, já bez toho jídlo nejím. Mimo toho barviva, to nemá na chuť význam a proto není k ničemu. Jak jídlo vypadá nemá žádnou souvislost s tím jak chutná. Jde jen o zvyk.

0/0
10.1.2011 11:55

Lotus I.

Re: ..

Tady si někdo sedí na vedení, co?

0/0
10.1.2011 15:27

s(h)arka

už se těším na článek, že by ženy měly být v domácnosti

aby stihly chodit po farmářských trzích, vařit domácí pokrmy z biověcí, prát na valše a máchat prádlo v řece!!!

0/0
9.1.2011 14:20

bojimbojim

Re: už se těším na článek, že by ženy měly být v domácnosti

Vsak uz i v tomto platku bylo psano,jak lide se vratili do jeskyn a jak jsou stastni;-D

0/0
9.1.2011 15:06

cufir-mufir

Re: už se těším na článek, že by ženy měly být v domácnosti

a proč by tomu tak mělo být... Dělám si sám snídani, svačinu, oběd, večeři. Uklízím, peru, žehlím, starám se o kytky, chodím se psem... K tomu si večer ještě v klidu udělám něco do práce, zajedu si na kolo atd... Proč by ženy musely být nutně v domácnosti?

0/0
11.1.2011 9:35

cufir-mufir

Re: už se těším na článek, že by ženy měly být v domácnosti

a samozřejmě ještě chodím do práce :-)

0/0
11.1.2011 9:38

visnery

kureci/kruti domac i pastika

Delam doma kureci pastiku uz leta a manzel ji stale vyzaduje, je opravdu vyborna a opravdu jednoducha, zkuste, pripaprava zabere cca 10 minut.

tady je recept: http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1381

kdyz clovek ma silikonove formicky na mufiny, tak je to super upect v tom, pak mate uzasny predkrm pro navstevu, staci jen prelit lzickou brusinek.

0/0
9.1.2011 12:00

Nadja

Bez konzervantů???

Vážená redakce!

Konzervantem je i kuchyňská sůl! Tu, pokud čtu správně, do své slavné domácí paštiky "bez konzervantů a éček" přidáváte.

Zkuste místo plašení lidí a omílání prázdných nesmyslů o škodlivosti éček jednou přinést článek na téma, kolik éček je zdraví prospěšných. Kupříkladu o takovém E140 (chlorofyl - zelené PŘÍRODNÍ barvivo, které snižuje hladinu cholesterolu) nebo E160a (beta-karoten, při jehož nedostatku se výrazně zvyšuje riziko rakoviny).

Očekávám tento fundovaný článek spolu s vyjádřením lékařů, chemiků a potravinářů, aby se většina mých spoluobčanů konečně zbavila mýtů o škodlivosti VŠECH éček (ano, jsou taková, ale nemůžete je házet všechny do jednoho pytle).

0/0
9.1.2011 11:16

Haluzorium

Re: Bez konzervantů???

Vy nam to tady nabouravate a matete ctenare! Jsme na nejduveryhodnejsim serveru ceskeho internetu, takze vsechna ecka jsou spatna, aanoo?!

0/0
9.1.2011 12:43

Nadja

Re: Bez konzervantů???

;-DR^ No jistě, vždyť co napíše tento plátek, to je v podstatě novodobé dogma! O takových informacích se nepochybuje, ty se s pokorou přijímají a rozhlašují dále, aby došlo k osvícení ještě většího počtu čtenářů dosud žijících ve tmách a bludech... ;-)

0/0
9.1.2011 12:58

karelsantora

Re: Bez konzervantů???

8-o;-DR^

0/0
9.1.2011 13:21





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.