Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Testovali jsme moderní „udělátka“ na česnek. Kupodivu fungují

Loupání, krájení, drcení či tření česneku je piplačka, bez které se ale v kuchyni neobejdete. Hobby.cz za vás vyzkoušelo několik šikovných pomůcek. Většina z nich splnila očekávání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

new dawn

Česnek

Česnek oloupat, semlet na mlýnku na maso, přidat třetinu soli, promíchat, dát do skleniček  - a mám to najednou na celý rok  :-)))

0/0
25.1.2011 22:25

martas38

Re: Česnek

Akorát ta výrazná pronikavá vůně a chuť česneku je už po pár hodinách fuč, že?

0/0
26.1.2011 1:34

new dawn

Re: Česnek

Není, musí se do skleniček nacpat, vymačkat vzduch, zašroubovat víčko -  a mám ho tak až do příští sklizně.

0/0
26.1.2011 14:46

Lotus I.

Re: Česnek

Nelži

0/0
26.1.2011 19:25

semafor

Re: Česnek

A zkusil jsi česnek naložit do bílého vína?

0/0
27.1.2011 9:29

duky40

ha

než ten česnek vložím do ´toho válcu a očistím tak mezitím mám hotové jídlo to jsou zase rady na 3,14 a reklama na 3,14

0/0
25.1.2011 22:10

Sípomat

Takových serepetiček

A to jenom na česnek,představte si,že by člověk chtěl udělat tři chody jídla pro 5 lidí,to aby měl vedle kuchyně skladiště na všechny ty hračky.

0/0
25.1.2011 21:28

Inkvizitor Johny

Loupání

Tudle jsem viděl v televizi nějakého Thajce loupat česnek...Normálně ho pomačkal nožem a bylo to. Řekl bych, že to vyjde s tím silikonovým válečkem nastejno.

0/0
25.1.2011 19:55

pufina

Moje přítelkyně

uchovává česnek roky jen a pouze na kuchyňské lince v třílitrové lahvi od okurek,nezakrytou.Vydrží neseschlý skoro rok(dřív je ale spotřebovaný)

0/0
25.1.2011 15:50

Grimkin

Re: Moje přítelkyně

Ta láhev je plná? Tedy na začátku roku?R^;-D

0/0
25.1.2011 18:31

vovák

Re: Moje přítelkyně

teda dostat hubanec od té jeho přítelky, to musí být drsný nářez! R^

0/0
25.1.2011 18:42

Labaro

Jak může někdo radit takové hovadiny?

1. Když jsem viděl ta různá krouhátka, nemůžu se ubránit pocitu, že většinu utřeného česneku pak spláchnu do dřezu

2. Lis na česnek mám vyčištěný minimálně stejně rychle, jako struhátko (kartáčem se silonovými "štětinami", prolisovat česnek je otázkou pár vteřin, s krouhátkama se s tím budu patlat několik minut.

3. Bramborák řeším tak, že oloupaný česnek nastrouhám společně s bramborama, jinak, když není vhodné použít lis (potřebuji hrubší kousky) stroužek rozmáčknout na prkýnku pevnějším nožem, pak nasekat, případně do požadované konzistence utřít se solí. Je to bez nutnosti kupovat, někde skladovat, umývat a uklízet "speciální" nářadí, nehledě na to, že při krouhání a následném čištění nářadí budu mít zadělaný obě ruce od česneku i zbytečné nádobí.

0/0
25.1.2011 15:40

pufina

Re: Jak může někdo radit takové hovadiny?

R^

0/0
25.1.2011 15:47

ruraren

Re: Jak může někdo radit takové hovadiny?

Keramické třítko od paní Mileny mám doma a nemůžu si vynachválit. Opravdu jenom odstraním kousek stroužku od kořene a pak třu, hned dávám do jídla nebo kam je třeba a trošičkou vody opláchnu do vařeného jídla. Nic nepřijde nazmar. Opláchnu a zavěsím, mám vždy po ruce a žádné trápení s tím šíleným mačkačem, dcera mu říkala "pučič". Zlaté třítko!R^

0/0
26.1.2011 17:49

Joejoe

silikon na slupky

tak ten jsem objevil v roce 2003 v Australii taky. Předpokládám, že tam to také nebylo nejčerstvější :)

0/0
25.1.2011 15:00

marbo

nechápu

za 1. nevim co je tak extra pracného na mytí lisu na česnek a za 2. už vůbec nechápu kdo má problém česnek oloupat.

Co by mi ale narozdíl od redakce dost vadilo při použití "třítka" je, že bych měl od česneke zalepený ruce a navíc předpokládám, že je problém ho rozetřít všechen beze zbytků (podobně jako např. při strouhání brambor)

0/0
25.1.2011 13:33

baki

Re: nechápu

To byste se divil. Kamarád student češtiny na kolejích čistíval lis na česnek tím plastovým čistítkem. Dobrý, akorát že to tam strkal ze špatné strany, zevnitř, takže ty zbytky komplikovaně protlačoval ven. Trvalo mu to vždycky strašně dlouho ale on to prováděl poctivě a soustředěně, takže si ani nevšiml, že my studenti z přírodovědecké se lámeme smíchy. ;-D

(Za případné pravopisné chyby se předem omlouvám ;-D)

0/0
28.1.2011 11:49

vlk02

Hmoždíř

Dle mých zkušeností je nejlepší hmoždíř, velký kamenný. Česnek se pokrájí asi na čtvrtky, přidá se hrubá mořská sůl a je to. Za chvíli máte super česnekvoou pastu. Můžete přidat i trochu olivovýho oleje nebo bylinek, třeba majoránku když je to na tu česnečku nebo guláš.

0/0
25.1.2011 11:17

chudacek.blbecek

Re: Hmoždíř

Navíc hmoždíř je skvělý, protože je multifunkční

0/0
25.1.2011 13:17

s(h)arka

keramické třítko na česnek

snad v tomto státě začala prodávat ja staročeských jarmarcích jako první , Keramika U Kočků, mají ho za 60 korun..ti ostatní ho začali napodobovat....to jejich  už mám doma cca 5 let a pořád tře česnek skvěle.....

0/0
25.1.2011 11:02

khonsun

Re: keramické třítko na česnek

Hmozdire keramicke davno pouzivaji a prodavaji i u nas asiate. V jejich kuchyni temer nepostradatelne.

0/0
25.1.2011 13:47

orinka3

žádný lis

používát malé strouhátko s rukojetí - asi je určeno na lanýže, ale s těmi se v kuchyni potkám těžko. Takže oloupám česnek a za pár vteřin mám nadrobno nastrouháno. Beze zbytku.

0/0
25.1.2011 10:59

Lukas1000

Re: žádný lis

Mno, jenomze cesnek by se pokud mozno nemel dostat do styku s kovem ... nevim jestli se to nepise v clanku, moc jsem ho necetl. PROTO jsou ty strouhatka keramicky, skleneny ....

0/0
25.1.2011 11:03

t.e.x.

Re: žádný lis

... a ja se ptam.. proc?

0/0
25.1.2011 14:26

vovák

Re: žádný lis

drze oxiduje...

0/0
25.1.2011 18:33

Ig-n-or

Re: žádný lis

kov nebe česnek? lis to během vteřin nestihne, potřebuje na to týdny, česnek to naopak potřebuje:

"Česnek má široké použití, nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Při narušení buněčné stěny se mění v kyselinu pyruvovou a kyselinu 2-propensulfenovou, které se ihned transformují na alicin, který na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Díky tomu vzniká charakteristické aroma."

... ovšem neoxiduje použitím třítka kovového, dřevěného, keramického atp. ale s kontaktu se vzduchem po narušení jeho struktury... ;-)

0/0
26.1.2011 11:05

Roger Wilco 2

.

Existují lisy na česnek, které nemají lisovací plošku hladkou, ale jsou tam trny, které při lisování česneku rovnou otvory v lisu pročistí. Tenhle lis jsem koupil asi za stovku v Ikea (Sakra jak tuhle značku skloňovat?)

0/0
25.1.2011 9:59

jamiro

Re: .

nijak ;-)

0/0
25.1.2011 10:53

Richard Kába

Pravdepodobne PR clanek

I kdyz zaroven Darwinismus v praxi. Pokud nekomu nestaci nuz, pak si halt musi nakoupit hromadu nejakych udelatek ....

0/0
25.1.2011 8:05

rizo4

Re: Pravdepodobne PR clanek

a komu nestaci nohy, ten si musi koupit tramvajenku nebo auto

0/0
25.1.2011 8:44

Richard Kába

Re: Pravdepodobne PR clanek

Pri trose treniku a zrucnosti si pripravite cesnek nozem stejnou rychlosti jako se vsemi vyse popisovanymi nastroji.

Coz samozrejme pri Vasem demagogickem prirovnani nohy x auto pripadne nohy x MHD neplati.

0/0
25.1.2011 9:11

Sallmi

Re: Pravdepodobne PR clanek

někdy  to jde nožem i rychleji

0/0
25.1.2011 10:48

s(h)arka

Re: Pravdepodobne PR clanek

děti neutáhnou kovovej lis a nožem by se pořezaly, takže to keramické třítko je pro ně OK :-) , když loudí česnečku,musí pomáhat .-)

0/0
25.1.2011 11:03

Jean-Luc Picard

Re: Pravdepodobne PR clanek

a proč ne rovnou vrtulník, nebo tryskáč?

0/0
25.1.2011 10:23

xBaHnO

Re: Pravdepodobne PR clanek

Priznam se, ze s timhle mam trochu problem. Vetsinou pouzivam v kuchyni velkej kucharskej nuz a s nim se cesnek tre blbe. A jestli sahnu po mensim nozi, nebo po nejakym udelatku je to prast jako uhod - dalsi kousek nadobi na myti.:-(

0/0
25.1.2011 9:42

Wolfling

Re: Pravdepodobne PR clanek

Tvoje baba je PR.

A proc pouzivat zapalovac, kdyz ohen jde vykresat i pazourkem, jen se to poradne naucit.

0/0
25.1.2011 13:08

t.e.x.

Jamie Oliver a cesnek

Odkoukal jsem od nej jednoduchy trik na lisovani cesneku. Jednotlive strouzky davam do lisu i se slupkou... "duzina" se nadherne prolisuje a slupka se naprosto jednoduse vynda. Nic se neucpava... staci pak jen oplachnout vodou (tedy zadne paratka nebo cistitka).

Nad koupi rucne delaneho tritka jsem taky uvazoval... ale prece jen... pak cesneku zustava na rukou docela dlouho... zvlaste kdyz si je v nem tak krasne machate:-P

0/0
25.1.2011 7:46

Dickhead46

Co to je za blbost????

Loupat a strouhat cesnek???...To jsem nedelal uz asi 20 let!.....Dojdu si do obchodu a koupim bud sklenicku nastrouhaneho cesneku a nebo zmrazene kosticky.....8-o8-o...A nebo to jeste do Kocourkova nedoslo???8-o;-D...To zase bude revoluce, az s tim nekdo prijde jako s vynalezem stoleti!!!Rv[>-];-D

0/0
25.1.2011 3:41

AdmiralJamato

Re: Co to je za blbost????

Nebo koupím Amarouny a mám vystaráno, a bez práce. ;-D

0/0
25.1.2011 4:20

desmondxyz

Re: Co to je za blbost????

Naopak, s blabolem si prisel ty, a ano ... prezdivka zrejme sedi.

0/0
25.1.2011 6:51

Hmota

Re: Co to je za blbost????

:o)

0/0
25.1.2011 6:55

Clovicek123

Re: Co to je za blbost????

i Ty "hlavo ocasa", mas skutecne Nomen omen! :-))

0/0
25.1.2011 7:23

rizo4

Re: Co to je za blbost????

super napad a taky si kup polivku v prasku, jen hlupak by se delal s domaci, ale preci jen nekteri lide davaji prednost co nejcerstvejsim surovinam

0/0
25.1.2011 8:46

Karelnik

Re: Co to je za blbost????

Ale vždyť ti to říkaj každej den, polívky máš přece poctivý domácí, jako od maminky. ;-D;-D;-D

0/0
25.1.2011 8:59

Jandik73

Re: Co to je za blbost????

:-))))) Jejda, Ty seš ....

0/0
25.1.2011 9:00

Roger Wilco 2

Re: Co to je za blbost????

To si děláš srandu, co?

0/0
25.1.2011 10:01

.MichaL

Re: Co to je za blbost????

Hlavně je nesmysl vůbec vařit. Hotový jídlo seženete 24/7 a když si postavíte barák bez kuchyně, ušetříte hromadu peněz a místa. Přinejhorším můžete mít záložní bagetu v ledničce na víno;-) Jenže na to .uráčí hlava v kocourkově ještě nepřišla, je sto let za vopicema a ještě se špiní strouhaným česnekem v pixlách8-o

0/0
25.1.2011 12:10





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.