Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

České zboží poznáte podle čárového kódu, radí e-mail. Není to pravda

Kouzelné trojčíslí 859, kterým začíná číselná řada na čárovém kódu, vůbec nemusí znamenat, že zboží bylo vyrobeno v České republice. Jen ho distribuuje nebo balí firma, která je registrovaná do českého systému EAN.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

sn63

snažím se

jist české potraviny. Maso mléko  zeleninu a ovoce od farmářu . Sýr tvaroh si udelam doma ale občas koupím salám paštiku cukr a to neseženu mimo marketu. Neznate nekdo terminy mimopražských farmářských trhů --nejsou nekde na netu

0/0
8.2.2011 18:43

King Dodatek

To je tak

když někdo věří hromadně rozesílaným spamům...

0/0
8.2.2011 9:14

pat-brno

Ovál

Pracuji vice než deset let v potravinářství, jediné podle čeho máte šanci apoň trochu poznat že zboží bylo finalizováno v ČR je tzv Ovál v něm najdete magická písmenka CZ a číslo registrace výrobce, ovšem ani to neznamená že zboží pochází z čr ale jen to že poslední kdo ho zpracoval byla česká firma, tzv kuře vykrmí v Polsku, krmnou směsí z Německa, ale do čr přijede bud živé a nebo už zabité, tady ho firma zabalí na tácek případně rozporcuje a už je to vyrobeno v čr , ale třeba u kuřat to máte jedno všechno je to stejnej hnus kterej žije 38dnu a já bych to nejedl ani když by mi to dávali zdarma k pořádnému fláku hovězího

0/0
8.2.2011 9:13

fcbfbm

Re: Ovál

R^R^R^[>-]

0/0
8.2.2011 10:18

tmf

a strašné je

jak se rozmáhá označení vyrobeno pro: .... Člověk vůbec neví odkud to je, dříve bylo jasné, vyrobeno v Polsku, Turecku, Bulharsku - šup s tím zpátky do regálu. Dnes je to loterie, doma rozbalím a je to polský hnus.

0/0
8.2.2011 8:51

Mourrisson

Re: a strašné je

Přesně tak, to mě pokaždé pěkně naštve R^

0/0
8.2.2011 16:37

MORTONEK

nejlepší je

nejlepší je nekupovat si nic hotového.tak to dělám já.

 základní suroviny mají na sobě vždy psánu zemi původu.

nechápu jak si v dnešní době kdy je vše zahlcené emulgátory ,konzervanty a jak se teď ukazuje i vyslovenými jedy-viz případ z německa může někdo vůbec sobě nebo svým dětem kupovat maso, saláty, sušenky a prostě jakékoli hotové výrobky ???

je to přece sázka do loterie ovšem jde o naše zdraví !

a vejce-lepší koupit 5 vajec z biochovu v čechách než za stejnou cenu 20 vajec bůhvídkud  s tím že v nich je možná jedovatá sloučenina kterou slepicím dal nějaký ... sezobat.:-)

0/0
8.2.2011 8:50

adamov

Re: nejlepší je

Maso je hotový výrobek??? možná tak pro lidi v pravěku, kteří když něco ulovili, tak to bez úprav hned sežrali. Označit maso jako hotový výrobek a dát ho hned vedle salátu a sušenek může fakt jen někdo s vygumovaným mozkem. Maso je základní surovina, po jistých úpravách možná polotovar, ale určitě ne hotový výrobek!!!

0/0
8.2.2011 9:12

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

Jo on si pán myslí, že do vajec z biochovu v Čechách se žádná jedovatá sloučenina nemůže dostat, ony se asi podle něho produkují na jiné planetě... ;-D;-D;-D;-D

0/0
8.2.2011 11:28

Clovicek123

Re: nejlepší je

vsude se muze dostat jedovata latka, zalezi na pravdepodobnosti.. :) to je u BIO obecne nizsi..

0/0
8.2.2011 11:44

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

A proč by měl být u BIO nižší pravděpodobnost jedovatých látek ve vejcích?

0/0
8.2.2011 11:45

Clovicek123

Re: nejlepší je

zkuste si odpovedet sam(a). Myslim, ze odpoved je celkem snadna..

0/0
8.2.2011 11:49

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

Pro člověka, který o věci nic neví (tj. pro tebe) je skutečně odpověď snadná. Pro ostatní už tak snadná není. Ale to je holt břemeno vědění. ;-D

0/0
8.2.2011 12:01

Clovicek123

Re: nejlepší je

aaa, klasicky jev diskutera na iDnes. Zaciname urazet a dokazovat ostatnim, jak jsme chytri.. Pokud chcete o necem mluvit, tak mluvte, pokud chcete jen urazet, jdete do kytek (a pozor na dioxiny)

0/0
8.2.2011 12:11

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

Mluvit k věci jsi přestal ty jako první. Místo toho, abys obhájit své tvrzení, použil jsi "argument" "zkuste si odpovedet sam(a)." Takhle se u vás v chlívu komunikuje?

0/0
8.2.2011 12:30

Clovicek123

Re: nejlepší je

ano, s dobytkem se tak u nas v chlivku komunikuje..

0/0
8.2.2011 12:53

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

Klidně si tak komunikuj se svými příbuznými, ale když už vybučíš na veřejnost, snaž se dodržovat základy slušného chování.

0/0
8.2.2011 14:13

Clovicek123

Re: nejlepší je

slysim tu snad bzucet nejakou mouchu.. nebo buci krava vedle v kravine? Asi spis tak..

0/0
8.2.2011 14:14

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

"Vědci z hannoverské veterinární školy zjistili, že vejce pocházející z ekologického zemědělství obsahují vyšší dávky dioxinu, tedy látky, která způsobuje rakovinu. Hlavním viníkem tohoto faktu je kontaminace půdy chemikáliemi a hnojivy, ke které docházelo především v šedesátých letech. Nosnice na ekofarmách si potravu přes den hledají samy – právě z půdy. Při vyzobávání se jim dioxin ukládá do tukových tkání a ten je posléze přenesen na snesená vejce."

0/0
8.2.2011 11:49

Clovicek123

Re: nejlepší je

zatimco kurata zivena rustovymi hormony jsou zdravejsi :-) No.. jak nekde ctu "vedci zjistili"..... oni toho vedci uz zjistili a vetsinou vzdy protichudne, takze nakonec vlastne nezjistili nic :-) treba takove kauzy okolo cholesterolu.. A nakonec to vsechno muze byt uplne jinak a diky hrozbe cholesterolu nase tela trpi pod vyrobky "light", ktere nekdo ochotne kupuje.

0/0
8.2.2011 11:54

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

Úplně stačí, když napíšeš, že vůbec nerozumíš tomu, o čem se snažíš psát. Ušetříš čas sobě i ostatním. R^

0/0
8.2.2011 12:00

Clovicek123

Re: nejlepší je

kdyz si to myslite, pak mate urcite pravdu... To je mistni zvyk diskuteru "drsonu" :-)

0/0
8.2.2011 12:12

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

Ale já si to (na rozdíl od tebe) jen nemyslím. Já o tom (na rozdíl od tebe) něco vím. Rozhodně netvrdím, že všechno, a rád se nechám poučit - informovanějšími. Ne blábolily jako jseš ty.

0/0
8.2.2011 12:32

Clovicek123

Re: nejlepší je

libi se mi to "na rozdil od Tebe" :-)

0/0
8.2.2011 12:55

Lotus I.

Re: nejlepší je

V ČR je, stejně jako v EU, zakázáno přidávat do krmení drůbeže a tedy i kuřat růstové hormony. Pokud si kupuješ kuřata v Africe, je to tvůj problém. Jinak tu prosím nešiř lži, co sis přečetl někde v Blesku.

0/0
8.2.2011 12:29

hrcprcsalala2

Re: nejlepší je

Přesně tak. R^ Předpokládám, že debata bude pokračovat tak, že ti dotyčný vysvětlí, že jsi naivní hlupáček, pokud věříš, že se zákaz dodržuje. Už ale nebude schopen odpovědět na to, proč on věří tomu, že se tentýž zákaz dodržuje v ekochovech, zatímco jinde ne. ;-D

0/0
8.2.2011 12:34

Chytracisko

Re: nejlepší je

;-DR^

0/0
8.2.2011 18:53

Clovicek123

Ptam se proc

neni nejaky system, jak skutecne zjistit puvod potravin, proc nejsou nejake postihy za nedodrzovani tohoto systemu. Proc jsou lide v roli detektivu a loutaji mikroskopicka pismenka o puvodu potravin na etiketach v supermarketech, kde osvetleni ze zarivek zamerne znesnadnuje cteni malych pismenek :-(

Nebo proc alespon neexistuje sekce n supermarketech - Tady je to levne pro socky a tady jsou skutecne potraviny. Myslim, ze by jim zustavaly lezaky spis na tech "levnych" regalech, lide by kvalitu ocenili i za skutecnou cenu.

0/0
8.2.2011 7:03

kočka

Re: Ptam se proc

To by bylo krásné,já už nevím kde nakupovat,aby párky byly z masa,sýr z mléka ...

0/0
8.2.2011 8:21

Kam se hrabe Bittner

Re: Ptam se proc

Párky? Ty je asi nejlepší nekupovat vůbec ;-)

0/0
8.2.2011 11:04

opportunity

Re: Ptam se proc

R^ :-(

0/0
8.2.2011 15:09

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

Sýr z mléka koupíš v každém obchodě - píše se na něm sýr. 

0/0
8.2.2011 11:32

piErcE

Re: Ptam se proc

To je v celku jednoduché. Aby se "sýr" mohl jmenovat "sýr", tak musí být z mlíka.

A párky kupuju treba v delvitě (bille). Ono stačí nekupvoat to nejlevnější, co tam je, ale podívat se i na to dražší. Budeš překvapen/a, kolik dobrých párků (a opravdu z masa) mají.

0/0
10.2.2011 0:21

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

A co to je vlastně ten původ potraviny, který bys chtěl zjistit? Jaký je třeba původ kuřete, krmeného v Polsku krmnými směsemi z Německa, Holandska a Španělska?

A źe by ležáky zůstávaly spíš na těch levných regálech a lidi by ocenili skutečnou kvalitu? ;-D;-D;-D Úplně mimoňský názor, ignorující nákupní zvyklosti většiny našich lidí, kteří nakoupí libovolný sajrajt, jen když je to levný.

0/0
8.2.2011 11:31

Clovicek123

Re: Ptam se proc

kdo si neuvedomuje, ze je to, co ji, ma pravo byt sajrajtem :)

0/0
8.2.2011 11:35

b.bombicka

Re: Ptam se proc

Přesně tak. Člověk málokdy zjistí původ zboží. Úplně nesnáším, když je tam napsané "Vyrobeno v EU" - to často znamená v Polsku, Rumunsku apod. Já chci kupovat české výrobky - pochopitelně u věcí, kde to jde, je mi jasné,že banány či olivy si české nekoupím. Nechápu ale proč je problém dostat ČESKÁ jablka, kořenovou zeleninu, maso, KVALITNÍ uzeniny z masa - klidně si i připlatím, ale i za cenu blížící se 200 Kč/kg se kvality často nedočkám. Sehnat v supermarketu vajíčka jiná než z klecových chovů nebo BIO (vzhledem k naší spotřebě vajec, bych se nedoplatila, když 6 ks stojí cca 50 Kč) nelze. Já nepotřebuji BIO vejce, stačila by mi od slepic, které se můžou volně pohybovat. Ovšem to u nás asi neexistuje. Přes sezónu mám od sousedů z chalupy, ale od podzimu do jara je to problém :-/

0/0
8.2.2011 11:32

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

A kde, proboha, žiješ? Vajíčka z neklecového a přitom ne BIO chovu (tj. kódy 1 a 2) jsou zcela běžně k dostání. Cena blížící se 200 Kč/kg je pro kvalitní uzeninu tak na spodní hraně ekonomické únosnosti pro výrobce a prodejce (i když také záleží na tom, jaká uzenina a co to má znamenat ta kvalita).

0/0
8.2.2011 11:37

b.bombicka

Re: Ptam se proc

To jako sorry, ale s těmi uzeninami jste asi spadl z višně, ne? Jestliže maso stojí cca 100 Kč kg, tak mi neříkejte, že dvojnásobná cena nestačí na kvalitní uzeninu. To je jen mamon firem. Je zajímavé, že řezník na vesnici, kde máme chalupu, zvládá dělat kvalitní uzeniny za podstatně nižší ceny a necpe tam žádnou mouku a další sr*čky. Ovšem on to nedělá, aby si nahrabal, že? Bohužel ale nedělá třeba špekáčky. Ráda bych koupila nějaké kvalitní, které se na ohni nerozpadnou a dají se z nich udělat dobří utopenci, ale bohužel, všude to jsou samé šmejdy - a to chodím i do řeznictví/uzenářství, v hypersuper kupuji uzeniny jen opravdu ve velké nouzi.

0/0
8.2.2011 13:35

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

Ne, nespadl jsem z višně a nejsem závistivec. Nechceš-li vidět realitu, tvůj problém. Řezník na vesnici má "kapánek" jinou nákladovou strukturu. A taky záleží, o jaké uzenině se to vlastně bavíme. Kvalitní uzenina totiž na výrobu 1 kg uzeniny spotřebuje klidně i 1,5 a víc kg masa.

Kvalitní špekáčky koupíš například v Globusu nebo v Makru (případně tam, kde ty kvalitní z Makra prodávají - což může být všude tam, kde je zákazníci budou kupovat).

0/0
8.2.2011 14:12

Clovicek123

Re: Ptam se proc

co vejce od nosnic v halach na podestylce?  Maji je v Bille, pokud se nemylim

0/0
8.2.2011 11:39

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

Já je naposledy koupilv Intersparu, ale tytéž vídám i v jiných supermarketech.

0/0
8.2.2011 11:44

Peťulák

Re: Ptam se proc

V Bille vejcím nevěřím. Poté, co musím projít tak pět balíčků, než tam najdu nerozbité...

0/0
8.2.2011 11:53

Clovicek123

Re: Ptam se proc

?? to chodite do Billy na nejake jine planete, kde je vysoka seismicka aktivita, ne ? :-)

0/0
8.2.2011 11:55

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

Rozbitá vejce jsou důsledkem toho, že s nima nějaký pako mlátí. S kvalitou vajec to má společného pramálo. Otevření krabičky a kontrolu neporušenosti každého vejce považuju za samozřejmost.

0/0
8.2.2011 11:59

b.bombicka

Re: Ptam se proc

V Bille je právě nemají :-( Nakupuji tam poměrně často (tj. několikrát týdně), ale všechny krabičky (kromě bio) mají označení 3, což je klecový chov.....

0/0
8.2.2011 13:30

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

Ve tvojí Bille je (možná) nemají. V jiných Billách je mají zcela běžně.

0/0
8.2.2011 14:12

b.bombicka

Re: Ptam se proc

Milý pane, chápu, že máte pocit, že všemu rozumíte a musíte nás ostatní diskutéry urážet, prostě takový brouk pytlík - všechno znám, všude byl, ale vypadáte jako arogantní nabob, kterej musí každého, kdo všechno nezná a nemá stejný názor urazit. V Bille jsem prošla všechna vejce v regále a ŽÁDNÁ krabička neobsahovala jiná než "trojková" tj. klecová (mimo těch bio pochopitelně). I nějaká supervejce s omega kravinama byly trojky:-/ A co se týče těch špekáčků - máte pravdu, v Globusu jsou ucházející, ale rozhodně to nejsou ty pravé špekáčky. Ovšem z té hrůzy okolo vycházejí nejlíp. Mmch je zajímavé, že zde si dost protiřečíte, protože jestliže jsou pro Vás špekáčky v Globusu tak kvalitní, jak je možné, že nestojí tolik, kolik by kvalitní stát měly? Kde soudruzi z Globusu dělají chybu?

0/0
8.2.2011 15:00

opportunity

Re: Ptam se proc

A kolik "by stát měly"? Tolik, kolik si určí výrobce.Sám si je dělá, nepotřebuje mezičlánky, no tak má i dobrou cenu.

0/0
8.2.2011 15:11

hrcprcsalala2

Re: Ptam se proc

Tak já asi ta neklecová vejce už roky kupuju v něčem, co se jako Billy pouze tváří. Že by nějaká alternativní podvodná (ne)Billa síť? ;-D Se špekáčky je to jednoduché - to pro mne není kvalitní uzenina, ani když jsou udělané "sebepoctivěji". A když se ti nelíbí ani ty z Globusu, tak si zajdi do Makra, tam mají od Steinhausera, dělé je podle původní normy ze 70. let. Ale nepochybně ani ty nebudou "to pravé", nadávat se přece musí, že? R^

0/0
8.2.2011 16:48

madj

jméno

když už tak Fuksa a ne Fuxa, chtělo by to opravit

0/0
8.2.2011 1:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.