Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět osvědčených kroků, jak uvařit výborný čaj i z pytlíku

Stačí dodržet 5 základních kroků přípravy a získáte výborný čaj. Není důležité, jestli si vyberete sypaný nebo porcovaný v sáčcích. Dokud ho nepřipravíte správně, skutečnou chuť čaje nepoznáte. Ohříváte-li třikrát převařenou vodu a sáček s čajem necháváte v hrnku, dokud nedopijete, místo čaje budete pít jen nahořklý výluh.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

23456

super caj

Voda je fakt dulezita. Z  vodovodu se caj pit neda, ja tu vodu filtruji Britou, aspon neco. Zavidim tem, co maji horskou vodu. Jinak mam rad neochuceny cerny caj. Driv  jsem kupoval  v Tesco caj Mabroc Inverness nebo Lovers Leap v pyramidovych saccich. Super kvalita. Ted zmizel . Nevite nekdo, kde se to da koupit? 

0/0
23.3.2011 16:24

hilsner_urquell

nesouhlas

já si nechávám sypanej čaj v hrníčku až do dopití a nemám pocit, že by se chuť postupem času nějak měnila.

0/0
10.2.2011 10:34

0xFF

... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.

Správně je v článku napsáno, že "nejdůležitější je doba louhování a teplota." Ano, nic jiného se opravdu zkazit nedá. Proto stačí ke každému typu čaje uvést 2 čísla a je po problému.

Nejlepší je pasáž: "Vodou zahřátou na sto stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj, pro zelené a bílé by měla mít osmdesát stupňů. ''Když rychlovarná konvice vypne, počkejte asi minutu a pak teprve zelený čaj zalijte,'' radí šéfkuchař."

Tam se vědec z Národní agentury pro vesmír, kosmonautiku a čaj (NASTA) usvědčil, že se jen důležitě tváří, když tvrdí, že voda ze 100 stupňů na 80 schladne při pokojové teplotě asi za minutu. To je kardinální nesmysl, protože především v závislosti na množství může mít voda po minutě stupňů 99 nebo taky 50. Nebudeme-li chodit do extrémů, tak si troufnu tvrdit, že, dejme tomu, půl litru vody v běžné konvici při teplotě vzduchu 20 stupňů a normálním tlaku ze 100 na 80 stupňů za minutu neschladne ani omylem.

0/0
9.2.2011 23:36

dirty harry

Re: ... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.

R^

0/0
16.2.2011 7:20

eat da poo poo

Ja nejradsi caj

cerny s panakem zeleny VR^ Teplotu ani caje ani te zelene popravde moc neresim ;-)

0/0
9.2.2011 21:36

Veveřice x

Dotaz

A dal by se případně french press použít i na presování čaje, když jsou si ty produkty podobné?

0/0
9.2.2011 21:20

UrsusLuin

Re: Dotaz

Dal. Ozkoušeno. No problem. ;)

0/0
10.2.2011 22:16

radimkoch

Re: Dotaz

French press lze k přípravě čaje doporučit, příprava - hlavně slití - je mnohem pohodlnější. Je ale třeba po uplynutí vaší oblíbené doby luhování přelít čaj do konvičky.

0/0
13.3.2011 13:51

Big Muscle

Med

cituji: "Počkat by měl i ten, kdo sladí medem, v tomto případě spíš kvůli medu, ve kterém příliš horká voda ničí zdraví prospěšné látky"

Někde jsem četl, že zmíněné látky v medu se degradují až v případě, že by se nacházely ve vodě horké 80°C celou hodinu. Jenže teplota čaje klesá po nalití do hrnku velmi rychle a tudíž k žádné degradaci medu nedojde. Tak kde je pravda?

0/0
9.2.2011 16:39

phdr.

Re: Med

já zas četl, že medu stačí 40 stupňů a je po něm...

0/0
9.2.2011 19:59

KC94

Re: Med

To jsem slyšel taky. Jenže asi před měsícem byl v telce nějaký pořad o včelařích a tam ten včelař říkal, že med vydrží i 200 stupnů aniž by přišel o ty léčebné a důležité látky. Fakt nevím...

0/0
9.2.2011 21:46

Amanita phalloides erectus

Re: Med

to záleží na pohledu co v medu léčí a je prospěšné nad 40 se zničí enzymy a některé vitamíny 200 stupňů nezničí minerály.

0/0
10.2.2011 7:29

notordluhousek

zdenek pohlreich

caj z pytliku nepije tak je to fuj

0/0
9.2.2011 15:24

Amanita phalloides erectus

Re: zdenek pohlreich

já bych ho také nepil, když už tak z hrnku.

0/0
9.2.2011 20:19

strejda Brutek

Re: zdenek pohlreich

to já raději ten z pytlíku

0/0
9.2.2011 22:09

Amanita phalloides erectus

***

čaj je droga, a já nejsem drogař.

0/0
9.2.2011 14:41

chudacek.blbecek

Re: ***

A makový buchty jíš?

0/0
9.2.2011 15:07

grylotalpa

...

Uff.

Tak jsem kvůli tomu oprášil i registraci...

Docela by mě zajímalo co třeba voda, její ohřev.

Natvrdo řečeno - používat vodu z (městského) vodovodu je podle mě ne úplně ideální. A pokud, tak klidně převařit nebo vařit víckrát, aby vyprchaly různé těkavé esence, vesměs desinfekce, ať na bázi chloru nebo ozonu. Stejně tak se mi úplně nezamlouvá vaření v rychlovarné konvici, respektive v čemkoliv plastovém.

Osobně používám vodu z hor, bez jakékoliv úpravy. Teď mi v práci měnili rozvody a vzhledem k počasí došla "horská" voda. To co jsem si uvařil, tak to už dlouho nepamatuju :o/. A skoro bych se vsadil, že vlastnosti vody budou mít podstatně větší vliv na chuť, než třeba to, že je nádoba kovová (pokud tam čaj bude rozumně dlouho).

0/0
9.2.2011 14:31

UrsusLuin

Re: ...

Máš ty to těžký život, co? :)

0/0
9.2.2011 16:00

CCblue

Re: ...

No, částečně má pravdu. Já mám tu výhodu, že mám dlouhodobě dobrou vodu z vodovodu. Občas ale když jsem u někoho a udělám si tam čaj, tak jako vždycky, tak někde nejde skoro pít.

0/0
9.2.2011 16:14

Kozel_

Re: ...

Spíš vadí tvrdá voda ze studny. Např. v Praze je velmi kvalitní voda v řadu, ale jsou města, kde je voda mizerná a i kvalitní čaj z ní nemá pořádnou chuť.

0/0
9.2.2011 16:24

síma25

Re: ...

Bohužel i tam, kde je voda samotná dobrá, může být po prohnání vodovodem nepitelná. Žiju v Brně a voda je tady v pohodě, ale kancelář mám v centru ve starém domě a jsou tam tak zanesené staré rozvody vody, že konvice je za tři dny od čištění pokrytá souvislou vrstvičkou kamene. Je to hnus, bez vody v barelu to nejde.

0/0
9.2.2011 21:19

Kozel_

Re: ...

Chloru je dost v bazénech, ale ve vodovodní vodě nepatrně, převařením vyprchá. Převáření není dobré, chuťově to vodu změní. Rychlovarné konvice jsou i kovové, ale nepozoroval jsem dřív, když jsem užíval plastovou nejajký rozdíl v chuti ve srovnání s ohřevem vody v konvici na vařiči.

Záleží ale na kvalitě čaje. Ze směsi Kaufland (apod. další řetězce, jejich Noname značka) jde uvařit čaj, co chutná jak vyvyřené ponožky. Snad by šel použít pro čaj s citronem, kde by nešlo o chuť čaje, ale spíše o tu citronovou šťávu.

Doporučené dávkování mi přijde zbytečně moc, 2 g na 2 deci není nutné, 2 g mi stačí na půl litru a čaj je dosti silný. Předehřev konvince považuji za samozřejmost, stejně jako doporučení neužívat převařenou vodu, ale vždy čerstvou.

0/0
9.2.2011 16:22

dirty harry

Re: ...

Po přefiltrování např. Britou je Pražská voda minimálně dostačující. Je ale pravda, že na některých místech je kohoutková hnusná, a stejně jako na pivu se to na čaji hodně projeví. Za přístup k horské vodě vám závidím, ta musí být samozřejmě úžasná, ale málokdo má tuhle možnost (tradičně se prý voda na čaj brala z loďky  z prostředka řeky, neb tam byla nejlepší).

0/0
16.2.2011 7:23

gslater

Cesi a caj

Cesi neumeji delat caj.  Promin, ale nikdy jsem nemel dobry caj tady.

0/0
9.2.2011 14:22

chudacek.blbecek

Re: Cesi a caj

To se musí chodit do vybraných čajoven :)

0/0
9.2.2011 15:09

dirty harry

Pytlíkáče

"Dnes už neplatí, že v sáčcích je čaj méně kvalitní" -- nic proti pytlíkáčům, některé ujdou a "do terénu" je to praktické řešení, ale zajímalo by mě, jaké čaje Radim Gerlich pije, že nevidí rozdíl mezi kvalitním sypaným a byť i tím nejlepším pytlíkáčem.

I když pravda, třeba tenhle je vlastně taky v pytlíku:

http://is.gd/gQOF43

;-D

0/0
9.2.2011 13:30

opportunity

Re: Pytlíkáče

R^

0/0
9.2.2011 14:24

doktor_bota

Re: Pytlíkáče

Mám rád čaj Dilmah Watta, je v pytlících a dle mého to nejlepší, co se dá v normálním krámu koupit. Jeden pytlík vychází na 6 - 7 korun.

0/0
9.2.2011 14:28

dirty harry

Re: Pytlíkáče

Jasně, já neříkám že je špatný, ale pořád je to jako třeba nejlepší víno z Alberta, zatímco podle Pana Odborníka v článku v tom není *vůbec žádný rozdíl*, což bych řekl že není tak zcela pravda.

0/0
16.2.2011 7:25

Levicový populista VI.

Ja si tedy pytlik

v horke vode nemacham. Jednak mam sva varlata rad a jednak si myslim, ze vysledek se neda nazvat cajem. Davam prednost cajum sypanym v sytku ci nalevovym sackum...

0/0
9.2.2011 13:19

stellaa

Re: Ja si tedy pytlik

R^R^

0/0
9.2.2011 16:19

fredie_b

Re: Ja si tedy pytlik

sýtko..... bez komentáře.

0/0
9.2.2011 19:51

bjerndi

Pickwick

no asi jsem barbar, ale pravidelne piju caje jako pickwick, lipton, earl gray a to ty neochucene, teda bez blaznivejch prichuti, k tomu na pul litru kostka az dve cukru a citron ( kdyz neni tak trochu limetky ) kdyz specham tak varici vodu naliju jen do pulky a zbytek doliju z vodovodu studenou ;-D

A ted do me

0/0
9.2.2011 12:19

Levicový populista VI.

Re: Pickwick

Pickwick a Lipton jsou dodavatele caje, Earl Grey je nazev cajove smesi. A JE ochuceny. Jinak nevim, co se ti vylouhuje ve studene vode... ;-D

0/0
9.2.2011 13:23

Holant

Re: Pickwick

Určitě je i Vám jasné, že se to se sypanými čaji nedá srovnávat, ale důležité podle mě je, že jste pochopil rozdíl mezi skutečnými čaji a ovocnými nálevy, od kterých někteří snad čekají účinky čaje :-)

0/0
9.2.2011 15:38

kolipok

Masový názor na čaje.

Při čtení tohoto článku jsem si vzpomněl na jednu mojí příhodu. Jednou mi přišla do krámu (pracuji v krámě s čajem) žena okolo čtyřicítky, že chce kvalitní pytlíkový čaj. Tak jsem ji podával Dilmahy, protože ty jsou vcelku kvalitní, s nimi ale nebyla spokojena, tak jsem jí ukázal Harney & sons (nevím, jestli to správně píši, už je neprodávám) ale ty také odmítla se slovy, že chce opravdu kvalitní, dobré. Natož jsem se jí zeptal, co si tedy představuje a ona: Pickwick! Poslal jsem ji do Alberta s částečným infarktem . . .

0/0
9.2.2011 11:38

Sir Humphrey Appleby

Re: Masový názor na čaje.

;-D

0/0
9.2.2011 11:43

Já to nebyl, já to nebil!

Re: Masový názor na čaje.

Dobrý obchodník se takto snadno nezbavuje potencionálního zákazníka :-/

0/0
9.2.2011 12:08

mattonka

Re: Masový názor na čaje.

předloni jsem kupovala víno v podnikové prodejně Znovín Znojmo - přišla blonďatá slečna s černými brýlemi a v kšiltovce - paní prodavačka se jí mile otázala, co bude slečna chtít a slečna chtěla argentinské víno do petflašky...;-)

0/0
9.2.2011 14:35

chrobaktruhlik

Re: Masový názor na čaje.

řešení pro takové zákazníky naleznete ve Švejkovi

0/0
9.2.2011 15:01

.MichaL

všechny rady beru,

ale že by pytlíkovým čajům vadilo, jestli je voda převařená jednou nebo třikrát? Zrovna pytlíkáče jsou zpracované tak, že výsledek je poměrně stabilní i při barbarské přípravě, takže to převařování vody považuju trochu za hnidopišství:o)

0/0
9.2.2011 11:18

username

z máty?

zajímalo by mě, jak se správně dělá "čaj" z máty.

0/0
9.2.2011 11:15

3ar

!!!

Rum s čajem,mňam.;-D

0/0
9.2.2011 10:13

fsp

Pigi z Jemči za dvacku a je to

jaképak copak R^

0/0
9.2.2011 10:10

terezav

první a nejdůležitější

krok je vybrat si kvalitní čaj

0/0
9.2.2011 9:51

martas38

...

Ten článek je příliš obecný a povrchní a některé rady jsou zavádějící. Spousta vyšších sort zelených čajů se zalévá vodou teplou 70 stupňů(u dalších nálevů se může teplota vody mírně zvyšovat) a připravuje se z jedné dávky čaje i pět nálevů, při čemž nejlepší bývá 2. a 3. nálev. 1. nálev se louhuje 30s, další minutu atd. Pokud by se kvalitní zelený čaj zalil dle rady v článku vodou 80 stupňů na tři minuty, tak ho deklasujete na Gunpowder v ceně 50Kč/100g i když ve skutečnosti stojí desetinásobek.

0/0
9.2.2011 9:37

vasek001

Re: ...

no jo , ale jak vyrobit vodu 70''C v beznych podminkach? ;)

0/0
9.2.2011 9:40

martas38

Re: ...

Musíš si to vyzkoušet. Dělám to tak, že vodu z konvice přeliji do skleněné nádoby a nechám chládnout (několikrát jsem to vyzkoušel teploměrem a zjistil, že to trvá 4 minuty - každý si musí vyzkoušet sám). Po té zaleješ. Eventuálně ještě existuje ohřívák se svíčkou, na který postavíš nádobu s vodou a ten udržuje teplotu vody na další nálevy. Samozřejmě se nejedná o žádnou alchymii, teploty jsou orientační, ale každopádně příliš teplá voda zabije každý lepší zelený čaj.

0/0
9.2.2011 9:46

vasek001

Re: ...

no my mame ve firme takovy ten stojan s barelem co vyrabi teplou a studenou vodu. Mam dojem ze teplou dela na 80''C tak mozna kdyz se da do studeneho hrnku mozna spadne na tech 70''C. Zkusim to zmerit ;-)

0/0
9.2.2011 9:50





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.