- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Voda je fakt dulezita. Z vodovodu se caj pit neda, ja tu vodu filtruji Britou, aspon neco. Zavidim tem, co maji horskou vodu. Jinak mam rad neochuceny cerny caj. Driv jsem kupoval v Tesco caj Mabroc Inverness nebo Lovers Leap v pyramidovych saccich. Super kvalita. Ted zmizel . Nevite nekdo, kde se to da koupit?
já si nechávám sypanej čaj v hrníčku až do dopití a nemám pocit, že by se chuť postupem času nějak měnila.
Správně je v článku napsáno, že "nejdůležitější je doba louhování a teplota." Ano, nic jiného se opravdu zkazit nedá. Proto stačí ke každému typu čaje uvést 2 čísla a je po problému.
Nejlepší je pasáž: "Vodou zahřátou na sto stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj, pro zelené a bílé by měla mít osmdesát stupňů. ''Když rychlovarná konvice vypne, počkejte asi minutu a pak teprve zelený čaj zalijte,'' radí šéfkuchař."
Tam se vědec z Národní agentury pro vesmír, kosmonautiku a čaj (NASTA) usvědčil, že se jen důležitě tváří, když tvrdí, že voda ze 100 stupňů na 80 schladne při pokojové teplotě asi za minutu. To je kardinální nesmysl, protože především v závislosti na množství může mít voda po minutě stupňů 99 nebo taky 50. Nebudeme-li chodit do extrémů, tak si troufnu tvrdit, že, dejme tomu, půl litru vody v běžné konvici při teplotě vzduchu 20 stupňů a normálním tlaku ze 100 na 80 stupňů za minutu neschladne ani omylem.
cerny s panakem zeleny Teplotu ani caje ani te zelene popravde moc neresim
A dal by se případně french press použít i na presování čaje, když jsou si ty produkty podobné?
cituji: "Počkat by měl i ten, kdo sladí medem, v tomto případě spíš kvůli medu, ve kterém příliš horká voda ničí zdraví prospěšné látky"
Někde jsem četl, že zmíněné látky v medu se degradují až v případě, že by se nacházely ve vodě horké 80°C celou hodinu. Jenže teplota čaje klesá po nalití do hrnku velmi rychle a tudíž k žádné degradaci medu nedojde. Tak kde je pravda?
já bych ho také nepil, když už tak z hrnku.
Uff.
Tak jsem kvůli tomu oprášil i registraci...
Docela by mě zajímalo co třeba voda, její ohřev.
Natvrdo řečeno - používat vodu z (městského) vodovodu je podle mě ne úplně ideální. A pokud, tak klidně převařit nebo vařit víckrát, aby vyprchaly různé těkavé esence, vesměs desinfekce, ať na bázi chloru nebo ozonu. Stejně tak se mi úplně nezamlouvá vaření v rychlovarné konvici, respektive v čemkoliv plastovém.
Osobně používám vodu z hor, bez jakékoliv úpravy. Teď mi v práci měnili rozvody a vzhledem k počasí došla "horská" voda. To co jsem si uvařil, tak to už dlouho nepamatuju :o/. A skoro bych se vsadil, že vlastnosti vody budou mít podstatně větší vliv na chuť, než třeba to, že je nádoba kovová (pokud tam čaj bude rozumně dlouho).
Cesi neumeji delat caj. Promin, ale nikdy jsem nemel dobry caj tady.
To se musí chodit do vybraných čajoven :)