Diskuze

Pět osvědčených kroků, jak uvařit výborný čaj i z pytlíku

Stačí dodržet 5 základních kroků přípravy a získáte výborný čaj. Není důležité, jestli si vyberete sypaný nebo porcovaný v sáčcích. Dokud ho nepřipravíte správně, skutečnou chuť čaje nepoznáte. Ohříváte-li třikrát převařenou vodu a sáček s čajem necháváte v hrnku, dokud nedopijete, místo čaje budete pít jen nahořklý výluh.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
2

23456

23. 3. 2011 16:24
super caj

Voda je fakt dulezita. Z  vodovodu se caj pit neda, ja tu vodu filtruji Britou, aspon neco. Zavidim tem, co maji horskou vodu. Jinak mam rad neochuceny cerny caj. Driv  jsem kupoval  v Tesco caj Mabroc Inverness nebo Lovers Leap v pyramidovych saccich. Super kvalita. Ted zmizel . Nevite nekdo, kde se to da koupit? 

0 0
možnosti
HU

hilsner_urquell

10. 2. 2011 10:34
nesouhlas

já si nechávám sypanej čaj v hrníčku až do dopití a nemám pocit, že by se chuť postupem času nějak měnila.

0 0
možnosti
0

0xFF

9. 2. 2011 23:36
... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.

Správně je v článku napsáno, že "nejdůležitější je doba louhování a teplota." Ano, nic jiného se opravdu zkazit nedá. Proto stačí ke každému typu čaje uvést 2 čísla a je po problému.

Nejlepší je pasáž: "Vodou zahřátou na sto stupňů Celsia zalévejte jen černý čaj, pro zelené a bílé by měla mít osmdesát stupňů. ''Když rychlovarná konvice vypne, počkejte asi minutu a pak teprve zelený čaj zalijte,'' radí šéfkuchař."

Tam se vědec z Národní agentury pro vesmír, kosmonautiku a čaj (NASTA) usvědčil, že se jen důležitě tváří, když tvrdí, že voda ze 100 stupňů na 80 schladne při pokojové teplotě asi za minutu. To je kardinální nesmysl, protože především v závislosti na množství může mít voda po minutě stupňů 99 nebo taky 50. Nebudeme-li chodit do extrémů, tak si troufnu tvrdit, že, dejme tomu, půl litru vody v běžné konvici při teplotě vzduchu 20 stupňů a normálním tlaku ze 100 na 80 stupňů za minutu neschladne ani omylem.

0 0
možnosti
DH

dirty harry

16. 2. 2011 7:20
Re: ... aneb jak dělat vědu z něčeho naprosto primitivního.

R^

0 0
možnosti
EDPP

eat da poo poo

9. 2. 2011 21:36
Ja nejradsi caj

cerny s panakem zeleny VR^ Teplotu ani caje ani te zelene popravde moc neresim ;-)

0 0
možnosti
ZS

Veveřice x

9. 2. 2011 21:20
Dotaz

A dal by se případně french press použít i na presování čaje, když jsou si ty produkty podobné?

0 0
možnosti
U

UrsusLuin

10. 2. 2011 22:16
Re: Dotaz

Dal. Ozkoušeno. No problem. ;)

0 0
možnosti
BM

Big Muscle

9. 2. 2011 16:39
Med

cituji: "Počkat by měl i ten, kdo sladí medem, v tomto případě spíš kvůli medu, ve kterém příliš horká voda ničí zdraví prospěšné látky"

Někde jsem četl, že zmíněné látky v medu se degradují až v případě, že by se nacházely ve vodě horké 80°C celou hodinu. Jenže teplota čaje klesá po nalití do hrnku velmi rychle a tudíž k žádné degradaci medu nedojde. Tak kde je pravda?

0 0
možnosti
JB

phdr.

9. 2. 2011 19:59
Re: Med

já zas četl, že medu stačí 40 stupňů a je po něm...

0 0
možnosti
N

notordluhousek

9. 2. 2011 15:24
zdenek pohlreich

caj z pytliku nepije tak je to fuj

0 0
možnosti
APE

Amanita phalloides erectus

9. 2. 2011 20:19
Re: zdenek pohlreich

já bych ho také nepil, když už tak z hrnku.

0 0
možnosti
APE

Amanita phalloides erectus

9. 2. 2011 14:41
***

čaj je droga, a já nejsem drogař.

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

9. 2. 2011 15:07
Re: ***

A makový buchty jíš?

0 0
možnosti
JJ

grylotalpa

9. 2. 2011 14:31
...

Uff.

Tak jsem kvůli tomu oprášil i registraci...

Docela by mě zajímalo co třeba voda, její ohřev.

Natvrdo řečeno - používat vodu z (městského) vodovodu je podle mě ne úplně ideální. A pokud, tak klidně převařit nebo vařit víckrát, aby vyprchaly různé těkavé esence, vesměs desinfekce, ať na bázi chloru nebo ozonu. Stejně tak se mi úplně nezamlouvá vaření v rychlovarné konvici, respektive v čemkoliv plastovém.

Osobně používám vodu z hor, bez jakékoliv úpravy. Teď mi v práci měnili rozvody a vzhledem k počasí došla "horská" voda. To co jsem si uvařil, tak to už dlouho nepamatuju :o/. A skoro bych se vsadil, že vlastnosti vody budou mít podstatně větší vliv na chuť, než třeba to, že je nádoba kovová (pokud tam čaj bude rozumně dlouho).

0 0
možnosti
U

UrsusLuin

9. 2. 2011 16:00
Re: ...

Máš ty to těžký život, co? :)

0 0
možnosti
GS

gslater

9. 2. 2011 14:22
Cesi a caj

Cesi neumeji delat caj.  Promin, ale nikdy jsem nemel dobry caj tady.

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

9. 2. 2011 15:09
Re: Cesi a caj

To se musí chodit do vybraných čajoven :)

0 0
možnosti