Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Maso zapečené v listovém těstě zůstane křehké a šťavnaté

V podstatě všechny druhy masa lze zapéct v listovém těstě. Jen musí být kvalitní, určené například na minutky, aby se stačilo v poměrně tenkém zábalu patřičně propéct. Ideální je například vepřová panenka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

chudacek.blbecek

Doba pečení

A to nejdůležitější - tedy doba a teplota pečení, tam samozřejmě není. Přímo tenhle recept neznám, ale u velmi podobného beef wellington je právě tohle nejdůležitější a je umění upéct ho tak, aby maso nebylo krvavé nebo těsto spálené. Jinak bych se s opíkáním panenky na pánvi ani neobtěžovala, jak se diskutuje dole, protože pokud šťávu nepustí maso, zcela určitě ji pustí špenát a to tak, že hodně. Není tam nic, co by tu šťávu nasálo, takže z toho bude solidní blemc.

0/0
22.2.2011 11:33

ppp

koření?

Krom toho, že bych panenku nejdřív orestovala, tak mě zaráží, že není ani osolená ani opepřená. To je ten špenát tak slanej? Já bych jí po orestování ještě zlehka posolila a třeba posypala čerstvě mletým 4 barevným pepřem.

0/0
21.2.2011 9:14

Tokamak

Až na ten špenát to vypadá celkem dobře

Pokud po něm někdo tolik touží, tak bych ho nechal projít prasetem ještě před porážkou ;-)

PS: a také bych se přimlouval za opečení panenky na sádle ještě před zabalením ...

0/0
20.2.2011 18:36

wrah

Re: Až na ten špenát to vypadá celkem dobře

Náhodou, špenát nemusím, ale čerstvý listový.. Jen nesmírně lehce spařený a udělaný na pánvi na másle a česneku, řádně osolený.. Dejte si a pak kritizujte. A to říkám: Miluji pořádný kus prasete..

0/0
20.2.2011 19:14

chudacek.blbecek

Re: Až na ten špenát to vypadá celkem dobře

Čerstvý špenát je báječný, ale neskutečně frustrující. Člověk koupí plnou tašku listí a pak z toho má jednu malou mističku ;-(

0/0
22.2.2011 11:34

Inkvizitor Johny

Nelogický recept

Né, že bych nevěřil, že je to výborný. Určitě je. Ale přijde mi hodně uhozené používat na takové věci panenku, která je přeci jenom cenově krapet jinde. Panenka (chrochro svíčková) má tu výhodu, že je málo tučná a přitom křehká. A tady k tomu narvete hromadu špeku. To si tam rovnou hoďte krkovici. To samé platí pro čerství listový špenát. S těmahle surovinama se musí jemně.

0/0
20.2.2011 18:34

Tokamak

Re: Nelogický recept

jj pravda, chtělo by to pořádný sval, svíčková či panenka si tam jenom tak leží a nic nedělá, a pak to nemá pořádnou chuť ;-)

0/0
20.2.2011 18:39

Kurt21

Re: Nelogický recept

Takže hovězí jazyk? :-)

0/0
20.2.2011 18:42

Tokamak

Re: Nelogický recept

Ten už je zase upracovaný až moc :-)

0/0
20.2.2011 18:57

Kurt21

Re: Nelogický recept

Dobře, navrhuji kompromis: jazyk telecí. ;-)

0/0
20.2.2011 18:58

Tokamak

Re: Nelogický recept

Když já nejradši roštěnec, samozřejmě z mladého kusu ...

0/0
20.2.2011 19:05

PetrCBR

Wellington

To co je popisovano v clanku se jmenuje Wellington. V clanku ovsem chybi dulezita informace, ze maso se musi pred zabalenim nechat zataknout (na panvi), jinak pusti stavu a po naporcovani stava vytece a maso zustane suche.  To v lepsim pripade. V horsim se stava z masa dostane az na listove testo ... to se rozmoci, potrha a stava vytece ven.

0/0
20.2.2011 17:15

Ingister

Re: Wellington

Wellington je hovädzie, panenka je bravčové....

0/0
20.2.2011 18:19

Kurt21

Re: Wellington

Obávám se příteli, že se skutečně výrazně mýlíte.

Zaprvé - Wellington je skutečně z masa hovězího. Zadruhé - Willington obsahuje jiné suroviny, než jsou uvedeny v článku (kupříkladu parmskou šunku, hořčici či houby). Čili to v článku je sice podobně jako Wellington flákota v listovém těstě, ale za Wellington by to snad prohlásil jen J. Babica. (a vy). :-P

0/0
20.2.2011 18:23

wrah

Re: Wellington

Ovšem  bez ohledu na to, jestli jde o Wellington, nebo nejde, tak je potřeba maso nechat zatáhnout. Ostatně stejně jako roastbeef. Zahřejte na pánvi vyšší vrstvu vhodného tuku (není vhodné máslo, naopak olej či sádlo se hodí) na vysokou teplotu a nechte v něm maso obdělat. Panence či svíčkové stačí doslova pár vteřin na každou stranu, roštěnka nebo kotleta chtějí více, kýta hovězí či vepřová chce nejvíc.. A ne, jako při obdělávání na guláš, poomalu. Tady je naopak záhodno, aby se maso zatáhlo a vznikla kůrčička. A osobně bych v těstě (jakémkoliv) dělal jen drůbež, případně již trochu předupravené (tepelně) maso. Ale jinak jde jen doporučit, zapékání v těstě je klasika stará několik století.. Viz třeba Lotrinský koláč, Pohanský koláč, pizza, paštiky zapečené v těstě atd atd..

0/0
20.2.2011 19:26

Kurt21

Re: Wellington

To samozřejmě nikterak nezpochybňuji. ;-)

0/0
20.2.2011 20:00

chudacek.blbecek

Re: Wellington

Zapékaná paštička, hm hm :-)

0/0
22.2.2011 11:35

Will83

Listový těsto je humus

schválně zkuste dát kus listovýho těsta do mikrovlnky a klasicky ho ohřejte jako jídlo, uvidíte kolik pustí tuku, jednou jsem ho v mikrovlnce rozmrazoval a trochu to přehnal - od tý doby listový těsto nejim.....Zkuste domácí: 500g hladká mouky, 250 ml vody, 25g droždí, 50g oleje, sůl dle chuti Postup: Droždí a  sůl zamíchat do mouky pak přilívat postupně vodu a olej, vypracovat hedvábné těsto a nechat vykynout. Hodí se skvěle na domácí pizzu i selskej koláč..........apod..

0/0
20.2.2011 14:18

hellblazer

Re: Listový těsto je humus

taky bacha na máslo, který si možná mažeš na chleba, obvykle ho z nějakejch 80% tvoří tuk...

listový těsto je fajn právě proto, že je to většinou jenom ztuženej tuk a hladká mouka, díky tomu je křupavý a drobí se na lístky, podle kterých se jmenuje. Do toho těsta ve stylu pizzy, který jsi zmiňoval, bych asi panenku nebalil...

0/0
20.2.2011 15:58

Will83

Re: Listový těsto je humus

No, panenku balit do jakýhokoliv těsta je barbarství a do listovýho totální zvrhlost.........Listový těsto je pro mě polotovarová nouzovka a nechápu jak do toho hnusu může někdo něco zabalit.  

0/0
20.2.2011 17:23

PetrCBR

Re: Listový těsto je humus

Listove testo je jen mouka, maslo, voda. Nic vic. Kdo ohriva listove testo v mikrovlnce je blb a nemuze se divit, ze pusti tuk.

0/0
20.2.2011 17:10

Will83

Re: Listový těsto je humus

Nikdo nepsal o ohřívání........tak si nech tituly

0/0
20.2.2011 17:19

Kurt21

Re: Listový těsto je humus

" a klasicky ho ohřejte jako jídlo" jste tedy nepsal? :-)

0/0
20.2.2011 18:24

Will83

Re: Listový těsto je humus

Ano psal, ale byly před tím ještě slova zkuste a kus.......Mě se to stalo nedopatřením, při rozmrazování zamraženýho těsta. A musím říct díky bohu, protože tu břečku, jménem listové těsto, jsem od tý doby nepozřel. Existují mnohem chutnější, míň kalorický a hlavně domácí varianty.....

0/0
20.2.2011 22:38

chudacek.blbecek

Re: Listový těsto je humus

Nezlob se, ale rozmrazování čehokoliv v mikrovlnce je fakt poslední útočiště.

0/0
22.2.2011 11:29

beda venerabilis

Re: Listový těsto je humus

Posdstatou lístkového těsta jsou střídající se vrstvičky těsta tukového a normálního. Při pečení se tukové vrstvičky roztaví  a nechají mezi sebou upečené vrtsvičky těsta. Hodně tuku při tom vyteče na plech. Zbytek sice není nijak dietní, ale všechen tuk v něm zdaleka nezbyde.

0/0
20.2.2011 17:27

wrah

Re: Listový těsto je humus

A v čem se dělá štrůdl? A proč je tak dobrý? Protože se to musí umět upéct akorát, aby to bylo vypečené a křupavé..

0/0
20.2.2011 19:28

babaka

doba přípravy?

při jaké teplotě a jak dlouho se asi panenka peče? díky za odpověď

0/0
20.2.2011 8:00

Křišťálová briketa dnes

Re: doba přípravy?

Dokud nebude upečená. Tyhle dotazy amatérek odkojených mikrovlnkou mne vždycky rozesmějí ;-D

0/0
20.2.2011 8:15

Cartman

Re: doba přípravy?

To se bohužel směješ vlastní hlouposti. Pro pokrm tohoto typu je ten dotaz naprosto na místě.

0/0
20.2.2011 8:45

babaka

Re: doba přípravy?

jen poznámka - amatérka možná jsem, ale odkojená mikrovlnkou rozhodně nejsem - doma jsme ji nikdy neměli a ani ve své domácnosti ji nemám, obejdu se bez ní bez problémů. ostatním děkuji za radu, vařím jen o víkendech a každý z nás začínal, že...

0/0
20.2.2011 17:45

aangelika

Re: doba přípravy?

To by zaujímalo aj mňa, ale podľa mňa dovtedy, kým lístkové cesto nebude mať farbu ako na obrázku.

0/0
20.2.2011 9:02

chudacek.blbecek

Re: doba přípravy?

No jako jo, ale to můžeš péct při 130 a taky 200 a ten vnitřek bude jiný.

0/0
22.2.2011 11:37

Pohoder

Re: doba přípravy?

Tento recept jsem nezkousel, ale hadal bych dobu peceni tak kolem 30ti-40ti minut pri teplote 180 - 200st.

.

Mozna by stalo za to panenku pred polozenim na spenatove luzko

zprudka kratce orestovat, aby se zatahla a udelala se kurka.. ale to je

jen napad ;)

0/0
20.2.2011 12:24

wrah

Re: doba přípravy?

Určitě se MUSÍ orestovat, jen je otázkou, jak dlouho pak péci.. A určitě bych odzkoušel i exotičtější koření. Ono to vypadá divně, ale k česneku sedí i třebas hřebíček, nové koření nebo skořice.. Možná s nějakou omáčkou navrch?

0/0
20.2.2011 19:31

Kurt21

Re: doba přípravy?

Těsto musí být dozlatova. Panence stačí cca 30 minut při 180 stupních.

0/0
20.2.2011 13:03

Aha_jo

mňam

to musí být dobrůtka....R^V;-)

0/0
20.2.2011 1:21







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.