Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura

Dejte Japonci hůlky a polévku mu naservírujte na polévkový talíř. Nenají se. Když mu ji ale přelijete do misky, sní ji rychleji než vy lžící. Manipulace s hůlkami je totiž technicky velmi jednoduchá a miska jí vydatně pomáhá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

svejkus

jo

jo ale vidlicka je vidlicka, at si kazdej rika co chce,

0/0
7.3.2011 1:17

l.g

Trenink

Výtečný trénink je brát hůlkami arašidy. Asiati jsou schopni uchopit hůlkami 2-3 arašidy v řadě naráz a strčit si je do úst. Chce to ale poctivý trénink. Pokud zvládnete toto a zvládnete kompletně ohlodat kuřecí stehno tak, že  si ho držíte před ústy hůlkami, tak je to v podstatě maturita.

0/0
3.3.2011 16:15

Lukas1000

Re: Trenink

Tak to ja mam uz doktorat, vypiju hulkama pivo za 5 sekund. g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
4.3.2011 7:13

mpes3

Re: Trenink

Není tomu tak, arašidy umí nabrat hůlkou kde kdo. Zkus ale nabrat něco velmi velmi měkkého. Tam se teprve pozná cit pro hůlky.

0/0
1.4.2011 21:37

Ondra Suchomel

Re:

Bomba instruktážní video! Díky, Tomio.g.idnes.cz" alt="R^">

0/0
3.3.2011 11:35

jolen

úplně nejlepší

je prý jíst hůlkami čistý vývar...to by nám mohl pan všeználek Tomio ukázatg.idnes.cz" alt=":-)">

0/0
2.3.2011 21:26

Jandik73

Re: úplně nejlepší

Vysrknul by ho z té misky. Je politováníhodné, když se hlupak snaží být vtipný.

0/0
3.3.2011 11:42

l.g

Re: úplně nejlepší

Krom toho jíst hůlkami ještě neznamená, že asiati neznají lžičku.

0/0
3.3.2011 16:17

Tacuddd

Duté hůlky na polévku

Divím se že pan Okamura neuvedl že na polévku se používají silnější důté hůlky (brčkivcuci). Možná proto, že se používají jenom v jihozápadním Japonsku - pan Okamura nejspíš pochází z jiné oblasti.

0/0
2.3.2011 18:26

Tacuddd

Re: Duté hůlky na polévku

Jinak, tohle měla být jen sranda - kdyby si to někdo vykládal nějak útočně. Panu Okamurovi fandím, (i když s tím jeho nedávným vychvalováním Dělnické Strany si to mě trochu po...)

0/0
2.3.2011 21:47

Kozel_

Článek k ničemu

Čínské restaurace v ČR někdy navštívím, zatím jsem ale vždy dostal evropský příbor. Nezajímají mě asijské konvence, ať japonské nebo čínské. U nich nevadí pít polévku a srkat, u nás to přece jen vadí. Nevidím důvod učit se jíst hůlkama, příbor je evidentně praktičtější. Hůlkama se samozřejmě nenakrájí maso ani nenabere polévka. Jistě, čínská jídla mají maso na kousíčky, polévka se pije. Ale já se to nechci učit. Budu-li v Čechách srkat apod. budu za burana. V Koreji se ve společnost např. nesmí smrkat, srkání a mlaskání nevadí.

Pokud bych jel do těchto zemí, tak jako turista bych dodržoval evropské konvence, nebyl bych jediný evropan, co tam jede. Případně bych se naučil pár věcí, které i jako Evropan bych měl dělat po jejich (ale oni zde se taky chovají dle svých konvencí). Pokud bych tam měl žít déle, tak bych opět zjistil, jak se mám chovat jako cizinec, který tam nějakou dobu žije. A natrvalo se tam určitě neusadím, nejen kvůli věku.

Takže shrnu, doma se budu chovat dle české

0/0
2.3.2011 17:16

Kozel_

Re: Článek k ničemu

etikety, vč. návštěvy čínské restaurace. Nebudu se přizpůsobovat čínskému nebo vietnamskému personálu těchto restaurací, jsem ve své zemi. Ostatní hosté jsou taky většinou Češi nebo z Evropy, příp. USA.

Já nemám v sobě polovinu japonské krve, abych měl potřebu zachovávat japonské zvyklosti, jako pan TO. Jemu to neberu, ale mě japonské zvyky nic neříkají, obdiv k té kultuře fakt nemám

0/0
2.3.2011 17:19

hrcprcsalala

Re: Článek k ničemu

Takže abychom si rozuměli. Knedlo-vepřo-zelo bys v české restauraci v Japonsku jedl hůlkama nebo příborem? g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
2.3.2011 17:32

GhostDogXXL

Re: Článek k ničemu

Shrnu ti to za něj: v ČR v čínských nebo asijských restauracích na mě s hůlkama nechoďte, protože jsme v Čechách. A když pojedu do ciziny, tak se budu řídit taky podle sebe. Tzn. cizí zvyky mě nezajímají, nechci je zkoumat ani zkoušet. Přesto (a nebo proto) to musím všem v diskuzi napsat g.idnes.cz" alt=";-D">.

0/0
2.3.2011 19:30

l.g

Re: Článek k ničemu

Pokud máte tento postoj, tak nepochybně do asijských restaurací vůbec nechodíte. Pak ovšem nechápu, proč to řešíte a proč vůbec toto čtete.

0/0
3.3.2011 15:56

Chytracisko

Re: Článek k ničemu

tak oni v těch restauracích logicky předpokládají, že průměrný Evropan jíst hůlkami nezvládá. Ale stačí si o ně říct, že ano... Některé jídlo mi dřevěnými hůlkami chutná víc než kovovou lžící, doporučuji vyzkoušet (tedy pokud nejste úplné nemehlo a hůlkami si nevypíchnete oko).

0/0
2.3.2011 18:50

ununun

Re: Článek k ničemu

no tak se to neuč, nikdo tě nenutí. já se to rád naučím, to samý jako cizí řeči, to samý jako se rád dovídám o cizích zvycích.

0/0
2.3.2011 19:05

tomizman

Re: Článek k ničemu

Toto je článek pro ty co to chtějí zkusit.Nikdo Vám to nenutí ani číst natož zkoušet s nimi jíst  g.idnes.cz" alt=":-)">

0/0
2.3.2011 20:37

Jan Motůrek

Re: Článek k ničemu

Vy jste vtipný :) Takový dlouhý příspěvek o ničem :) - a co jako? No tak nemáte chuť se to učit, a? Někdo to chce zkusit a zase umět něco jiného. Nechápu, proč bych se měl prostě držet pevně příboru a nezkusit jiný způsob. Dle vaší logiky bychom ještě teď jedli rukama případně špičatým klackem g.idnes.cz" alt=":-P">

0/0
2.3.2011 22:05

LenaJil

Re: Článek k ničemu

Z Vašeho příspěvku se zdá, že žijete v domění, že všechny články jsou psány jen kvůli Vám. Takže Vy do Asie nechcete,proto to musí být i pro ostatní nezajímavé. Opravdu nevšední a velmi sobecký přístup. Velmi české :-(

0/0
2.3.2011 23:17

zuza0007

Re: Článek k ničemu

aledity - ignoranty najdeš všude a myslím, že procento je zhruba stejné...

0/0
3.3.2011 8:20

l.g

Re: Článek k ničemu

A co jste vlastně chtěl říct? Že u nás čínu budete jíst bagrem a když pojedete do Asie, tak hůlkama? Mimochodem v každé asijské restauraci u nás vám na požádání velmi ochotně a rádi přinese hůlky. Navíc to bude mít ještě jeden, pro vás možná nepodstatný efekt. Personál té restaurace na vás přestane koukat jako na burana.

0/0
3.3.2011 16:00

čtunoviny

Etiketa - Ladislav Špaček v rádiu...

...považuje podle evropské etikety jako nepřípustné držet vidličku v levé ruce hroty nahoru.

Musí být vždycky dolů a pouze na kratičkou chvilinku , když vkládáme přílohu ( rýže...) do úst , je možné mít tyto hroty nahoru.  Ovšem vidlička v pravé ruce už je v pohodě a hroty můžou být libovolně. Porušení tohoto pravidla je údajné velké     " fóóó páááá".

 Mají  Evropané  také nějaka etická pravidla pro používání asijských hůlek   při nóóóbl  slavnostních žranicích   ???

0/0
2.3.2011 14:06

roedor

Re: Etiketa - Ladislav Špaček v rádiu...

teda, tak to jsem pěkný buran, vidličku otočenou hrotama dolů u ostatních lidí jsem vždycky považovala za nějakou osobní libůstkug.idnes.cz" rel="nofolow" target="_blank">g.idnes.cz" alt=";-D">Jsem společensky odepsána, můj dosavadní život je jedno velké fópág.idnes.cz" alt=";-(">g.idnes.cz" rel="nofolow" target="_blank">g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
2.3.2011 21:25

vlko_s

???

proč bych to dělal když mám lžíci a příbor? g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
2.3.2011 13:46

pomocný učitel Václav Poustka

Re: ???

A proč ne? Nikdo vás k tomu nenutí a můžete se sám rozhodnout.

0/0
2.3.2011 13:48

Chytracisko

Re: ???

třeba proto, že hůlky jsou oproti většině příborů ze dřeva? Na jídlo (některé) má vliv čím ho konzumujete. Někoho to také baví. Možností a důvodů je samozřejmě i více.

0/0
2.3.2011 18:51

l.g

Malé doplnění

Technika držení hůlek není všude stejná. Může se i dost lišit. Dokonce někteří tvrdí, že způsob držení hůlek byl znakem určitých kast a společenství.

Při odkládání hůlek je vysloveně neslušné hůlky zapíchnout do misky s jídlem. Může se to vkládat tak, že vám jídlo nechutná, nebo je vám nepříjemná stolující společnost tak, že nechcete dále v jídle pokračovat.

0/0
2.3.2011 13:23

Rudla01

Re: Malé doplnění

Já myslel, že je to neslušné, protože tak se v Japonsku obětuje jídlo zemřelým...

0/0
2.3.2011 13:40

l.g

Re: Malé doplnění

To se týká podávání jídla hůlkami jiné osobě, která si ho hůlkami převezme. To je pak faux pas pro oba zůčastněné. Zdaleka to není ale tak trapné, jako zapíchnité hůlky do misky.

0/0
3.3.2011 16:05

_lu

Re: Malé doplnění

jo, to je pravda... ostatně jako s příborem - čím blíže držíme hůlky/příbor k části, kterou jíme, tím jsme větší vidláci:-)

0/0
2.3.2011 14:37

vrgf

-

hezky.

ale co ta cinska hudba, kdyz uz o japoncich :)

0/0
2.3.2011 12:13

drakeremorei

zlepšovák

img24.imageshack.us/f/hulkyq.jpg/

0/0
2.3.2011 11:56

l.g

Re: zlepšovák

Takhle to samozřejmě nefunguje g.idnes.cz" alt=";-D"> Je to výsledek zásadního nepochopení práce s hůlkami.

0/0
2.3.2011 13:24

ArneFarin

Re: zlepšovák

Ale vtipné to je, to se musí uznat !g.idnes.cz" alt="R^">g.idnes.cz" alt="!!">

0/0
7.3.2011 20:20

novakp74

Lakované?

Nevím, jak to může dělat těmi lakovanými hůlkami - strašně to klouže. Má ještě někdo tu zkušenost? Navíc se mi zdá, že mi víc vyhovuje držet spodní prsteníčkem - takhle mi ty hůlky jdou vždy šejdrem, což navíc podporuje proklouznutí vrchní části na kloubu ukazováčku.

0/0
2.3.2011 11:49

pomocný učitel Václav Poustka

Re: Lakované?

Mě na ruce nekloužou.  Ale je fakt, že jsem si na ně docela zvykl a používám je poměrně často.

0/0
2.3.2011 11:57

mike_c

Re: Lakované?

Hůlky v ruce snad nikdy nekloužou, ale z lakovaných klouže jídlo. Je potřeba, aby byly na konci zdrsněné, pak to jde i s nimi. Dneska už to snad není problém sehnat i u nás.

0/0
2.3.2011 12:19

novakp74

Re: Lakované?

Tak mi asi nějak blbě narostly ruce - mě to pekelně klouže. Asi se mi zpotí ruce a pak přes nějaký kloub, který je má držet na místě - šup. Asi si musím vymyslet nějaký trochu rozumější úchop.

0/0
2.3.2011 12:26

Chytracisko

Re: Lakované?

asi takhle, že?

www.vitalorient.cz;productId=VO-000065

mně to také vyhovuje víc, dá se tak líp jíst i z talíře v české čínské restauraci. To Okamůrovo držení "dlabák" je tak na tu misku s rýží.

0/0
2.3.2011 18:00

LenaJil

Re: Lakované?

Jezdím do Asie poměrně často a mnohokrát jsem se ptala, jak správně držet hůlky. Ve všech zemích mi bylo řečeno, že je to úplně jedno, hlavně když se dobře a pohodlně najím. Hůlky jsou praktické a na některé pokrmy je běžně používáme i doma. Prostě vyhovují víc než klasická vidlička

0/0
2.3.2011 23:22

Rubik1

Re: Lakované?

Lakované hůlky jsou opravdu dost nepraktické, ale mají blízko kovovým hůlkám, které se hojně používají v Jižní Koreji. Jíst s nimi je poněkud obtížnější než s bambusovými, ale je to takové noblesnější, stejně jako u nás pěkný nerezový příbor.

0/0
3.3.2011 1:02

Antonín, topič

Re: Lakované?

My žerem na stříbru, ale to cídění je otrava!

0/0
9.3.2011 8:50

error404_is_back

mám nápad na další díl

příště by nám pan Okamura mohl předvést japonskou společenskou hru Bukkake…

0/0
2.3.2011 11:39

generalmajor

Re: mám nápad na další díl

Není problém, ale zatím vás mohu odkázat na www. seznam/erotika.czg.idnes.cz" alt="R^">

0/0
2.3.2011 14:05

error404_is_back

hezký

ještě bych z praxe doplnil, že je dobrý ty klacky držet skoro na konci. není pak potřeba taková síla a nechytnete křeč g.idnes.cz" alt=":-)">

0/0
2.3.2011 11:37

Scarlett from Scottland

Re: hezký

klacky g.idnes.cz" alt=";-D"> skoro klády

0/0
2.3.2011 11:50

kacinecka

No jo, hůlky

Znám takový našince, co se nezvládnou kloudně najíst ani obyčejným příborem nebo rukama, tak na co je učit jíst hůlkama g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
2.3.2011 11:33

Martinigue

Haši;

mě z toho popisu vyplývá, že Haši jsou hůlky ...chápu to dobře?

0/0
2.3.2011 11:13

pomocný učitel Václav Poustka

Re: Haši;

Ach jo. Dvacet vteřin práce s vyhledávačem: www.reanimated.eu#jak-je-sehnat  Vsadím se, že napsání dotazu vám trvalo déle.

0/0
2.3.2011 11:17





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.