Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Miso je podle Okamury tajemstvím japonské dlouhověkosti

V podstatě za čtvrt hodinky hotový rybí vývar zahuštěný pastou ze sojových bobů, s bramborami a mořskými řasami. To je nejpopulárnější japonská polévka misoshiru neboli miso, kterou si Japonci připravují v nejrůznějších obměnách prakticky každý den.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

hell365

Tajemstvím japonské dlouhověkosti

je krvavý biftek z verlyby...

0/0
18.3.2011 9:55

Milan Janco

Dlouhověkost - mýtus a skutečnost

Není to tak dávno, co se Japonská vláda rozhodla udělat "revizi" všech Japonců starších 100 let - ve výsledku se ukázalo, že pověstná Japonská dlouhověkost je z části vychytralost těch, kteří neoznámili úmrtí babičky, dědečka a stále pobírají jeho důchod, navýšený faktem, že je staříkům přes 100 let. Není tak nadprůměrná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Více třeba i zde, na IDNES.

mj.

0/0
16.3.2011 17:48

rogerer

to mně přijde jako špatný vtip....

0/0
16.3.2011 13:59

vymrzovac2

Tajemství japonské dlouhověkosti ?

...přece že nemuseli každý ráno přes Prahu do Kolbenky, ne  ?;-D    život na ostrově Okinawa, u moře, hulit trávu.....;-D

0/0
16.3.2011 11:22

Blackhawk

Draha polevka

Radeji vyzkousejte tuto:

http://www.bepviet.cz/recepty/pho-kureci/

Z Asijskych polevek je to stredni cesta a nee soup made in expensive Japan.

0/0
16.3.2011 10:45

Lanolin

Re: Draha polevka

Velmi rozumná rada a ta polévka je skvělá ve všech variacích co najdete na netu.

Každému neznalému zájemci o misoshiru doporučuji ji nejdříve někde ochutnat a teprve potom nakoupit suroviny (nejsou zrovna zadarmo). Také lze zkoušet různé variace (zavářkou nemusí být jen brambor, ale třeba i rýže, či těstoviny).

Ta chuť je natolik osobitá, že nemusí každému vyhovovat (dashi- rybí vývar, miso - fermentovaná pasta ze sojových bobů, řasy, snad jen houbičky nameko - šupinovka nameko čské chuti bude sedět /viz houbičky v nálevu/)

0/0
16.3.2011 16:17

Jsemtuanikdostimnicnenadela

Naučit se jíst s těma fofrklackama

nebyl problém. Problém je pozřít tu řasu. Prostě žiju v česku a jím českou kuchyni a je mi fuk, co tlačí do hlavy na druhé straně světa. Člověk by měl jíst to, co roste a žije ve stejné oblasti, ve které žije.

0/0
16.3.2011 10:14

O.Sindler

tyčky

Já už na tyčky

rezignoval, některý věci se člověk prostě nenaučí. http://enabledbydesign.org/reviews/Rookie.jpg

0/0
16.3.2011 10:11

Lanolin

Re: tyčky

Nic si z toho nedělejte. V Japonské restauraci (myslím v Japonsku) se slabší povaze může obrátit i kufr - srkání, mlaskání, popotahování ... (no lepší popotahovaní jak kapání z nudliček - dobrou chuť).

0/0
16.3.2011 16:25

mpes4

Re: tyčky

co se těchto projevů při jídle týká, doporučuji Čínu. Je tam všechno výše uvedené a k tomu ještě další bonusy jako např. chrchle pod stolem, apod. 

0/0
18.3.2011 13:52

karbidik

zdenek pohlreich takto miso

nevari takze to neni spravne miso. toto je babicovo miso.

0/0
16.3.2011 10:02

sarumánek

střílíte si z nás?

Jak může inteligetní člověk napsat článek s podrobným receptem na japonskou specialitu, ve kterém se zároveň píše, že potřebné suroviny u nás nejsou k dostání, takže v nejlepším případě bude polévka chutnat "úplně jinak" než má?

0/0
16.3.2011 9:46

opportunity

Re: střílíte si z nás?

Jsou k dostání, třeba i v Tescu.

0/0
16.3.2011 10:14

Lanolin

Re: střílíte si z nás?

Nojo v každém Tescu mají Dashi a Miso pastu (ono jich je několik druhů).

Já spíše doporučuji nějaký eshop japonského zaměření.

0/0
16.3.2011 16:21

elfinn

Re: střílíte si z nás?

Hm, ale řasy tam mají jen na sushi. :-/

0/0
16.3.2011 19:44

Lawless

Tajemství známé

Receptem na japonskou dlouhověkost není polívka, ale to, že příbuzní nenahlásí smrt v rodině a tím pádem se dosáhne dlouhověkosti. Bravo.

0/0
16.3.2011 8:24

mattonka

Re: Tajemství známé

přesně to mě taky napadlo

0/0
16.3.2011 8:29

Scarlett from Scottland

Re: Tajemství známé

jooo? fakt? 8-o

0/0
16.3.2011 8:34

divilek

Re: Tajemství známé

Jo, jo, dokud se to neprovalí, mohou brát za mrtvého důchod :-)...

0/0
16.3.2011 8:51

divilek

Re: Tajemství známé

Aneb, když někdo umře v 65 a nechají ho papírově "žít" dalších 35 let, je to slušný příjem pro rodinu :-)

0/0
16.3.2011 8:53

Scarlett from Scottland

Re: Tajemství známé

a to skutečně ti dokonalí Japonci takto praktikují a nebo to je jen nějaký extrém? ;-D

0/0
16.3.2011 9:00

maruširi

Re: Tajemství známé

Nějaká rodinka si takhle nechala doma stařečka. A když mu pak jedny narozeniny chtěli úředníci popřát k vysokému věku, tak to prasklo. Měli doma hezky usušenou mumii.

0/0
16.3.2011 9:44

duch zavražděného iuose

hmm

ono když to prasklo, tak se zjistilo, že je takových rodinek víc... to je holt ta japonská slušnost - nechtěli obtěžovat zaměstnance pohřebních ústavů ;-D

0/0
16.3.2011 14:34

Scarlett from Scottland

to je tady

nějaký Japonský seriál s Okamurou? minule ty tyčky... :-)

jinak klidně bych si to ochutnala - stejně jakoukoli jinou kuchyni, ale shánět ty věci na japonskou kuchyni ani nevím kde....

0/0
16.3.2011 7:46

vrbis13

Re: to je tady

jestli to nebude tim, ze Okamura ma biznis s dovozem tady tech ingredienci a japonskych serepeticek primo od nich... dobra reklama pro nej

0/0
16.3.2011 8:28

Scarlett from Scottland

Re: to je tady

a koupí se to kde? v Praze, na netu?.....  no že bych ho chtěla podporovat.... to asi zase ne :-)

0/0
16.3.2011 8:37

Datel 15

Re: to je tady

To je přímo jeho obchod. http://www.japa-shop.cz

0/0
16.3.2011 8:41

Scarlett from Scottland

Re: to je tady

díky, podívám se

0/0
16.3.2011 9:00

tomizman

Re: to je tady

třeba takovej miso rámen taky mňam

0/0
16.3.2011 9:49

Shumway

tajemství japonské dlouhověkosti

bylo nedávno odhaleno pane Okamuro :-) takže nic proti, komu to chutná, ať si dá. jenom když čtu ten seznam ingrediencí.. možná by to mohli prodávat už smíchané v jednom pytlíku.

0/0
16.3.2011 6:37

sak007

Re: tajemství japonské dlouhověkosti

Vsak to prodavaji v jednom pytliku jako instantni polevku :)

0/0
16.3.2011 9:42

A kdo to byl...?!!!

Vypadá to jako by to už někdo jedl

:-P

Zlatej řízeček, svíčková, selátko na rožni R^:-P

0/0
16.3.2011 6:26

Milan_Seliga

A jinak k tématu

Na asijskou kuchyni si člověk musí zvyknout (tím nemyslím čínská bistra a "restaurace" podávající směsi masa, zeleiny a sójové omáčky s tajuplným názvem), obsahuje pro Evropana zcela neznámé chutě, nicméně člověk si ji může velmi oblíbit. Polévka miso není špatná, nicméně pokud jde o asijské polévky, dle mého názoru je bezkonkurenčně nejlepší thajská polévka Tom Yum Goong.

0/0
16.3.2011 1:58

A kdo to byl...?!!!

Re: A jinak k tématu

Podle mně je nejlepší hovězí vývar s nudlemi a gulášovka :-P

0/0
16.3.2011 6:27

Milan_Seliga

Nenahrazovat?

Obyčejný člověk nepotřebuje originální japonské suroviny, stačí počkat až Jirka Babica ukáže, jak se dá uvařit miso "počesku". A ještě ho budou lidi obhajovat :)

0/0
16.3.2011 1:55

modrá kočka

Re: Nenahrazovat?

určitě v tom bude kečup nebo polévkové koření.:-)

0/0
16.3.2011 5:11

Haluzorium

Re: Nenahrazovat?

Uz na tom pry pracuje, vysledky snad brzy. Jiste zatim je jenom to, ze tam bude ajdam a nahore to bude mit krupku (protoze tak to mame radi).

0/0
16.3.2011 6:24

boqvai

Miso

Polévku jsem si uvařil pár dní po odvysílání její přípravy v pořadu s Italem v kuchyni. Ač mám asijskou kuchyni rád a s chutí objevuji nové a nové recepty, polévka miso mi bohužel moc nesedla. Do teď přemýšlím nad tím, jestli jsem ji špatně připravil anebo prostě není tato polévka můj šálek kávy.

Nevíte někdo o nějaké japonské restauraci v Praze (a teď nemyslím třeba přímo nějaký Sushi bar, těch je vcelku hodně)?

0/0
16.3.2011 1:41

Haluzorium

Re: Miso

http://www.miyabi.cz/

0/0
16.3.2011 6:26

s(h)arka

Re: Miso

dobré miso ti připraví i v Bekara OK  v Legerovce....

0/0
16.3.2011 7:33

opportunity

Re: Miso

Celkem dobrá a cenově dostupná v YO!Sushi na Sladkovského náměstí (tram. 9, 26, 5 zast. Lipanská).

0/0
16.3.2011 10:17





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.