Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Otestujte se, ať zjistíte, zda si neuděláte v nóbl restauraci ostudu

V gastronomii se v poslední době rozmnožily termíny, které dosud nemají český ekvivalent. Nebo se už vžily natolik, že o překlad nikdo nestojí. Mnohým jedlíkům z nich jde ale hlava kolem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Zůstaň nad věcí, baby

13 dobře

natipováno asi11..jen mě vážně zarazila ta BOWLE..fakt je to bowle a ne bowl?

0/0
16.4.2011 11:35

A kdo to byl...?!!!

15/16

i když jsem asi u 3 otázek hádal :-)

0/0
8.4.2011 9:54

kabalenka

Re: 15/16

taky tak. Ze začátku byli divný názvy

0/0
8.4.2011 15:27

REMET

Re: 15/16

16/16 celkem bez problemu... Prislo mi to celkem lehke a jednoduche.

0/0
8.4.2011 15:30

woody.birch

Re: 15/16

16/16.

I když například u "fingrboulu" jsem si to musel domýšlet. S tímhle názvem jsem se ještě nesetkal. Ego to ale polechtá docela příjemně;-D;-D;-D.

0/0
12.4.2011 15:06

hermionka

7/16

a to krom bujabézy jsem tech 6 veci tipnula. pokud vubec nekdy, tak nez do nejake takove restaurace zavitam ubehne mnoho let (je mi 21, studuju a nevydelavam), takze me to nemusi nijak trapit..

0/0
8.4.2011 8:52

roedor

Re: 7/16

do "lepší" restaurace se dostanu tak možná jednou za rok a stejně mi to přišlo primitivní, většina věcí je tak nějak všeobecně známá a na zbytek stačí vylučovací metoda;-)

0/0
8.4.2011 16:18

Zůstaň nad věcí, baby

Re: 7/16

tak R^

0/0
16.4.2011 11:36

Gennaro.Ivan.Gattuso

..

Tak to byl velmi lehký test - 16/16.

0/0
7.4.2011 15:02

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

12

Stydím se mezi místní elitou.

0/0
7.4.2011 14:34

gavial.cz

To je ale s...čka

Většina odpovědí je stupidních, takže jednu správnou lze snadno vybrat. Rv To zas psal nějaký vyložený "profík". Ten test spíš řekne, jestli je člověk vidlák a nebo občas zajde do normální restaurace, nic nóbl.

0/0
7.4.2011 11:33

skokánek

15/16

, mouka mě dostala;-D

0/0
6.4.2011 23:02

A kdo to byl...?!!!

Re: 15/16

nápodobně ;-D

0/0
8.4.2011 9:55

cucuzza

debaraser!

no s tim debaraserem je to prehany, protoze ten jen sbira spinave nadobi a pomocny cisnik se jmenuje commis de rang

0/0
6.4.2011 22:54

sudovec

Bowle?

Finger BOWLE? Vážně? Děláte si srandu?

Nikdy jste neviděli slovo BOWL?8-o

0/0
6.4.2011 22:26

mattonka

Re: Bowle?

po té, co si v tom omácháš prsty, tak přijde číšník, dolije to vodkou, popřípadě šampusem, nahází tam nějaké ovoce a je z toho bowle ;-)

0/0
7.4.2011 8:03

Sucipej Roznec

Re: Bowle?

Tohle jedine me taky dostalo. Dle testu sice 15/16, ale za tohle si pisu plnych 16.

0/0
8.4.2011 1:07

-dejf-

Test na prd

Ani jsem ten test nedelal.

Hned jak jsem se docetl ze je to o tom, znat cizi slovicka, se kterymi se ted vsude roztrhl pytel, tak jsem pochopil ze to nema smysl. Ani tak nejde o to, jestli bych to znal nebo ne, proste tuto novou modu nesnasim.

Psenice uz neni obili, ale cerealie (furt je to zrni, i kdyz to narvete do zradla slepicim), moderni clovek vapnik nezere, ten patri do cementu, ale calcium, magnezium zcela vytlacilo horcik, brambory se misto zapekani gratinuji, atd..

Ještě to jde pochopit u kavy s mlikem (caffe latte), ale uz nerozumim, proc, kdyz si chci dat v restauraci k masu nejakou omacku, proc bohuzel, ze maji jenom dresinky....

0/0
6.4.2011 22:19

briza

14/16

Ale hlavne kvuli znalosti spanelstiny a francouzstiny + vylucovaci metoda.

0/0
6.4.2011 22:15

Chytracisko

15/16 Jak si mezi sebou nadávají číšníci jako host vědět...

...nepotřebuji. ;-D

0/0
6.4.2011 22:08

Lutherek

16/16

slušný testík, jsem aspoň trochu zavzpomínal na své léta na učňáku:) ale s tím Pernodem má Ferin pravdu.

0/0
6.4.2011 21:34

Witty1

tak 15/16

nebylo to tak tezke,v podstate jen cizi slova...a vetsinu jsem i jedl a pil takze lehky.

0/0
6.4.2011 18:28

Jean-Luc Picard

Re: tak 15/16

Jéžiš, doufám, že toho debraséra ne ;-D

No ale džezva, nebo konventovat se strašně špatně koušou a polykají, to abyste si potom dal celou láhev toho pernodu.

0/0
6.4.2011 20:35

Ferin007

Ostudu v nóbl restauraci sice neudělám,

zato MFD na internetu jo. Ostatní tady sice testuje, ale sami nedokážou ani správně zadat otázky. Anýzový likér se nejmenuje Pernod, ale pastis. Pernod je část názvu výrobce (Pernod Ricard, mimochodem majitele Becherovky) vyrábějícího mj. pastis značky Ricard. 

0/0
6.4.2011 14:52

cucuzza

Re: Ostudu v nóbl restauraci sice neudělám,

tak to musim oporovat, treba u nas to ma jiny nazev, ale ve Svycarsku se to opravdu jmenuje Pernod a lide si to tak i objednavaji

0/0
6.4.2011 22:52

Ferin007

Re: Ostudu v nóbl restauraci sice neudělám,

Netvrdím, že Pernod Ricard neuvádí pastis na trh pod několika značkami, nicméně to nic nemění na tom, že nápoj se jmenuje pastis a Pernod je jen jednou z mnoha jeho značek. Ale budiž.

0/0
7.4.2011 9:41

Zůstaň nad věcí, baby

Re: Ostudu v nóbl restauraci sice neudělám,

ježiš, prostě tomu spousta lidí řiká pernod, tak je to pernod, stejně jako spousta lidí řiká vysvačům lux, třeba. Bereš to?

0/0
16.4.2011 11:38

PájaZítra

14 bodů

a to jsem absolutní gurmánská lama neznalá cizích jazyků, prostě se odpovědi daly v těch možnostech logicky nalézt, nepoznal jsem jen ten anýzový likér a tu speciální mouku...

v nóbl podniku jsem v životě nebyl a pokud bych se tam někdy měl dostat, tak snad jedině s Ladislavem Špačkem za zády, který by mi napovídal, jak se mám chovat a co dělat...

0/0
6.4.2011 13:26

chudacek.blbecek

Re: 14 bodů

A jaký těstoviny kupuješ? To byla první rada, kterou mi kdo dal ohledně nákupů, že těstoviny musí být ze semoliny.

0/0
6.4.2011 14:43

REMET

Re: 14 bodů

Fakt? Testoviny pochazi od slova testo a lisovana psenice testo tedy neni.

0/0
8.4.2011 15:34

jan.banos

100%

Ostudu neudělam, jelikož tam vzhledem k výši svého platu nezavítám.

0/0
6.4.2011 11:43

Brundi

14/16

vetsinu jsem mela pocit, ze hadam, takze me vysledek: "Když na jídelním lístku uvidíte Vitello tonnato, ani na sekundu se

nezarazíte. Už přesně víte, co váš mlsný jazýček dostane. V cizích

pojmech se vyznáte jako profík. Se sommeliérem vedete živou konverzaci a

vaším největším relaxem je čtení kuchařských časopisů." pomerne prekvapil. Nejenom proto, ze na cteni rpeferuji jiny zanr, ale hlavne nevim, co je Vitello tonnato. ;-D

0/0
6.4.2011 11:15

chudacek.blbecek

Re: 14/16

A víš, co je google? ;-) http://dolcevita.blog.cz/0705/vitello-tonnato

0/0
6.4.2011 14:42

Brundi

Re: 14/16

To je hrozny, dneska staci byt jenom linej a hned mu zacnou cpat, ze nezna Google. ;-)

0/0
6.4.2011 14:56

Viktorie01

Re: 14/16

Checht, já měla dokonce 16/16 a to taky nevím, co je to Vitello tonnato.;-D Něco je někde špatně. ;-D(než zase někdo něco napíše o gůglu, tak bych podotkla, že vím, co to je, ale stejně jako předpřispěvatelka jsem líná).;-D

0/0
7.4.2011 11:51

dino_na_idnes

Re: 14/16

Přesně, taky bych měl podle výsledku asi tušit, co je Vitello tonnato, ač jsem to v tom vyhodnocení viděl poprvé. A na truc si to ani nevygooglím, když mi to nechybělo dodnes, zřejmě pro mě ta informace není důležitá.

0/0
10.4.2011 16:24

roedor

16/16

a bez googlení:-P Nuda.

0/0
6.4.2011 10:56

chudacek.blbecek

Re: 16/16

Taky mi to přišlo moc jednoduchý.

0/0
6.4.2011 14:44

koizumigadaisuki

13 ze 16

Opet nejhorsi z nejlepsich ;-D

0/0
6.4.2011 10:48

tojsouveci

Nejsem

Nejsem gurmánský prostitut

0/0
6.4.2011 10:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.