Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na gastrosemináři vám poradí, jak v restauraci zkrotit zlého číšníka

Když vám v restauraci přinesou tuhé maso se studenou omáčkou a nalijí víno páchnoucí zatuchlinou, máte dvě možnosti. Sedět a mlčet, nebo se bránit. Na gastrosemináři vám poradí, jak je to správně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

kabalenka

přesnější info

a co třeba nějaká informace o tom, že seminář se koná tam a tam, v tolik hodin, rezervovat místo můžete na nějaké adrese, lístky stojí tolik a tolik..

0/0
5.5.2011 11:38

Grimkin

Re: přesnější info

8-oNeumíš použít vyhledávač? 8-oJeho jméno je uvedeno, i dvě knajpy, kde to dělají...

0/0
5.5.2011 16:15

kabalenka

Re: přesnější info

umím, ale když někdo píše o něčem článek, tak má napsat i tyto informace, který jsou celkem důležité a ne čekat, že si je bude někdo dohledávat.

0/0
11.5.2011 14:39

Grimkin

Re: přesnější info

No, to už by byla až moc velká reklama...

0/0
12.5.2011 12:27

bimbam

restaurace

Restaurace (čtěte hospoda) je takové unikátní místo, kde všichni kradou. Majitelé okrádají zaměstnance a hosty. Personál okrádá hosty a majitele. Hosté okrádají majitele, personál i sami sebe mezi sebou.

0/0
4.5.2011 22:24

Inkvizitor Johny

Re: restaurace

Však právě proto se v tomhle prostředí utvářela novodobá historie Čech ;-D

0/0
5.5.2011 1:10

Andee

Re: restaurace

Celá naše civilizace vyrostla v hospodě... a je to vidět ;-D

0/0
5.5.2011 15:23

duhaCZek

Kolik nachodí...

Přijde fakt 35x ? To ale pak nesmí chodit s každým dortíkem zvlášť ;-D

0/0
4.5.2011 15:49

Jean-Luc Picard

opět alespoň zmínka a "nebohém" číšníkovi?

"Mnohde chodí číšníci před otevírací dobou a luxují a uklízejí záchodky"

No na druhé straně v každém supermarketu chodí prodavači a prodavačky každý den dvě hodiny předem a odchází hodinu po zavíračce. Ale tam se to považuje za běžné a nikdo neočekává ohleduplnost či dokonce dýško.

Podobné je to i v malých obchodech - musí převzít zboží než otevřou, nachystat ho do regílů, poklidit ..., ale i jiná zaměstnání jsou na tom podobně. Na supermarket jsem si vzpomněl hlavně proto, že základní platy tam se limitně blíží minimální mzdě.

0/0
4.5.2011 14:38

1911hajduk

Re: opět alespoň zmínka a "nebohém" číšníkovi?

ano, ale v tom supermarketu ti pak ta spinava prodavacka od uklidu neserviruje jidlo !!

0/0
4.5.2011 16:29

sharp

Re: opět alespoň zmínka a "nebohém" číšníkovi?

V obchodě nebo supermarketu máte jasně danou otvírací (pracovní dobu).takže pracovník  ví, od kdy do kdy dělá (i s tím úklidem). V restauraci je to v naprosté většině podle hostů, popř akcí (svatby atd). Takže se směna lehce protáhne třeba 6 hodin přes zavíračku. Takže pak jsou ty hodiny před otvíračkou nebo po na úklid a přípravu prostor  dost znát.

0/0
4.5.2011 19:02

hph

Může mi někdo poradit?

"Podle nepsaných pravidel čekají na nás hosty 30 minut." K čemu se ta věta vztahuje? Jako že po objednání rezervace číšníci čekají 30 minut? Nebo kdo čeká, když pak už začali mluvit o vstupu? Měl to být pokus o "čeká nás 30 minut pobytu v restauraci", ale pisatel neumí česky?

0/0
4.5.2011 14:36

kabalenka

Re: Může mi někdo poradit?

já bych řekla, že když máš rezervaci a nepřijdeš včas, tak čekají 30 minut a pak už rezervaci nemáš.

0/0
5.5.2011 11:32

Inkvizitor Johny

Víno

Občas se mi za život stalo, že jsem objednával celou lahev vína. A tak k vám přijde číšník, otevře ho, nalije ho, vy si ho ochutnáte. Potuď vše jasné. Ale vždycky mě u toho přepadne zvláštní nutkání se poťouchle usmát, protože co když mi to nebude chutnat? Tak jsem se jednou zeptal "co by kdyby"...Dostalo se mi odpovědi, že k odmítnutí musím mít vážný důvod. A tím jediným důvodem je "zkaženost" vína. Jelikož se víno za normálních skladovací podmínek nemůže zkazit a všude, kde se nabízí normální víno, se něco takového nemůže nikdy stát...Má tenhle rituál vůbec nějaký smysl? Jediný, který mě napadá je, že je to pouze formalitka a jakési představení onoho vína.

0/0
4.5.2011 9:29

on3.

Re: Víno

muze byt poskozena zatka a vino zkysnout.

0/0
4.5.2011 9:49

Labaro

Re: Víno

Smysl to má, když si objednáte archivní lahvinku a na jazyku vás začnou štípat bublinky, i laik pozná, že s vínem není něco v pořádku. Nestalo se mi to sice v restauraci, ale jednou jsem si takhle koupil dvě lahvinky archivního vína v obchodě. A číšník do zavřené lahve nevidí, Nebo když je vadná zátka, vínu to rovněž neprospěje. Ale to by měl číšník zjistit při otevírání, tedy pokud si k zátce čichne a takové víno by na ochutnání nalévat neměl.

0/0
4.5.2011 9:50

sajlor

Re: Víno

Je to jen zbytecny cirkus pro rado by vinare, kteri si potrpi na podobny kraviny...;-)

Kdyz bude vino zkazeny, tak ho preci vratim i po te, co mi ho obsluha prinese a nepotreboji u toho kloktat a tvarit se důlezite.

0/0
4.5.2011 10:07

mardah

Re: Víno

Nás to kdysi učili tak ,že pokud nám víno nechutná,zaůčtuje číšník  to co rozlil na degustaci zpravidla 1-2 dl a zbytek rozlije později jako rozlévané víno po 2 dcl.třeba..

0/0
4.5.2011 12:52

pingu1

Re: Víno

R^

0/0
5.5.2011 16:03

jardahorak

Re: Víno

I vino v lahvi se muze zkazit. Muze zkysnout, muze chytnout pachut, muze zapachat... V tom pripade mate moznost vino vratit... Samozrejme vam neuznaji kdyz reknete, ze je moc sladke...

0/0
4.5.2011 16:01

míras

Re: Víno

Zbytečnost, ne. Důvodem je to, že se víno může v láhvi zkazit. Pokud by se neochutnávalo, tak si najednou naleje třeba šest lidí, což má dva následky- šesti lidem je špatně a víno lze velmi obtížně reklamovat, když už je ho tolik upito. Zda měnit víno, když hostovi nechutná, je věc diskutabilní. Já například víno kamarádovi do hospody dodávám (čistě proto, aby lidi nepili patoky, není to moje obživa) a personál má striktní pokyn, aby víno, které hostovi nechutná, ihned zdarma vyměnili za jiné. To otevřené mi zašpuntují a já si ho vypiji v klidu doma. Ale chápu, že to jde jen při tomhle způsobu dodávky, pro každou restauraci to možné není.

0/0
4.5.2011 19:08

AceBird

Spropitne

Co je to za blbost, dát spropitné - zaokrouhlením na desetikoruny - když se mi obsluha vůbec nelíbí. To ani nepozná, protože to tak dělá plno lidí. Nedostanou nic a navíc tam víckrát nejdu.

Stejně tak je blbost dávat (vyšší) spropitné, když je obsluha dobrá, ale jídlo ubohé. Přece nepůjdu do kuchyně a neřeknu kuchaři, že to stálo za houby. Na komunikaci je číšník, ten ať si to s kuchařem vyřídí.

0/0
4.5.2011 8:56

on3.

Re: Spropitne

nebudu davat nic = utecu bez placeni?

Taky dobry zpusob ;-D

0/0
4.5.2011 8:57

Inkvizitor Johny

Re: Spropitne

Já teda poku´d vím, že obsluha z toho mého spropitného něco má a fakt se mi líbí, tak jí za snahu vždycky odměním. Ať stojí jídlo třeba za pendrek. Ale to se teda moc nestává. Jsou to výjimečné případy :)

0/0
4.5.2011 9:35

on3.

Pokud je obsluha opravdu spatna

tak si necham vratit do posledni koruny.

0/0
4.5.2011 8:55

chudacek.blbecek

Re: Pokud je obsluha opravdu spatna

Souhlas.

0/0
5.5.2011 12:40

sajlor

Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

0/0
4.5.2011 8:53

AceBird

Re: Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

To je fakt. A nejhorší je, pokud to jsou její zaměstnanci.

0/0
4.5.2011 8:56

on3.

Re: Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

nebo majitele

0/0
4.5.2011 8:59

sajlor

Re: Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

Pokud ze sebe nedela obsluha lokaje, nedela na lidi nuceny usmevy a nemlati pri kazdem prichodu k hostovy hlavou o stůl, tak nekteri lide maji pocit, ze obsluha neni dostatecne zdvorila.

0/0
4.5.2011 10:10

on3.

Re: Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

o co lepsi je, kdyz se ksichti, je pomala a neprijemna a hostum nadava :-)

0/0
4.5.2011 10:21

sajlor

Re: Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

Jsou i takove vyjimky, ale kdyz se host chova slusne a nedava najevo, ze jeho prichod do restaurace je vyjimecna udalost, tak vetsinou neni problem.

Jinak kdyz prijdu, pozdravim, vyberu si jidlo nebo piti, obsluha mi ho relativne rychle prinese, tak je mi uplne sumak jak se u toho tvari apod.

Jsem v restauraci od toho abych se najedl, zaplatil a vypadl.

0/0
4.5.2011 10:45

on3.

Re: Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

nekdo chodi do restaurace posedet. I kdyz to uz spise byvaji hospody.

0/0
4.5.2011 11:06

sajlor

Re: Nekteri lidi se v restauraci chovaji jako dobytek!

Tak to je jasny. Ale posedet se chodi zase s prateli, takze protivna obsluha mi můze byt zase sumak. Ale ne kazdy ma asi nervy divat se na to, ale to uz je treba zalezitost sebeovladani...

0/0
4.5.2011 11:25

Labia Majora Zemanová

...

OMG, zase nejaka "pa-veda", 6 smysl, pomalu jeste prolustrovat danove priznani majitele ... bla bla bla ... zkratka kdyz mi nebude chutnat nebo se mi tam nebude libit, tak tam priste nepujdu. A kdyz bude cisnik zlej, tak dostane po tlame a bude :-)

0/0
4.5.2011 8:48

Inkvizitor Johny

Re: ...

jj, ten šestý smysl mě taky dostal. To je asi pro někoho, komu nefunguje těch 5 normálních.

0/0
4.5.2011 9:31

k o z a k 5 2

a proč je to v hobby?

;-D

0/0
4.5.2011 8:44





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.