Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Chřest frčí, zkuste rizoto po farmářsku. A lilek s čokoládou

"Moje žena by si tam dala kečup," říká Marek Eben nad rizotem s vědomím toho, že pro Itala je něco podobného hrdelním zločinem. Rizoto s chřestem si kečup skutečně nezaslouží, vyzkoušejte ho. Sezona chřestu totiž právě vrcholí. Rovnou si můžete koupit i lilek na dezert.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

FastDriver

No pěkně tady stele rozumem o permezánu

na druhou stranu by mě fakt zajímalo, kdo z vás by rozeznal Parmigiano Reggiano, Grana Padano a Gran Moravii, nedej bože kdyby mezi nimi byly starší kousky;-D

0/0
17.5.2011 15:12

REN_STIMPY

Re: No pěkně tady stele rozumem o permezánu

Ja urcite ne a to ty sejry miluju... Kdyz sem byl v Italii zasel jsem do kseftu a radeji jsem odesel, protoze nebylo mozne si vybrat :-)

0/0
16.6.2011 8:28

Peregrina

co je to cukrový hrášek?

šmarjá, zlaté vepřo knedlo zelo.. - s výpečky......

0/0
15.5.2011 22:45

Petrik73

Re: co je to cukrový hrášek?

Tak se ta odruda hrachu prostě jmenuje. Cukrový hrách.

0/0
16.5.2011 11:01

Lanolin

Re: co je to cukrový hrášek?

Když už neumíte použít vyhledávač - je to odrůda hrachu, která v lusku neobsahuje onu tvrdou pergamenovou blanku a tedy se dají jíst celé lusky a ne jen vyloupané hrášky. Dá se konzumovat nejen za syrova, ale je skvělý třeba o do salátů lehce osmahlý/podušený na másle, nebo pokrájené lusky jako součást zeleninové zavářky v polévce.

0/0
17.5.2011 6:49

ctyriprouzky

prestanste si hrat na pohlreichy

s tim kecupem. pro itala neni pouziti kecupu hrdelni zlocin. staci si zajit v italii do libovolneho obchodu a uvidite tam plne policky toho "hrdelniho zlocinu" a to i v nejvetsi dire plne pravych italu ;-D

0/0
15.5.2011 12:27

Inkvizitor Johny

Re: prestanste si hrat na pohlreichy

Abych vám pravdu řekl, tak kečup je mnohdy daleko lepší, než skutečné rajče;-D

0/0
15.5.2011 16:20

Trabant 2011i GTO

Re: prestanste si hrat na pohlreichy

tak to ani náhodou... Rv

0/0
16.5.2011 7:38

FastDriver

Re: prestanste si hrat na pohlreichy

když je kupuje v Lidlu nebo Kauflandu...

0/0
17.5.2011 15:08

m.magdonova

Re: prestanste si hrat na pohlreichy

Předpokládám, že mysleli, že dávat do italského rizota kečup se fakt nehodí, protože to prostě není to jídlo, kterýmu se říkalo rizoto u nás (na což si každej dává kečup :)

A souhlasím, že ta hmota, která se k nám v zimě dováží pod názvem rajčata, nemá prostě žádnou chuť, do italských jídel stejně častěji doporučujou konzervovaná soudková rajčata.

A ten recept vypadá pěkně. My jsme zkoušeli z bílého chřestu a nebylo nic dalšího potřeba, mňam :)

0/0
16.5.2011 9:45

Carmel Tel

vyborne recepty

A inspiracia ,

0/0
15.5.2011 11:43

Lanolin

histori rušení chřestu je trochu složitější

Stačí se rozhlédnout po internetu a uvidíte, že jeho pěstování zdecimovalo třeba již koncem 19.století pěstování cukrovky, dále první a druh světová válka. Bylo třeba pěstovat výživnější plodiny, než jen chřest pro labužníky (obilniny, brambory).

Chřest má teké problém, že nepřináší naprosto žádné výnosy v prvních 3-4 letech. Také má velké nároky na hnojení a ruční práce.

Jinak je ale vynikající a dá se pěstovat a pěstoval se i na zahrádkách i za komunistů. Bohužel ani 20 let po revoluci se nepodařilo ani v Ivančicích obnovit pěstování chřestu - dokonce ani aby stačil na slavnosti chřestu (musí se dovážet).

0/0
15.5.2011 10:15

Jean-Luc Picard

Re: histori rušení chřestu je trochu složitější

Nojo, babička ho měla pár kousků na zahrádce a chtěla ho dát i na záhumenek, ale to zatrhnula děda, že prý se na to roky čeká a brambory jsou brambory a chřestu se nenajíš. Ale na její chřestovou polévku vzpomínám dodnes.

Pro upřesnění, bylo to v hlubokém totáči.

0/0
15.5.2011 12:01

TDW

Gran Moravia není parmazán !!!

Parmazán je sýr vyráběný v okolí města Parma dle tradičního receptu. Gran Moravia je maximálně tak sýr typu parmazán ale parmazán to rozhodně není !!!! Jak by mohl když se dělá v Česku že...

0/0
15.5.2011 9:41

Lanolin

No jistě, plivněte si zas na Čechy

Asi to s ním nebude zas tak zlé, zkuste ho ochutnat a porovnat a zeptejte se na názory na něj.

0/0
15.5.2011 10:08

TDW

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

Tak ještě jednou - Parmezán je sýr vyráběný v okolím města Parma tradiční metodou. "Bohemka" taky není Šampaňské.... Hermelín není Camambert.... Zkrátka a dobře pokud se v článku píše posypte rizoto parmezánem a vzápětí se že Ital používá Gran Moravii,což není parmezán. Gran Moravii samozřejmě znám, není to špatný sýr ale - není nad originál...V tomhle podporuji EU a její trvání na přesném označování potravin dle místa původu. Krom toho někdy jsou oba kousky sýra jak pravý parmezán z Parmy tak Gran Moravia stejně drahé, jen toho Parmezánu je o 30-50g méně.

Já proti Gran Moravii nic nemám, ale NENÍ to parmezán protože není vyráběná v okolí města Parma tradiční metodou.

0/0
15.5.2011 10:42

ErikM

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

myslím že GM tu vyrábí nějaká italská rodina podle tradičního receptu, jen používají pasterizované mléko místo syrového, proto se to ani parmezan nejmenuje ale grand moravia

0/0
15.5.2011 12:23

starej Brůna

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

To še nám to ale žlobinká...;-D Hmno parmezán je parmezán, máš pravdu, já mám raději grano padana, není tak slaný jako parmezán a je trochu levnější.

0/0
15.5.2011 14:00

sarah123

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

GranA padanO, kdyz uz. A jinak ma pravdu. Gran Moravia neni parmazan.

0/0
15.5.2011 21:16

Inkvizitor Johny

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

Mně teda Grand Moravia moc nejela. A na vaření taky nic moc. A cenově je v ČR hodně znevýhodněn...Nenapadá mě důvod, proč ho kupovat. Ale v Itálii, kam se především vyváží, to může být o něčem jiném.

0/0
15.5.2011 17:20

sarah123

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

No tak to tezko. TADY neni duvod proc ho kupovat - nahrazku z ciziny si v Italii nekoupi nikdo. Za to u CR se s nim mnozi snazi oslnit.

0/0
15.5.2011 21:21

Inkvizitor Johny

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

Myslel jsem to tak, že na trh v ČR nejde to samé jako na trh v Itálii. Tady se na nás kvalitou kašle :)

0/0
15.5.2011 23:21

sarah123

Re: No jistě, plivněte si zas na Čechy

Tak to ano, to mate pravdu - pri pohledu do regalu v CR se da jen plakat. Ale jinak i kdyby do Italie dovazeli Gran Moravia nejvyssi granmoraviovske kvality, tak si to nikdo nekoupi.

0/0
15.5.2011 23:26

whitemagic

je to moderní ale

jinak je chřest pěkně hnusnej

0/0
15.5.2011 8:51

Jean-Luc Picard

Re: je to moderní ale

Vaše chutě vám neberu, ale proč o tom tedy čtete?

A mimochodem, chřest naprosto není moderní, je to hodně stará potravina / pochutina.

0/0
15.5.2011 11:58

ctyriprouzky

Re: je to moderní ale

otevrete si prosim pekne nejake klasicke ceske kucharky, rettigova ci sandtnerka se nabizi jako prvni. chrest zde byl vzdy pritomen. mimochodem podobne jako sneci ;-D

0/0
15.5.2011 12:29

starej Brůna

Re: je to moderní ale

otázkou zůstává, jak upravený jste jej jedl, takový chřest osmahlý na másle a politý bešamelem se špetkou muškátového oříšku a trochou sýra je dobrota. Ke konzervovanému chřestu mám však vyloženě odpor.

0/0
15.5.2011 14:06

98 střel 150 metrů nad bránu

Re: je to moderní ale

;-D prej moderní

0/0
15.5.2011 20:14





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.