- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
na druhou stranu by mě fakt zajímalo, kdo z vás by rozeznal Parmigiano Reggiano, Grana Padano a Gran Moravii, nedej bože kdyby mezi nimi byly starší kousky
Ja urcite ne a to ty sejry miluju... Kdyz sem byl v Italii zasel jsem do kseftu a radeji jsem odesel, protoze nebylo mozne si vybrat :-)
šmarjá, zlaté vepřo knedlo zelo.. - s výpečky......
Tak se ta odruda hrachu prostě jmenuje. Cukrový hrách.
s tim kecupem. pro itala neni pouziti kecupu hrdelni zlocin. staci si zajit v italii do libovolneho obchodu a uvidite tam plne policky toho "hrdelniho zlocinu" a to i v nejvetsi dire plne pravych italu
Abych vám pravdu řekl, tak kečup je mnohdy daleko lepší, než skutečné rajče
Stačí se rozhlédnout po internetu a uvidíte, že jeho pěstování zdecimovalo třeba již koncem 19.století pěstování cukrovky, dále první a druh světová válka. Bylo třeba pěstovat výživnější plodiny, než jen chřest pro labužníky (obilniny, brambory).
Chřest má teké problém, že nepřináší naprosto žádné výnosy v prvních 3-4 letech. Také má velké nároky na hnojení a ruční práce.
Jinak je ale vynikající a dá se pěstovat a pěstoval se i na zahrádkách i za komunistů. Bohužel ani 20 let po revoluci se nepodařilo ani v Ivančicích obnovit pěstování chřestu - dokonce ani aby stačil na slavnosti chřestu (musí se dovážet).
Nojo, babička ho měla pár kousků na zahrádce a chtěla ho dát i na záhumenek, ale to zatrhnula děda, že prý se na to roky čeká a brambory jsou brambory a chřestu se nenajíš. Ale na její chřestovou polévku vzpomínám dodnes.
Pro upřesnění, bylo to v hlubokém totáči.
Parmazán je sýr vyráběný v okolí města Parma dle tradičního receptu. Gran Moravia je maximálně tak sýr typu parmazán ale parmazán to rozhodně není !!!! Jak by mohl když se dělá v Česku že...