Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nadýchané dalamánky z bramborového těsta. Takovou dobrotu nekoupíte

Tajemství domácích dalamánků, které jsou oproti kupovaným uvnitř mechovější a nadýchanější, spočívá v použití žitné mouky, ke které přidáte jemně nastrouhaný vařený brambor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Antonín, topič

Mno,

bramborový pečivo naopak koupím velmi snadno v pekárně na rohu. A brambory se do těsta dávaj běžně. Nebo strouhaný jabko. Ale jinak dobrý, no.

0/0
2.6.2011 15:04

pespegi

Já jsem taky dopekl

a jsou vynikající, pekl jsem v trubě na 180° po dobu 45 minut. V článku je zřejmě chybně uveden údaj pečte 15 minut. Za 15 minut se nic neupeče.;-)

0/0
30.5.2011 6:43

biggles

Re: Já jsem taky dopekl

přesně tak - aby se upekly za 15 minut tak by nesměly být větší než pingpongový míček... pak by to v horkovzdušné troubě možná vyšlo...

0/0
30.5.2011 18:44

bumelak

tak jsem dopekl...

proč v receptu chybí většina podstatných údajů? Jak dlouho a při jaké teplotě nechat vzejít kvásek?

Teplota trouby je dost zásadní ůdaj, pod pojmem střední si každý představí něco jiného. Přibližná délka kynutí, nebo kolikrát má těsto zvětšit svůj objem, při hlavním kynutí? Dokynutí dalamánků po dotvarování, chvilka je pro vás 5, 10, 20 nebo 30 minut...!? Takže to dopadlo, že jsem pekl 20min na 200°C a jsou nedopečené, divné...Rv

0/0
29.5.2011 16:27

venca68

malý dotaz

A jaká je v té středně vyhřáté troubě teplota?

0/0
25.5.2011 8:18

clowek

Re: malý dotaz

prave na to jsem se chtel taky zeptat... :)

0/0
25.5.2011 8:34

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Re: malý dotaz

Přijde na to, jaký rozsah teplot ta trouba umožňuje..

0/0
25.5.2011 9:20

Jmenuji se Banda. Patrik Banda.

Re: malý dotaz

150-160° C

0/0
25.5.2011 9:43

Uphillman

Re: malý dotaz

Ne ne rozpálená trouba je na 220°C, středně vyhřátá je na 180°C.

0/0
25.5.2011 11:58

Jean-Luc Picard

Re: malý dotaz

Šacoval bych to nejspíše kolem 180°C

0/0
25.5.2011 10:52

URB - Terminator1

Re: malý dotaz

1000° C

0/0
25.5.2011 11:01

Uphillman

Re: malý dotaz

R^

0/0
25.5.2011 11:56

Stojan_Jakotyc

Re: malý dotaz

Střední teplota. Ani vyšší, ani nižší, prostě střední.

0/0
25.5.2011 11:07

Uphillman

Re: malý dotaz

To je trouba ohřátá jen uprostřed a na okraji je studená. :-P

0/0
25.5.2011 11:50

pescatore

Re: malý dotaz

seš blbéééé ? Maximální teplota trouby děleno dvěma.;-D

0/0
25.5.2011 19:46

Lanolin

já neslintám, já přímo teču

Tohle vypadá moc dobře a určitě to velmi brzy vyzkouším. Hnětení nechám na domácí pekárně (a možná budu tak líný, že to v ní upeču jako chleba).

0/0
25.5.2011 7:58

clowek

Re: já neslintám, já přímo teču

to pak neni ono... jako chleba to bude moc velke... podle me je kouzlo v tom ze to je male... :) ale jinak pekarna na hneteni je dobrej napad.. asi to taky tak udelam...

0/0
25.5.2011 8:36

Jean-Luc Picard

Re: já neslintám, já přímo teču

Fuj ty jseš ale línej a ještě svádíš druhé. Já to upek jako chleba a ono je to dobré - něco jako kvalitní "moskva" kdysi  (moskva = černý chleba, tvar cihla).

0/0
26.5.2011 17:00

ctyriprouzky

pohlreich a fanousci tohoto guru

jiste vedi, ze toto jsou nejake babicovy dalamanky. protoze jedine prave a povolene dalamanky se smi delat uplne jinak.

0/0
25.5.2011 0:48

ivoš

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Na to, co si peču doma, nepotřebuju žádné povolení - a říkat tomu můžu jak chci, tak nepruď.

0/0
25.5.2011 6:28

Ubaram

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Pointou komentářů na Babicu není to, že si doma do špaget nemůžete přidat smetanu, eidam nebo nařezat uherák - ale to že nemůžete přijít do televize, prohlásit to za špagety carbonara a pak tam cpát ten eidam s uherákem a smetanou.

0/0
25.5.2011 9:46

Uphillman

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

R^

0/0
25.5.2011 11:53

Green Tea

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Přesně tak ;-DR^R^R^

0/0
25.5.2011 12:15

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

omyl pointou komentaru na babicku zde na idnesu je to, ze nejaky recept ma pouze jeden jediny povoleny vyklad. a kdokoliv kdo uhne od tohoto jedineho (vetsinou je to lysounuv), tak je oznacen za babicu.

stejne tak jak neco co delali uz nasi prapraprapredkove, neboli nachazeni vhodneho substitutu kdyz nemame original je vzdy take oznaceno za babicovani. a je to samozrejme nesmysl. obcas to u babicy vytvarelo komicky efekt, ale pokud NEKDO NAM DAVA TIPY JAK VARIT DOMA A NE V HOSPODACH, tak proc by nerekl misto teto suroviny muzete pouzit i jinou ?

0/0
25.5.2011 14:02

rafton

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

No ale pak je to jiný recept, třeba lepší ale jiný.

0/0
25.5.2011 21:29

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

jiny recept to neni, vysledne jidlo je zmenenou surovinou pozmeneno (tezko dohledat jedinou povolenou  formu jidla, i ty carbonara maji dva kulty kteri tvrdi ze jen to jejich je spravne a i v italii najdete obe verze), ale recept neboli informace jaka jsou puvodni a co jsme nahradili zustava stejny.

kdyz vam reknu muzete misto limetky dat citron preci neznamena MUSITE DAT CITRON.

0/0
26.5.2011 11:57

rafton

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

To co píšete, znamená, že pokud začnu dělat "svíčkovou" ale vyleze mě guláš, tak je vše ok a je to pořád svíčková.

Ano existuje několik variant jednoho jídla ale je to krajová varianta z domoviny toho jídla a dělá jídlo pestřejší ale není to socka-úprava jídel.

Podle toho vypadá naše pohostinství, italské názvy pizzy a vy se těšíte a pak je to kečup, junior a český eidam.

0/0
26.5.2011 12:24

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

nikdo nerika ze varite svickovou a vyleze vam gulas, tenhle zvast je klasickym zertikem fanousku pohlreichoidnich guru.

ale pokud rikam recept pro domaci vareni tak je naprosto v poradku kdyz uvadim co jsou mozne substituty. OPAKUJI ZNOVA FASOUNKUM KTERI CHTEJI NUTIT JEDEN JEDINY POVINNY VYKLAD RECEPTU.

1. jsou porady o restauracich a jsou porady o domacim vareni, smesuje je jen hlupak nebo pohlreich

2. spousta receptu ma variace i v krajine puvodu (svickovych a gulasu jedinych pravych je tolik co domacnosti a i recepty klasiku se lisi)

3. pokud uvadim CO MUZU NAHRADIT NEUVADIM CO MUSIM NAHRADIT, originalni recept je zachovan, a jen se lide dozvidaji o moznostech - takto varili i klasici ceske kuchyne jako rettigova ci sandtnerova, ze uvadely co je pripadne mozne necim zastoupit

0/0
26.5.2011 13:50

rafton

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

No jeden o voze a druhý o koze.

Budu taky číslovat:

1. Proč do toho taháte nějakého Pohlreicha?

2. Kde končí hranice co můžu a nemůžu nahradit, je velice subjektivní a diskutovat na obecné rovině nemá prakticky význam. Jsou věci, které náhradou dělají z jídla nový druh jídla a jsou věci, které dělají jen od určitého druhu variaci. A jelikož je toto  reakcí na Babicu, tak jeho některé záměny nepovažuji za variace určitých druhů ale za nová jídla ala původní jídlo.

0/0
26.5.2011 14:18

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

tu kozu jste dotahl vy na moji konkretni reakci jste napsal nesmysl o gulasi.

1. jde o pohlreichovity zpusob uvazovani ktery rozbory nesvaru v restauracich zatahl do totalitniho mluveni o jidle obecne

2. prave protoze jde o vec subjektivni proto neni mozne na jakoukoliv variaci a zmenu rvat to je babica a babica je xyz. zvlaste kdyz to vychazi z naprosteho nepochopeni, kterym se prezentuji kritici babicovych poradau, ktere nejsou o vareni v restauracich ale o domaci kuchyni

0/0
26.5.2011 14:25

rafton

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Rozhodně nechci diskutovat o tom co Pohlreich a co Babica.

Ve svém okolí vidím, že Pohlreich udělal jednu službu a to že si domácí kuchtící uvědomili, kvalitu surovin. a že např. masox zůstane masoxem a vývar vývarem. Babicův přínos nedokážu posoudit.

0/0
26.5.2011 14:53

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

to jste mel dost divne okoli.

babicuv prinos je takovy jako na celem svete u tohoto typu poradu, ukazuje domaci vareni ruznych panmam tak jak varily jidla nezblbnuta pohlreichem uz stovky let.  a kdo chce se inspirovat ten se inspiruje kdo nechce neinspiruje.

je krasne lidem v zemi kde je cisty median nekde na patnacti litrech ze maji si grilovat svickovou, ale mozna ten babica ktery rekne chcete grilovat a nemate svickovou ? tak si ugrilujte jine kousky masa a tady je navod jak to udelat chutne, neni uplne mimo misu

0/0
26.5.2011 15:02

rafton

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

No myslím, že jsem měl lepší okolí než Vy, protože Vaše nenávist vás zaslepuje. A navíc se hádáte s někým kdo jednoho viděl do deseti pořadů Ano, šéfe a druhého tak v pěti pořadech Babicovy dobroty. 

Jeden si hrál na všeználka a druhý dělal ledničko ukaž co mám dělat. A co z toho plyne? Nic, tak proč ho pořád vzpomínáte.

0/0
26.5.2011 19:07

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

zamenujete vysmech s nenavisti. ta se dala vycitit spise z vaseho druheho vstupu kdy jste to nahodil do ciste pohlreichoidniho smeru (cili radobyvtipnost a zamenovani domaciho vareni s hospodou). pak jste se buh zaplat vzpamatoval

0/0
28.5.2011 9:06

Antonín, topič

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Netuším, čemu se vy chcete vysmívat. Pokud někam patří protlak a vy tam nalijete kečup, protože protlak jaksi nemáte doma, tak jste k smíchu vy.

To stejné platí o nahrazování kvalitních sýrů eidamem.

Doma nebo v hospodě, to je fuk.

0/0
2.6.2011 15:00

rytíři co říkají NI

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

;-D;-D;-D

0/0
28.5.2011 10:13

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

dam vam docela legracni odkaz

http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonara

nez namitnete ze je to wiki, tak upozornuji ze to co mam na mysli je ozdrojovano italskymi prameny z doby kdy pohlreich tahal kacera po pisku (rok 1966)

vetsina totalitnich pohlreichoidu (nevim jak sam guru se k tomu stavi, ten jak jsem zjistil alespon vi ze v italii na vareni smetanu pouzivaji) vam rekne ze do tohoto jidla smetana nepatri. Pokud si ale prectete vyse uvedeny clanek, tak zjistite ze jednak jde o docela mlade jidlo (puvodne pravdepodobne dokonce vznikajici z polotovaru jako i SUSENE MLEKO, pohlreich dostane osypky) a navic ze smetana se v nekterych italskych regionech do tohoto jidla proste dava.

0/0
26.5.2011 15:14

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

samozrejme obvyklejsi je nepouziti smetany, ale je mozne

(viz odkaz na itala z roku  1966)

0/0
26.5.2011 15:17

Antonín, topič

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Uhlířské špagety jsou tak sociální jídlo, že to ani Babica nedokáže zkazit.

0/0
2.6.2011 15:07

rytíři co říkají NI

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Největší blbci zkrátka píšou vždycky bez diakritiky.

0/0
28.5.2011 10:18

Ubaram

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Ale vám přece nikdo nebrání použít jinou surovinu. Ale je pak nesmysl říkat že "toto jsou carbonara". Když nahrazujete, není. A tenhle mor je bohužel tak zažitý, že pokud jste někde mimo bydliště a chcete si skočit na jídlo, dokonce i v pizzeriích je to v nejlepším případě 50/50 že nedostanete margaritu v které je studentská šunka a eidam 30ka.

0/0
25.5.2011 22:25

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

omyl, POKUD VARIM PRO DOMACNOST, a rikam jaky je spravny postup ale co muzu zaroven nahradit, tak vse je v narpostem poradku - protoze puvodni recept preci tim ze mam info o originalu zustal zachovan

a o tom to je pohlreichovite manyry to je fasismus kde se zamenuje stravovani v restauracich s domaci kucharkou

0/0
26.5.2011 11:55

rafton

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Přiznám se, že Vašemu příspěvku nerozumím a potřeboval bych příklad.

0/0
26.5.2011 12:26

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

a nebo se muzete take naucit cist

0/0
26.5.2011 13:51

rafton

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Opravdu tomu příspěvku nerozumím. První věta nedává smysl.

Poslední větě nerozumím, pokud mě paměť neplete tak Pohlreich měl pořady o restauračním vaření, viděl jsem pár dílů a nebylo tam nic jak si doma uklohňat něco. Jestli měl další pořady to nevím asi podle vaší reakce ano.

0/0
26.5.2011 14:24

ctyriprouzky

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

prvni veta dava smysl, staci se nad ni zamyslet

reknu to jinak ale jednoduseji to uz nejde: POKUD RIKAM ZE MUZU LIMETKU NAHRADIT CITRONEM TAK STALE VARICIHO INFORMUJI ZE V PUVODNIM RECEPTU JE LIMETKA.

0/0
26.5.2011 14:26

Antonín, topič

Re: pohlreich a fanousci tohoto guru

Jistěže můžete limetku nahradit citronem, taky můžete nahradit Parmiggiano alternativním mléčným sortimentem, a nakonec, proč se dělat s omáčkou, když do toho můžete nadělat, žejo.

0/0
2.6.2011 15:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.