Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Ryba i host smrdí už druhej den, má jasno Pohlreich

"Zní to šíleně, ale ryba by neměla být cítit rybinou a na dotek musí mít pevné a pružné maso," radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jak být při výběru čerstvých ryb nekompromisní. Pokud si chcete opravdu pochutnat, jeho rady jsou k nezaplacení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Inkvizitor Johny

Tuňák

Trochu mě mrzí, že když už tam měl teda sashimi tuňáka, který stojí přes 600,- za kilo, tak nezmínil jednu věc. Tuňáčí populace je na tom dost bídně. Prostě snobové nežerte tuňáka, žerte makrely.

0/0
14.6.2011 9:10

Dejmiho Dokamen

Re: Tuňák

ona je na tom bídně většina rybí populace v moři. Takže nežerte žádný ryby, který se uměle neprodukujou... :-)

0/0
14.6.2011 11:23

svobodnik Halik

ryby můžu

Ale dávám přednost domácím....lín,štika,candát,pstruh,cejn občas i tolstolobik nebo bolen...To jsou ryby které u mě vítězí.

Proti mořským rybám nemám vůbec nic.Akorát je celkem škoda,že se neustále mluví o mořských rybách (tuňáci,tresky apod.)....zvlášť když jsou u nás rybníky a sádky,kde si člověk může koupit pročištěnou a živou rybu.

Jinak na včerejší díl jsem se díval.Celkem zajímavé recepty a rady.Teda až na toho tuňáka.Nevím proč,ale asi bych si to jako jediné nedal...

0/0
14.6.2011 7:21

Lukas1000

Re: ryby můžu

Tatak ... lidi zkuste kapra. Naucil jsem se ho filetovat a kosti nezname. Vazne zkuste kapra jinak nez smazenyho na vanoce. Je to pecka.

0/0
14.6.2011 8:21

svobodnik Halik

Re: ryby můžu

souhlasím....Nikdy jsem ryby nefiletoval a pro sebe ani nefiletuju,ale začal jsem s tím po narození dcery....Je to absolutně snadná záležitost,kterou člověk "dostane" do ruky po 2-3 pokusech.

Je celkem škoda,že většina lidí kapra nejí.Přitom je to výborná ryba.Občas si ho udělám jen tak,smaženého ve strouhance....Největší lahůdka je kůže a tuk pod ní.To je něco nepopsatelného....R^V

0/0
14.6.2011 8:59

Dejmiho Dokamen

Re: ryby můžu

filetovánim se zbavíš těch velkejch kostí, který by spolknul jenom blb. Těch hřbetních kůstek se dá zbavit jedině prudkym smaženim nebo delšim marinovánim v něčem kyselejšim...

0/0
14.6.2011 11:25

Lukas1000

Re: ryby můžu

:-) nez neco napisete tak si to overte, to ze vy neco neumite neznamena, ze to neumi nekdo jiny. Ja tomu taky nejdriv neveril, ale az jsem to vyzkousel tak vazne mile prekvapeni.

0/0
14.6.2011 11:29

Dejmiho Dokamen

Re: ryby můžu

já jsem vyfiletoval metráky kaprů. A rozhodně neni možný zbavit se filetovánim těch Y kostiček u hřbetu. Pokud ty to zvládneš, nech si to patentovat a vyděláš miliony.

Maximálně je můžeš rozřezat a tim je uděláš menší a snáz se při následnym smažení či marinování rozpadaj. Pak ale částečně trpí kvalita masa.

U menších ryb jako je třeba lín, se těhlech kostí dá zbavit úplně - stačí nařezat podél hřbetu po půl centimetru (až křupne kůstka), nakapat do toho citron a nechat to cca 2 dni uležet.

0/0
14.6.2011 11:37

čas čistit

Re: ryby můžu

Mluví se o nich, protože tady neplavou v každý louži. Tak už to bývá. V současný době se všichni zbláznili do toho pangasius, což sám nechápu, protože to podle mě žádná chuťová bomba neni. Asi nějaká móda. Já dávám přednost něčemu jako je pstruh atd...

0/0
14.6.2011 9:12

Bob-an

Re: ryby můžu

Pangasius je v módě, protože je ultra levný oproti ostatním rybám - jinak je to celkem humus z velkchovu z asijskych rek....

0/0
14.6.2011 17:21

Inkvizitor Johny

Re: ryby můžu

Prej ultra levný;-D Jsem právě byl v Lidlu a tam pangas stojí 110,-/kilo. Přitom losos je kolem stovky ;-D Ale vůbec nevím, jak to vysvětlit. Snad degenerace nákupčích.

0/0
14.6.2011 18:56

Amanita phalloides erectus

***

Nejlepší je leklá ryba. Pokud jí zabijete už to není ono. Takže vylovit hodit na trávník počkat až lekne, pak vykuchat, upravit a sníst.R^

0/0
14.6.2011 6:52

pablo_II

Re: ***

Nejlepší je utopenej člověk, takže stáhnout pod vodu a nechat pěkně nalokatR^ , tak něja si to myslel? Nejsem žádná citlivka, ale když už chci zvíře , jakékoliv, sníst a musím ho kvůli tomu zabít, tak ho zabiju, tak aby zbytečně netrpělo. Ty by sis zasloužil zdechnout přesně tak jak si popsal, tj pomalu a trpět. Jestli toto opravdu praktikueš tak jsi obyčejná lidská zrůda. V civilizovaných zemích by tě zavřeli za týrání zvířat a dobře by udělali šmejde.

+1/0
14.6.2011 7:45

Amanita phalloides erectus

Re: ***

tvé urážky jsou jak ústa staré ženy.

0/0
14.6.2011 7:59

Don_Alex

Ryby..

kazdopadne nechapu tu honbu za morskyma rybama, vsichni chteji rybu sotva vytazenou z more... vzdyt tu mame plno sadek, kde si muzete koupit cerstvyho pstruha, candata....to jsou uplne luxusni ryby a jestli chcete morsky, tak si kupte letenky a lette k mori...

+1/0
13.6.2011 20:23

Mouchard revival

Re: Ryby..

takovej pstruh ze sádek, krmenej granulema, to je bašta...

0/0
14.6.2011 8:57

blekekeke

no ...

Tak nevím jak kde, ale u nás ryby smrdí rybynou, i když jsou živý. Jen samosebou každá dle svého druhu. A pangas? Jak ten někomu může chutnat ...

0/0
13.6.2011 9:39

Korektní Želva

Re: no ...

Je rozdíl v tom když ryba smrdí rybinou a když ryba smrdí rybinou :) Logicky ryba bude vždycky cejtit po rybě, ale musí být cejtit jen po ní a ne hnusně :)

0/0
13.6.2011 9:51

čas čistit

Re: no ...

Já bych dokonce řekl, že když smrdí hnusně, tak to znamená, že je zkažená. ;-D

0/0
13.6.2011 16:29

blekekeke

Re: no ...

Tak měl Pohlreich říci, že má smrdět zkaženě (to je opravdu puch a nelze přečichnout) a ne rybinou, když ryba smrdí rybinou, už od mala :o)

0/0
13.6.2011 20:47

Inkvizitor Johny

Re: no ...

Jak píše Želva. Prostě až narazíte na smradlavou rybu, tak vám ten rozdíl bude jasný :-)

0/0
13.6.2011 10:13

pepino555

Re: no ...

Chlape, i ten pangas je delikatesa, když víš co s ním. Třeba s hoisin omáčkou, naloženým zázvorem a lepivou rýží dokonalá lahůdka. A takových receptur je mrak.

0/0
13.6.2011 17:23

blekekeke

Re: no ...

Tak lidi cpou do ryby kopr a říkaj jak je to dobrý. Já koprem odháním tak akorát divoký zvířata od domu :o)

0/0
13.6.2011 20:48

Don_Alex

Re: no ...

budes se divit, ale i pangas je dobrej, ale nemyslim tim tu mrazenou vodu, co se prodava pod nazvem pangas u nas...

0/0
13.6.2011 20:16

svobodnik Halik

Re: no ...

Když jsem viděl obrázek pangase,tak jsem se málem lekl....strašně ošklivá ryba...

0/0
14.6.2011 7:22

pablo_II

20-30 minut? na lososa!!! OMG :-o

20-30 minut na Lososa? Opravdu tak moc? Navíc na grilu, kde je příparava masa obecně poměrně rychlá a o rybách to platí dvojnásob?  Nejde o překlep? Já tedy lososa připravuji poměrně často a 3 -4 minutky z každé strany mu bohatě stačí (pravda je, že nedělám ten filet vcelku ale dělím ho na jednotlivé porce, ale to by neměl být takový rozdíl. Má pak krásnou kurčičku a vnitřek je krásně růžový, ale ne syrový. Jednoltivé plátky masa jdou pak samy od sebe. Připadá mi že 20-30 znamená, že tu ryu zavraždím podruhé. Musí být ugrilovaná k smrti. Nevím nejedl jsem tuto úpravu a obvykle jsem zastánce linie vaření kterou p. Pohlreich razí (čerstvé kvalitní suroviny a žádné prefabrikáty) ale i jeho infromace a rady je někdy třeba brát s rezervou, nicméně tady pdle mě někdo ujel, buď pisatel čánku, nebo p. Pohlreich. 30 minut je na grilu moc i na kuřecí plátek na tož na plátek (filet) ryby, která má mnohem jemnější maso. Tak a teď se do mě pusťte

0/0
13.6.2011 8:38

BigpetBig

Re: 20-30 minut? na lososa!!! OMG :-o

Když mrkneš na video, tak tam říká, že ryby je ještě malinko nedodělaná, že to chce ještě tak 10 minut, tak bych tomu údaji co je napsán v článku naprosto věřil.

0/0
13.6.2011 8:54

pablo_II

Re: 20-30 minut? na lososa!!! OMG :-o

No sorry, ale mě ta ryba i na těch fotkách a tom videu přijde k smrtu přegrilovaná. Takoví Norvé , kteř podle mě úpravě ryb a lososa zejména rozumí dost dobře Vám řekonou, že losos má zůstat prakticky polosyrový, že stačí 2-3 minutky z každé strany. Mé 4 minuty jsou na jejich vkus až moc. Bavíme-li se o tom, že tam má tu rybu 20 minut tak už ta ryba nemůže mít žádnou chu´t, ale zbyde z toho rozbředlé bahno, které nedrží tvar. ryba se má oddělovat po plátkách, kdž do náí zajedu vidličkou, ale má si stále držet tvar. Sorry, ale tady podel mne pan šéfkuchař ujel a to tak že opravdu dost. pana pohlreicha si jako kuchře vážím, ale v úpravě ryb se asi neshodnem.Ten losos je prostě moc. Losos je ideální ryba i na tataráka a takováto úprav vysloveně zbíjí její přirozenou chuť. Dělat ji 30 minut je rybí vražda. Udělat toto v norsku s lososem, tak vám ani ruku nepodají. Bylo -li ovšem cílem vytvořit z lososa něco co nemá s lososem nic společného, potom OK, akorát, té ryby je na to trochu škoda.

0/0
13.6.2011 9:12

Korektní Želva

Re: 20-30 minut? na lososa!!! OMG :-o

Tak on to dělá na alobalu - to nějakou tu minutku přidá. Navíc to nedělá z obou stran, ale jen z jedné, to taky něco přidá.

0/0
13.6.2011 9:49

janduben

Re: 20-30 minut? na lososa!!! OMG :-o

zalezi na grilu, kdyz to priklopi tak jaka je tam teplota, obvykle je to o dost pomalejsi grilovani nez pri otevrenem grilu, ale 30minut mi prijde take hodne

0/0
13.6.2011 9:55

Tokamak

Re: 20-30 minut? na lososa!!! OMG :-o

Osobně lososa moc nemusím, právě proto, že by měl zůstat polosyrový a těch 30 minut mi přijde taky strašně moc, jedině snad, že by ho spíše udil při nízké teplotě

0/0
13.6.2011 9:55

Dejmiho Dokamen

Re: 20-30 minut? na lososa!!! OMG :-o

to teda jo... za půl hodiny by byla hotová půlka krávy

0/0
13.6.2011 15:48

wrah

Pangas

Pangase na grilu? To si vcelku neumím představit.  Jasně, že je lepší čerstvá ryba, než mražená, to by němý neřekl, že?

0/0
13.6.2011 7:31

anncz

Cerstve?

Cerstvy mecoun, divoky losos, tunak a kalamary... Pan kuchar zije v CR nebo u oceanu? Cerstveho mecouna jsem v Cr snad nikdy nevidel, lososy jsou zmrazene a z farem, tunak nejaky zamrazeny hnus, co ho nechteli na sushi v japonsku ani pro dobytek v Nemecku, tak ho dovezli do CR.

0/0
13.6.2011 7:28

BigpetBig

Re: Cerstve?

Já myslím, že dneska už nebude takový problém najít čerstvé ryby, teda ve velkých městech...

0/0
13.6.2011 8:52

blekekeke

Re: Cerstve?

Nějaký den na lodi, pak den v přístavu, pak den na cestě, pak den ve skladu a pak na pult....

0/0
13.6.2011 9:38

janduben

Re: Cerstve?

a proc takto, neni problem aby ryba v 6 rano ulovena byla vecer v praze

0/0
13.6.2011 9:51

Dejmiho Dokamen

Re: Cerstve?

jo, pravda... už jsem pod Karlovym mostem pár mečounů chytil

0/0
13.6.2011 17:22

Don_Alex

Re: Cerstve?

kde zijes? na ryby se jezdi brzo rano, kolem 7-8 uz jsou nalozene na nakladaku a vecer jsou u nas...

0/0
13.6.2011 20:18

blekekeke

Re: Cerstve?

Jo jezdí, ale taky se jezdí na několika denní výpravy, co se určitých druhů ryb týče.

0/0
13.6.2011 20:45

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Re: Cerstve?

V Praze a Brně se asi minimálně občas sehnat dají, nevím jestli nebudou mít spíš dva dny než jeden, ale to podle mě není zas tak důležité, jinak u moře nebo oceánus sehnat dají a musím říci, že grilovaný čerstvě vylovený mečoun je výtečný.

0/0
13.6.2011 9:30

Inkvizitor Johny

Re: Cerstve?

Opět uděláme reklamu na Makro. Ale jen Praha. Tam je k dostání jak sashimi tuňák, tak lososy a plno jiné havětě. Určitě stojí za povšimnutí pražmy, když jsou. Cena skoro lidová a masíčko výborné :)

0/0
13.6.2011 10:15

Dejmiho Dokamen

Re: Cerstve?

špatně koukáš... :-)

0/0
13.6.2011 10:32

bralamas

to mi nedelejte

ja vedel ze na to nemam koukat. jdu vyrabovat lednicku :)

0/0
13.6.2011 1:56

Inkvizitor Johny

Re: to mi nedelejte

;-DR^

0/0
13.6.2011 10:16

Don_Alex

Re: to mi nedelejte

rybí prsty? ;-D;-D;-D

0/0
13.6.2011 20:24

czechbeer

salmon

tak losos s koprem je stara znama vec. spravne se ma pect i s kuzi pod ni je to maso nechutnejsi R^

0/0
13.6.2011 1:41

Dejmiho Dokamen

Re: salmon

to neni kvůli masu (když to stáhneš dobře, tak žádný maso nejde dolu), ale kvůli tuku, kterej tý chuti pomůže

0/0
13.6.2011 10:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.