Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Levné kuře toho za život nachodí jako vy z postele do koupelny

"Drůbež v každém případě kupujte chlazenou, na mraženou raději zapomeňte," radí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Z drůbeže je králem grilování v Čechách sice jednoznačně kuře, ale právě tak můžete sáhnout po kachně či králíkovi, který z pohledu kuchyňské přípravy k drůbeži patří. A na grilu zdaleka není špatný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

čirokéz

Chov v klecich

Myslim, si ze Pohlreich pekne keca. Brojlery (kurata na maso) se chovaji volne v klimatizovanych halach na podestylce - nejcasteji na pilinach. Vykrm trva zhruba 8 tydnu. V klecich se chovaji nosnice na produkci vajec.

0/0
30.6.2011 18:06

Jean-Luc Picard

farmářské a "klecové" kuře

Jistě to znáte, farmářské kuře, bez vší té chemie, krmené kukuřicí - krásně žluťoučké.

No tak jsme zkusili jednoduchý test. Stačilo přidávat do krmiva karoten a nad kuřátkem by se zasmál i pan Pohlreich a asi by věřil, že je poctivé, farmářské. Karoten a beta-karoten najdete totiž skoro ve všem co má žlutou a červenou barvu (třeba mrkev).

Prostě podobná finta jako s plameňáky, proč asi jsou růžoví? Je to stravou či aditivy.

Nic proti ničemu, ale natáhnuti můžete být všude i když se řídíte radami "největších" odborníků.

+3/0
21.6.2011 17:36

Inkvizitor Johny

Re: farmářské a "klecové" kuře

Tak jen podle barvy se řídí jenom lama...Ale teda upřímně doufám, že váš způsob se na trh nedostane. To by se to zkomplikovalo a musel bych těm kuřatům udělat anatomický oční sken :-)

0/0
21.6.2011 20:01

Inkvizitor Johny

Re: farmářské a "klecové" kuře

Zrovna jsem připravoval normální průmyslová prsa "motýlka" a náhodou mám i selské kuře. Od oka je to to samé, co má Mistr twister v pořadu...Ty průmyslová prsa jsou těžší, vyšší. Prostě macatější. Takovej Šváca. Kdežto u toho selského jsou podlouhlá. Cenový rozdíl je byl 1:2.

0/0
21.6.2011 20:04

Jean-Luc Picard

Re: farmářské a "klecové" kuře

Hodně pro barvu (třeba i vajíček) udělá zelené krmení.

0/0
22.6.2011 8:19

plk

Re: farmářské a "klecové" kuře

Ano. Kvůli chytrolínům jako je "Jean-Luc" kupuji celkem zásadně certifikovaná bio kuřata, pokud nemám zrovna přístup k chovu od známého.

0/0
24.6.2011 14:38

Jean-Luc Picard

Re: farmářské a "klecové" kuře

Vy jste ale nějak zapšklý. Já vám tu popsal pokus, jeho provedení a výsledek. Nikdo z nás se chovem drůbeže za účelem prodeje neživí a ani si tím nepřilepšuje. Pouze jsem poukázal na možnost a na riziko při nákupu žluťoučkého kuřátka.

Tak mne prosím neurážejte. Já jen varoval před fintami (jejichž účinnost jsem si ověřil). Podvodníci a chytrolíni jsou všude a je dobré upozornit na možné finty.

0/0
26.6.2011 21:25

Inkvizitor Johny

Viděl jsem

Viděl jsem a začíná to být pěkná nuda. Kolik to má ještě dílů?

0/0
21.6.2011 13:20

honzyk

Re: Viděl jsem

Příští týden je poslední.

0/0
21.6.2011 19:57

Inkvizitor Johny

Re: Viděl jsem

Ještě že tak

0/0
21.6.2011 20:13

Lukas1000

Re: Viděl jsem

Jestli jsem to dobre pochopil tak ten posledni dil bude snad o grilovani morskych plodu ...? To uz nebude stat ani za to to sledovat.

0/0
22.6.2011 7:24

honzyk

Re: Viděl jsem

Poslední díl se má jmenovat speciality, takže asi od všeho něco.

0/0
22.6.2011 12:17

tmf

co je to za diskusi???

jaká makrela, jaký biftek, tuňák, jaká kráva z Argentiny, vždyť je to článek o grilování kuřete

0/0
20.6.2011 22:18

Inkvizitor Johny

Re: co je to za diskusi???

Tohle je rozjezd před vysíláním ;-)

0/0
20.6.2011 22:41

pajdulka

Re: co je to za diskusi???

nadpis je o kuřeti, článek o králíkovi ;-)

0/0
21.6.2011 9:01

vipeeer5

Koření

No jo, ale jak na tom není kilo grilovacího koření a neplave to v oleji, není to pro čecháčka úplně ono....

0/0
20.6.2011 17:48

Inkvizitor Johny

Re: Koření

Bych grilovací koření úplně nezatracoval. Snad jediné, co lze vyčíst je, že tam rvou sůl.

0/0
20.6.2011 20:15

Ak-trax

Re: Koření

:-P

0/0
21.6.2011 14:26

BigpetBig

Re: Koření

Jedině dobře to děláte vy světáci, jak jinak. :-P

0/0
22.6.2011 8:20

dedamraz

kvalitni hovezi

ja jen takovou malou poznamku k debate o kvalite hoveziho...neziju v CR, ale v jedne zapadoevropske zemi, kde se na kvalitu jidla celkem dba a lidi jsou za nej ochotni utracet (a ne, neni to Nemecko)...mam tady jednu znamou Argentinku a ta rikala, ze kvalitni hovezi se tady vubec neda koupit, ze s tim, co je na trhu v Argentine se to vubec neda srovnat, ze to maso tady nikdo ani neumi poradne naporcovat...tak jen, abyste furt nebrblali, jaka je to v CR mizerie....kvalitni hovezi zrejme jen za morem :-)

0/0
20.6.2011 17:23

Dejmiho Dokamen

Re: kvalitni hovezi

no jo. Ne nadarmo se z Argentiny to hovezi za horentni sumy dovazi :-).

To je bohuzel soucasna bolest "stary Evropy"-vlajkovy lodi lodi pokroku a lidstva. Zbytek sveta jsme vsechno naucili, zpohodlneli, vyuzivali plodu ty pedagogicky prace a najednou zjistujeme, ze to, co jsme je naucili, uz sami neumime. A bude hur. Jesteze to pivo jeste zvladame. :-)

+1/0
20.6.2011 17:53

Duke...Nukem

Re: kvalitni hovezi

ani to uz ne...:-)

0/0
20.6.2011 21:09

hefaistosh

Re: kvalitni hovezi

No je jsaný,že se po Evropě neprohánějí tisícihlavá stáda dobytka na maso.Ale spousta masných plemen se tu chová.A to ve velmi dobré kvalitě.A,že nejsou jako Argentinská?Jsou prostě jiná no.Argentinská jablka také nebudou tak chutnat jako naše.A co se týče porcování tak si myslím,že je to nesmysl,alespoň u normálního řezníka,zvlášť když bude vyhlášený.Nezapomeň,všude na světě žijí lidé tisíce let a všude na světě porcují maso tisíce let.A ty způsoby se mohou lišit,a proto nikde není napsáno,že ten Argentinský je ten nejsprávnější.

+1/0
20.6.2011 21:09

BigpetBig

Re: kvalitni hovezi

R^

0/0
22.6.2011 8:22

kotass

Re: kvalitni hovezi

A ja zase ziju v jine zapadoevropske zemi kde maji rozhodne lepsi hovezi nez od tech kowboyu z Argentiny, kde neni zadna regulace, veterinarni dohled atd... Ono to vypada pekne ve filmu nebo v knizce, satda dobytka prohanejici se po pampe, ale realita je trosku jina... Dobrou chut.

0/0
23.6.2011 17:34

Bodie8

Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Mě osobně by bylo úplně jedno co si soused dává na gril.

Problém je v tom, že humus griluje tolik lidí, takže poptávka po kvalitnějším mase je tak nízká a tudíž kvalitní maso člověk koupí jen v Makru a vybraných obchodech v Praze a možná v Brně.

0/0
20.6.2011 16:34

kolyvanov2

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Jop, to jsem se uz snazil naznacit. Tezko muzes prijit k "reznikovi na vesnici" a rict, ze chces dva platky tunaka. Ale nejakych makrel tam bude mit tri mrazaky...

Nebo teda rict to muzu, ale vyjdou mne jako ty tri mrazaky makrel:)

0/0
20.6.2011 16:38

Inkvizitor Johny

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Jako to živě vidím, jak jdu tady do řeznictví. Bude tam ta šílená baba, která nepozná hovězí od vepřového. A za dotaz na oháňku by mě nejraději zabila...A já na ní vybalím, že bych chtěl kilo sashimi tuňáka. Ale čerstvého! Nejpozději včera uloveného;-D

0/0
20.6.2011 16:45

seer

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Sehnat tuňáka na sashimi není úplně samozřejmé ani v zemích, kde ho jí nejvíce, Japonsku. Myslím v každém obchodě s potravinami.

0/0
20.6.2011 16:52

Bodie8

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Poté, co jsem zjistil, že nenažraný Japonci zdecimovali tuňáka atlantskýho, už tenhle druh tuňáka nekupuju.

0/0
20.6.2011 16:56

Inkvizitor Johny

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

R^

0/0
20.6.2011 20:16

kolyvanov2

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Pointa ale nebyla v tom, ze se v beznym reznictvi neprodavaji chlazeni tunaci, ale v tom, ze sehnat maso je problem, pro mnoho lidi na hranici dostupnosti. Protoze proste musi vybirat z toho, co je. A na primeru s tunakem je to tak, ze jedinou rybou, kterou lze ugrilovat je mrazena makrela...

0/0
20.6.2011 16:56

Bodie8

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

No ... ještě je tady Tesco se živejma rybama. Tam občas koupím pstruha nebo štiku.

0/0
20.6.2011 16:59

kolyvanov2

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Nevim... Ja k rybam z teska nemam vbec duveru. Mozna predsudek, ale kdyz vidim ty oschly salamy vedle, ktery tam zjevne odpovivaji dlouho, az se z toho oschle krouti, tak k rybam tam proste duveru nemam:(

Pravda, dokud je ziva, tak budiz, ale ja tem sladkovodnim moc nedam

0/0
20.6.2011 17:02

Bodie8

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Jasně, když někomu nejedou sladkovodní tak je nebude kupovat, že. :-)

Co se týká Tesca, tak tam nemám důvěru vůbec k ničemu. Ty ryby jsou vyjímka, protože když je kupuju, tak se ještě mrskaj v akvárku a můžu si vybrat, kterou chci.

0/0
20.6.2011 17:09

kolyvanov2

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Jsem tu svoji neduveru miril na ty platky, co se tam uz domrskaly a tam vidim, ze je neduvera na obou stranach:)

0/0
20.6.2011 17:11

kolyvanov2

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

ty bydlis taky v Prostejove?;-D Pravidelne jsme ji s zenou nicili i tim, ze salamu jsme chteli jenom 5 deka, protoze to pak nechcme mit tyden v lednicce a jentak to nejime.

Mimochodem, lidi, co si kupuji 30 deka toho, 30 deka toho, 20 deka toho a jeste kilo paru mne fakt dostavaji. Mozna je vzdycky vysle cela ulice:)

0/0
20.6.2011 16:54

ODSCSSD 5

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

tak to je prd.... nedavno jsem v Bile videl cizinky, jak si kazda kupovala dve kolecka... jedno kolecko od jednoho druhu a druhy kolecko od druhyho druhu.... ta prodavacka neumela samosebou anglicky a nebyla schopna pochopit co vubec chce. Coz se ji nedivim. ;-D

0/0
20.6.2011 16:56

Bodie8

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Mě osobně stačí když můj místní řezník má dobré hovězí, vepřové a kuřecí. Nemůžu po něm chtít, aby mi prodával maso na stejky. Na to není odbyt. Už takhle lidi brblaj, že to má o 20% dražší než v Bille, ale zatím kupujou. :-)

0/0
20.6.2011 16:46

Inkvizitor Johny

Re: Koukám, že jste se tady všichni do sebe pěkně pustili.

Ono je taky dost velký problém, že to maso se, na rozdíl od "polotovarů", rychle kazí. Bavíme li se o baleném mase v atmosféře. Takže mít na trhu 10 pixel se svíčkovou je extrémně ztrátové. Řešením je mít to vakuované nebo mrazené. Nevím, proč to normálně obchody nevyužívají.

0/0
20.6.2011 16:57

Villy

Re: Jo kuřátka, to je pošušňáníčko:

Tak to je teda síla!!! RvRvRv8-o

0/0
20.6.2011 16:24

ODSCSSD 5

Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

ale o tom se tady nebavime...  Kdo koukal na Ano sefe moc dobre vi, jak se takovy Biftek v restauracich ceskych (cest vyjimkam) dela.. a ja to teda nechci...

Ja jsem tady zrovnaval Biftek doma vs. McDonald .....   neboli, jsem narazel na vymluvu "to je ale drahe" u lidi, kteri utraci tuny penez za:   Instantni jisku, polivky v pytliku, Korenici smesi, vyvary v kostce a jine a jine predrazene nesmysly...

0/0
20.6.2011 15:39

kolyvanov2

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

Tys ale nesrovnaval biftek doma. Ty jsi srovnal syrovy maso nakoupeny u reznik a v tom spociva ten "nepatrny" rozdil.

Dobrej vyvar se dela X (10?) hodin. Fakt mas pocit, ze jeho cena je za pusu a ze je vyvar v kostce je mnohem drazsi nez vyborne udelat vyvar?

Mimochodem, vymalovat si byt nebo si spravit auto je taky mnohem levnejsi nez platit za "predrazene" sluzby...

0/0
20.6.2011 15:43

ODSCSSD 5

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

Udelam si velkej hrnec vyvaru, vyvarim pomalu a pak namrazim kostky....  ano je to levnejsi

0/0
20.6.2011 15:53

Dejmiho Dokamen

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

tady ale šlo o to, že lidem neni líto dát v Mekáči za hnusný jídlo stejnou vatu, jakou nejsou schopný utratit za kvalitní maso, který si pak udělaj doma. To je to, co nepochopim.

0/0
20.6.2011 15:54

kolyvanov2

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

Je to urcite tak, ze "vetsina normalnich" lidi voli v nedeli mezi Mekem a jidlem ze svickove doma? Jakkoliv jsou nektery typy u Meka zvlastni, tak vetsina lidi tam proste nejde na obed, ale rychle se najist, kdyz jdou okolo. A rychle se najist tak, ze si doma udelam kvalitni maso proste nejde.

A proste neberu, ze to stoji stejne. Stejna je cena syroveho masa vs cely "jidlo". To syrovy maso se ale nekde musi udelat, nekdo ho musi udelat a neco si k tomu musi udelat.

Plus spousta lidi proste treba dobrej steak udelat neumi a ve finale by to chutnalo stejne jako ten Mek... A vsichni, co si doma delaji ze svickove a navic uplne skvele jsou myslim zde v diskusi...

0/0
20.6.2011 16:01

kolyvanov2

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

BTW, vetsina Cechu moznost obedu u McD nema. A jestli je nekdo takovej hardcore, ze by nekde z vesnice (nebo okresniho mesta) vyjel do mesta (nebo na dalnici) s tim, ze si tam da McMenu a jel zase domu? No, nechci byt vylozene optimista, ale takovych lidi snad tisice nejsou...

0/0
20.6.2011 16:05

seer

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

Přesně tak,  Micky Dee je zkrátka občasná příležitost, rozhodně tady. V zemi jeho původu je to trochu jiné, protože zlaté oblouky jsou četné. I ten hamburger má svoje opodstnatění, je to levné, rychlé a moji psi to milují. Bez těch tzv. frills, tedy jenom maso a polovinu housky. Pokud žijete v jiných zemích, s odlišnou kuchyní, McD je tzv. comfort food, je to důvěrně známé jídlo, které si zkrátka občas dáte.

Dělávám občas hamburgry v létě pro pár vyvolených, jenom mleté hovězí, bez jakýchkoliv přísad včetně soli.  A na to vše, co tam patří. Je to dobré jídlo, není v tom tak velký rozdíl od toho tady tak oslavovaného bifteku. 

Kuřata jsou v zásadě nesmírně nudné jídlo, dám vždy přednost kvalitnímu vepřovému (hovězí kvalitní tady bohužel neexistuje) nebo rybě a jehněčímu, ale to už mluvíme o drahém mase.

0/0
20.6.2011 16:15

Dejmiho Dokamen

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

Vim, co myslíš. Ale to, na co narážim já je to, že lidi se přece můžou najíst lacinejš než v Mekáči. A stejně do toho ty prachy vrazej. Tak proč stejně neuvažujou i u toho kusu masa na grilování.

Já si prostě holt radši odpustim jídlo v Mekáči, ušetřim a díky tomu si pak bez "krveprolití" dovolim o víkendu ugrilovat opravdu kvalitní maso, který nějakou tu kačku stojí. Nejsem žádnej zbohatlík, kterej by si mohl dovolit kupovat svíčkovou, roštěnou, telecí, jehněčí atd. po metrácích. Jsem obyčejnej člověk, co si rád pochutná na dobrym masu a v zájmu toho si radši nechám zajít chuť na Mekáč (nepopírám, že na něj někdy nemám chuť). U nás prostě funguje to, že člověk vytřeští oči na cenovku u bifteku - 560,-/kg a padá do mdlob. Jenomže ono to ve finále zase tak strašný neni, když si odpustim přejídání, Mekáče, brambůrky, arašídy atd.

0/0
20.6.2011 16:16

seer

Re: Samosebou ze Biftek v restauraci vyjde draho... proboha

Protože mekáč je zkrátka fast food, a pokud nevíš, co to znamená, podívej se do slovníku. Hned vedle hot dog nebo Kentucky Fried.

Lidi, kteří opovrhují hamburgry, jsou hňupové, kteří předstírají, že by jim skončil život, pokud by se tam objevili. Jsou to většinou takoví lidé, kteří v životě nevytáhli nikam paty, protože by potom věděli, že někdy zkrátka není čas na roast beef, je však čas zastavit na dálniciu a dát si quarterpounder nebo double cheeseburger nebo se popojede dál k Burger King. 

Brambůrky nesnáším, buráky jsou fantastické, zejména jako máslo nebo vařené, nepražené.

0/0
20.6.2011 16:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.