Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dokonalou kachnu upeče i absolutní začátečník. Stačí kmín, sůl a budík

Minimální námaha, primitivní postup, prosté ingredience a dokonale měkký, šťavnatý a pro milovníky kůrčičky i křupavý výsledek. Tomu se říká absolutně dokonalý recept, o který se se čtenáři Kuchařky pro dceru podělila Jana Florentýna Zatloukalová. Jako nevěřící Tomášové jsme ho vyzkoušeli a fakt nemá chybu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Perucini

Takhle to naše rodina dělá cca 50 let

je dobré také kachnu v troubě na 3-4 hodiny vypnout a pak zase zapnout. To pak je ještě lepší!!

0/0
18.8.2011 7:40

opportunity

Re: Takhle to naše rodina dělá cca 50 let

R^  taky si říkám - žádný objev.

0/0
19.8.2011 22:04

Shumway

nepodlévat

anebo jenom trošku, my jsme ji podlili jako když se peče klasicky a rozpadla se na cucky

0/0
7.8.2011 11:11

Helen_Prag

tip

To musím někdy vyzkoušet

0/0
1.8.2011 23:02

Santa1

Vyzkoušeno

a je to SUPER!!! Díky, tohle je vychytávka za milion.

0/0
28.7.2011 22:18

opportunity

Re: Vyzkoušeno

Vychytávka? Normální příprava, žádná novinka... U vás se kachna nikdy nedělala?

0/0
19.8.2011 22:05

strasenka

jen samotná kachna

kachna se ničím nepodlívá? nepřipeče se mi to?? ;-(

0/0
26.7.2011 14:51

Inkvizitor Johny

Re: jen samotná kachna

nepřipeče

0/0
26.7.2011 15:03

strasenka

Re: jen samotná kachna

to jsou veci.. :-) díky za odpoved!! R^

0/0
26.7.2011 16:48

wrah

Re: jen samotná kachna

Neměla by se připéct, ale deci či dvě vývaru pod ní neuškodí.

0/0
26.7.2011 19:07

flames828

Re: jen samotná kachna

Podložte tu kachnu. Třeba nějakým dřevěným roštíkem nebo něco. Je jeden opravdu kachní zlozvyk - péct tu kačenu položenou v sádle. Po vytažený je mastná a kůže je jak pryž. Hnus.

0/0
27.7.2011 15:28

username

Re: jen samotná kachna

No zrovna dnes jsem ji pekl tímto postupem, když jsem ji vytáhl po těch 6 hodinách, tak až po okraj plavala ve vlastním sádle a kůže byla fakt hnusná. Sádlo jsem dal pryč, kachnu jsem dal na 20 minut z každé strany nazpátek do trouby a kůže hezky získala barvu i křupavost. Mńam.

0/0
27.7.2011 16:22

Santa1

Re: jen samotná kachna

Přesně tak.

0/0
28.7.2011 22:19

Stork.

Dokonalou kachnu upeče i kdejaký zpravodajský server

...

0/0
26.7.2011 8:05

matysek-k

teda nevím

ale upéct kachnu je hlavně o trefení soli, páč neslaná je jen mastná bez chuti.

0/0
25.7.2011 19:49

dolch

Re: teda nevím

Soli přiměřeně. Přesné dávkování je ukázáno v pohádce Byl jednou jeden král.

0/0
25.7.2011 20:02

Inkvizitor Johny

Re: teda nevím

R^

0/0
25.7.2011 20:42

karbid

Re: teda nevím

A co ta pixle?Ta se vstřebá!

0/0
26.7.2011 8:20

trasa G brněnského metra

Hmmm ...

Nejkrásnější je kachna vyholená ... :-P

+2/0
25.7.2011 18:43

karbid

Re: Hmmm ...

A neumytá

+1/0
25.7.2011 19:02

Inkvizitor Johny

Re: Hmmm ...

S pneumatikou:-P

0/0
25.7.2011 19:34

petratuc

Re: Hmmm ...

Vy jste blbci. Zajímalo by mě, jestli jste v životě něco uvařili, když ve vás článek o vaření vzbuzuje takové asociace.

A jak říká Komenský v Českém nebi "...protože zjistili, že to tak nevypadá" : "kachna" se tomu neříká ;-D

0/0
10.8.2011 22:33

JeDicz

*

Akorát z toho účtu za elektřinu nebo plyn, to aby se jeden šel oběsit.

0/0
25.7.2011 17:40

Miri

Re: *

právě že ne, když jsem sledoval, jak to peče, tak na 100 stupních to bylo hned a pak se trouba zapínala cca na jednu minutu po 20ti minutových intervalech. Tím, že tam je menší teplotní rozdíl to šetří energii na úkor času.

0/0
25.7.2011 17:50

username

2 postupy

mimochodem existují 2 postupy - jeden tenhle s pomalým pečením, když vám nevadí že vám dlouho peče trouba. To ovšem u mnoha trub není až taková sranda (staré plynové, nebo některé moderní, které z bezpečnostních důvodů po x hodinách vypnou).

Tak je pak druhý postup - rozpálit troubu "do žhava", kachnu v ní pár minut nechat péct a pak troubu vypnout - přes noc, ráno pak jen dáte dopéct. Dobrá je na to nějaký silnostěný hrnec, který drží teplotu (existují i keramické).

P.S.: mimochodem zajímavé je potřít jí předtím medem, někomu to chutná víc

0/0
25.7.2011 17:12

username

Re: 2 postupy

jo a ještě jsem si vzpomněl - na chatě, kde jsme měli takovou blbě regulovatelnou troubu jsme to vyřešili tak, že jsme tam dali kus kamene - ten když se ohřál tak udržel teplotu několik hodin.

0/0
25.7.2011 17:15

wrah

Re: 2 postupy

Prostě postavte pekáč na dvě cihly. Doporučuji je napřed nechat v troubě předehřát, aby pak vydržely vydávat teplo dlouho předlouho. Takové dvě pětikilové cihly pojmou tepla docela dost. V podstatě je efekt stejný, jako při pečení pomalu na nízkou teplotu, jen se napřed peče na tepleji a pak to pár hodin klesá. Jen já dávám na kachnu klín a dovnitř pár kusů cibulky a pár kusů jablíček, nejlépe takových nedozrálých kyseláků.. Po rozpečení to dodá zelí ke kachničce fantastický šmak..

0/0
26.7.2011 18:54

Inkvizitor Johny

Re: 2 postupy

Hlasuju pro med R^

0/0
25.7.2011 17:54

danian

Poraďte, pls..

Všechno skvělé, ale pečení u té elektrické trouby mám zapnuté

horní, spodní nebo z obou stran? Díky

0/0
25.7.2011 16:27

roedor

Re: Poraďte, pls..

z obou

0/0
25.7.2011 16:58

redy007

Opravdu potřebujete jen kachnu, pekáč, sůl, kmín a budíka

"Opravdu potřebujete jen kachnu, pekáč, sůl, kmín a budíka"- trouba jak se rika je jen nepotrebny doplnek ;-D

+1/0
25.7.2011 15:04

ivoš

Re: Opravdu potřebujete jen kachnu, pekáč, sůl, kmín a budíka

Ale no tak...

0/0
25.7.2011 15:58

aswe2

pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

hledani na strance s recepty (var.... .cz) prisada kmin: 1800+ receptu

hledani na strance s recepty (var.... .se) prisada kmin: 6 receptu

Proste kmin je kysele koreni chudych sedlaku. Zamyslete se jestli vam opravdu chutna tak, ze musi byt vsude;-D To je jako s tim kaprem co se u nas dava kockam ;-D

0/0
25.7.2011 14:54

ivoš

Re: pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

Mě osobně velice chutná a dávám ho všude, kde uznám za vhodné. Jestli ho považuješ za koření vidláků, jdi na hafburger. Dobrou chuť.:-)

0/0
25.7.2011 16:01

wrah

Re: pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

Ostatně, ohledně toho hambáče.. Skuste jen čisté mleté hovězí, sůl, pepř, papriku a kmín, vše mleté. Případně přidejte trošičku strouhaného muškátu. On se nezdá, ale podpoří aroma dalších koření a udělá zajímavou chuť. A co se toho kmínu týká, tak jej můžete nasít po záhonku. Vypadá prakticky jako kopr, nezralé smítky můžete přidat vyvařit třeba do brambor, nebo do láku na okurky, zelí.. A dozrálý uříznete, necháte hlavou dolů uschnout a vymnete nad čistými novinami. Pro běžnou rodinu stačí na roční spotřebu "ohromná" část záhonu, o rozloze asi 1m3. Ostatně, kdo má chalupu, tak doporučuji podle babiček zřídit bylinkovou zahrádku. Taková 3*5 metrů více než stačí.. Pár snítek kopru, kmínu, libeček, oregano, majoránka, bazalka.. Yzop, saturejka, máta, medunka. Minimálně tu mátu, medunku a libeček můžete použít i na příjemné ovonění koupele i v zimě..

0/0
26.7.2011 19:06

Inkvizitor Johny

Re: pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

No a Italové zas do všeho rvou bazalku. Si nevyberete ;-D

0/0
25.7.2011 16:11

algra

Re: pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

Jestli není výsledek ovlivněn tím, že Slovensky se kmín řekne rasca. Opakuj hledání :-P

0/0
25.7.2011 17:09

algra

Re: pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

Au, pardon, teď koukám, že tam nemáš ".sk", ale ".se". A ".se" je co?

0/0
25.7.2011 17:14

aswe2

Re: pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

uz jsem chtel neco napsat ;)

kmin ANO ale s MIROU.

0/0
25.7.2011 17:24

vskiper

Re: pro vsechny co mi dole odpovedeli (snad krome toho prvniho)

SE je kod Svedska blondynko, takze je 6 vysledku pro "kmin" docela uspech ;-D

0/0
25.7.2011 23:54

radecacek

A už mi došla trpělivost a odteď budu prudit pokaždé

8-o8-oVzala jsem to doslova, takže jsem se vdavky fakt netrápila. ;-O  Úroveň Idnes je horší a horší. Pravopisných chyb je tu jak máků. Jak může novináře delat někdo, kdo neumí ani skloňovat? Martino Čermáková, to  je záležitost druhé třídy. A když nevím, tak si to najdu!! http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=vdavky&Hledej=Hledej

0/0
25.7.2011 13:33

BigpetBig

Re: A už mi došla trpělivost a odteď budu prudit pokaždé

Novinařina v pravém slova smyslu to určitě není, když seš nucen vychrlit tuny matrošu tak ti na nějakou kvalitu čas moc nezbude a korektora asi zaměstnávat nemíní. Sice smutné, ale je to tak. Nakonec je to ve všech oborech kolem nás.

0/0
25.7.2011 15:45

vymrzovac2

a teď radu kde se dá koupit kachna ?

To, co se dá koupit v krámech nemá žádný maso, ale jenom samý sádlo...takže se to nevyplatí péct

0/0
25.7.2011 12:59

dolch

Re: a teď radu kde se dá koupit kachna ?

Naposled jsem koupil vodňanskou chlazenou a byla super. A některý německý mražený docela taky ujdou. Samozřejmě u kachny musíte počítat se značným úbytkem na váze, ale bez toho sádlíčka by to prostě nebylo ono. Jednou jsem měl nějakou čínskou kachnu a z ní se nevypeklo vůbec nic. Číňanům to nevadí, protože ti připravují kachnu jinými způsoby. Je to taky dobré, ale je to něco jiného.

0/0
25.7.2011 13:05

síma25

Prosím o radu!

Co mám dělat, když mám doma prastarou plynovou troubu s nějakými ruskými popisky - typ prostě nezjistím a nemá na sobě popis ve stupních celsia? Je na ní jen kolečko s regulací, která probíhá stylem že trouba buď hřeje na maximum, nebo nehřeje vůbec. Mám strach odejít z domu a nechat tohle monstrum zapnuté, navíc ani nevím na kolik... Nemá někdo zkušenosti s plynovou troubou? Kolika stupním odpovídá třeba obvyklé minimum?

0/0
25.7.2011 11:59

dolch

Re: Prosím o radu!

Jednoduchá rada - plynovou trouby vyhodit a koupit elektrickou.

Složitější rada. Taky jsem párkrát pekl kachnu v plynové troubě. Je to opruz, ale vždy se to celkem povedlo. Fígl byl v tom, že jsem ji dělal hodně dlouho, třeba těch 6 hodin a troubu vždy po půl hodině vypínal a pak zase za půl hodiny zapínal. Plynová trouba se totiž hodně špatně reguluje.

0/0
25.7.2011 12:04

Inkvizitor Johny

Re: Prosím o radu!

Tak to jsme na tom byli stejně. A jaká je to pohoda na elektrice, co?

0/0
25.7.2011 12:19

dolch

Re: Prosím o radu!

Tak tak, to se nedá srovnat. Plynová trouba, to je tortura pro kuchaře/ky.

0/0
25.7.2011 12:58

síma25

Re: Prosím o radu!

No děkuju oběma:) Mám v Brně malý byt na občasné přespání a tam mám tuhle hrůzu, jinak bydlím kousek dál a tam mám normální eletrickou. O to víc mě to zlobí, když znám ten rozdíl, ale nebudu měnit sporák v bytě, kde jsem třikrát do měsíce. Jen se třeba loni stalo, že jsme na Martina byli zrovna v Brně na bytě a laborování nad tím, jak to upéct, nakonec skončilo v Nebeském Mlýně na večeři, páč jsem si to prostě zrovna na Martina netroufla risknout. Navíc zkazit takovou lahůdku, to bych si nafackovala...

0/0
25.7.2011 14:19

Inkvizitor Johny

Re: Prosím o radu!

Jít na kachnu do restaurace, je levnější než měnit troubu. A máte jasno :-)

0/0
25.7.2011 15:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.