Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co s nadúrodou rajčat. Usušte je a pochutnáte si na nich ještě v zimě

Když v létě dozrávají rajčata, je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Salát, lečo a caprese už nechcete ani vidět, ale krvavé plody je hřích vyhodit. Zkuste je usušit a naložit. Pochutnáte si na nich ještě na podzim a na začátku zimy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Janka

Vyzkoušela jsem kdejaká,

ale nejvíc mi chutnají sušená rajčata z Kauflandu za 299 Kč/kg. Občas mají akci za 199. Nikde jsem nejedla lepší, ani v Itálii, ani ve Španělsku. Nevím, odkud jsou (musím zjistit), ale vlastní vyrábět nehodlám, protože bych stejně chtěla chuťově stejná jako kupuji.

0/0
30.8.2011 11:38

jupikjupik

tak nasušený to mám

co teď dál? jakože mám nahřát olivový olej, do toho dát třeba lístky bazalky- může být čerstvá nebo sušená? a zavřít a dát do temna?

0/0
29.8.2011 10:33

Zefram Cochrane

proč se stále preferuje olivový virgin olej

Na vaření bohatě (když už musíte tak blbnout s oliváčem) stačí obyčejný. Virgin se vyznačuje velmi silnou chutí (pro někoho i nepříjemnou) právě proto, že byl zpracován za studena, jen lisování.

A mimochodem mrkněte třeba do Bulharska, ta nádherná slunečnicová pole. Opravdu mi to tu přidá, jako olivová lobby, asi kuchař co v televizi prohlásí, že smaží jedině na extra vergin dostane pro svůj podnik olej na rok zdarma. Jedl někdo klasický (ať již telecí, vepřový či z kapra) řízek na oliváči a porovnal ho s tím na čistém oleji oleji bez přirozené přidavné pachuti, nebo dokonce na sádle? Pokud ano,

Středomořská kuchyně nestojí svou zdravostí jen na olivovém oleji a nejlépe nejkvalitnějším (čti nejdražším). Je založena na mnohem větším množství zeleniny a mořských plodů a ryb. Jezte tolik zeleniny a ryb jako oni, dělejte to na másle (to dělají i v Itálii) či sádle a uvidíte, že to v něm není.

0/0
25.8.2011 17:52

cannelle

toasty

Také jsou výborné do toastů :)

0/0
24.8.2011 14:10

Sjuzzzz

Olej

Ve chvíli, kdy olivový olej zahřeje, je pod úrovní řepkového či stolního (nejhnusnějšího) oleje. To jen Češi mají pocit, že jsou světový, když na oliváči smaží řízky a topinky :D :D :D

0/0
18.8.2011 9:38

sdasdgk

Re: Olej

Jo, ja blbec si myslel, ze tehdy nejkrasneji voni. Asi zacnu delat pastu pomidorini na slunecnicovem.

0/0
24.8.2011 15:02

E_T

Re: Olej

On tady asi spis nekdo nechape jakej je rozdil mezi "zahrat olej" a "smazit na oleji" :-P

0/0
24.8.2011 15:47

Arthur B.

Mňam

Po sušených rajčatech se můžu utlouct. Osobně rozhodně dávám přednost slunečnicovému oleji - mnohem víc vynikne chuť sušených rajčat, než v olivovém oleji. Rajčata je potřeba řádně proložit kořením - dávám bazalku, rozmarýn, jalovec muškátový ořech a trošku česneku - s česnekem opatrně, aby se zase nepotlačovala chuť rajčat.

Po delším skladování je olej naprosto vynikající do salátů a těstovin...

Sakra, dostal jsem z toho hlad ;-D

+2/0
29.7.2011 14:48

vymrzovac2

a příště článek o tom,.......

.....jak orbu traktorem můžete sami nahradit rýčem a motykou !;-D    Zpátky, kupředu ni krok!       Kdo má dnes čas sušit se s rajčatama, i když se teď dala koupit za 9korun kilo.

0/0
29.7.2011 9:44

svarak_z_krabicaku_reborned

Re: a příště článek o tom,.......

Nakrájíš rajčata na plátky, dáš na plechy, strčíš na zahradu. Kolik času ti zabere tahle práce, kterou navíc můžeš dělat s dětmi a hezky si přitom pokecat, a kolik "výlet" do Tesca?

0/0
29.8.2011 13:50

Aha_jo

nejlepší jsou čerstvé

jen to slunko chybí na červenou barvu, zelené jíst nebudu:-P

0/0
28.7.2011 21:15

Pundit

Nadúroda nehrozí,

možná na Moravě, já si musím vystačit se zelenými, hydpoponicky vypěstovanými rajčaty z Billy. Tahle "rajčata" by snad ani usušit nešla.

0/0
28.7.2011 19:20

Hroznej_puberťák

Re: Nadúroda nehrozí,

Mám je v Praze a rostou jak vzteklý. A to se s nima nijak nepiplám.

0/0
28.7.2011 22:41

Kuk na strejdu

Počtář Pupík?

Sklenička sušených rajčat stojí asi 80–150 Kč. Na dvě menší skleničky potřebujete téměř dvě kila. Kilo rajčat koupíte asi za 30 korun (pokud nemáte zahrádku a chtěli byste využít letních nižších cen). Navíc použijete ještě více než deci oleje – kvalitní koupíte asi za 200 Kč za litr. Připočtěte ještě elektrickou energii a zjistíte, že prakticky nevyplatí.

Tak počítejme - 60Kč za 2kg rajčat (pominu to, že teď se prodávají za 14-20Kč/kg), 60Kč za 3dl olivového oleje (pominu to, že i opravdu kvalitní se dá koupit za cca 140Kč). Takže 60Kč + 60Kč za dvě skleničky, čili 60Kč za skleničku. Autorka jasně píše, že aspoň trochu kvalitní se pohybují od 80Kč za skleničku, takže to znamená, že by za usušení 2kg rajčat musela dát 40Kč za elektřinu, tzn. 10kWh. Zajímalo by mě, jakou má troubu, která za hodinu sušení na 60°C spotřebuje 1kWh, aby se dostala s cenou na ty nejlevnější kupované.

Sečíst pár čísel do dvou set jsme se učili na ZŠ. Možná je dnes jiná doba a učí se to až na Matfyzu.

+3/0
28.7.2011 15:07

lajika

Re: Počtář Pupík?

vážně se mi nezdá, že by v jedné malé skleničce bylo kilo rajčat....

0/0
28.7.2011 16:28

Kuk na strejdu

Re: Počtář Pupík?

No, při dnešních rajčatech, což jsou nacucané červené molitany, bych se tomu až tak nedivil. Zvlášť pokud se ještě oloupají a vydlabou jádřince.

Ale kdyby by tam to kilo ani bylo, tak jsou počty paní Černé podivné, natož pokud by tam bylo rajských ještě méně.

0/0
28.7.2011 17:52

modra-sance

Re: Počtář Pupík?

Cena pro mne nebyla až tak důležitá, ale autorčina čísla určitě nesedí. Ono například pár drobností, například definice menší sklenice. Já ovšem autorčino množství dával do menší sklenice a vyšlo by to možná i na ty dvě, jenže ty menší sklenice stejně byly výrazně větší než z obchodu. Také jestli nakládala to co je na fotkách, tak to jsou přesušené na maximum scvrklé rajčátka, to co se prodává naložené rozhodně v takovémto papírovém stavu při nakládání není (kolik místa zabírá tento papír a kolik rajče na olej ani není nutno rozebírat). Dobu viz info z odkazu níže lze zkrátit větší teplotou a bez újmy (dvanáct hodin jsem to opravdu nikdy nedělal, myslím že něco kolem osmi bylo maximum když jsem je dělal poprvé a to byly špatně, na troud). A poslední věcí je olej, olivový je fajn, ale jen pokud chci mít rajčata naložená v olivovém oleji, jenže já ne do každého jídla používám s touto chutí, takže dělám více méně půl na půl i se slunečnicovým.

0/0
28.7.2011 20:54

iwwi

Re: Počtář Pupík?

a kdo by taky sušil kupovaná rajčata? :O Naši měli loni extrémní nadúrodu a sušená jsme konzumovali až do jara. Jsou super i nenaložená přihodit do těstovin a pod...mňamka veliká :)

0/0
14.8.2011 18:42

modra-sance

tohle je trošku přesnější

http://www.kucharka-recepty.com/susena-rajcata-v-oleji-3523

těch šedesát stupňů z článku idnesu je zbytečně málo a dělá se to zbytečně dlouho a i z vlastní zkušenosti vím, že největší problém je v poznání kdy jsou hotová. Jinak dost záleží na rajčatech, obecně vždy jsem měl nejlepší ze soudkových.  

Jo a až nebude pršet, tak pár dní na sluníčku je ideál.

+1/0
28.7.2011 13:48

stará Blažková 05

hele redakce

když jsme u těch rajčat. Jak vám rostou ty vzhůru nohama? Asi moc ne, co? ;-D

+3/0
28.7.2011 12:51

Inkvizitor Johny

Re: hele redakce

Ty už se jim urvaly;-D

0/0
28.7.2011 13:21

Benjout

slunečnicový olej????????

vy ste se asi zbláznili tady v čechách ne??????? Na sušená rajčata a vůbec na jakoukoli přípravu zeleniny s olejem jedině olivový olej!!!!!!!! I na maso olivový olej .... já bych skoro řekl že i do motoru jedině olivový olej :D.... slunečnicovy olej patri max. do fritaku...... MANŽÁÁŘE TROŠKU MANŽÁÁÁRE!!! ITALIAAAANOO CAAAAZZOOOO VAFFANCUUUULOOOO :D

0/0
28.7.2011 12:33

Inkvizitor Johny

Re: slunečnicový olej????????

Hovězí s olivovým je hnusné. A hlavně jde o cenu. Oliváč 200,- slunečnice 50,-. Takže když je potřeba více oleje, tak je to jasný. Přeci nebudu lejt do flašky s hermelínem oliváč.

0/0
28.7.2011 12:35

roedor

Re: slunečnicový olej????????

olivový olej je modla všech rádobyznalců snad jen v Čechách;-) I Španělé si do salátu klidně dají slunečnicový olej, když je kvalitní, není na něm nic špatného a chuťově je taky dobrý (kolikrát lepší, než olivový, co se u nás prodává).

+1/0
28.7.2011 12:43

Inkvizitor Johny

Re: slunečnicový olej????????

Mě nejvíc dostávají lidi, kteří nesnáší olivy, ale do všeho lejou oliváč. Tak buď ten olej není z oliv nebo mají chcíplé chuťové buňky ;-D

0/0
28.7.2011 13:20

roedor

Re: slunečnicový olej????????

ale já mám ráda olivoolej a nesnáším olivy;-D (teda až do loňska, pomalinku jim začínám přicházet na chuť - ale jen černým a ne těm hnusným v nálevu)

0/0
28.7.2011 14:05

Pundit

Re: slunečnicový olej????????

Olivu jen do salátů a studené kuchyně, smažit na olivě je plýtvání, i sebelepší oliva se tím zdegraduje.

0/0
28.7.2011 19:17

iwwi

Re: slunečnicový olej????????

my teď "objevili" rýžový olej, absolutně bez jakéhokoliv ocasu, co mají jiné levné oleje, a v ničem si nezadá s olivovým ;)

0/0
14.8.2011 18:45

sn63

miluji rajčata

Syrova . Vařena --kečup protlak lečo nejsem schopná ani cítit ani nadobí po tom nemyju . Ble husí kůži mam na těle jen si vzpomenu

0/0
28.7.2011 10:45

roedor

Re: miluji rajčata

kečup mi nechutnal ani jako dítěti a pečený rajčata taky nesnáším. Ale lečo miluju a sušený rajčata jsou VR^

0/0
28.7.2011 12:45

Inkvizitor Johny

Počty

Taky už jsem o tom uvažoval. Protože teď jsou rajčata za dvacku a jsou výborná. A pak přijde zima a zas (ne)budeme žrát ty polystyrenové koule. Řeknete mi někdo moudrý, jaký je objemový poměr čerstvá-sušená? :-)

0/0
28.7.2011 10:13

ODSCSSD 5

Re: Počty

no z jednoho rajcete mas asi malicek susenych... ale tady mozna nezaznela dulezita vec... te tyto suzeny nakladany rajcata (mimochodej jsou moc dobre) je uplne neco jineho nez rajcata cerstva. To je proste uplne jina surovina... 

Vyborne jsou treba do testovin a prave je vyborne pouzit ten olej co po rajcatech zbyde.... ale radit nekomu jako ze si da rajcatka i v zime? no neda, protoze to s chuti rajcat nema nic spolecneho.

0/0
28.7.2011 11:20

Radka Pošta

Re: Počty

Hodně vařím z rajčat a buď si nadělám protlak - spařit, oloupat, nakrájet, povařit, rozmixovat a scedit semínka (dávám pak do mražáku ve skleničkách od přesnídávky), nebo pouze oloupané a nakrájené - taky do skleniček a do mražáku. Nejsem moc zkušená co se týče zavařování, tak volím k uskladnění mražák.

0/0
28.7.2011 12:21

Inkvizitor Johny

Re: Počty

Taky hodně dělám z rajčat. Mně jde spíš o to množství. Prostě nemám tak velký mrazák a nemám ani velkou spíž. Takže sušení by bylo celkem řešení...Holt to musím prostě zkusit:-)

0/0
28.7.2011 12:33

Radka Pošta

Re: Počty

Loni jsem měla otrhanou velkou krabici rajčat ze zahrádky. Zas tolik protlaku z toho nebylo. Měla jsem sice v mražáku půl šuplíku rajčat, ale nejsem chovatel prasat, takže jsem nekupovala maso nějakou dobu do zásoby. Teď mám půl šuplíku meruňkových knedlíků ;-). Ale spotřebuju určitě balíček týdně, takže to neřeším. To samé ten protlak. Dvě skleničky týdně min a do vánoc je mražák vymetený.

0/0
28.7.2011 12:55

Klotilda

Re: Počty

Kilo čersvých dá asi hrst sušených.

0/0
30.7.2011 0:36

shevek

Rajčata...

...jsou nejodpornějšími plody naší Země. Nikdy! Kdysi jsem je ochutnal, málem jsem je zvrátil! Nikdy už více. Kdysi mi ještě jako dítěti máma koupila rajčatový džus v domnění, že jde o jablečný. Skončil jsem po nahnutí krabice na záchodě a od té doby hodinu studuju vše, co mi kdo nalévá... Díky, nikdy :-D

0/0
28.7.2011 9:18

Duke___Nukem

Re: Rajčata...

jako dite jsem to taky nesnasel a ted je to mnamka.Jen to vyzkousej...;-)

0/0
28.7.2011 9:20

shevek

Re: Rajčata...

Nikdy :) Jím brokolici na tisíc způsobů, jím snad všechny možné druhy zeleniny a ovoce, ale rajčata ne a ne a ne :)

0/0
28.7.2011 9:21

Duke___Nukem

Re: Rajčata...

a co kecup....:-)

0/0
28.7.2011 10:31

AAA2

Re: Rajčata...

zvlaste kdyz se prida vodka ;-D

0/0
28.7.2011 10:17

Inkvizitor Johny

Re: Rajčata...

Bloody MaryR^

0/0
28.7.2011 10:40

Scarlett from Scottland

Re: Rajčata...

to jsme rádi, že to víme :-)

0/0
28.7.2011 9:36

shevek

Re: Rajčata...

Proto jsem vám to tu taky napsal, abyste se trochu vzdělávali o tomto nechutném druhu ovoce ;)

0/0
28.7.2011 9:39

Scarlett from Scottland

Re: Rajčata...

a když vám řeknu, že jsem se jednou pozvracela z kombinace cukety a vína, tak taky budete vzdělanej? ;-D

0/0
28.7.2011 9:42

zly.previt

Re: Rajčata...

Jen jestli to nebylo jen z vína;-D

0/0
28.7.2011 9:47

Scarlett from Scottland

Re: Rajčata...

no to to dodělalo ;-D

0/0
28.7.2011 9:50

Já to nebyl, já to nebil!

Re: Rajčata...

Správně! A čím víc vás bude, tím víc zbyde na mě ;-)

0/0
28.7.2011 9:51

janduben

Re: Rajčata...

zvlastni, mit odpor k beznym darum zeme musi byt podle men nejaka dusevni chylka nebo priznak ne zcela zdraveho cloveka, zdravy a silny clovek s chuti bezne potraviny sni, samozrejme pokud jsou vhodne upravyn, cerstve apod

0/0
28.7.2011 10:56

skoda-lasky

Re: Rajčata...

8-o

+2/0
28.7.2011 11:47





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.