Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Domácí máslo za deset minut. Krok za krokem

Vyrobit domácí máslo lze za malou chvíli. Není to levnější než koupit bezejmennou kostku v samoobsluze, odměnou je ale voňavá a čerstvá pochoutka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

files

pokus

Tak jsem to vyzkoušel s ponorným mixérem. Za chvilku bylo hotovo. Teď mi tuhne v lednici....

0/0
7.8.2011 10:44

files

Re: pokus

Tak už mi ztuhlo...a je fakt dobrý. Lepší než z regálu. Příště to vyzkouším přímo z čertsvýho kravskýho mlíka....

0/0
7.8.2011 15:41

villík

Jj. A to si představte, když už jsme u tý svépomoci, že...

..můj děda si rovnal na kovadlince všechny staré hřebíky. A když je pořádně vybouchal, měl je ještě pevnější, než ty kupované. A jak prosím ušetřil !!!;-D

0/0
5.8.2011 14:07

tappat

maslo jihocesky od madety

a neni co resit. Spatny neni ani farmarsky maslo od tatry (balene v prusvitnem papiru s cervenym potiskem, stoji cca 32 korun 200g).

+1/0
4.8.2011 13:26

Mort_I

Golf, Kolo, Zahrádka a Máslo

Golf kolo zahrádka a máslo - aneb když jsem pročetl některé příspěvky pobavil jsem se. Ano někteří raději zainvestují hodiny svého života do bouchání nějakou tyčkou do kulatého nesmyslu s důlkama, někteří pro změnu navléknou přiléhavé oblečky a kochají se krajinou, někteří vezmou semínka všeho možného rostlinstva a ryjí v zemi a některé prostě baví stát u plotny a nebo u stolu a tlouct nebo mixovat mixérem nebo jiným udělátkem máslo - nechci se tímto v žádném případě dotknout jmenovaných skupin, sám patřím mezi výletníky na koních, motorkách, kolech apod. ALE !!! pokud jsem schopen podojit vlastní kozy nebo dojít do kravína pro čerstvé mléko za 8-10,-  a mám doma náladu a čas vyrobit vlastní máslo, sýr, tvaroh atd - je to pro mne jasná volba (i když u nás ve sklepě najdete krabice z Tesco za 9,50) To máslo nebo cokoliv jiného prostě chutná jinak než koupené - a tím myslím cokoliv od bábovky počínaje a buchtama nebo štrůdlíčkem konče - je v tom domácí um a chuť a je to prostě domácí...

0/0
3.8.2011 23:16

AstorLights

FUJ

Moje babička kdysi dávno (za komančů) s oblibou vyráběla "domácí" máslo z mléka které jsem jí byl nucen dovážet na kole z různých statků kde to měla domluvené. Jezdil jsem pro mléko i do mlékárny kde měla známého takže jsme dostávali čerstvé neodstředěné.

Výsledné máslo bylo naprosto NECHUTNĚ MAZLAVÉ A HNUSNĚ HOŘKÉ, prostě fujtajxl. Po několika letech (to už jsme byli větší a nadávali hlasitěji) se zjistilo, že to málo proplachují, a tak se do toho jednou vložil děda a propíral to fakt dlouho a výsledek byl, že to bylo cca. o 10% méně hnusné.

Od té doby nedám na božská chutná másla ze supermarketů dopustit.

:-P

0/0
3.8.2011 16:39

sámvelkýmao

Re: FUJ

no a vaše babička se narodila v roce 1975?...........

0/0
3.8.2011 22:02

vitvit

Mixer neni nutný

Domácí máslo si občas děláme v práci (a to jsme tu jen muži)!! Mixer neni třeba. Stačí obyčejná PET lahev, s kterou cca 5-10 minut třepete !! Třeba během čtení diskuse na idnesu :-)))

a máte ke svačině domácí máslíčko, mnam, doporučuju všem !!!

VR^

0/0
3.8.2011 10:27

bobísekbobísek

Re: Mixer neni nutný

dám dvě šlehačky do robotu Kitchen aid šlehám dokud není máslo sliji syrovátku přiliji asi dvě deci vody a šlehám dvě minuty s vodou, scedím a strčím do hrnečku celé zabere i s mytím robota deset minut

0/0
3.8.2011 18:07

J.

Re: Mixer neni nutný

asi nemate v praci co delat. Jen aby to necetli sefove...

0/0
3.8.2011 20:06

sámvelkýmao

Re: Mixer neni nutný

třeba to píše šéf........

+1/0
3.8.2011 22:00

aju reptans

Re: Mixer neni nutný

PET láhev vydá dobrovolně vámi vyrobené máslo ze šlehačky..??

0/0
5.8.2011 0:23

BigEd

tloukli jsme máslo

My jsme doma ze sesbíraní smetany máslo tloukly ve flašce od okurek. V té třílitrové. Pěkně mezi kolenama doprava doleva, tak dlouho, až z toho byla hrouda...

0/0
2.8.2011 23:29

duchodkyne

přepuštěné máslo

nevíte, kde se dá koupit? Prý je to ještě lepší, pravda dražší. Rád bych vyzkoušel a ochutnal...

0/0
2.8.2011 23:05

sámvelkýmao

Re: přepuštěné máslo

proč kupovat?udělejte doma,je to chvilka.kostka másla do nerezového kastrolku,mírný plamen,či elektrika,nechat rozpustit a máslo začne pomalu bublat,začne se stávat čirým.míchat a neustále hlídat,nikam neodcházet.ten rozhodující okamžik mezi hotovým a přepáleným trvá pár vteřin.přepálené můžete rovnou vyhodit.že je hotové,poznáte tak,že se na něm přestanou dělat bubliny,to znamená,že veškerá voda je z másla pryč a to je účel přepuštěného-škvařeného másla.hotové ihned odstavit a nejlépe okamžitě  přelít do připravené chladné,nejlépe nerezové nádoby.hlavně u nádob masívních se silným dnem může dojít i po odstavení k přepálení-nádoba má určitý doběh a pracuje  i moment po odstavení.občas si ho taky dopřeju,není to dvakrát zdravý,ale strašně dobrý.v chladničce hodně ztuhne,ale položit pár plátků na chleba a za chvíli povolí a je k namazání.stačí posolit a dobrou chuť..................

0/0
3.8.2011 7:44

mamina2

Re: přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo se nekupuje, to se doma dělá. Jako důchodkyně byste si to mohl z dětství pamatovat.

Máslo se přepouštělo ze dvou důvodů. Jednak dýl vydrželo a pak se na něm dalo smažit. Takže se používalo hlavně na smažení nebo vůbec na vaření. Na chleba je lepší máslo čerstvé nepřepuštěné.

0/0
3.8.2011 11:14

sámvelkýmao

Re: přepuštěné máslo

přepuštěné máslo má svoji specifickou a nezaměnitelnou vůni a chuť.je pravda,že na chleba namazanej přepuštěným máslem se asi nic dalšího nehodí,snad krom soli a cibule,podobně jako u sádla.neumím si představit dát na to salám,sýr,paštiku,zavařeninu či med.............

0/0
3.8.2011 13:08

mofra

Re: přepuštěné máslo

Přepouštím máslo tak, že ho nakrájím do kastrůlku, na velmi mírným ohni  rozpustím a přivedu ho k prvnímu varu. Pořád sbíram pěnu. Pak stáhnu, nechám vychladit a dám do lednice. Když ztuhne, udělám do něj 2-3 dirky vařečkou a vyleju syrovátku. Pak dám znovu na oheň a mírným varem vařím tak dlouho, dokud se tvoří pěna, kterou sbírám.

0/0
3.8.2011 17:28

[eT]

Re: přepuštěné máslo

lze okořenit, např. marihuanou: pouzijeme bud ususene listi nebo (jeste lepe) nadrcene palicky - s timto korenim varime cca 45 minut (nezapominame sbirat penu!). Vhodne napr. do babovky, kolacku... :-)

0/0
6.8.2011 13:27

bron

Re: přepuštěné máslo

Ghee je prece v kazde indicke vecerce na ruzku. Pokud na ruzku indicka vecerka neni, tak je potreba rok dva pockat, ona se urcite objevi....

0/0
5.8.2011 15:29

Zelvicka79

Re: přepuštěné máslo

Dobrý den, nevím odkud jste, v Praze přepuštěné máslo "Ghí" kupuji v Soukenické ulici v pekařství vedle vegetarianské restaurace Govinda.

0/0
20.8.2011 11:48

sámvelkýmao

no

na trhu jsou kvalitní másla jak česká,tak zahraniční.jen se naučit číst.pravda,kvalitní máslo za 22kč nekoupíte........

0/0
2.8.2011 12:28

JiMar

Re: no

která?

0/0
2.8.2011 12:58

sámvelkýmao

Re: no

třeba jihočeské od madety nebo od meggle.zkuste,doporučuji.cena cca 35kč za čtvrtku..........

0/0
2.8.2011 14:01

chudacek.blbecek

Re: no

Věř mi, že na domácí máslo chuťově nemají ani ta nejkvalitnější másla u nás na trhu.

0/0
2.8.2011 14:28

nocenka

Re: no

Já jsem docela spokojená s některými českými, takže nevidím důvod, proč se frfňat s něčím takovým doma. A tu chuť bych zase tolik nedramatizovala, měla jsem i doma vyrobené máslo z mléka od vlastní krávy - ale nemůžu tvrdit, že jakékoliv jiné máslo oproti tomu úplně hnusné.

+1/0
2.8.2011 14:38

chudacek.blbecek

Re: no

To vůbec netvrdím, já máslo jako takové skoro nejím a používám ho především na vaření, takže na to mi kupované stačí. A když si chci udělat radost, udělám si vlastní máslo. To pak jde o frfňání v přípustné míře :-) chápu, jakej by to byl vopruz pro matku, jejíž rodina sežere půl kila másla týdně. V tom je ale ta krása relativity.

0/0
2.8.2011 14:43

j.kotlin

Re: no

doporučuji Dr.Halíř, dá se koupit např. v Lidlu. Je to jedno z posledních skoro poctivých másel na trhu

0/0
7.8.2011 12:01

KačkaM.

Re: no

R^ Je to tak. Za měsíc spotřebuju v kuchyni tak 4 kostky másla, kupuju jen ty nejkvalitnější, mám vybrané výrobce. 40,-Kč za máslo mi přijde tak akorát. Když jinou chuť másla poznají i děti a to jsou nějaké kyseliny, tak to je co říct.

0/0
2.8.2011 16:03

sámvelkýmao

Re: no

já starší člověk pamatuju doby,kdy k babičce na ves jezdila pojízdná prodejna,máslo bylo v obrovský kostce a řidič prodavač to krájel kdo kolik chtěl,bylo to na váhu,zabalil to do pergamenovýho papíru.to bylo máslíčko.žluťoučký,voňavý.taky miluju škvařený máslo.....taky mě s..........štvou,že skoro nikde se nedá koupit osminka a když už,tak skoro za cenu čtvrtky..............

0/0
2.8.2011 17:01

petr88

Re: no

Dříve bylo máslo žluté a margaríny bílé. Dneska je to obráceně.

0/0
2.8.2011 19:21

uzycek

Re: no

jestli mas rad krajeny  maslo, v kazdym mestecku sou farmarske trhy a tam ho mivaji.

ale kupovat krajeny maslo kvuli tomu ze je krajeny mi neprijde nijak extra napad. a cenove je to +- nastejno

0/0
4.8.2011 8:24

petratuc

Re: no

Ono bylo máslo  v těch dobách krásně žluté, protože se krásně barvilo krásnou máselnou žlutí. Až poté se zjistilo, že toto barvivo je kancerogenní. Takže mě je milejší máslo bledě nažloutlé až skoro bílé.

0/0
10.8.2011 22:57

KačkaM.

:o)

Já Vás tedy nechápu, tolik povyku kvůli článku o másle ze šlehačky ;-D. Vždyť nejde o to, jestli to vyjde levněji nebo ne, jde o to si to vyzkoušet sám. To ale chlapi, pro které je jednodušší sáhnout do regálu asi nepochopí ;-). Jíšku taky nekupuju v prášku, knedlíky taky ne, nekupuju polívky ani omáčky jako polotovar, ani nic podobného, tak proč nezkusit máslo ze šlehačky??

0/0
2.8.2011 9:13

KačkaM.

Re: :o)

Jendnomu pisateli se nelíbílo, že by se dělala ze šlehačky ze

supermarketu...proč jako, tak si mám zajet na vesnici do nějakého

koloniálu a koupit tam stejnou? Nebo na farmu pro čertvou? Pro pivo si

taky nejezdíte do pivovaru :-).

0/0
2.8.2011 9:13

Kademek

Re: :o)

Já ano . . . :-) Ne to je legrace, já spíše nechápu, proč KačceM připadá, že je pro chlapi jednodušší sáhnout do regálu. Možná že konkrétně ona nekupuje jíšku v prášku a omáčku z polotovaru, ale dalších 80 ze 100 to tak dělá. Bohužel Vaše ženská emancipace dospěla do fáze, kdy si pomalu přestáváte uvědomovat, jaká role náleží mužům a jaká ženám. Tím nemyslím, že má být žena uvázána k dětem a ke kuchyňské lince. Jen by to možná chtělo trošku přestat tlačit na pilu.

Toť vše - a nápad na domácí máslo je dobrý, ještě dnes vyzkouším a to jsem prosím chlap, který sahá jen do regálu, stejně jako vy, nebo Vy tam nesaháte ???? A odkud pak tedy máte mouku na domácí jíšku ? Snad si jí doma sama nemelete . . . . ;-)

+5/0
2.8.2011 9:35

KačkaM.

Re: :o)

Do regálů sahám samozřejmě, ale jen pro základní suroviny ;-) umím - na rozdíl od jiných žen - vařit a jsem na to hrdá. Když mě to občas svede koupit něco "polohotového" co má šetřit čas, tak si pak nadávám co jsem to koupila za blaf.

0/0
2.8.2011 15:56

petratuc

Re: :o)

Gratuluju , Kačko, k tomu nadřazenému pocitu, že vy umíte vařit. Na rozdíl od jiných žen. Mně tato schopnost připadá tak samozřejmá, že o ní nemám potřebu mluvit. Uvařit neumí jenom cuchty.

0/0
10.8.2011 23:00

ofcoursedude

Re: :o)

To sice ne, ale pivo z "tanku" chutna lepe nez to v hospodskejch sudech, ktery chutna lepe nez to co se prodava v plechovkach a flaskach.

Ja mliko piju uz skoro vyhradne z mlikomatu - stoji sice o 3 kc vic ale ten rozdil v chuti je i po prevareni znat.

0/0
2.8.2011 12:57

Mort_I

Re: :o)

I já jako chlap rád experimentuji v kuchyni - od pečení vaření smažení přes grilování až po výrobu domácího sýra (z kravského i kozího mléka), tvarohu a rozhodně se pustím i do másla - stále je tu možnost koupit mléko od krav za 10,- a už jen pro ten pocit že podpořím místního kravičkáře mně potěší.

0/0
3.8.2011 22:47

Richard Kába

Re: :o)

Jak chlapy? ;-)

0/0
6.8.2011 8:52

1888

Jako vegetarian

davam predfnost burtum. Tak mam jistotu ze nepozru zadne maso.

+3/0
2.8.2011 5:18

ofcoursedude

Re: Jako vegetarian

Bacha na ty z Globusu. Tam ho zacali naprosto zakerne davat, a ani se za to nestydej!

+1/0
2.8.2011 13:01

Karel Endler

Re: Jako vegetarian

Jenže Globusů je v celém státě čtrnáct. Jinde se holt žere sójová moka se sádlem, solí a paprikou. Naštěstí bydlím ve městě, kde Globus je, špekáčky jsou mňamka, kupuju je každý týden. Teď je začali i trošku udit.

0/0
5.8.2011 8:01

dwaltr

Vy jste všichni upadli na hlavu?

K čemu potřebujete rady nějaké Florentýny z bufáče?

To vám výrobky našeho máselnického průmyslu zapáchají?

0/0
2.8.2011 0:20

Inkvizitor Johny

Z mléka

Koupím 3% mléko. To je 30 g tuku nalitr. Takže na 200 g másla potřebuji skoro 7 litrů mléka. Mléko je za 15,-. Takže máslo mám za krásných 105,-. No to jsem z toho jelen ;-D

0/0
1.8.2011 23:22

Don_Alex

Re: Z mléka

jo, mozna zkus ultra odstredeny mleko, z toho to pujde jeste lip....

0/0
1.8.2011 23:43

Dejmiho Dokamen

Re: Z mléka

za prvé dělat máslo z mlíka doma je nesmysl, za druhý se dělá z neodstředěnýho mlíka a za třetí ten "odpad" bez tuku si kupuješ za 18,-/litr v supermarketu... ;-)

0/0
2.8.2011 8:31

Inkvizitor Johny

Re: Z mléka

Ale na tom je prostě krásně vidět, jak nás mlékárny tahají. Co si budeme říkat. Nějaká přidaná hodnota tam je. Takže musí mít i nějaký zisk. Ale aby z pohledu surovin bylo mléko dvakrát dražší než máslo, je opravdu hodně. A určitě to nebude tím, že máme super levné máslo. Mlékárny jsou prostě zlo.

0/0
2.8.2011 10:27

Dejmiho Dokamen

Re: Z mléka

jasně, že vydělávaj... jinak by to nedělali... ty snad ano?

Jak jsi došel k tomu, že mlíko je dvakrát dražší než máslo? Surový mlíko je zkrátka surovina, ze který se vyrábí víc výrobků - mlíko, máslo, sýry, tvaroh....

0/0
2.8.2011 10:32





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.