Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Dalamánky ze starého chleba: dokonalá nekonečná recyklace

Vyzkoušejte tip, jak zužitkovat všechny ty patky chleba, které zbudou v chlebovce v kuchyni. Každý si raději přiřízne kus čerstvého, a tak se ve spoustě domácností starý chleba hromadí a nakonec skončí v koši.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

kunka

i v obchodě?

Má úvaha... a v obchodě jsou čertvé? nebo taky ze starého chleba? Recyklované?

0/0
5.8.2011 10:29

vilemina

Re: i v obchodě?

Nedávno jsem četla o pečení chleba - skoro každá pekárna do něj přidává vrácený starý rozmočený...http://zdravetipy.blog.cz/1101/kde-koupit-dobry-chleba

0/0
8.8.2011 22:26

JeFFik

Re: i v obchodě?

to si piš, že ano

0/0
8.8.2011 23:59

Tupolánek

Re: i v obchodě?

Hořovický je nědy i blbě rozmíchaný. :-/

0/0
10.8.2011 20:35

Kousavka

Starší chléb

Starší chléb omočím ve vajíčku, osmažím, posypu sýrem a ozdobím čerstvou cibulí, paprikou, rajčetem, bylinkami a tím, co je po ruce. Rohlíky nastrouhám na strouhanku nebo udělám semlbábu. Recyklaci pečiva způsobem, uvedeným v článku, považuju za prasárnu.

+1/0
5.8.2011 8:42

ivoš

Taky to peču,

ale z chlebové strouhanky, ne z rozmočeného chleba. Jen menší tvary. bochník bych raději nezkoušel.

0/0
4.8.2011 16:31

chudacek.blbecek

Zdrclé

Ty výsledné dalamánky mi přijdou zdrclé, asi špatná práce s kváskem.

0/0
4.8.2011 12:42

zabanovany lajos

teda ten upecenej dalamanek

uz je v ty carce na povrchu nejakej nazelenalej..

+1/0
4.8.2011 12:23

net.Xtreme V.

Já mám doma psa:-)

0/0
4.8.2011 10:37

Karelnik

Re: Já mám doma psa:-)

tak to je podobnej způsob přípravy ;-D

+2/0
4.8.2011 12:56

net.Xtreme V.

Re: Já mám doma psa:-)

Ale ne, já reagoval na větu: "Ne každý má doma králíky nebo slepice, anebo alespoň poblíž rybník, kde by mohl nakrmit kachny." Já mám psa a ten zbytky dojídá, jen občas odenteruji nadpis a místo ,abych začal psát text příspěvku se to odešle a myšlenku nedokončím...

0/0
4.8.2011 13:44

ununun

Re: Já mám doma psa:-)

ale jo, jde to. ale líp se krmí pašík.. jedině snad vlčáka nebo labradora..

0/0
4.8.2011 16:05

2kedar

Re: Já mám doma psa:-)

Na psa je dobrý česnek R^;-D

+1/0
7.8.2011 12:38

Tupolánek

Re: Já mám doma psa:-)

Český česnek ;-)R^

0/0
10.8.2011 20:39

janní

proboha to snad ne -klasický chléb,krásný bochníček

Dnes recept pro troubu,mícháno na program 7 těsto v pekárně

1.těsto sem si umíchala hodně hustý na program 7 těsto a nechala vykynout v pekárně do konce programu

2: těsto po vyndání lepilo,tak jsem do něj vpravila na vále ještě trošku hladký mouky,ale nebylo zas husté příliš, dál to kynulo,ale musí udělat kouli3. práskla sem ho do cedníku se čverečkovými otvory,takový ten klasický socialistický z umělý hmoty(nemám ošatku),nechala kynout další hodinu a kousek,cedník do misky , celý přikrýt utěrkou - až se mi zdálo dost(byly tam dvě lžičky sušenýho droždí)4.Vyhřála jsem troubu na 220C, předehřála tu střední teflonovou remoskovou nádobu (má velikost akorát, nech si ji ukázat v krámě jestli nemáš nebo koukni na net na průměr) - bylo to zhruba z půl kila mouky)5.Práskla tam ze sítka chleba do remoskové nádoby, tošku se tam rozlil

6.Přikryla poklicí a pekla 30 minut,pak poklici sundala7. závěrem potřít horkou slanou vodou.

přesný receptu dodám za chvilku

0/0
4.8.2011 9:40

janní

Re: proboha to snad ne -klasický chléb,krásný bochníček

rozpis receptu

1,5 hrnku vody - začínám 2 polévkové lžíce oleje,1 lžíce polévková octa, dolít vodu

3 hrnky hladké mouky,1 hrnek skládající se z2/3 hladké žitné chlebové, 1/3krupice(stejný pytlík jako mouky)

2 kávové lžičky pískového cukru,2 kávové lžičky soli,2 kávové lžičky sušeného droždí,2,5 kávové lžičky drceného kmínu,2,5 kávové lžičky celého kmínu

po vykynutí v pekárně na program těsto zahustím trošku hladkou moukou na vále,někdy těsto dost lepí po vyndání z pekárny a pak dle postupu výše.Doma mu říkáme cedníkový, podle kynutí v cedníku.Nezbyde z něj ani kůrka.Lze přidat do základního rozpisu i lžíci domácího sádla.Dobrou chuť.

0/0
4.8.2011 9:46

janní

Re: proboha to snad ne -klasický chléb,krásný bochníček

po sundání poklice se to ještě dopéká, každá trouba peče jinak tak čas psát nebudu

0/0
4.8.2011 9:48

janní

Re: proboha to snad ne -klasický chléb,krásný bochníček

pečivo již nekupujeme žádné, tady není žádná dobrá pekárna - peču toho mnoho a vše je lepší jak koupený a na přání synka tyhle skvělý recepty sepisuji do kuchařky - jen 18 receptů, co receptík .to list s obrázkem a zalaminovat ho má přání mé mládě.Ale jde to pomalu seženu základní recept ten předělám a chuťově vypiluji.A podobné články mě séřou a to velmi, jako by nestačilo, že jsme popelnicí a nejen Evropy... proto jsem se rozhodla o tři recepty - na chleba pro pekárnu, rohlíky(ty už jsem dala dřív) a chléb pro troubu rozdělit se všema,kdo sem chodí.;-D

0/0
4.8.2011 9:54

janní

Re: proboha to snad ne -klasický chléb,krásný bochníček

proč se na těch diskusích jen hádat, když ta diskuse může být užitečnější ,jak ten článek nahoře;-)proto sem dávám užitečné a prospěšné věci;-D

0/0
4.8.2011 10:02

czernej007

Re: proboha to snad ne -klasický chléb,krásný bochníček

R^R^R^

0/0
4.8.2011 10:17

Kresinka

Re: proboha to snad ne -klasický chléb,krásný bochníček

máme to podobně, jen vyndám háky a peču to v pekárně. Přidej cca půl lžičk\ fenyklu (sušený) úžasná chuť

0/0
6.8.2011 5:56

Little Boy

Zbytecna prace

se s tim delat doma, pecivo ze zbytku lze koupit v kazdem supermarketu a jmenuje se to chleba sumava za 17 kacek kilo. Diky silnemu postaveni maj supermarkety nasmlouvane, ze pekarny musi zpet odebrat co se neproda - to 'cerstve' se nakraji a zabali (nejde balit cerstve upeceny chleb) a ten zbytek se pouzije jako zaklad pro novy chleba. Teda pokud jde rikat chleba necemu co nevidelo zitny kvasek a je v tom jen zdibec zitne mouky, protoze bez kvasku nejde z zita pect.

+4/0
4.8.2011 8:33

Quick.

Re: Zbytecna prace

Ale dá, jen nemá tu správnou chuť a vůni po kvasu...

+1/0
4.8.2011 9:37

impresario ze smyrny

Re: Zbytecna prace

My máme domácí pekárnu, a recept na klasický chleba, tousťák, bábovky a pod... už jsem tak vychytala, že nám nikdy nezbyde ani kůrčička. Ale když někdy opravdu nestíhám a musím koupit nějaké pečivo, tak ač je to smutné, tak obyčejná šumava je skoro nejlepší. Všechny ty semínkový zmražený polotovary, rozpečený v supermarketu jsou často cítit plísní a balené chleby jsou plesnivé rovnou.

+1/0
4.8.2011 14:40

ivoš

Re: Zbytecna prace

Chléb Šumava za 17 Kč kilo?? U nás stojí (krájený) 600 g/21 Kč... A taky nic moc.Rv

0/0
4.8.2011 16:30

ecchajim

Vpřed ke konzumaci odpadků

Vidím, že IDnes je informovaný denník. To je již druhý recept tento týden na home made recyklované jídlo. Zád se mi, že pod prahem nás důvěryhodně informujete, že se blíží doba naučit se žrát odpadky.

K receptu můžu říci, že neodpovídá zásadám tzv. sattvické výživy člověka a je to typický produkt Káli Juga. Více informací Vám jistě podá sdružení Hare Kršna.

0/0
4.8.2011 8:00

al.mucha

Re: Vpřed ke konzumaci odpadků

Ta doba je už dávno tu, stačí se jen porozhlédnout po hyper super marketech. Takové lahůdky, to je panečku lahůdka.

0/0
4.8.2011 9:45

akleen

???

Zasnu, pecivo je z hlediska vlivu na zdravi cloveka jedno z nejhorsich potravin vubec. Protoze jiz po upeceni se zacinaji v nem vyvyjet plisne. Proto jist vzdy co nejvice cerstve pecivo a nejradeji tmave.

0/0
4.8.2011 7:06

Bezi

Re: ???

to je strachu, to je strachu.... mimochodem příště zkuste spíš "vyvíjet"

0/0
4.8.2011 7:31

Bereniké

Re: ???

Asi ty plísně vyjí na měsíc

0/0
4.8.2011 7:35

akleen

Re: ???

Preklep pardon. Zeptejte se specialisty na tluste strevo na pecivo.

0/0
4.8.2011 8:52

rosalia

Re: ???

no právě - u nás chléb začně dřív plesnivět, než ztvrdne. A hlavně je to víc od doby, co máme plastová okna.

A vzpomínám, že jednou ukazovali v TV, jak už v pekárnách přimílají do čerstvého chleba starý, a proto tolik nevydrží a plesniví.!!

 Ten recept bych zkoušela jedině ze zbytků chleba, co byl upečen doma (ať ze žitné mouky nebo krabice Labena)- ale ten rychle mizí, tak se ani ty patky nemohou nahromadit.;-)

+1/0
4.8.2011 7:45





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.