Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na den jsem byl výčepním: Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce

Když si v hospodě dá host pivo, měl by se mu na stole objevit vychlazený půllitr zdobený pořádnou pěnou. Občas ale místo toho dostane zvětralou tekutinu natočenou pod míru, které spadne pěna před prvním napitím. Zda je točení piva takové umění, nebo to jen výčepní a číšníci občas prostě odfláknou, si na vlastní kůži vyzkoušel redaktor iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

stupidviewonthematter

100 hospodských, 100 názorů

To, že pan redaktor točil v jednom podniku, neznamená, že seznal zaručeně jediný správný postup při točení piva.

Neboť (poznatek z letité praxe) každý výčepák, hospodský preferuje něco jiného: pro jednoho je pivo natočené naráz hřích, pro jiného ten jediný správný způsob. Snad jen na té pěně se naštěstí shodnou. (Nemluvě o požadavcích štamgastů ohledně točení.)

A kromě v článku vyjmenovaných obecných faktorů záleží samozřejmě také na druhu piva - co pamatuji, tak základním kritériem při mistrovství v čepování bylo natočení Prazdroje naráz R^ 

A používat "zpátečku" je vcelku barbarství, je to jen akutní výpomoc, když se nedaří. Jinak to jde bez ní.

0/0
18.9.2011 12:18

moje.maličkost

no teda

No co můžu posoudti, tak v 80% hospod točí pivo jen "po skle" jen aby zákazník nemusel chvilku čekat. U nás na vesnici i v okolních dědinkách sami lidi říkají, že si na pivo raději počkají, jen aby bylo s pořádnou čepkou a ne aby za 10 minut "zkozelo".

0/0
15.9.2011 23:45

Cavaliere

hm

Hlavně tam nesmí být moc bublinek, to je pak jak sifon, a je jedno jaký pivo to je, protože to nikdo nepozná.

+1/0
13.9.2011 10:40

Antonek1

Re: hm

Moc bublinek je většinou v pivu tlačeném COčkem a točeném narychlo po skle, to se pak neodrazí.

0/0
14.9.2011 19:08

Labia Majora Zemanová

...

pena je na prd, vadi zejmena v horku v lete, kdyz se chce clovek hned poradne napit

+1/0
13.9.2011 9:06

Hairy_ass

Re: ...

Pěkná jemná "čepice" by u piva být měla, pokud ji nemusíte, tak si pijte anglické typy piv, nebo si u výčepního poručte, ať vám načepuje tzv. čochtana, teda pokud bude vědět, co to je a jak se to dělá.

0/0
15.9.2011 16:49

jazyk v broskvi

Občas taky točím...

...ale to jen když pana Šípka ( 175kg živé váhy!!! ) z Machnína bolej kolena. S tím mokrym půllitrem je to tak, ešče záleží taky, když se to točí "po skle" na úhlu drženého skla a "zpátečku" dělat nemušym, račejc to pustím na konec krapet z vejšky, nakonec "frknu" do pěny a mam i bublinku! A takovou Plzeň maj jenom Na Pargáně f Pélzni! Ale vono stačí dát si před Plzní jedny Svijany a hned víte co je pivo a co zrzavá voda! Huš sa těším na Chodovar na Bělskou pouť! Japa se máté plzeňácí?;-)

0/0
13.9.2011 8:42

jan.banos

Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce

Hlavně aby na tom netratili groš, než natočit o trochu víc,

0/0
13.9.2011 7:21

Antonek1

Re: Správná pěna není, míru jsem hlídal těžce

Většinou jak je nad míru tak bych se bál co to je za pivo, jestli dotočili některé které stálo dlouho, nebo jestli nedochází bečka to pak moc nepění a snadno se přetočí..

0/0
14.9.2011 19:07

ovalek

Plzeň je jedenáctka

Pilsner Urquell, německý název našeho "českého klenotu" už nějakou dobu je pouhou jedenáctkou, s 11,6 stupňovitosti, proto se nemůže označovat jako dvanáctka. Ostatně je to prostě ležák, stejně jako mnoho dalších. Například Holba Šerák má 4,7% alkoholu (více nez Pilsner, neplést se stupňovitostí) a je označována jako výčepní. Ještě že máme regionální piva, z těch europatoků se mi zvedá kufr. ;-O

+1/0
13.9.2011 6:38

maar-tyn

Re: Plzeň je jedenáctka

Plzeň má stupňovitost 11,97. Doporučil bych návštěvu některého pivovaru a trošku se v tomto směru něco naučit a ne tady mluvit a stupňovitosti a označovaní piva.;-)

0/0
13.9.2011 9:21

lada123

Re: Plzeň je jedenáctka

Konkretni hodnota se meni v case, podle surovin, zmen receptury,... a momentalne je to kolem 11,7 (analyticke stanoveni take neni bez chyby), tedy jedenactka. 11,97 uz je prilis blizko dvanactce, to plzensti riskovat nebudou, stalo by to vice na surovinach a hrozil by pruser se spotrebni dani- plati se za jedenactku a omylem by se mohla uvarit dvanactka.

0/0
13.9.2011 10:17

Mražená spermie

Re: Plzeň je jedenáctka

voni si to kluci polský vohlídaj, jak správně vařit plzeň.

0/0
13.9.2011 10:39

sun.alex

Re: Plzeň je jedenáctka

;-D jen aby to dneska plzeňákům moc nezhořklo...Jinak jim fandím a Horváth je setsakra frajer!

0/0
13.9.2011 11:43

vita.nek

Re: Plzeň je jedenáctka

Já bych doporučil nežit v minulosti a Vašimi slovy "trošku se v tomto směru něco naučit" apropo, znáte google? hned tři první odkazy na vyhledání "plzeňská dvanáctka"

financninoviny.cz/zpravy/proslula-plzenska-dvanactka-je-jedenactka-zaluje-sdruzeni-prazdroj/544024?rss

ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/211411000100427/obsah/155526-je-plzenska-dvanactka-opravdu-dvanactkou/

ekonomika.idnes.cz/sdruzeni-za-plzenskou-dvanactku-se-soudi-s-pivovarem-o-kvalitu-piva-1i1-/ekonomika.aspx?c=A110427_141129_plzen-zpravy_alt

0/0
20.9.2011 9:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.