Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pozor na bedlu červenající, tato „jedlá“ houba zabila ženu z Plzeňska

Experti varují houbaře, kteří si v těchto dnech nosí z lesů košíky plné úlovků: I když budete sbírat s atlasem hub v ruce, můžete si domů přinést problém. Uznávaný mykolog Svatopluk Holec upozorňuje na druh bedly, jež může v krajním případě způsobit po požití i smrt. Jeden takový případ se letos v Plzeňském kraji už stal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ununun

dobrá houba

tak právě jsem jednu snědl, měl jsem jich víc, ale zbytek jsem vyhodil, musim uznat, že byla opravdu vynikající.. lepší jak klasická bílá bedla

0/0
9.10.2011 13:47

999666

PRAVDOU JE, ŽE

V NĚKTERÉ ODBORNÉ LITERATUŘE SE UVÁDÍ TZV. BEDLA ČERVENAJÍCÍ-ZAHRADNÍ, KTERÁ JE MÍRNĚ JEDOVATÁ A U VĚTŠINY LIDÍ VYVOLÁVÁ ZAŽÍVACÍ POTÍŽE RŮZNÉ INTENZITY A ZÁVAŽNOSTI. JE K NEROZPOZNÁNÍ OD BEDLY ČERVENAJÍCÍ, LIŠÍ SE POUZE  TÍM, ŽE ROSTE MIMO LES - ZAHRADY, SADY, PARKY, MEZE, OKRAJE POLÍ A PODOBNĚ. PRAVÁ BEDLA ČERVENAJÍCÍ NIKDY MIMO LES NEROSTE. VŠECHNA LITERATURA, KTERÁ SE O TÉTO BEDLE ČERVENAJÍCÍ - ZAHRADNÍ ZMIŇUJE DOPORUČUJE ZÁSADNĚ JI NESBÍRAT!!!

0/0
12.9.2011 12:23

rudoš

Podle mého názoru, je to nesmysl.....

Podle mého názoru je to s tou jedovatostí bedle červenající nesmysl.  Nejsem  žádný  mykolog odborník, ale

houby sbírám bezmála už 50 let a mimo jiné i bedlu červenající a nikdy jsem po požití této houby neměl žádné potíže a ti kterým jsem třeba tuto bedlu dal ke konzumaci ať už to byli členové rodiny, nebo známí, tak si nikdy nestěžovali.

Je pravdou, že bedla červenající není třeba tak kvalitní, jako bedla vysoká, která je o něco více aromatická a i chuťově kvalitnější, ale bedla červená je jinak výborná jedlá houba. Ta stará paní, kterou údajně bedla červenající zabila, tak mohla namísto této bedly sníst bedlu ostrošupinnou která je jedovatá i když ne smrtelně, ale té paní bylo údajně už 80 let a její organismus už to prostě nezvládl a nebo to mohla být bedla hřebenitá, která je uváděna v některých houbařských atlasech jako jedovatá a v některých jako nejedlá .Dnes už nežijící náš vynikající mykolog ing. Miroslav Smotlacha, by se nad  údajnou jedovatostí bedly červené asi jen usmál.

0/0
10.9.2011 19:26

Šerlok Homeless

Re: Podle mého názoru, je to nesmysl.....

Není to nesmysl. Je to už druhý pramen, z něhož se dozvídám o bedle červenajícví české. Ten první uváděl, že obsahuje apha-amanitin, což mi stačí, abych bedlu červenající ze svého jídelníčku vynechal. Poddruhy zkoumat nehodlám.

Přeju Vám dobrou chuť a zdravá játra!

0/0
11.9.2011 20:29

pteryx

FUD

To teda nevím. Podobné bedly v lese sbíráme a nikdy nám z nich nic nebylo. Nejdřív se tady psalo o tom kolik miliard by ty houby stály a podobné blbosti, za chvíli se dozvíme že jsou jedovaté i babky. Základem novinařiny je očividně co nejvíce lidi vystrašit.

Co se týče té paní, je otázka jestli ta bedla byla náležitě tepelně zpracovaná. Některé houby nejsou za syrova jedlé. Je možné, že krátké osmažení není zrovna nejvhodnější.

0/0
10.9.2011 13:33

nikolic

Re: FUD

Take bedly sbiram víc jak 30let a i ty v trave mimo les. Cituji: "Základem novinařiny je očividně co nejvíce lidi vystrašit."  - k tomuto bych z osobni zkusenosti rekl jen tolik, ze to neni jen zakladem novinariny, ale zakladem vsech sdelovacich prostredku, ktere ovladaji vlivni dejme tomu "reditele zemekoule". Podrobneji se o tom rozepisuje David Icke v knize: Jen nekonecna laska je skutecna a Steven Greer v knize: Utajovana pravda.

0/0
13.9.2011 13:57

enpassant

Houby článek

Zmatený, nepřesný, obtížně čitelný článek, asi psáno pod vlivem bedly červenající nebo jiné houbičky.

0/0
10.9.2011 9:52

obecní slouha z Klacíkova

...a zapil jsem je pivem

no to si dělá snad srandu,právě ten alkohol na houby nepatří a může způsobit problém

0/0
9.9.2011 22:04

(registrac)

Re: ...a zapil jsem je pivem

A to jste sebral kde, že se na houby alkohol nepatří. Alkohol nepatří jen na Hnojníka Inkoustového a možná Hřiba koloděje ale jinak je alkohol v normálním množství  v kombinaci s  ostatními houbami absolutně neškodný. Tak tu prosím příště neplácejte blbosti.

0/0
9.9.2011 22:40

KarelKiller

Zkušenost

Já a celá moje rodina jsme vždy bedlu červenající sbírali a nikdy, ani po větším množství nikdo neměl problém. Naopak rodina mé přítelkyně se jí po špatných zkušenostech vyhýbá a když jsem jednou přítelkyni bedlu červenající podal, opravdu jí po ní bylo nedobře. Nemusím dodávat, že já jsem ji jedl s ní a nic. Takže opravdu, působí na různé lidi různě.

0/0
9.9.2011 21:19

pteryx

Re: Zkušenost

Podle obrázku mám pocit, že to taky běžně konzumujeme. Zakopaný pes by mohl být taky v tepelné úpravě, bedly se obvykle jen obalí a osmaží. To by chtělo nějakého opravdového odborníka, třeba jako byl Smotlacha, tenhle článek je neslaný nemastný.

0/0
10.9.2011 13:36

daaaanyyyy

tuto houbu sbiram ve velkem,

a je to pochoutka, uz se tesim na dalsi sber, slysel jsem, ze nekomu muze pusobit zaludecni obtize, ale mi proste chutna velice.

0/0
9.9.2011 18:09

statue_one

Jedlá-jedovatá

Bedlu červenající sbíráme a jíme smaženou jako řízek léta. Pokud je nám někdy těžko a špatně, tak z toho, že jsme řízků snědli (tedy nejen z bedel, ale jakýchkoliv jiných hub) moc a tedy moc i tuku ze smažení. Dobrá dvanáctka (nebo hlt fernetu) může odpomoci.

Možná, že skutečně poddruh "česká" je jedovatý-podobně to na www.nahuby.sk v atlase hub rozlišují na "bedla červenajúca" a "bedla červenajúca záhradná". Takže možná na tom, že z lesa je OK a ze zahrad ne, něco bude. Mně ale na zahradě nerostou, tak nevím...

0/0
9.9.2011 18:03

seelen

Jakousi bedlu

co červená-hnědne jíme už několik generací ,otrava nikdy nebyla.

0/0
9.9.2011 15:46

eat da poo poo

Re: Jakousi bedlu

Vsak kdyby taky byla, tak byste tento prispevek napsat nemohl :-P;-)

0/0
9.9.2011 21:42

hoft

Spatny popisek

Bleju ani jsem nepozil bedlu. :((

Zmateny clanek je korunovan popiskem pod obrazkem - je na nem (viz odkaz v popisku na zdroj: houbar.cz) bedla vysoka, celkem jedla. Neni na nem obvinena bedla cervenajici, jak se ovsem v popisku tvrdi.

Bedla cervenajici vypada podle vseho jinak. Ostatne viz houbar.cz (nebo jiný googlik)

Asi se autor, mykolog i editor prezrali houbicek.

Lidi, nezerte jim to.

0/0
9.9.2011 14:46

Bonelord

Zaskočený mykolog mne pobavil

Houby mohou zaskočit i znalce. "Já jsem také měl otravu po bedle červenající. Dal jsem si řízky z bedel a zapil jsem je pivem, v noci mi bylo špatně, zvracel jsem, mohla se projevit nějaká alergická reakce," řekl mykolog Luboš ZelenýZdroj: http://hobby.idnes.cz/pozor-na-bedlu-cervenajici-tato-jedla-houba-zabila-zenu-z-plzenska-1cr-/houby.aspx?c=A110909_090731_plzen-zpravy_alt

Zapomněl ale napsat, že těch piv bylo patnáct.

0/0
9.9.2011 14:43

dedust2002

bedlive jsem clanek prostudoval

a jsem zdesen. Uz ani ty bedly nejsou co byvaly :-/

0/0
9.9.2011 14:11

nepremyslej nad lamou

Re: bedlive jsem clanek prostudoval

hod tam nuke ;-D

0/0
9.9.2011 14:31

km11

Zase raz fundovaný článok

len čo je pravda, bedľa červenejúca záhradná je samostatný druh známy a opísaný už desiatky rokov. Autor a citovaní mykológovia by možno mali najprv otvoriť nejaký ten atlas alebo trochu pogúgliť:

http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Chlorophyllum-brunneum/bedla-cervenejuca-zahradna/ID2960

Alebo sú možno mykológovia pre zjednodušenie citovaní nesprávne ...

0/0
9.9.2011 13:18

chekov

Re: Zase raz fundovaný článok

proč? oni jsou přece odborníci... ;-)

0/0
9.9.2011 13:58

Jenicek79

Re: Zase raz fundovaný článok

Oba znám osobně a můžu s jistotou říct, že to odborníci jsou

0/0
14.9.2011 19:50

Richard Kába

No jestli pan mykolog

toho piva vypil hodne, tak to spatne a zvraceni nemuselo s tou bedlou vubec souviset :))))

+1/0
9.9.2011 12:43

sarumánek

hodně zmatené

Profesionální mykolog zapíjející smaženici z hub pivem,, to je tedy docela síla. Nemíchat s alkoholem je totiž první a nejdůležitější rada pro konzumaci hub. A ty uvozovky v nadpisu u "jedlá" jsou tam nějak omylem - podle všech atlasů hub je tato červenající bedla opravdu jedlá a výborná. Dokonce i ten mykolog ji doporučuje sbírat v klidu dál, pokud roste v lese (i když rozdíl v lese a v parku nevysvětluje). Otrávit se můžeme v klidu i z mnoha jiných jedlých a výborných hub - pokud máme alergii, zdravotní poruchy nebo kombinujeme tyto houby s alkoholem nebo některými léky. Otrávit se můžeme z jakéhokoliv jídla - pokud obsahuje nějaké nevhodné bakterie.  Takže dosti zmatený článek.

+1/0
9.9.2011 12:01

kosican76

Re: hodně zmatené

Se divite pane Idnes je posledni dobou uplne zmatena !!

0/0
9.9.2011 12:25

quagaar

Re: hodně zmatené

to musí být kovaný mykolog...k tomu bych se šel s něčím radit ;-D a ještě je celej překvapenej....

0/0
9.9.2011 12:29

Green Tea

Re: hodně zmatené

Smaženici zapíjíme pivem zcela běžně a že by se neměl alkohol na houby je pověra. Ano, existuje několik málo druhů hub, kde by v kombinaci s akoholem mohlo být blbě (kvůli určitým chemickým látkám v dané houbě), ale běžně sbírané houby - "babky", suchohřiby apod. s alkoholem můžete naprosto bez problémů.

0/0
9.9.2011 12:48

Dawemaster

Re: hodně zmatené

Mýtus s alkoholem a houbami už byl dávno vyvrácen,co já vím...

0/0
9.9.2011 13:05

P-P

Re: hodně zmatené

Víte to špatně. Nejde totiž o mýtus. Problém je v tom, že jsou druhy hub, které je opravdu nebezpečné kombinovat s alkoholem (a u některých se tato vlastnost může vyskztnout podle podmínek panujících na místě výskytu - je to opravdu obtížné určit, že danou houbu lze 100% bez rizika kombinovat s alkoholem). U některých (například u hnojníků) může reakce nastat i v případě požití alkoholu i v několika následujících dnech po snědení houby, protože v tu dobu se v lidském těle vyskytují metabolity některých látek z houby, jejichž kombinace s alkoholem způsobuje problémy.

0/0
9.9.2011 17:10

xmuadib

Re: hodně zmatené

Proboha , proč by se na houby nemohl popíjet alkohol ?  Dělám to celý život a nikdy mi nic nebylo.  Špatně mi bylo pouze po enormním množství smažených hub.  Jediné na co opravdu nesmíte alkohol je hnojník inkoustový, ale ten stejně nikdo nesbírá.

0/0
9.9.2011 13:18

Baarten

Re: hodně zmatené

Ještě jsem kdesi četl, že se s alkoholem nemá rád kovář a koloděj.

A když si někdo dá smažené řízky z bedel a na to 10 piv + určitě nějaký ten panák, tak to pak může mít problémy i jinak zdravý ogranismus .. ale bedla za to nemůže ;-)

0/0
9.9.2011 15:19

P-P

Re: hodně zmatené

Těch hub je daleko více. A zrovna Vámi zmíněný hnojník je možné alkoholem zapít. Ale zapít při jídle. Nebezpečné je dát si alkohol v dalších dnech po konzumaci tohoto hnojníku.

0/0
9.9.2011 17:11

leonita

Osmdesátiletá paní..

..tak samozřejmě, že je mi jí velmi líto, ale pochybuju, že s tou otravou to bylo tak horký. To máte jako když řeknou, že na ptačí chřipku zemřeli už dva lidi a pak se zpětně dozvíte, že to byli pacienti v terminálním stadiu zhoubný nemoci :-/ - prostě lidi, který - bohužel - zabje i pitomá rýma Rv

+2/0
9.9.2011 11:53

leonard 2

hehe

To já vidím satana každý den.hahaha;-D;-D;-)

0/0
9.9.2011 11:46

Jesuslives

Vodafon jede

ty reklamy na houby rodinu okolo jsou dosti morbidni :-))

0/0
9.9.2011 11:37

leonita

Re: Vodafon jede

Nááhodou, konečně se Vodafone vrátil ke starým dobrým originálním a vtipným reklamám, jako na svým začátku R^

0/0
9.9.2011 11:41

wotomtoje.

Re: Vodafon jede

Bohužel pouze k reklamám, cenové nabídky srovnal se svou konkurencí ... :-/

0/0
9.9.2011 11:43

Šulivajda

Pozor na bedlu

Někdy stačí se podívat na přenos z  parlamentu a je člověk otráven víc než po požití muchomůrky zelené.

0/0
9.9.2011 11:25

neandrtálec

Bedel je v tlustším katalogu 8 druhů, z toho 1 jedlá

A dvě podezřelé.

:-)

Tak si u těch dvou raději udělám tužkou maližký křířek a dva ??

0/0
9.9.2011 11:25

Pierre de Croissant

Bedla citronová

je také jedovatá

0/0
9.9.2011 11:17

SYETEY-KOTZOUR

já mám zase letos ňákou otrávenou slivovici

žahli jsme s kolegou spolu 2 a půl sedmičky a byl jsem z toho skoro na umření.......asi taky nějaký jedovatý poddruh;-D

+4/0
9.9.2011 11:06

kosican76

Re: já mám zase letos ňákou otrávenou slivovici

Tak tyto stavy po takove smrsti nenavidim, mam pocit ze umiram... sice vcera jsem nepil, ale s anginou mam pocit ze jsem snedl pytel muchomurek Rv

0/0
9.9.2011 12:26

javaho

zdravotní zádrhel

Myslím, že důležitá je taky úprava a podávání. Bedla hodně nasákne (zvláště při smažení) olejem a když to člověk přežene s množstvím této dobroty nebo je žlučníkář se sklonem k záchvatu po mastném, pak za zdravotní problémy nemůže houba, ale konzument. Tohle platí pro všechny houby - neohřívat, správně (nebo dlouho) vařit podle druhu (václavky). Dodnes si pamatuju (a dodnes nesbírám) ony zmiňované václavky upravené na kmíně a dosti mastné, jak mě vám bylo po nich špatně! Brrrr

0/0
9.9.2011 10:51

fenix007

A je také stejně vysoká

jako bedla vysoká? Protože mnohé jiné druhy bedel tak vysokou nohu nemají.

0/0
9.9.2011 10:50

SYETEY-KOTZOUR

Re: A je také stejně vysoká

copak vysoká....vysoká je dobře....ale jedlá málo;-)

0/0
9.9.2011 11:07

klapzubova

Re: A je také stejně vysoká

;-DR^

0/0
11.9.2011 12:36

wotomtoje.

tato „jedlá“ houba zabila ženu z Plzeňska?

Byla to imitace z betonu a někdo jí tím lísknul přes hlavu?

0/0
9.9.2011 10:39

vladino

Re: tato „jedlá“ houba zabila ženu z Plzeňska?

Tak nějak bych to viděl i já. R^

0/0
9.9.2011 10:40

medved.007

jedlost hub

No bohužel co se týče hub a jejich jedlosti koluje několik mylných představ. My například sbíráme běžně červenající hřibovité (kovář, koloděj a pokud by nebyl tak vzácný, i satan), ale musí se déle upravit (20-30 minut), jinak jsou více či méně jedovaté. Co se týče bedly červenající, tak moje zkušenost je taková, že z lesa ano, z parku a louky ne - po těch mi nebylo nejlépe (i když to je asi zjednodušující). A stroček trubkovitý (viz níže) - výborná houbička - nakonec kuba se dělal často z ní a šiškovec - to je jedlé zjevení - nakonec obě houbičky krásy nepobraly. Ale třeba takový kotrč - mňam...

0/0
9.9.2011 10:35

zly.previt

Re: jedlost hub

Jo šiškovec, toho se člověk skoro lekne a při krájení načisto zčerná.

0/0
9.9.2011 10:49





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.