- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
tak právě jsem jednu snědl, měl jsem jich víc, ale zbytek jsem vyhodil, musim uznat, že byla opravdu vynikající.. lepší jak klasická bílá bedla
V NĚKTERÉ ODBORNÉ LITERATUŘE SE UVÁDÍ TZV. BEDLA ČERVENAJÍCÍ-ZAHRADNÍ, KTERÁ JE MÍRNĚ JEDOVATÁ A U VĚTŠINY LIDÍ VYVOLÁVÁ ZAŽÍVACÍ POTÍŽE RŮZNÉ INTENZITY A ZÁVAŽNOSTI. JE K NEROZPOZNÁNÍ OD BEDLY ČERVENAJÍCÍ, LIŠÍ SE POUZE TÍM, ŽE ROSTE MIMO LES - ZAHRADY, SADY, PARKY, MEZE, OKRAJE POLÍ A PODOBNĚ. PRAVÁ BEDLA ČERVENAJÍCÍ NIKDY MIMO LES NEROSTE. VŠECHNA LITERATURA, KTERÁ SE O TÉTO BEDLE ČERVENAJÍCÍ - ZAHRADNÍ ZMIŇUJE DOPORUČUJE ZÁSADNĚ JI NESBÍRAT!!!
Podle mého názoru je to s tou jedovatostí bedle červenající nesmysl. Nejsem žádný mykolog odborník, ale
houby sbírám bezmála už 50 let a mimo jiné i bedlu červenající a nikdy jsem po požití této houby neměl žádné potíže a ti kterým jsem třeba tuto bedlu dal ke konzumaci ať už to byli členové rodiny, nebo známí, tak si nikdy nestěžovali.
Je pravdou, že bedla červenající není třeba tak kvalitní, jako bedla vysoká, která je o něco více aromatická a i chuťově kvalitnější, ale bedla červená je jinak výborná jedlá houba. Ta stará paní, kterou údajně bedla červenající zabila, tak mohla namísto této bedly sníst bedlu ostrošupinnou která je jedovatá i když ne smrtelně, ale té paní bylo údajně už 80 let a její organismus už to prostě nezvládl a nebo to mohla být bedla hřebenitá, která je uváděna v některých houbařských atlasech jako jedovatá a v některých jako nejedlá .Dnes už nežijící náš vynikající mykolog ing. Miroslav Smotlacha, by se nad údajnou jedovatostí bedly červené asi jen usmál.
Není to nesmysl. Je to už druhý pramen, z něhož se dozvídám o bedle červenajícví české. Ten první uváděl, že obsahuje apha-amanitin, což mi stačí, abych bedlu červenající ze svého jídelníčku vynechal. Poddruhy zkoumat nehodlám.
Přeju Vám dobrou chuť a zdravá játra!
To teda nevím. Podobné bedly v lese sbíráme a nikdy nám z nich nic nebylo. Nejdřív se tady psalo o tom kolik miliard by ty houby stály a podobné blbosti, za chvíli se dozvíme že jsou jedovaté i babky. Základem novinařiny je očividně co nejvíce lidi vystrašit.
Co se týče té paní, je otázka jestli ta bedla byla náležitě tepelně zpracovaná. Některé houby nejsou za syrova jedlé. Je možné, že krátké osmažení není zrovna nejvhodnější.
Take bedly sbiram víc jak 30let a i ty v trave mimo les. Cituji: "Základem novinařiny je očividně co nejvíce lidi vystrašit." - k tomuto bych z osobni zkusenosti rekl jen tolik, ze to neni jen zakladem novinariny, ale zakladem vsech sdelovacich prostredku, ktere ovladaji vlivni dejme tomu "reditele zemekoule". Podrobneji se o tom rozepisuje David Icke v knize: Jen nekonecna laska je skutecna a Steven Greer v knize: Utajovana pravda.
Zmatený, nepřesný, obtížně čitelný článek, asi psáno pod vlivem bedly červenající nebo jiné houbičky.
no to si dělá snad srandu,právě ten alkohol na houby nepatří a může způsobit problém
A to jste sebral kde, že se na houby alkohol nepatří. Alkohol nepatří jen na Hnojníka Inkoustového a možná Hřiba koloděje ale jinak je alkohol v normálním množství v kombinaci s ostatními houbami absolutně neškodný. Tak tu prosím příště neplácejte blbosti.
Já a celá moje rodina jsme vždy bedlu červenající sbírali a nikdy, ani po větším množství nikdo neměl problém. Naopak rodina mé přítelkyně se jí po špatných zkušenostech vyhýbá a když jsem jednou přítelkyni bedlu červenající podal, opravdu jí po ní bylo nedobře. Nemusím dodávat, že já jsem ji jedl s ní a nic. Takže opravdu, působí na různé lidi různě.
Podle obrázku mám pocit, že to taky běžně konzumujeme. Zakopaný pes by mohl být taky v tepelné úpravě, bedly se obvykle jen obalí a osmaží. To by chtělo nějakého opravdového odborníka, třeba jako byl Smotlacha, tenhle článek je neslaný nemastný.
a je to pochoutka, uz se tesim na dalsi sber, slysel jsem, ze nekomu muze pusobit zaludecni obtize, ale mi proste chutna velice.
Bedlu červenající sbíráme a jíme smaženou jako řízek léta. Pokud je nám někdy těžko a špatně, tak z toho, že jsme řízků snědli (tedy nejen z bedel, ale jakýchkoliv jiných hub) moc a tedy moc i tuku ze smažení. Dobrá dvanáctka (nebo hlt fernetu) může odpomoci.
Možná, že skutečně poddruh "česká" je jedovatý-podobně to na http://www.nahuby.sk v atlase hub rozlišují na "bedla červenajúca" a "bedla červenajúca záhradná". Takže možná na tom, že z lesa je OK a ze zahrad ne, něco bude. Mně ale na zahradě nerostou, tak nevím...
co červená-hnědne jíme už několik generací ,otrava nikdy nebyla.
Vsak kdyby taky byla, tak byste tento prispevek napsat nemohl