Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Báječný tip na originální táborák ze starého pařezu

Výbornou fintu, jak si udělat jednoduše táborák, Hobby.cz objevilo během "burčákobraní" v Praze u Hamerského rybníka. Majitel vinárny použil starou dřevorubeckou fintu, aby nemusel zakládat ohniště.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Honza20hk

pařez

Pařez?......nejlepší vyrvat ho  traktorem.A je pokoj.:-(

0/0
6.11.2011 17:30

Bug02

no

bude takhle hořet bříza?

0/0
19.9.2011 10:00

daBmV

Re: no

nevim, jestli ti jako Prazak muzu odpovedet, ale bude ;-)

0/0
19.9.2011 17:09

Mražená spermie

***

Dobrý je také táborák ze starého otomanu. Ani nemusíte nic nařezávat.

0/0
14.9.2011 10:57

kajak v zakoně

zejímavé, co se tady sešlo vesničanů...

kteří se můžou pochlubit, že poprvé mají k tématu co říct...;-DR^

0/0
13.9.2011 19:51

Své dukáty věnuji na chudé psy

V Praze objevili Sibiř :-)

Tomuhle "vynálezu" se taky řiká sibiřská svíce a je to opravdu fajn, pár svící zpestří každou kalbu ;-)

.

Jen bych v zájmu bezpečnosti doporučoval

a) Naříznout špalky ještě za střízliva

b) Nezkušení s motorovkou ať si raději navrtají 2-4 díry šikmo odspodu bokem pomocí tlustého vrtáku na dřevo. Vpich se může lehce vymkout z ruky, chybně vedenou pilu to vymrští nahoru a udělá vám slušivý zářez třeba na čele. Pak už kamarádi jen udělají druhý řez příčně a máte svíci i z vlastní šišky ;-D;-D;-D

0/0
13.9.2011 19:30

villík

....nebo taky kanadský woodcutter´s cooker

Takže objevili současně i Kanadu.

0/0
13.9.2011 19:40

Bug02

Re: ....nebo taky kanadský woodcutter´s cooker

;-DR^

0/0
19.9.2011 9:53

Marki123

Stačí jeden kousek tuhého lihu

a naříznout do kříže. Hoří i to i tak dobře.

0/0
13.9.2011 19:21

villík

Když se udělají 3 zářezy po 60°......

.... tak se dole nemusí žádnej otvor dělat a stačí pro vzduch plocha všech šesti vstupů. Zapaluje se to nahoře. Hoří to pak při průměru polena nad 20cm skoro 12 hodin....

0/0
13.9.2011 19:21

gazda2

Ten vpich je pro laiky docela nebezpečný.

Hoří to i bez něho. Samozřejmě v internetové diskuzi umí vpichy teoreticky každý, ale opravdová pila je dobrý sluha, ale někdy i zlý pán.  Jinak se tomu říká  ruská,  nebo libozvučněji římská  svíce. Když to dohořívá, stejně se hořejšek rozpadne a udělá si to téměř klasické ohniště.

0/0
13.9.2011 18:28

kilociP

Idealni zpusob

jak podpalit les...

0/0
13.9.2011 18:24

semelik

to je podpobný jako ten Rusák, co si koupil motorovou

pilu a za měsíc je v prodejně s reklamací:

Tady se v návodu píše, že to zmákne 8 kubíků za den a já, ať dělám co dělám, víc jak 4 nezvládnu.

Prodavač se podívá na pilu, nastartuje ji a zkoumá řetěz.

Vtom Rus zbystří, chvilku poslouchá pak prohlásí "Co to tady tak vrčí?"

No a podobně se dá "objevit" i využití pařezu, nouzově jakéhokoliv silnějšího polena.

0/0
13.9.2011 17:37

Marfeuzz

Ježiši ty Pražaci jsou stejně hrozně blbý...

O tom bych snad ani nepsal...Tohle je bezna vec... Jen v Praze to neni...

+3/0
13.9.2011 16:28

vrgf

Re: Ježiši ty Pražaci jsou stejně hrozně blbý...

jo, ses frajer

0/0
13.9.2011 17:04

Dr_Britva

Re: Ježiši ty Pražaci jsou stejně hrozně blbý...

jj, přesně tak, je to děsně velkej borec, už to dávno zná! :D

0/0
13.9.2011 17:06

dobrodej

Re: Ježiši ty Pražaci jsou stejně hrozně blbý...

jenze ono to je rozsireny skoro vsude krome Prahy kde objevili ameriku :-)

+4/0
13.9.2011 19:38

daBmV

Re: Ježiši ty Pražaci jsou stejně hrozně blbý...

normalne na zakomplexovany vidlaky nereaguju, ale jste vazne tak slabodusi abyste soudili vsechny obyvatele libovolneho mesta na zaklade jednoho clanku na idnes? navic kdyz se v nem primo rika:"  "Není to žádný muj objev. Podobná kamínka používali odedávna drevorubci v lese, aby se ohráli a treba si na parezu i uvarili," ríká Josef Kalaš." tzn Ameriku objevil reporter o jehoz trvalem bydlisti nic nevim a imho to neni ani podstatne. btw ja jsem rodilej Prazak a timhle jsme si svitili na taborech uz pred 25 lety.

0/0
19.9.2011 17:09

daBmV

Re: Ježiši ty Pražaci jsou stejně hrozně blbý...

no hlavne ze mas zase tema na vecer k pivu, pepiku. co vy byste si bez ty Prahy pocali... ;-)

0/0
19.9.2011 17:13

bc23

;-D

v Praze objevili zase ameriku... možná by Hobby mohlo jezdit častěji na venkov... objevit toto až v Praze u restaurace je fakt sranda...:-)

+1/0
13.9.2011 15:10

m-karr

Re: ;-D

Myslím že o Americe nemůže být řeč. to objevili teprve mořeplavbu :-)

Když se v Hobby píše o něčem jako je tohle, tak to fakt začíná být časopis pro Pražáka co si před týdnem koupil zahrádku. Možná by bylo lepší nepsat v takovém článku o motorové pile, protože motorová pila určitě není nic pro člověka co objevuje proříznutý špalek.

+2/0
13.9.2011 16:36

daadyy

dobrý

To mi uděláme do špalku díru, tam strčim petku s trochou benzínu a zapálim. To pak hezky chytne a můžu si tam dělat co chci, nejradši špekáčky, ale i hamburgery an tom jsou vyníkajicí. R^

0/0
13.9.2011 14:59

síma25

Re: dobrý

Tak cokoli pečeného nad zapálenou petkou musí být lahůdka...

+2/0
13.9.2011 16:28

Dr_Britva

Re: dobrý

on to pozná za 10 let, až mu odejdou játra, ledviny a srdce ... :D

0/0
13.9.2011 17:08

eva36

Re: dobrý

A ta petka mu vypálila gramatiku! V zájmenu my se píše tvrdé Y.

0/0
13.9.2011 18:55

daBmV

Re: dobrý

j. tvorivost venkova je neuveritelna. ja zustal s otevrenymi usty koukat na "persingy", petka plna pilin, zalita vyjetym olejem. super topivo R^

0/0
19.9.2011 17:11

Lukke-Luk

Pařez

Já tam žádný pařez nevidím.... ale normální špalek.

+6/0
13.9.2011 14:30

Labia Majora Zemanová

...

Spravne, tri kostky Pepa a venec burtu R^;-D

0/0
13.9.2011 14:30

xmar

Pozor!

V clanku je uvedeno, ze to jde s kazdym drevem, ale neni to pravda. Hori takto jen smrk nebo borovice, ovocne stromy a stromy, ktere nesmoli (akat) budou hori jen velmi velmi tezko a na burta to neni:)

0/0
13.9.2011 14:25

moim

To zase někdo objevil Ameriku...

:-/

+1/0
13.9.2011 12:29

Jano z hor

Re: To zase někdo objevil Ameriku...

R^ Pravda.... My to používáme už 10 let a bez zářezu vespod. Hoří to méně ale zase déle.... Ideální i jako plotýnka na vaření, nebo jenom pro ohřátí......

0/0
13.9.2011 13:59

algra

Re: To zase někdo objevil Ameriku...

Uff. Proč se pod každým článkem na hobby musí objevit tahle dementní hláška?

+1/0
13.9.2011 17:41

lekaj

to je zbytecne slozite

Bohate staci nariznout kriz v kmeni a pak to zapalit - to jsme pouzivali bez problemu. Zapalite to treba tekutym lihem a vydrzi to mnoho hodin.

0/0
13.9.2011 12:23

donotcrosss

Loskoták

jednou jsem to viděl v loskotákovi a redaktor se zeptal jestli tam nevadí ty piliny. To byl tak takový pražská pepík.. :-D

0/0
13.9.2011 12:16

widlewewoku

Pěkný, ale nevim, jak to vyříznout zezhora?

0/0
13.9.2011 11:24

Buffalo007

...

S článku nejde moc vyčíst jak to má přesně vypadat.

My tohle děláme vrtačkou: Jednoduše vezmeme velký vrták a vyvrtáme díru do špalku ze zhora - potom vyvrtáme kolmo díru z boku, tak aby ve špalku bylo (L). Špalek zapálíme tím že zapálíme a svíčku vložíme jí dovnitř. Špalek po chvíli chytí, vzduch si bere z boční díry a nahoře tvoří nádherný efekt (nejlépe zapálit za tmy).

Nejlepší je použít špalek, který není prasklý, jinak ta prasklina rychle prohoří a je po efektu a po chvíli i po špalku.

.

V Německu se to normálně takhle prodává. Máme to okoukaný od nich.

+1/0
13.9.2011 10:29

flames828

...

Tou informací o pařezu, tou jste si jistí? Hoříčí pařez je velmi nebezpečný, dovede pod zemí doutnat i několik dní, nějak se mi nechce věřit, že by lesák zapálil pařez.

+4/0
13.9.2011 8:30

vandor

Re: ...

...   snaž se pochopit psaný text   ...:-/...

0/0
13.9.2011 8:32

BíláKočkaPřevlečenáZaTrpaslíka

Re: ...

jenze na druhou stranu zas ma pravdu:-)

0/0
13.9.2011 8:34

Kaminski

Re: ...

On ho pochopil, ve článku se píše že dřevorubci takto zapalují pařezy, jako kamna nebo aby si na nich něco uvařili. V reálu by se spíš používala polena, která nemůžou hořet pod povrchem, což pařez klidně může a po týdnu to zas vyšlehne na povrch a následně shoří půlka lesa.

+1/0
13.9.2011 8:36

flames828

Re: ...

Musím se přiznat, že nevím, co jsem nepochopil. Slova pana Kalaše jsou snad srozumitelná.

0/0
13.9.2011 9:05

nesnasim cenz0ra

Re: ...

chytrému napověz, hloupého kopni, že ?;-D;-D;-D

0/0
13.9.2011 8:35

petjan01

Re: ...

S tím podpalováním pařezů, to je pěkná blbost. Když jsem ještě za mladých let chodil s babičkou, která pracovala jako dělnice v lese, pálit větve po vytěžení části lesa ve velké oboře, vždy jsme si museli dávat pozor, abychom je pálili na hromadách mimo pařezy. Doutnající pařez je noční můra všech majitelů lesa, může prohořívat několik dní a napáchat nechtěné škody.

+1/0
13.9.2011 9:13

brozis

Re: ...

On by se pak redaktor měl podívat, jaký je rozdíl mezi špalkem a pařezem ;-D;-D

+8/0
13.9.2011 10:19

Jano z hor

Re: ...

To je tak, když to někdo píše z Václaváku....;-D;-D

0/0
13.9.2011 14:06

m-karr

Re: ...

Zkuste si představit pařez vydobytý ze země. Ten už se takto použít dá a na rozdíl od pěkného dřeva je vesměs bezcenný. Ale je moc dobře že to tu zaznělo, nebo by si někdo fakt podpálil les.

0/0
13.9.2011 16:41

flames828

Re: ...

Ano, představím si pařez, super, můžeš popsat nejlépe na obrázku, jak na pařezu provedeš řez a zápich a kde v jakých místech? Otázka je - viděl si někdy v životě vůbec vydobytý pařez smrku? Nedovedu si představit, dělat tuto ´pec´ z pařezu vydobytého. Netuším, jak s ním budeš manipulovat a zařezávat (použitelných je 10-20 cm dřeva, zbytek je už rozeklaný kořen).

0/0
14.9.2011 11:27

BíláKočkaPřevlečenáZaTrpaslíka

tu "diru" dole sem v tom u nas nikdy nevidel:)

a podpalovali sme to pilinama:-)

0/0
13.9.2011 8:27

bob77

mňamka

Podpalovat dřevo na opékání buřtů pepem, nebo dokonce benzínem (jak píse jeden z diskutujících), musí být neskutečná bašta....

+1/0
13.9.2011 7:57

Kaminski

Re: mňamka

tak samozřejmě to nefunguje stylem že zapálím a za minutu opékám, tyto "kamna" jsou k opékání vhodná spíše po více než hodině hoření, spalují se dle síly polena ale běžně 4h u 30cm špalíku. Po hodině už jse v podstatě celý střed lehce vyhořelí a po benzínu a nebo pepu nezůstaně ani stopy. Ověřeno

0/0
13.9.2011 8:34





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.