Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pouťové koláče podle babičky: sladké, nadýchané, voňavé

Vyzkoušejte pravé posvícenské koláče. Takové, které připomínají staré dobré časy a chutnají úplně jinak než eurokoláčky ze samoobsluhy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

celim

Tak když jsem viděl ty koláčky na fotce,

tak jsem si vzpomněl na pouťové koláčky mé bybičky. Lepší jsem nikdy nejedl. Babička je vlastně nepekla sama, ale společně se svojí tuším sestřenicí(bylo mi šest, takže mě takové věci před těmi 55lety moc nezajímaly). Já jsem tam byl s ní. Udělaly koláčky s tvarohem a další s mákem. Daly je na plechy a pak přišlo to hlavní, to co jsem od té doby už neviděl. Roztopili chlebovou pec, pak odmetly žhavé uhlíky dřeva ke stranám a vložily plechy. Můžu vám garantovat, že koláčky byly naprosto vynikající. Ono je to stejné jako rozdíl mezi pizzou z elektrické pece a pece na dřevo.

0/0
23.10.2011 21:44

Rebrambora

online?

Technika by měla udělat krok kupředu a místo různých pseudozážitků ála 3D vymyslet zprostředkování chuti online

0/0
23.10.2011 16:34

orinka3

rady

Koláče dělávám běžně, tak si dovoluju radit:

jako tuk použijte sádlo a olej,  dohromady. Těsto je nadýchanější. Pokud se nechcete dřít, vyklopte těsto na vál a zpracovávejte rukama, místo vařečkou v míse. Podsypávejte hladkou moukou.

0/0
23.10.2011 15:05

Carmel Tel

Hmm

MnamkaR^

+1/0
23.10.2011 12:10

vzdyt_to_rikam

..a příště...

..no a příště si zas dáme článek o hubnutí a jak vážit černej chleba, abysme ho náhodou nesnědli moc a neměli o deko navíc:)))

+1/0
23.10.2011 11:02

brblovka

Re: ..a příště...

Ale, dej pokoj! Dieta je sprostý slovo!;-)

+1/0
23.10.2011 14:49

Zoro.Vomáčka

tsk nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka hromada...

X...na sebe nahazenych kolacu s hrubym okrajem...

X...a lzici kydnutym makem mi pripomina seriovku Odkolka v regalu Lidlu...(predrazene a nechutne)

X...nez tenke, chutne domaci kolace s posypkou a naplni az po okraj a

X...s laskou a chutne aranzovane na taliri doma u babicky...

0/0
23.10.2011 10:39

Sidonie_11

Re: tsk nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka hromada...

Každý má rád něco jiného - třeba mně chutnají i koláčky, na které je v článku recept, i Vámi zmiňovaný koláč s posypkou... :-)

0/0
23.10.2011 12:25

Dr Grunstaina na vas holoto

Re: tsk nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka hromada...

Vavroch, tyhle koléče mají vypadat přesně takhle.

0/0
23.10.2011 13:50

brblovka

Re: tsk nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka hromada...

Aspoň je poznat, že jsou domácí! Jen z pekárny jou všechny stejné, doma je to vždy "co kus, to originál" a podle receptu je to veliká dobrota!

0/0
23.10.2011 14:52

mamina2

Re: tsk nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka hromada...

Jasně, na chuti to nic nemění a babička přece není profík. V krámě by se nad šišatými koláči každý ofrňoval.

0/0
25.10.2011 10:03

orinka3

Re: tsk nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka hromada...

tenký koláč s náplní až po okraj se jmenuje frgál. Tohle jsou jiné koláče. Zdobení se může lišit podle krajů, u nás se dělají tzv. dvojctihodné = tvarohová náplň (jedině ze staniolu, vaničkové tvarohy dělají v těstě paseku, koláčky se nedají dobře uzavřít) a do důlku marmeláda nebo povidla - hrušková, jabková, švestková. Pomašlovat rozšlehaným vejcem a nahoře přitisknout posypku. Já mám speciální recept na svatební koláčky, které se máčejí v rumové polevě a pak v mletých ořecách, ale ten si s dovolením nechám.

0/0
23.10.2011 15:08

mamina2

Re: tsk nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka hromada...

Frgál se to jmenovalo jen na Valašku, ale tenké koláče s nápní až po okraj se dělají i jinde. A těsto na frgál je trochu jiné než na ty dvojctihodné koláče. I když taky kynuté. Ty dělám taky ráda, teda v zimě, když jsem o víkendu doma a mám dost času. Vaničkový tvaroh Madeta mi žádné problémy nedělá, uzavřít to jde dobře. U nás se asi ani tvaroh ve staniolu neprodává.

0/0
25.10.2011 10:08

Zoro.Vomáčka

tak nevim, asi sem divnej, ale ta neesteticka kupa nahazenyc

0/0
23.10.2011 10:28

jewelinka

Děkuji

za inspiraci, díky domácí pekárně odpadne zadělávání a do ostatního zapojím dítka :-)R^

0/0
23.10.2011 9:30

sn63

jj

taky je dělam tam dvakrat do roka. Jsem lína spíš udelam jeden velky kolác na plech . Ale pomatuji starou pani ze sousedství ta dělávala za přinesené suroviny komukoliv a někdy i dvakrat týdně. Strasne ji to bavilo

0/0
23.10.2011 8:54

Duke._._Nukem

Re: jj

tak snad jste ji neco dali navic ne..8-o.Bych se stydel nedat,co ja bych za takovou sousedku dal...:-)

0/0
23.10.2011 9:23

sn63

Re: jj

mne pekla jen svatebni koláče a nikdy si nevzala od nikoho ani za energii. My ji tenkrat udělali králíkárnu a přivezli párek králíků Uplynulo 5 let a zasobovala celou vesnici kralíkama a to už se ji platilo. Zemřela ve 100 letech a 2 měsicich .

0/0
23.10.2011 11:51

agáta2

Práce se zaděláváním?

...;-)překonané, nechte těsto zadělat a za 1a1/2 hodiny ho máte hotové, vykynuté a bez práce.

0/0
23.10.2011 7:50

purplepickle

-----

Na dulky  v kolacich ja pouzivam vejce, syrove anebo uvarene.

Na tvarohovou napln je dobre dat merunkovou marmeladu a posypku.

0/0
23.10.2011 6:02

brblovka

Re: -----

...a nebo dělám důlky dnem velkého štamprlete.

0/0
23.10.2011 14:53

Jánošíkův dech

Neco s makem bych si tedy dal...

k tomu podmasli...

0/0
23.10.2011 1:30

Kytt01

těžítkem ze staré váhy

myslíte závaží, paní Černá? Myslím, že nám Čechům vašich rad netřeba. Koláče péct umíme. Bohužel za chvíli nebude ani na chleba. S posvícením i poutěmi jste taky těžce za horizontem. Tak mě napadá, jestli vás zaměstná i někdo jiný než provládní iDnes, kterému nevadí, že neumíte česky.

0/0
23.10.2011 1:04

bikirka

Re: těžítkem ze staré váhy

No, no, no, tak trochu pribrzděte tu svou aroganci. Ne všichni dnešní Češi umí vařit a už vůbec ne péct. Je to vidět v obchodech kde se nakupuje víc a víc hotových jídel. Takže je každý dobrý recept zároveň i naděje...

A jinak? Zkuste brát maličkosti trochu víc s nadhledem a rozčilujte se raději ve věcech důležitějších, např. vůči politice a jejich aktérům přímo. Ti totiž můžou za to, že za chvíli nebude ani na chleba, ne paní Černá. Tady si vylíváte svou bezmocnost na té nepravé.

P. S.: Ten recept je perfektní, už při čtení se mi sbíhají sliny, vřelé díky za něj, paní Černá...R^V

+1/0
23.10.2011 7:56

Quick.

Re: těžítkem ze staré váhy

Nechápu, co je na tom receptu tak perfektního, prostě recept na kynuté těsto, které je trochu mastnější....

0/0
23.10.2011 8:04

666

Re: těžítkem ze staré váhy

Recept jsem otevřela proto, abych zjistila, jak to dělá jiný. Všelicos se totiž dá změnit, jen nesmíte být zaprděnej ukřivděnej a mistr světa. Btw, když chcete ušetřit, udělejte si koláče sám, budou lepší a ze 2 kilo jich bude.

Díky za recept, nej tak dále. A potvrzuji, práce s těstem - hnětením se vyplácí.

0/0
23.10.2011 8:58

Kytt01

Re: těžítkem ze staré váhy

no a co asi dělám? ;-D jestli vám to nedošlo, tak bez souhlasu se současnou politickou situací by nebyl ani iDnes, ani článek o koláčích. Jim je samozřejmě jedno, jestli já na ten chleba mám. Až na ten detail, že jakmile na něj mít nebudu, ubude iDnesu mých 10 IP adres. To jen tak na okraj. Jinak na tom, že Češi umí péct i vařit i bez iDnesu si trvám. Hotová jídla se nekupují proto, že by je lidi chtěli, ale proto, že jsou dostupná. Jinak nemějte obavy, jako mladofronťácká novinářka zas tak extra bezmocná nejsem. ;-)

0/0
23.10.2011 14:28

Wolfling

Re: těžítkem ze staré váhy

Lide nemaji na chleba, proto kupuji hotova jidla. Logicke.

0/0
23.10.2011 15:24

Kytt01

Re: těžítkem ze staré váhy

no to těžko :D Dokažte mi, že kupuju hotovky, a pak se budem bavit. Ale co, kdo chce a neumí tak banální věc, jako jsou koláče, ať si na iDnesu poslouží. Já bych se tu spíš bála, že mě někdo chce otrávit. :D Minimálně naší slavnou českou moukou - pekárny moc dobře vědí, proč do ní používají zlepšující prostředky.

0/0
24.10.2011 1:56

Kytt01

Re: těžítkem ze staré váhy

a tak, ono se tam píše ještě o jakémsi "nářadí"... ;-D já věděla, že to mám číst po částech, vícero chobotin najednou mi nesvědčí. Nebo další perla: zadělávání kvásku z mléka je sice fajn, až na to, že by to městské slečinky mohly zadělat z mléka přímo vytaženého z lednice... o pokojové teplotě mléka v článku nic není, tudíž by z receptu vyšly leda cvibochy. Ale možná že by se na nějaké demonstraci daly použít, pokud by se demonstrovalo v blízkosti Anděla. Třeba by to trefilo toho chlapa, co ten článek psal. ;-D Ženské, že radši nejdete na nějaký speciální web o vaření a pečení. Tady než vykoktají, co chcou, mám upečeno a snědeno. :D

0/0
24.10.2011 2:11

SecondWisdom

Šíření poplašné zprávy

V mém žaludku. ;-(

0/0
23.10.2011 0:36

brblovka

Re: Šíření poplašné zprávy

Nechápu.. Pokud máte na ty koláčky chuť, tak si je upečte, pokud vám je tento pokrm odporný, tak si otevřete stránky se zdravou výživou

0/0
23.10.2011 14:48





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.