Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Osm triků, aby se vám domácí chleba vždycky povedl

Abyste slavili s domácím chlebem úspěchy, nezapomeňte přesít mouku, použít jen čerstvé kvasnice. A počítejte s tím, že na žitný chleba budete muset použít kvásek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

HancickaP

kvasek

muzete mi nekdo poradit, jak vyrobit kvasek a jak se pouziva?

0/0
20.11.2011 17:21

roedor

Re: kvasek

kvásek je droždí + trocha mouky + voda, nechá se vzejít (udělá nakynuté řídké těstíčko), přidá se do těsta a to pak nakyne. Kvas je jenom mouka (asi nejčastěji žitná) + voda, vzejde to samo, jenom se musí pravidelně dokrmovat (přidávat vodu a mouku). Funkce je stejná, díky kvasu vykyne těsto. Jenom to trvá trochu déle než s droždím. Obojí je možné kombinovat;-)

0/0
21.11.2011 10:27

HancickaP

Re: kvasek

dik! a v jakem mnozstvi se ten kvas pouziva? a da se s nim pect v pekarne misto kvasnic?

0/0
21.11.2011 10:30

roedor

Re: kvasek

do pekárny se těsto vykynuté jen pomocí kvasu nehodí, protože potřebuje kynout dlouho. Zkoušela jsem péct chleba s droždím a s přídavkem kvasu a jde to. A množství záleží na receptu. Doporučuju stránky dama.cz - neleknout se slepičárny, nechodit na zasmajlíkovaná fóra a jít jen do sekce "domácí pekárny", většina receptů má pod sebou diskuzi a uživatelé jsou schopní poradit:-)

+1/0
21.11.2011 12:14

Pejsátko

Re: kvasek

Jen připomínám, že ta voda musí být vlažná. Kvásek lépe vyběhne, když se do něj přidá trochu cukru nebo medu. U některých receptů také není špatné dělat kvásek z mléka místo z vody.

0/0
23.11.2011 13:43

Iva B.

Peču obden...

Peču chleba obden, používám obyčejnou hladkou mouku z obchodu, nevim proč bych měla používat jinou, navíc drahou, obyčejná voda, olej, sůl, kmín ...těsto uhněte multifunkční mikrovlnka (ne nebyla drahá, proto jsem ji koupila), po vykynutí na plech do pecnu, potřít vejcem osolit okmínovat a šup do trouby ... chleba milionovej, když ho dělám brzo odpoledne nestíhám ho bránit před manželem jak je výbornej a jak voní po celym domě i tchýně závidí ;-D Taková klasika a ještě na to musej robit článek s odborníkem na chleba co chleba snad nikdy neudělal ...

0/0
18.11.2011 17:28

PrezdivkaJizExistuje

Re: Peču obden...

R^

0/0
18.11.2011 22:33

wrah

Re: Peču obden...

Multifunkční mikrovlnka? To jako s integrovaným robotem, nebo jak? A ano, také používám obyč hladkou mouku pšeničnou (cca 2/3 kg) a žitnou (1/3 kg), sůl, kmín. Kostku kvasnic rozpustit v 1/4l teplé vody spolu s lžičkou cukru a půl hodiny nechat na teple.. (Osobně stavím kastrolek na PC, zdroj hřeje) Vše smíchat, vypracovat bochník (zpočátku spíše knedlík) a nechat hodinu kynout. Pak znovu popracovat a kynout další hodinu a pak do trouby. Lze skusit prakticky jakékoliv koření, ale nejraději mám ten obyč kmínový.

0/0
19.11.2011 12:15

Iva B.

Re: Peču obden...

Multifunkční myšleno mikrovlnka s domácí pekárnou v jednom ....

0/0
20.11.2011 13:12

Don_Alex

Re: Peču obden...

třeba proto, že žitná mouka a celozrná je lepší pro trávení a zdravější stravování, proto se přidává. Samozřejmě pokud ti vyhovuje jen stále stejná a obyčejná, tak je to tvoje věc, ale my třeba mouku dáváme pokaždé v jiném poměru, někdy víc žitné, někdy kukuřičnou, aby ta i ten chleba byl rozmanitější. S vodou taky málokdy, mléko je lepší, nebo jogurt, zákys,pivo...Clanek je dobry, to co pises ty zavani silenou tuctovkou a nudou, porad to same, totalne bez napadu.CHudak manzel asi ani nevi, ze by mohl mit i neco lepsiho, nejakou zmenu...

0/0
19.11.2011 16:08

Iva B.

Re: Peču obden...

Můžeš si jíst co chceš, já si taky peču co chci a jak chci, lituj někoho jinýho, kdyby byl chudák tak by pořád za mnou nechodil a neříkal upeč chleba, nevnucuj nikomu nic, každý robí podle sebe, já ti taky nic nevnucuju. Není to jen o chlebu, nejíme ho samotný, ale taky o tom co k chlebu nebo na chleba žejo .. ty tuctovko chudaku

+1/0
20.11.2011 13:14

Big-M

Re: Peču obden...

:-)R^

0/0
20.11.2011 20:27

mamina2

Re: Peču obden...

Proč změnu, když opravdu dobrý chleba se vyznačuje tím, že se nikdy nepřejí. ;-)

0/0
21.11.2011 9:50

calypsol

doba pripravy

Pri prvnim peceni v domaci pekarne se chleba propadl, takze jsem prestal pouzivat program normalni (3 hodiny) a misto toho jsem dal quick ( 2 h ) a od te doby mam vsechny chleby krasne.

0/0
18.11.2011 15:18

RAT

Re: doba pripravy

mels hodne vody (ridke testo), pak je usak!

0/0
18.11.2011 15:26

calypsol

Re: doba pripravy

Nene...moc dlouha doba. 3 hodiny jsou moc na ty recepty kdete uvadeji. Bud zkratit na dve hodiny, nebo davat mene drozdi.

0/0
18.11.2011 16:07

RAT

Re: doba pripravy

v pekarne delam jen toustak 2-3 gramu suseneho, 6g cerstveho. Je to i ridcim testem vic vybehne a pak se propada. Ale neni nad vlastni zitny kvasek a zlatou kurcicku z trouby. Ten nechavam kynout i 7hodin ve 2 fazich. ;-)

0/0
18.11.2011 16:21

Don_Alex

Re: doba pripravy

nejak mi unika proc pouzivat kombinaci suseneho i cerstveho drozdi...

0/0
19.11.2011 16:09

Don_Alex

Re: doba pripravy

dobou to rozhodne neni, spatny pomer voda/mouka/drozdi...kvasek neni pro domaci pekarny moc vhodny, protoze kchleb a s kvaskem kyne dele...

0/0
19.11.2011 16:11

PetrP7

Osobně nemám rád "kostkovaný" tvar

Takže borec má drahou pekárnu jen ha hnětení těsta, jo??? Trochu praštěný...;-D

0/0
18.11.2011 14:46

RAT

Re: Osobně nemám rád

ani ne pekarna vyjde levneji nez robot a chleba v pekarne nema "krupavou kurcicku"! Rv

0/0
18.11.2011 15:27

Pejsátko

Re: Osobně nemám rád

Vajblina a festovní měchačka vyjdou ještě levněji. ;-)

0/0
23.11.2011 13:41

Fiksem

To jsou zase rady...

...doma pečeme chleba v troubě obden. Mouku kupujeme obyčejnou, polohrubou (dostání v běžném obchodě, proč zbytečně kupovat nějakou speciální?), kterou neprosíváme (proč to dělat?). Ručně umícháme, přidáme k dochucení třeba dýňové semínka, sezam atd. a dáme hodinu vykynout a na hodinu upéct. Chleba je vždy pěkně velký, křupavý a chutný. Pekárna je na tom podobně, akorát si ušetříte práci.  Autor článku neví o pečení chleba vůbec nicRv

0/0
18.11.2011 12:24

Fiksem

Re: To jsou zase rady...

"Rozhodně bych na pečení chleba nepoužíval obyčejnou mouku,

ale vybral bych druh označený jako chlebová," radí Tomáš Konopka, šéf

českého mezinárodního kuchařského týmu. Čím si pane Konopko myslíte, že

pekly ty naše prababičky, nějakou speciální moukou než obyčejnou? Rv Tomu říkam člověk na svém místě...

0/0
18.11.2011 12:25

PetrP7

Re: To jsou zase rady...

Naše babičky rozhodně nepekly z pšeničné bílé hladké "00", páč ta byla pro běžnoiu populaci z chalupy drahá a používala se leda na buchty, pečivo a vdolky. O čemž je v lidové slovesnosti...:-P

+2/0
18.11.2011 14:51

nemorose

Re: To jsou zase rady...

Peču chleba asi 10 let v peci na zahradě, kde zatápím dřevem. Myslím tredy, že zkušenosti mám. Vězte, že polohrubou mouku na chleba napoužívám, tak leda na buchty. Protože je polohrubá, prosívat se opravdu nemusí. Hladkou mouku prosívám vždy, nevěřila byste, o kolik více vzduchu se tak do těsta dostane. Hidinka na kynutí je rozdodně u hladké mouky málo. Celé pečení mi trvá přibližně 4 hodiny, ale těch 20 napečených bochníků za to stojí.

0/0
19.11.2011 12:46

Don_Alex

Re: To jsou zase rady...

s prominutim, ale vy take ne.... nechapu jak si clovek muze takto libovat ve sve prumernosti ...

0/0
19.11.2011 16:13

petr_leicester

poradi nekdo

kde koupit v CR pre web domaci pekarnu abych mohl platit kartou online a poslali mi ji do zahranici? Nemyslim tim Slovensko, par tydnu uz takoveho prodejce hledam, ale zahranici konci pro vsechny na Slovensku :-/ Jde mi o pekarnu Eta Vital Duplica. Dik

0/0
18.11.2011 10:37

Stanea

Re: poradi nekdo

poradim vam zcela uprimne z vlastni zuksenosti, ze takovehle mensi pristroje (a vlastne i vetsi) se rozhodne nevyplati kupovat jinde nez bydlite. Navic jsou ceske stroje beztak vetsinou licence. Pristroje kuchynske=ponejvice okopceny italsky original a jeste k tomu mnohdy uz vysle typy.

0/0
18.11.2011 11:03

petr_leicester

Re: poradi nekdo

diky, vim jak to myslite. Neni problem zde koupit pekarnu, vyber je opravdu veliky a ceny taky nekde jinde. Me slo o to, ze v tomhle typu lze delat i kvasek.

0/0
18.11.2011 12:05

Mražená spermie

Re: poradi nekdo

já kvásek dělám v misce na topení.

0/0
18.11.2011 12:07

petr_leicester

Re: poradi nekdo

my se v kratke dobe budeme presouvat natrvalo do tropicke oblasti a chtel bych mit kvasek pod kontrolou, nehlede k mozne kontaminaci vzhledem k podminkam ktere tam panuji. Ale dik za radu.

0/0
18.11.2011 12:14

Stanea

Re: poradi nekdo

;-) v tropickych oblastech pujde vsechno lehce i bez pristroju. A jak rychle.

No jo no, mozna prave proto by to kontrolu kvasku chtelo. Tady radu nevim.

0/0
18.11.2011 12:23

kterej

Re: poradi nekdo

co to je "zukstenosti" a "vysle typy"???

0/0
18.11.2011 12:12

Stanea

Re: poradi nekdo

zukstenosti = preklep od zkusenosti ;-D

"vysle typy" jsou ty pristroje, ktere uz se v puvodni zemi davno nevyrabeji a licence na jejich vyrobu se levne proda jinam, kde se pak vetsinou dela, ze je to vlastni vytvor.

+1/0
18.11.2011 12:20

Dickhead56

Re: poradi nekdo

;-DR^;-D...Tak tomu rikam presna a dokonala odpoved!!R^;-D

0/0
19.11.2011 11:44

Stanea

Re: poradi nekdo

;-) no, mohla byt jeste presnejsi. Ze se vyrabi pod jinym jmenem, to tam jeste chybi.

0/0
19.11.2011 11:56

Mispulda

opravdu odborné vyjádření

je vidět, že to psa oprvdu odborník.... když nevíte, proč se prosívala, tak se zeptejte Vaší babičky... dobré vysvětlení odborníka

+2/0
18.11.2011 9:48

mamina2

Re: opravdu odborné vyjádření

Předpokládm, že se prosívala hlavně proto, aby v ní nebylo něco, co tam nepatří.

+1/0
18.11.2011 15:31

kozel zahradníkem

Re: opravdu odborné vyjádření

Prosíváním se provzdušní a může to mít souvislost s rychlostí množením mikroorganismů-v tomto případě kvasnic.Sice jsem to kdysi studoval(mikrobiologie)ale ruku do ohně za to nedám.

0/0
19.11.2011 0:02

nemorose

Re: opravdu odborné vyjádření

Kvašení je anaerobní proces. Vzduchu netřeba, ale prosátím mouky se do těsta opravdu dostává více vzduchu a ten pak při pečení, díky roztažnosti, chleba "nafouikne", společne s CO2.

0/0
19.11.2011 12:48

Richard Kába

Drozdi ...

Z drozsi chleba neupecete, z drozdi upecete leda buchtu ...

chleba se pece z kvasku.

0/0
18.11.2011 9:24

net.Xtreme bojuje s eXtremismem

Re: Drozdi ...

Však to v článku je, chce to jen hledat;-)

0/0
18.11.2011 9:30

retene

Re: Drozdi ...

když jsem si v zahraničí občas pekl chleba, tak jsem pekl z obyčejných sušených kvasnic a byl výborny. Jen člověk nesmí čekat, že to těsto bude hotové za chvilku (za ty tři hodiny). První ze tři kynutí jsem nechal proběhnout minimálně 12 hodin, druhe už "jen" asi 3 hodiny (vetšinou ale déle - než jsem se k tomu dostal) a posledni dokynutí v ošatce  nim jednu hodinu - časy jsem neodměřoval, prostě se to řidilo tím, kdy jsem zrovna měl volný čas. Chleba měl jemnou a pravidelnou střídu, byl tak akorát vlačný, ale dlouho nevydržel, protože jsme ho většinou snědli hned ten den. Takže ze základních surovin to jde, ale jeden den začnete a druhý pečete. Když si koupíte kvásek (čož v mém prípadě jaksi nešlo), tak si postup ulehčíte, ale jde to i bez něho.

0/0
18.11.2011 10:22

retene

Re: Drozdi ...

jen dodám k tomu chlebu-buchtě. Ten budtový chleba je hlavně proto, že to kyne rychle (vetšinou najednou) a pak tam jsou velké bubliny. Navíc se v musí dát více kvasnic, aby to rychle vzešlo, takže to má i takovou tu bochto-kvasnicouvou chuť .... toť mé zkušenosti - ale nejsem pekař.

0/0
18.11.2011 10:27

mamina2

Re: Drozdi ...

Velké bubliny jsou přece plus a rozhodně chuti chleba nijak nevadí.

0/0
18.11.2011 15:30

psika

Re: Drozdi ...

Nevím proč, a už jsem dělal spoustu buchtochlebů, ale ze sušeného droždí se mě to nikdy nepovedlo a z čerstvého téměř vždy:-( a to jsem zkoušel na půl kila mouky dát dle jednoho receptu lžičku podruhé celý sáček.Vždy z toho byla leda tak cihla na rozbité oken :-(.

Kvásek jsem jednou také zkoušel a nepovedl se :-(

0/0
18.11.2011 10:45

Mražená spermie

***

Dneska jsem vyšel ven, podíval se na oblohu a radím, dnes přidejte víc kvásku.

0/0
18.11.2011 9:04

dodo-dodo

opacny postup

davam suroviny do pekarny opacne (voda, vajicko az jako posledni) a vzdy se vse krasne spojilo a chleba byl bez zmolku atd...

0/0
18.11.2011 8:41

bubla

Re: opacny postup

Já taky, kdyř dám napřed vodu, vůbec se to nepromíchá

0/0
18.11.2011 12:02





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.