Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kurz kávy je účinná sebeobrana proti nechutné žbrundě z kavárny

Jak má vypadat a chutnat dobré espreso a jak správně připravit kapučíno se můžete naučit na kávovém kurzu. Absolvovali jsme lekce mistryně republiky Petry Veselé

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ricpic3

Je to kafe

k čemu tolik keců kolem? ;-D

0/0
26.11.2011 22:36

Baby_Blues

to má být reklama na ten kurz?

chybí už jenom telefonní číslo kde se objednat.

autor by měl napsat alespon trošku o tom, co se naučil a podělit se s nami o tipy. škoda. myslela jsem, že se dozvím něco nového. Članěk úplně o ničem.Rv

+1/0
22.11.2011 23:26

Baby_Blues

to má být reklama na ten kury

0/0
22.11.2011 23:24

Clip99

Dolce Gusto

Docela zajímavý článek, možná málo detailní. Zajímala by mne jedna věc, pokud by mohla případně odpovědět ona odbornice: Jak je to s kávovými kapslemi pro kávovary typu Dolce Gusto, Nespresso a podobné? Sám používám právě Dolce Gusto a výsledek je tak napůl... Espresso ujde, ale kapučino je vyrobené ze sypkého mléka v kapsli. Sice se napění, ale chuťově nic moc. Přístroj protlačuje vodu silou 15 barů - je to hodně, nebo málo?

0/0
22.11.2011 11:07

numo

Re: Dolce Gusto

Espresso sa zvykne robit tlakom okolo 9 bar. 15 bar byva tlak pumpy a niekde je tam redukcny ventil, ktory pusti ku kave tych 9 a zvysok hadickou dookola. Takze toto je standardna hodnota.

 

Co sa tyka kapsli nemozem sluzit. O Dolce Gusto neviem nic. Na Nespresso som pocul celkom chvalu, ale sam som neskusal.

0/0
22.11.2011 23:03

Trupman

Nejlepší kafe...

...má stejně Jimmy, protože si ho kupuje sám a nekupuje mu ho Bonnie. ;-D

0/0
21.11.2011 23:34

Pietro69

***

Vařím si instatní s hodně mlíkem a chutná mi. Po přečtení článku si připadám měněcenný. Prosím o tip na dobrého psychologa. Děkuji.

0/0
21.11.2011 18:58

Ernesto Che Guevara

Re: ***

;-D;-D;-D

Nevím jak ostatní ale já jsem se po tomhle s chutí smál =))) Pobavilo mě to fakt dobrý =))

0/0
21.11.2011 19:26

Ernesto Che Guevara

Re: ***

abych dodal jsem na tom stejně =))) ohledně kávy možná i hůře :))

0/0
21.11.2011 19:26

Inkvizitor Johny

Re: ***

;-DR^

0/0
21.11.2011 21:01

janduben

Re: ***

kolik lidi tolik chuti, nekteri si koupi starou krkovici nalozenou v cervene marinade v marketu a na grilovani si pochvaluji a nikdy by to nevymenili za poradny steak, ale ja jim obcas neverim

0/0
21.11.2011 22:06

roedor

Hm, žádný kurz jsem neabsolvovala a stejně se většinou bojím

kafe objednat. Zmlsala jsem se sama:-)

0/0
21.11.2011 10:13

useknutahlava

je to hnus

když jsem pil kofein, tak jsem ho musel pít, abych vůbec mohl začít normálně fungovat.

teď když kofein nepiju, můžu normálně fungovat bez kávy, navíc celý den a bez nástupu únavy, kterou bych musel zahánět dalším kofeinem.

kofein je odporná návyková droga a už nikdy se nechci toho jedu dotknout.

0/0
21.11.2011 10:08

Lord Havelock Vetinari

Do kávy

si dávám cukr, jen pokud je vyloženě hnusná- a i tak dám max. půl lžičky, jakože já sám si neudělám hnusnou nikdy a snad ta moje nepřijde špatná ani někomu jinému. Poslední dobou mně nejde ani tak o chuť, ale o fyziologické výsledky užití kávy coby jakéhosi pracovního nástroje. Takže pokud nenakopne nebo je tzv. urologická, nechám tu krabičku v ateliéru na polici, však oni ji spolužáci dřív nebo později spotřebujou.

0/0
21.11.2011 0:08

l.g

Re: Do kávy

Souhlasím. Taky sladím jen hnusnou kávu. Mimo domov je to ale asi tak v polovině případů. Pokud ale kávu pijete jen kvůli jejímu povzbuzujícímu účinku, pak vás upozorňuji, že daleko lepších výsledků dosahnete s čajem.

0/0
21.11.2011 10:45

Lord Havelock Vetinari

Re: Do kávy

Já vlastně doma nepiju skoro nic jiného, než zelený čaj- ale někdy to chce změnu. Samozřejmě si ho nedělám tak silný, jak ho dělají v čajovnách, protože na vypití několika konvic denně bych asi umřel. Ale je těžké jen tak někde koupit normální sypaný gunpowder nebo prostý zelený čaj, bez těch hnusných ovocných nebo květinových přídavků. Jak moc je to bez oblíbeného čaje těžké, poznám až když mi dojde.

0/0
21.11.2011 11:05

hledajici

Re: Do kávy

Jestli jste z Prahy, mám tip, kde koupit opravdu výborný nejen zelený čerstvý čaj (takový se opravdu jen tak nesežene). Je to nenápadný obchůdek "U Modrého slona" ve Francouzské ulici 3, na Praze 2. Já sic prážská nejsem, ale když už tam jedu, musím se stavit zde. Jinak mají ještě skvělé čaje v Dobré čajovně, kterých je víc po Čr

0/0
21.11.2011 14:52

žepré

Pokud má byt káva dobrá,

musí se připravit z lístků tak, aby dosáhla barvu ze zelené stupnice...

0/0
20.11.2011 23:46

opportunity

Re: Pokud má byt káva dobrá,

???

0/0
24.11.2011 19:40

vášnivý diskutér

jsem z toho jelen

Jdu si uvařit turka (pro šťourali: mletá Jihlavanka zalitá na dvakrát vřelou vodou) plus tři kostky cukruR^...P.S. nejlépe fungují jednoduché věci.;-D

+1/0
20.11.2011 19:43

atakdále1

Re: jsem z toho jelen

;-DR^R^přesně tak , dneska je to jenom móda zrovna tak jako ty čajovny-))

0/0
20.11.2011 19:53

koizumigadaisuki

Re: jsem z toho jelen

Presne tak, polivka z pytliku je take lepsi nez ta domaci ze :-P

+1/0
20.11.2011 20:09

roedor

Re: jsem z toho jelen

kolem čajoven chodím velkým obloukem, párkrát jsem se tam nechala nalákat a od té doby never more;-D

0/0
21.11.2011 10:15

Hradlec

Re: jsem z toho jelen

Jednak jsi čuně, jednak tam máš pravopisné chibi! :-)

+4/0
20.11.2011 21:38

Deka de Ntni

Re: jsem z toho jelen

Jihlavanka? To je ta vec co chutna, jako kdyz zametou podlahou v balirne?Rv

0/0
21.11.2011 13:38

roedor

Re: jsem z toho jelen

klidně bez toho "jako";-D

0/0
21.11.2011 15:16

žlůva11

Re: jsem z toho jelen

Zdravím Deka de Ntni,káva Jihlavanka nemá s původní značkou nic společného(jsem z Jihlavy a pamatuji jihlavské pražírny) jak uvádí mluvčí společnosti koupili jan obchodní značku,ale káva se praží a dováží z Polska

proto ta břečka.!!Rv

0/0
24.11.2011 17:06

Kapacita

Pro amatéry

Takový kurzů jsou v ČR tři.....a myslím si,že k ničemu.Jen ztráta peněz.Koupil jsem si knížku paní Veselé a udělal jsem chybu.Informace použité z internetu a vlastních poznatků,aby člověk pohledal.9 z 10 domácích kávovarů Vám stejně pěnu pořádně nenašlehají,takže pro amatéry na domácí použití jsou ty kurzy k ničemu.

0/0
20.11.2011 17:44

koizumigadaisuki

Re: Pro amatéry

Mam jeden z nejlevnejsi kavovaru od Gaggie a s penou nemam problem..

+1/0
20.11.2011 17:48

roedor

Re: Pro amatéry

jj, přesně tak. Ale musí se to vychytat:-)

0/0
21.11.2011 10:16

numo

Re: Pro amatéry

Ak mate problem s penou, pravdepodobne je problem v mlieku. Pasterizovane penit nebude vobec, UHT ako ktore, z mliekomatu je zasa prilis tucne (ja to mam rad, chuti jemnejsie, ale peni o nieco horsie).

 

Takze: vacsia kovova nadoba, pri dne o nieco sirsia ako navrchu, mlieko aj nadoba z chladnicky, dostatocne mnozstvo mlieka (bohuzial vacsie ako clovek potrebuje na jednu-dve kavy - proste sa ta masa nesmie zohriat prilis rychlo), tryska zo zaciatku tesne pod hladinou a ked sa zahreje, strcit hlbsie aby sa tocilo a premiesalo. A vyskusat rozne znacky mlieka. To by v tom bol cert aby to nakoniec neslo - mozno nie uplne mikropena ako od spickoveho baristu, ale nebude to od nej vzdialene.

0/0
20.11.2011 18:18

nutty

Re: Pro amatéry

Není to v mléku, je to v rukách;-) Mám základní kávovar v cenové hladině kolem 3 tis. korun a pěnu dovedu našlehat parádní a je úplně jedno, jestli používám trvanlivé mléko nebo čerstvé, jestli polotučné nebo plnotučné. Chce to cvik

0/0
23.11.2011 17:42

dan1

Re: Pro amatéry

Já mám Rancilio a na dvě latte si mléko v konvičce ušlehám hladce a bez problému. Chce to jen něco o šlehání vědět a trochu to cvičit, taky správné mléko etc.

0/0
20.11.2011 20:33

looney

kriterium

jedinne kriterium je jestli kava chutna .... a je uplne jedno jestli je to ta nejdrazsi nebo nejhorsi kava .................. jit nekam,kde mi budou rikat, co mne ma nejvic chutnat, mne pripada velmi snobske.

+1/0
20.11.2011 17:33

numo

Re: kriterium

V zasade suhlas - ciel takychto clanov a kurzov je ale najma posunut obzory a zistit, ako kava _moze_ chutit.

 

Ja som tiez roky pil mletu kavu z hypermarketu urobenu v stroji, ktory urobil velku salku kavy za 15 sekund. V podstate mi nic nechybalo, chutila mi, ale sem-tam som niekde v kaviarni dostal lepsiu. Asi pred rokom som si povedal, ze skusim stastie, kupil kvalitny mlyncek a kavovar bez nejakych automatik, zato poctivo urobeny, precital dostupne clanky a skusenosti a skusal som si kupovat rozne druhy kav. A s prekvapenim som zistil, ze kava ma minimalne tolko odtienov chuti a voni, ako napriklad caj. Ludia, co ku mne pridu na navstevu a takuto kavu dostanu, byvaju prekvapeni podobne.

 

Nasiel som si svoju kavu, svoje parametre celeho procesu a vysledkom je podstatne lepsi zazitok. Pravda, stoji to nejake peniaze (dobra kava stoji tak stvornasobok), ale nie je to o tom. Odporucam do toho ist kazdemu, pre koho je kava chutovym zazitkom (a nie iba doplnenim kofeinu).

+2/0
20.11.2011 18:11

Tomsus

Zajímavé

Je zajímavé, že se tady všichni baví o úžasném espressu a přitom to není zdaleka jedinný způsob přípravy kávy a ani ne nejlepší (což je vždy zpochybnitelné, já vím)

0/0
20.11.2011 16:10

PiPiiiiiK

Re: Zajímavé

Já myslím, že jste si odpověděl. Každému chutná něco jiného...a třeba já si ráno cestu do práce bez pressa nedokážu představit :) to bych si snad i začal kousat nehty

0/0
20.11.2011 17:31

koizumigadaisuki

Re: Zajímavé

Docela by mne zajimalo, ktery by se dal povazovat z hlediska zdravi a moznosti opravdoveho vychutnani dobre kavy za lepsi...

0/0
20.11.2011 17:37

Tomsus

Re: Zajímavé

French press, filtrovana kava, atd. Samozrejme musi byt spravne pripravena (hrubost mleti, teplota vody, delka louhovani). Potom ma kava chutovou skalu mnohonasobne vetsi nez espresso. Espresso (podle toho, co jsem se docetl) vzniklo na pozadavku vyrobit kavu rychle a s nekolisajici kvalitou. Espresso bude vicemene vzdy chutnat stejne. Zkuste Al Cafetero v Praze, budete prekvapeni, jak muze kava chutnat a kolik nevidanych chuti se v ni da najit

+2/0
20.11.2011 18:22

koizumigadaisuki

Re: Zajímavé

Jelikoz jsem jako barista pracoval, tak nemusim jit do specificke kavarny, abych mohl ochutnat "nevidane chute". Prave diky tomu, ze espresso ma pri dobre priprave vzdy stejnou chut napomaha tomu, aby se dala vychutnat chut samotne kavy, nikoli pripravy. Jakekoli delsi "louhovani" ci teplota zpusobi jen to, ze se to vysledneho pitiva dostanou i ty spatne latky z kavy, a krom chutovych poharku si nicite take zdravi. Filtrovana kava je uz na urovni jako byste pil kavu instantni...

0/0
20.11.2011 19:07

Tomsus

Re: Zajímavé

Pracoval jako barista... tj. delal espresso cely den? To jeste neznamena, ze se v tom vyznate (ja v tom zdaleka nejsem odbornik, ale troufam si tvrdit, ze vim vic, nez 99% ceske populace o kave).

Kdyz tomu nerozumite, tak nekomentujte. Samozrejme, ze je mozna delsi doba louhovani, kdyz nemate teplotu 100 stupnu. Filtrovana kava rozhodne neni na urovni instantni atd.

0/0
20.11.2011 20:51

koizumigadaisuki

Re: Zajímavé

Ano, delal jsem kavy cely den, vybiral a objednaval kavu od dodavatelu, jezdil na kurzy a spolecna setkani milovniku kavy. Sam mam doma manualni espresso masinu a urcite umim ocenit rozdilnou chut jednotlivych kav, kdyz je pripravim jako espresso. Teplotou 100 stupnu jste mne dostal ;-D Nemusi byt kazdy odbornik na kavu a at si kazdy pije co chce, kdyz mu to chutove poharky a zdravi dovoli, ale dovolit si tvrdit, ze vy vite o kave vice jak 99% ceske populace...

0/0
20.11.2011 21:17

Tomsus

Re: Zajímavé

1) praveze vodu o teplote 100 stupnu tam lit nemuzete (tak nevim, cim jsem vas dostal)

2) polovina lidi nevi, ze je arabika a robusta, polovina zbytku nevi, ze jsou i jine pripravy nez turek a espresso, z toho polovina nevi, ze na hrubosti mleti, teplote vody, dobe louhovani zalezi... atd. Kdyz si vezmete, jak vypada nase populace, tak myslim, ze oba dva se pohybujeme ve vrchnich par procentech, to ale neznamena, ze vime vsechno. Spis to znamena, ze povedomi o kave v CR neni dobre.

Ano, at si kazdy pije, co chce. Ja mam espresso rad, ale tvrdit, ze neexistuje jina kvalitni priprava je zabednenost.

P.S. Zrovna se mi tu vali baleni Kopi Luwak :-P

0/0
20.11.2011 21:47

Honza K.

Re: Zajímavé

Kopi Luwak? To jste odvazista, pil jsem ho jednou a nějak mě neučarovalo a nepomohla mi ani pořádná aura exkluzivity.... No možná v tom hrál roli fakt, že jsem si furt představoval, jak to sbíraj :-))

0/0
20.11.2011 22:42

Tomsus

Re: Zajímavé

Ja to koupil primo v Indonesii, kde je mnohem levnejsi, takze aura exkluzivity ani takova neni. Popravde receno, neocekavam zazraky. Zpusob "vyroby" mi zas tak nevadi -- umyjou to pred prazenim, zejo? :-)

0/0
20.11.2011 23:12

hej hula

Re: Zajímavé

Pokud umis jen espresso tak nejsi barista.

0/0
20.11.2011 23:45

koizumigadaisuki

Re: Zajímavé

Umim samozrejme ruzne pripravy. Pokud si slecna preje drahou kavu prelit mlekem, zasypat cukrem a dochutit kakaem, je to samozrejme mozne. Bavime se ovsem o tom, ktera priprava da nejlepe vyniknout chuti samotne kavy.

0/0
21.11.2011 0:00

Tomsus

Re: Zajímavé

Chuti kavy da asi nejlepe vyniknou frenchpress.

0/0
21.11.2011 0:27

Neposlušný_občan_Rebel

nejlepší

káva je ta co si uvařím doma

+2/0
20.11.2011 15:39

Inkvizitor Johny

Kofein

Mě hlavně sejří, že ty normálně prodávané kávy mají nízký obsah kofeinu. To aby toho člověk ráno vypil litry :-P

0/0
20.11.2011 15:33





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.