Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čeští vědci vyvinuli krmivo pro Superkapry, mají zdravější maso

Vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vyvinuli krmivo pro kapry, po němž má maso zvýšený obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin. Na trh přijdou takto vylepšení kapři už letos na Vánoce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lev___z___Rožmitálu

kapr je výborná ryba

ti co na ní nadávají jsou většinou trubky co si někde přečetli že to není nóbl a tak to nežerou

jednou jsem měl možnost jíst kapra z novýho rybníka a musím říct že to bylo nic moc takové bez chuti

ono když to maso nemá takový ten správný bahenní odér tak to není ono

takže kapr!!VR^ už se tším na vánoce sežeru zase nejmín 5 řízků jako loniVR^

0/0
4.12.2011 19:32

persona-non-grata 2

A bude to český pangapr

:-P

0/0
26.11.2011 11:37

děteněkam

Kapra mám rád,

Ale toho vylepšeného si sežerte sami.

0/0
24.11.2011 17:01

l.g

Marketing

Zase někdo vymyslel, jak ještě lépe prodat hlupákům hnusnou rybu.

0/0
24.11.2011 15:27

Achille Volfoni

Re: Marketing

a copak jíte vy.....labužníku?Rv

0/0
24.11.2011 15:36

l.g

Re: Marketing

Kapra tedy rozhodně ne. :-)

0/0
24.11.2011 15:39

vths111

Re: Marketing

Zapečenýho pangase s tyčinkami surimi?

0/0
24.11.2011 17:30

Don_Alex

Re: Marketing

na to nemusis byt labuznik, abys poznal, ze je kapr hnus...

0/0
24.11.2011 18:22

pufina

když jsem tohle viděla v tv

první co mě napadlo bylo, jestli se takhle nedají prodat i kapříci "obyčejní".Ono na nich vně bude vidět že jsou zvlášť krmeni?:-/

0/0
24.11.2011 13:31

děteněkam

Re: když jsem tohle viděla v tv

Chuť je stejná, tedy budou všichni vylepšení!

0/0
24.11.2011 17:02

Psychor - detoxikovaný

Nejlepší ryba je stejně hovězí

;-D

0/0
24.11.2011 13:03

řešení

Ňam ňam kapr

:-)

0/0
24.11.2011 12:43

blikanec

Třeboňský kapr

Kapra jsem dlouho neměl, ale v nějaké knížce o historii rybářství v Čechách jsem četl, že Jakub Krčín z Jelčan zakládal velmi chytře rybníky na místech, kde je bláto a kde poté žijí červi, které jsou pak potravou pro kapry. Červ je vysoce hodnotná bílkovina, takže je to pro kapra lepší potrava, než když se mu hází kukuřice a jiné zemědělské odpady. Problém pak je, že kapr je pak cítit od bahna, což by se ale mělo dostatečně dlouhým pobytem v sádkách u rybníků vyřešit. Nevím, jak to dělají dnes, ale krmit ryby nekvalitní stravou není moc dobré.

Pokud si koupíte nějakou rybu v akci, tak když si jí upečete, zbude z ní tak polovina, protože má hodně tuku. A to samé platí třeba u kuřecího masa, které je taky hodně propagováno, ale má hodně podkožního tuku.

+1/0
24.11.2011 12:42

Thayatalpodyji

.

Já chci superprase;-D

0/0
24.11.2011 12:06

řešení

Re: .

To by bylo R^

0/0
24.11.2011 12:43

pufina

Re: .

já už tu pečínku cejtím;-)

0/0
24.11.2011 13:29

Rudla01

Chuťově se maso neliší

To mi stačí, takže je to stejnej hnus jako předtím.

0/0
24.11.2011 11:36

O.Sindler

Re: Chuťově se maso neliší

Ale prdlajc, kapr se dá udělat, že se budete olizovat. To jenom lidi co to v životě nejedli než obalený bůhvíčim a připalény na směsnym rostlinnym oleji maj kecy.

0/0
24.11.2011 12:35

Don_Alex

Re: Chuťově se maso neliší

jaký smysl má používat surovinu, která nemá žádnou chuť a i přínosem pro zdraví je na to nijak? To ti přijde v pořádku dohánět nekvalitní surovinu hromadou koření aby se to dalo jíst? není lepší použít kvalitnější základ a kořenit pouze jednoduše a lehce spíš pro zvýraznění chuti ryby (kterou kapr nemá)

0/0
24.11.2011 12:41

l.g

Re: Chuťově se maso neliší

Přesně tak. Nechápu proč ten kdo umí udělat dobře kapra by se s tím měl zabývat, když se pstruhem, lososem nebo tuňákem dosahne výsledku o dvě třídy lepšího při daleko menší námaze.

0/0
24.11.2011 15:38

mthead

Možná měla testovaná skupina lepší testy tuků, ale prý ...

... se některým objevily na zádech šupiny a v bazénech trhali rekordy;-D.

0/0
24.11.2011 11:15

řešení

Re: Možná měla testovaná skupina lepší testy tuků, ale prý ...

;-D;-D;-D

0/0
24.11.2011 12:44

REN_STIMPY

3 voči ?

Ma superkapr jeste jine geneticke upravy ?

0/0
24.11.2011 10:54

Walker-W3

Všemu co má v názvu Super se snažím vyhybat.

Jak jídlům tak nakupováním v  supermarketu.!   Možná proto TV Nova již používá raději výraz ..Mega..;-D

0/0
24.11.2011 10:46

Andrax

krmna smes a pak je kapr bez kosti

To by me zajimalo, kdy tohle bude. A kdyz bude, tak jake budou vedlejsi ucinky.

No a potom - jestli takovy bezkostovy kapr biologicky bude jeste porad figurovat mezi obratlovci.

0/0
24.11.2011 10:41

net.Xtreme bojuje s eXtremismem

Re: krmna smes a pak je kapr bez kosti

Kup si filety z Pangase;-) A až ho nadopují omega-3 směsí, tak to bude super ryba.

0/0
24.11.2011 10:57

perme je a žerme je

Bude to označeno

Jako biopotravina,nebo na lékařský předpis

0/0
24.11.2011 9:48

Pruitt Igoe VI.

Kapříci už dopluli...?

R^

0/0
24.11.2011 8:50

Walker-W3

Snad zůstane na trhu i ten "nezdravý " kapr.

Chemikáliím a Europotravinám se snažím vyhýbat, pokud je to aspoň trochu možné.  Oooo jak ndčasový seriál Návštěvníci se svými amarounami.;-(

0/0
24.11.2011 8:44

janduben

Re: Snad zůstane na trhu i ten

Za úspěchem jihočeského kapra je speciální krmná směs na bázi rostlinných olejů//muzes mi rict jakym konkretnim chemikaliim se vyhnes pri nekonzumaci tohoto kapra?

0/0
24.11.2011 8:57

Don_Alex

Re: Snad zůstane na trhu i ten

to ze je na bazi rostlinych oleju (ktery navic nemaji v kaprovi co delat) neznamena ze tam nejsou dalsi aditiva...

0/0
24.11.2011 9:07

janduben

Re: Snad zůstane na trhu i ten

jak to myslis ze namaji v kaprovi co delat? oni v tom kaprovi zustanou usazene nebo jak? dalsi aditiva jsou i v  krmivu pro bezne kapry

0/0
24.11.2011 9:12

net.Xtreme bojuje s eXtremismem

Re: Snad zůstane na trhu i ten

Ten "nezdravý" kapr je krmen pěknými svinstvy;-)

Ale to je jak s GMO a podobně, lidé se bojí, toho, o čem nic neví, přirozené mutace jim nevadí, o tom, že se při šlechtění legálně využívá mutagenů a radiace, protože pak jsou mutace "přirozené" se moc nemluví, ale každý straší s Bt-toxinem, protože toxin musí být strašné zlo a je jedno, že je toxický jen pro hmyz...navíc je z bakterií a do rostlin nepatří...

0/0
24.11.2011 9:07

hromobiti04

Třeba takovej candát, to je rybka.

Nebo ta blondýnka, co jsem jí hned po odchodu z baráku viděl... to byla taky dobrá rybka. Ale kapr... má to kostí hromadu, chutná to prapodivně... Ale jo, na vánoce si ho dám.

+2/0
24.11.2011 8:34

Don_Alex

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

no já si dám na vánoce radsi toho candáta teda, přece v takový den nebudu jíst jednu z nejhorších ryb co máme...

+1/0
24.11.2011 8:45

volic_plukovnik

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

tak nějak

+1/0
24.11.2011 9:09

username

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

Kapr je IMHO výtečná ryba, když se umí dobře udělat (což mí rodiče naštěstí umí). Může mít určitě v sobě chuť, kterou třeba někdo nemusí, ale rozhodně to z něj nedělá špatnou rybu, prostě se k jeho oblibě třeba musíte "projíst". To proč se propaguje je prostě tradice. Třeba takové řecké víno Retsina je taky na první (a možná i desáté) ochutnání hnusné a chutná jak víno smíchané s hlínou, nebo takové olivy - neznám nikoho, komu by chutnaly od mala. Kaviár? Taky hnus, a šneci či žabí stehýnka jsou spíše zvláštní než skvělá. Ale když máte štěstí na kuchaře a když se k té chuti projíte, tak je milujete. A projíte se k nim proto, protože to jsou právě tradiční jídla v té dané oblasti.

0/0
24.11.2011 10:09

Don_Alex

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

kapr není žádná tradice, věřím tomu že když přetlučeš jeho chuť různorodým kořením, tak ženěkomu může chutnat. Já jsem se "projedl" k tomu že kapr není dobrá ryba, tu chuť má prostě děsnou, na rozdíl třeba od pstruha, nebo oblíbeného candáta...Beru že konkrétně ten candát je znatelně dražší, ten pstruh ale ne. Všechny to co jsi jmenoval k porovnání má nějakou specifickou, výraznou chuť, která může a nemusí někomu vyhovovat, na rozdíl od kapra, který má chuť skoro nulovou, mdlou, takže se dohání kořením a pod...

0/0
24.11.2011 12:38

nocenka

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

Souhlasím, taky si dám radši toho candáta. Nebo štiku. Každopádně škoda, že  zde mají jejich výběr mimo vánoční sezónu dosti omezený.:-/ A sehnat českého úhoře = mission impossible.

0/0
24.11.2011 10:18

Don_Alex

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

úhoře sem neměl asi dvacet let, dal bych si....

0/0
24.11.2011 12:44

Kazeasch

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

To jsi mi připoměl jak jsem byl onehdá v obchodě u lednice s rybama jsem zaslech rozhovor páru:

pán: "Já mám chuť na rybu, a hele mají v akci štiku"

paní: "To nebude dobrý, to nikdo v televizi nevaří, vezmeme kapra, ten je výbornej"

;-D

Myslel jsem že zdechnu smíchy. Nechápu proč všude propagujou ty hnusný kapry. Jen to smrdí tukem a blatem a chuť nic moc. Ani z rybářskýho hlediska to není kdo ví jaká ryba. On je to vlastně spíš blbec než ryba.

+1/0
24.11.2011 9:25

Don_Alex

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

nojo, Babica štiku neumí, tak to přece nebudou kupovat...;-D;-D;-D

+1/0
24.11.2011 9:56

prometheus37

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

Nelze nic jiného než souhlasit. místo kapra na vánoce candáta :D

0/0
24.11.2011 9:29

řešení

Re: Třeba takovej candát, to je rybka.

Candát, štika, pstruh...., to je dobrota, ale kapr je taky moc dobrej. ;-)

0/0
24.11.2011 12:51

Labaro

Dezinformace nebo nekompetentnost?

"Dle závěrů klinické studie vypracované IKEM měli pacienti, kteří konzumovali tohoto kapra, o 30 procent lepší laboratorní výsledky než pacienti na klasické dietě." To o ničem nevypovídá. Možná, že stejné výsledky by měla i studie, která by zkoumala rozdíl při kontumaci obyčejného kapra oproti klasické dietě. Průkazná by byla jedině studie, která by zkoumala laboratorní výsledky pacientů, kteří konzumovali 3omega kapra ve srovnání s výsledky při konzumaci obyčejného kapra.

0/0
24.11.2011 8:31

net.Xtreme bojuje s eXtremismem

Re: Dezinformace nebo nekompetentnost?

A u Dobeše stejnou metodologii kritizují:-)

tak dokázali, že 3omega kapr je zdravější než obyčejná strava, to se cení, ale porovnání s obyčejným kaprem by nebylo od věci.

0/0
24.11.2011 8:36

Éter1

Re: Dezinformace nebo nekompetentnost?

Navíc mě zarazilo, jak mohli určit rozdíl, když ti lidi byli v lázních jen 4 týdny a kapra měli dvakrát týdně.

To je po 8 obědech celkem vidět takový rozdíl mezi těmi, co kapra jedli a nejedli?

 Divná to studie....

0/0
24.11.2011 8:53

kníže Sternenhoch

když to žádně osmažím ve friťáku,kde se rok neměnil olej

tak z toho snad tu hnusnou omegu 3 dostanu,ne?;-D

0/0
24.11.2011 8:29

wr42

Re: když to žádně osmažím ve friťáku,kde se rok neměnil olej

,,Prefiltrovanej lak na rakve, ty**le..."

0/0
24.11.2011 8:56

Jan9002

Myslíte si, že to bude mít vliv na zdraví,

když si většina národa koupí kapra maximálně jednou v roce na Vánoce?

+1/0
24.11.2011 8:13





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.