Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Soutěž o nejlepší bramborový salát vyhrál veterinář z Jeseníku

Ve středočeském Mratíně se v sobotu odehrál pátý ročník mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěže se zúčastnilo dvacet tříčlenných týmů. Profesionální kuchaře za sebou nechal tým vedený veterinárním technikem Martinem Pánkem z Jeseníku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

r-man

Recept na salat bez zbytecne zeleniny...

Ja mam nejradsi ten od babicky. Ono to tak byva, ze se v rodinach recept na bramborovej salat dedi a clenove maji nejradsi ten jejich. My delame jednoduchej, bez zbytecnych pridavku v podobe ruznych zelenin nebo dokonce uzenin. Ctim pravidlo, ze v bramborovym salatu maji hrat prim brambory.

0/0
30.11.2011 12:41

r-man

Re: Recept na salat bez zbytecne zeleniny...

3kg brambor varneho typu A velmi peclive kartackem omyjeme a ve slupce dame varit, vodu osolime. Jakmile jsou uvarene, vodu slijeme a nechame uplne vychladnout, treba venku nebo na balkone, coz v prosinci neni problem. Tim schlazenim zmeni svoji konzistenci, trosku jakoby zgumovati a nedroli se. Muzeme nechat odstat i do druheho dne, potom tolik nenasaknou zalivku v salatu. Pak je oloupeme, prekrojime podelne na polovinu a nakrajime na platky (ne kosticky), staci cca 0,5cm tluste.

Nakrajime si vetsi obycejnou cibuli velmi najemno (jak na to je cca v pulce tohoto videa life.ihned.cz/c1-53137230-jak-nakrajet-cibuli-podivejte-se-jak-to-dela-sefkuchar-vaclav-fric ). Sterilovane okurky (nejlepsi jsou Znojmia) prekrojime podelne na ctvrtiny a nakrajime na tenoucke platky. Staci cca 6-8ks. A to je ze zeleniny vse!

0/0
30.11.2011 12:41

r-man

Re: Recept na salat bez zbytecne zeleniny...

Na 3kg brambor potrebujeme priblizne 0,4kg majonezy (nejlepsi je domaci, dobra je i Boneco, pak jsem zkousel Hellmans, ale je divna), 3-4 velke lzice plnotucne horcice (taky Boneco). Ted si udelame sladko-kysely nalev. Do sklenice 4dcl dame napul vodu a napul nalev z okurek - proto jsou dulezity Znojmia, maji proste nejlepsi chut - dve lzicky soli, lzicku mleteho cerneho pepre, tri lzicky mouckoveho cukru a jednu polevkovou lzici obycejneho octa. Smichame, nechame rozpustit a pak nalevame za opatrneho promichavani na brambory s ostatnimi ingrediencemi. V jednu chvili uz je salat zdanlive dostatecne ridky, v tu chvili muzeme dochutit soli a peprem. Nechame chvilku ulezet a zkusime znova promichat. Obvykle brambory neco nasaknou a je potreba dolit zbytek nalevu. Salat ma mit mazlavou konzistenci, platky brambor po sobe klouzou, nemely by se lepit. Takto pripraveny salat nechame odlezet do druheho dne.

Dobrou chut!

0/0
30.11.2011 12:42

Mražená spermie

Re: Recept na salat bez zbytecne zeleniny...

mě by tam vadil ten salám a hrášek.

0/0
30.11.2011 12:45

r-man

Re: Recept na salat bez zbytecne zeleniny...

To asi patrilo jinam...

0/0
30.11.2011 12:46

standik007

A co recept?

Recept jako ne?? Rv

0/0
30.11.2011 2:38

12dotuctu

Asi to měl

na talíří dobře vystajlovaný a navrch gastro glajchu;-D

0/0
29.11.2011 20:35

Datel 15

-

Nejlepší salát umím já, ať sním cokoliv a zaliju to deseti pivy a 5 panáky rumu, tak z toho vždy po vyzvracení vznikne bramborovej salát.

0/0
29.11.2011 16:45

TS_Garp

Řízek

Jestli oni nevyhráli kvůlivá tomu, že jim k tomu salátu dali taky řízek ;-)

0/0
29.11.2011 10:13

r-man

Re: Řízek

A jestlipak vite s cim je nejlepsi rizek? S rizkem prece :-D

0/0
30.11.2011 11:55

Lionel 1

Zlatá lupo,

veterinární technik není veterinářem, tak jako zdravotnický asistent není lékařem a bankovní úředník není bankéřem.:-PRv

+2/0
29.11.2011 10:08

Hrabě Teleke z Toloko

to nazdobení je fakt brutální

aneb dekorujeme jen věci, které jsme neudělali dobře :-P byl by recept na ten nejlepší?

+1/0
28.11.2011 23:46

MaC707

hmm

nejlepší salát jsou brambory s rumem

+1/0
28.11.2011 12:42

sámvelkýmao

Re: hmm

bramborový líh s rumovou trestí............

0/0
28.11.2011 18:06

Lukas1000

Re: hmm

Vazeny pane, takove jako vy mam nejradsi ... brambory nechate a cpete se omackou ;-D;-D;-D;-D

0/0
28.11.2011 22:39

JCage.

Re: hmm

akorat vy vzdycky brambory nechate a cpete se jen omackou :-)

0/0
30.11.2011 8:59

fitzie

nejlepší bramborový salát

brambory nakrájet plátky, ještě horké, kostičky opražené slaniny s cibulkou, může být hrášek a zálivka - hořčice, pepř, sůl s trochou cukru a citronové šťávy nebo octa. Jí se teplé. a ne k řízku. nejlíp jen tak.

0/0
27.11.2011 22:17

wrah

Re: nejlepší bramborový salát

Bramborového salátu je doslova tisíce kombinací. Ano, i tato není špatná.

0/0
28.11.2011 14:26

mattonka

Re: nejlepší bramborový salát

nebo vařené brambory nakrájené na kousky, k tomu ředkvičky, nějaký listový salát (nejlepší je lollo biondo), lahůdková cibulka, smíchat s bílým jogurtem, dochutit cherry octem, solí a bílým pepřem...

0/0
28.11.2011 17:30

sámvelkýmao

Re: nejlepší bramborový salát

tedy jogurt v bramsalátu...eeeeeeee to snad né.........

0/0
28.11.2011 18:05

evelin-jo-evelin

Re: nejlepší bramborový salát

Jo, jo - my dáváme bílý jogurt půl na půl s majonezou. Salát je lehčí, lépe stravitelný, chuťově jemnější a zdravější. Taky jsem to poprvé dělala s nedůvěrou, ale je to ňamka. Vyzkoušejte.

0/0
29.11.2011 6:23

r-man

Re: nejlepší bramborový salát

Jogurt do salatu je humus. Zdravyho na tom neni vubec nic, brambory samy o sobe maji tolik skrobu (slozity cukr), ze misto poloviny majonezy dat polovinu jogurtu to rozhodne nezachrani.

+1/0
30.11.2011 11:58

Inkvizitor Johny

Fuj!

Říct, že salát je stoletou tradicí je na dekapitaci a cenu diletant roku! Tohle se k nám dovezlo od Rusáků po druhé světové!

0/0
27.11.2011 22:07

TristanTzara

Re: Fuj!

Bramborový salát se tady jedl už za Rakouska-Uherska.

0/0
27.11.2011 22:17

Mražená spermie

Re: Fuj!

přesně, objevil ho Jára da Cimrman.

+4/0
27.11.2011 22:18

1000101111010000

Re: Fuj!

Tak to ani náhodou. Základní recept na něj najdete už u Rettigové, i když tam to bylo mírně o něčem jiném.

.

Mimochodem, jí se to po celém světě. Na skvělý, ale skutečně skvělý včetně majonézy, jsem narazil například v Karibiku.

0/0
27.11.2011 22:38

rebbe

Re: Fuj!

Nejlepší bramborový salát dělají Italové, jmenuje se Insalata Russa. V ČR se dostavil úpadek tím, že místo domácí majonézy se do toho dává konzervovanou strojní majonézu. Patří tam také na másle podušená zeleninka, ne z mrazáku. Zejména hrášek a mrkev, celer, vše se podusí a na drobno naseká.V

0/0
28.11.2011 10:01

MaC707

Re: Fuj!

jo, ale tenhle ruský salát se v Česku nazývá vlašský....

0/0
28.11.2011 14:42

^Moravian^

Re: Fuj!

A bleje se po nem jeste tri dny...

0/0
28.11.2011 20:22

minio

Re: Fuj!

Tak to tu 120 let starou kuchařku, co v ní mám na něj recept, asi padělali komunisti ne?

+1/0
28.11.2011 2:45

KOLDAK

Re: Fuj!

Rusáci vlastně naučili kočky mňoukat, že

0/0
28.11.2011 8:41

3dzery

Re: Fuj!

V padesátejch letech nás ve škole učili že všechno vymysleli rusáci.Tak s tím br. salátem to musí bejt pravda.;-D

0/0
28.11.2011 10:21

wrah

Re: Fuj!

V naší rodině se traduje, že recept na BR salát pochází z Itálie, z roku cca 1850, tehdy praprababička utekla do čech za prapradědečkem. To jen tak mimochodem.

0/0
28.11.2011 20:07

Mražená spermie

***

Já dělám výborný bramborový salát. Moje tajemství je, že tam nedávám brambory.

+2/0
27.11.2011 21:52

KOLDAK

Re: ***

:-) Tak to by možná v soutěži vyhrál, příště to zkuste.

0/0
28.11.2011 8:39

sámvelkýmao

Re: ***

namísto toho kobzole, krumple taky.....

0/0
28.11.2011 18:04

^Moravian^

Re: ***

Erteple, zemaky, jabloska...

0/0
28.11.2011 20:23

Sub7

...

Mně nejvíc chutná salát, který dělá moje tchýně. Ale nebudu vám prozrazovat, co tam dává. Ti hloupí by začali vykřikovat, co tam podle nich nepatří - že to ne a ono ne, aniž by to ochutnali. Když ten salát míchá, je to skoro jako když Alessandro Scotta v Císařově pekaři míchal elixír, ale výsledek skvost. A ti chytřejší určitě pochopili, že ani v té zmíněné soutěži se určitě nemohl vítězem stát žádný nechutný blivajz.

+5/0
27.11.2011 20:40

ilna

Re: ...

R^R^R^

0/0
27.11.2011 21:49

miljal

Re: ...No jo,

vážený(á), dovolím si ale podotknout, že má malinkou vadu. Nebyl připraven ani na Karibiku ani nikde jinde, jak se tady někteří diskutéři předvádějí. Váš byl připraven DOMA a s láskou pro své blízké V....To je jeho přednost, přeji Vám, ať se i letos podaří;-D:-):-)

0/0
30.11.2011 7:01

danax

nejlepší bramborová salát je švédský

ať si každej smíchá co chce

0/0
27.11.2011 20:17

KOLDAK

Re: nejlepší bramborová salát je švédský

Pejsek a kočička vařili dort:-)

0/0
28.11.2011 8:40

bennycz

Veterinář?

ne úplně k tématu, ale jen pro přesnost - veterinář a veterinární technik jsou dvě trochu odlišné věci. Veterinář (= veterinární lékař) je absolvent univerzity, veterinární technik je absolvet střední odborné školy.

0/0
27.11.2011 18:25

flames828

...

Fuj, bramborový salát...

0/0
27.11.2011 18:21

hokejový expert von Kei II.

Cibule v salátu? FUJ!

+1/0
27.11.2011 16:59

VařícípolévkaGazpacho

Re: Cibule v salátu? FUJ!

Jo , cibule do salátu , najemno , ale hodně najemno pokrájená půlka cibule

0/0
27.11.2011 17:26

mattonka

Re: Cibule v salátu? FUJ!

my dáváme cibuli do salátu jemně spařenou v octu...

+1/0
27.11.2011 18:23

rebbe

Re: Cibule v salátu? FUJ!

Nakrájenou cibuli stačí dát na pět minut do octa, potom propláchnout v sítku studenou vodou a nechat odkapat. Ztratí úplně jakoukoliv štiplavost.V

0/0
28.11.2011 10:03

Arpád III.

Re: Cibule v salátu? FUJ!

A proč ji tam tedy dávat?

0/0
30.11.2011 6:11

Dawemaster

Re: Cibule v salátu? FUJ!

Salát bez cibule? FUJ!;-D

+7/0
27.11.2011 19:01







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.