Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pekař peče chleba podle staré receptury, v Praze je na něj fronta

Pekař Zdeněk Vondřich ze Mšena peče chleba v klasické parní peci. Prodává ho nejen na Mělnicku, ale vozí ho i do pražské holešovické tržnice, kde na něj stávají už od rána fronty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

firecracker

Kde

neví náhodou někdo kdy a kde se ten pán v té Holešovické tržnici vyskytuje ?

0/0
7.3.2012 11:41

protiodborář

Já jsem spokojený

Na trhu a i v tom Kauflandu najdete dobré potraviny,ale člověk musí umět číst a také má smysly,jako jsou zrak,čich,chuť  sluch a hmat!Uzenin je také výběr,jaký nebýval a masa taktéž!Když je peněz míň nesmí se bát trochu zapracovat!;-D

+1/0
30.1.2012 1:00

kalajka

pečivo

My si nekupujeme žádné pečivo. Minimálně každý druhý den si pečeme sami čerstvé housky u kterých mám jistotu že jsou opravdu celozrnné. Meleme si i svou mouku, kterou kombinujeme s kupovanou. Časově celá výroba našeho pečiva není náročná ( těsto, pečení a kynutí asi tak 3h, ale ve většině času nemusíte nic dělat). Celkově s kvalitou potravin nemáme problém jelikož jsme vegetariáni a tak extrémně nekvalitní masné výrobky jdou mimo nás. Navíc za dobrý sýr si jsem ochotna trochu připlatit ve specializované sýrárně (u nás v Ostravě jsou minimálně čtyři a tak si začínají i cenově konkurovat) jelikož  stačí kousek chuťově dobrého sýra než půl kila vodou nahoněného eidamu.  A v sezóně nám loni celou dobu dovážel  svou zeleninu pán z moravy  za úplně směšnou cenu a výbornou kvalitu (český poctivý česnek nám prodával za levnější cenu něž čínský).Myslím si tedy, že kdo chce jíst kvalitní potraviny za dobrou cenu tak má šanci. Chce to jenvše pořádně promyslet a věnovat tomu chvíli vlastního času.

0/0
26.1.2012 14:29

1000101111001110

Re: pečivo

No on ale každý není na mateřské, že...

+1/0
28.1.2012 1:58

Jiří Bakkal

Reakce

Kupujem Mochovský....

0/0
16.12.2011 14:15

AJA158

Chlebík

Rozhodně Kváskový chléb z pekárny Srní. Nejenže vyhrál cenu Chutná hezky jihočesky, ale jen naprostou jedničkou svou chutí. Prodáva tady v čb např. Terno.

0/0
15.12.2011 7:45

EMS

Re: Chlebík

To mám ale daleko:-P.

0/0
26.1.2012 8:01

Bětka

Potraviny

Taky dávám přednost pečivu z malých pekáren. Ale mám takový nápad-zavedla bych v prodejnách 2 regály. V jednom by byly "skutečné" potraviny. Ve druhém, s nápisem "Náhražky" by bylo to, co se nám běžně nabízí-škrob místo jogurtu, sbírky Éček, emulgátory,plastifikátory a jiné amarouny, sója místo svaloviny /obojí je od S,že/. Ať si každý vybere,co bude jíst. Ale strkat mi chemickou sloučeninu za cenu pravé potraviny,považuji za podvod.

+1/0
12.12.2011 12:38

My.WinCleaner

Re: Potraviny

Kdo neumí číst, ten to nepozná a kdo číst umí, může si vybrat i dneska. Nevidím v tom až takový problém. Lidi dovedou akorát nadávat co jim to prodávají, ale kdo se dívá na složení jogurtu a podle toho si vybírá? Složení je napsáno na obalu. Jiná věc je ta, že často by bylo nutné vzít hodně silnou lupu, aby člověk vyluštil, co se na obalu píše. Kdyby zboží s nahrážkami zůstalo neprodejné v regálech, bylo by to už něco jiného a výrobci by se museli podle toho zařídit. Ony ani ty emulgátory, ečka atd nejsou všechno jedy a škodliviny. Čím vám uškodí škrob, kyselina citronová nebo lecitin?

+1/0
12.12.2011 15:04

Bětka

Re: Potraviny

tyto přírodní látky ničím,ale proč musí být i v paštice barviva chemického původu? Z nakupování se stalo studium s lupou v ruce. Chtěla bych jít do regálu,sáhnout po skleničce s živým jogurtem,který má životnost třeba jen 5 dní. Nechci nic, co je "jogurt" s 2 měsíční zárukou. Dneska je to spíš pátrací akce.

+2/0
12.12.2011 15:49

1000101111001110

Re: Potraviny

Stěžujte si u ostatních zákazníků, kteří nejsou ochotni zaplatit za lepší zboží 2-3x více...

0/0
28.1.2012 1:52

kpt.Dabač

Re: Potraviny

Lidé by si rádi připlatili, ale na připlacení nemají. Je sice pravda že se v práci moc nenadřou, ale zase si nic nevydělají. Lidé říkají za málo peněz málo muziky, zaměstnavatelé říkají za málo muziky málo peněz. Tak že začarovaný kruh.

+1/0
2.2.2012 3:29

anajjj

Damy a panove,

jde o chleba, tak si ho ochutnejte, nez napisete sve rozumy...

Jestli je jeste tak vyborny, jako byl pred triceti (a vice) lety, tak opravdu stoji za to ho alespon zkusit. Jezdila jsem si pro nej kdysi na kole 5km, nez jsem se s nim vratila domu, tak jsem ho polovicku stacila snist jeste za tepla, i kdyz mi bylo jasne, ze dostanu doma vynadano. ... krasna vzpominka, nejlepsi chleba co jsem kdy jedla. (a ze jsem okusila mnoho chlebu v mnoha zemich...)

0/0
12.12.2011 0:25

EMS

Re: Damy a panove,

Takže vzpomínka na chuť dětství než na chleba?

0/0
26.1.2012 8:03

mousehr

Problém je taky

v tom, jakým způsobem umletou mouku používají. Dnešní válcové mlýny obilí nerozemelou, ale posekají, a tím zničí tolik důležitou vlákninu, která má vliv na trávení. Správně se má obilí mlít na kamených mlýnech, jako to dělali naši předci.

+1/0
11.12.2011 22:16

Mispulda

podstata věci je úplně někde jinde

Jestli peče ve staré peci je vcelku nepodstatné. Jestli podle staré receptury je také druhotné. Naznamená to, že nová receptura musí být špatná. Jde o to, zdali je výroba daného produktu "poctivá" či ne. Neboli zdali je do chleba přidáván starý rozemletý chléb. Zdali ingredience jsou nahrazovány levnějčími horšími náhražkami. atd. A to platí jak pro chléb, tak pro ostatní potraviny. Jsem pak za tuto kvalitu ochoten zaplatit vyšší částku. Pokud mi výrobce nějak dokáže, že je tím poctivím výrobcem, přeji jim jen to nejlepší a doufám, že budou přibývat.

+4/0
10.12.2011 21:41

lipl

Re: podstata věci je úplně někde jinde

Nemáte úplně pravdu, je opravdu rozdíl, jestli se peče v parničcce nebo v nějaké elektrické průběžce.

0/0
10.12.2011 22:25

Mispulda

Re: podstata věci je úplně někde jinde

ale o to tady vůbec nejde. Samozřejmě, že určité nástroje jsou pro přípravu lepší a jiné zase horší. Já se snažil říci něco jiného

0/0
10.12.2011 22:47

raadoos

Re: podstata věci je úplně někde jinde

jsem zaměstnancem firmy lapek a.s. jihlava..Jako jedna z mála velkých pekáren pečeme chléb z klasických kvasú které se neustále obnovují. Opravdu se chléb do těsta přidává ale je to chléb z ranní várky a večer se zpracuje.na pastu kteráse do těsta přidává kvůli vláčnosti. Veškerý vrácený chléb se prodává jako krmivo. Nejsem majitelem firmy abych tady dělal reklamu.jsem jen údržbář. Ale se....u mě ty kecy lidí kteří nikdy v pekárně nebyli a pouze si myslí že vědí. Kupte si chléb firmy Lapek Jihlava a pak komentujte.:-):-):-):-)

+1/0
11.12.2011 8:17

EMS

Re: podstata věci je úplně někde jinde

A kde ho v Praze, Liberci Jablonci nad Nisou koupím? Fakt, bez ironie!

+1/0
26.1.2012 8:04

ort

.

A taky by mohli i uzenáři začít dělat uzeniny podle starých receptur, uzenin je sice velký výběr, ale nechutnají mi v podstatě žádné, kdysi šunka, nebo tzv.cikánská pečeně to byla mňamka, nebo turistický salám - za takové uzeniny bych byl rozhodně ochotný si připlatit. Potraviny si vybírám, ale nemám možnost objíždět statky a nakupovat přímo u zemědělců, jak někteří radí. V našem městě je jeden uzenář, který tady vlastní asi tři krámky s uzeninami ale ty také nejsou nijak chuťově dobré, taková dnešní klasika má to sice honosný název extra výběrová šunka ale mezi zuby cítím PVC jak u té nevýběrové. Dobrý chléb tady kdysi pekla malá pekárna ale časem se dost pokazili a mám dojem, že taky do chleba teď přidávají starý rozemletý chléb, protože teď mi chuťově připadá jako, já tomu říkám, starý v  novém. Ale jedno pozitivum to má, odnaučil jsem se konzumovat uzeniny.

+3/0
10.12.2011 17:32

morae

kvalitu dělá zákazník

Kolik z nás je ochotných nekoupit si raději nic, než šmejd. Jenže pečivo koupit musím a doporučovaný kváskový chleba je tu k dostání jen málokdy. A stále to není TA kvalita.

Upřímně řečeno, z výběru na trhu bychom neměli co jíst. Tady neexistuje střední cenová relace v přijatelné kvalitě - Potraviny jsou plné náhražek - pokud byste tyto náhražky odstranili, platíte stejně jako za to nejkvalitnější a nejluxusnější zboží.

+1/0
10.12.2011 10:02

bestiak

lidi neremcejte!!

je to tak, ze obchody nabizeji takove zbozi, o jake maji lidi zajem. Uz vidim, jak by to dopadlo, kdyby z vlastni iniciativy zacaly retezce hypermarketu nabizet echtovni chleb - za 50 korun by vune - nevune jeden bochnik vedle ostatnich za 25 Kc nikdo nebral....kdyby zacal konkretni retezec nabizet jen kvalitni drahe pecivo, vetsina lidi by do takoveho retezce prestala chodit....verme tomu, ze se bude zvysovat zajem lidi o kvalitni potraviny a ty se tak za cas na zaklade nasi poptavky stanou prirozenou soucasti nabidky vetsiny pekaru..

0/0
10.12.2011 3:01

morae

Re: lidi neremcejte!!

na to, aby existoval "zvyšující se zájem" musí existovat aspoň počáteční nabídka - zvláštní, že to s tím kvalitním chlebem ještě nikdo ani nezkusil. Ale i tady vám musím oponovat, různých "chlebů s příchutí" za cca 25,- á 500g je v nabídce dost, jen se spíš podobají francouzským bagetám. Poctivý žitný bochník - i poloviční za těch 20-25 Kč nepotkáte. Proč?

0/0
10.12.2011 10:06

Albert Jeden Kámen

Re: lidi neremcejte!!

První vlaštovky v chování zákazníků tu jsou. Konečně po 10ti letech pochopili co je to česnek a stoupá konzumace piv z regio a mini pivovarů. Cena je vyšší,ale klientela už je . Co může být v buřtu za 60/kg,když za maso dám v průměru 120,-/kg, junior stojí 30,-/kg jako za komančů,kdy to byl plat za 2 hod.

+3/0
10.12.2011 14:02

drbas

co fetujete?

slusnej model asi...

0/0
10.12.2011 0:52

voloda44

Re: co fetujete?

chleba

+1/0
10.12.2011 9:13

SkyZero

5%

Kdyby Kalous vratil dan na potraviny na 5%, mohla by si vetsi cast obyvatel kupovat kvalitni potraviny. A ja bych nemusel platit drahe leceni tech valicich se sudu, co si koupi salam za 100 kc/kg, kdyz i samotne maso stoji dvojnasobek.

+3/0
9.12.2011 22:54

Zefram Cochrane

Re: 5%

Kdyby tento "expert" začal hledat zloděje a tuneláře mezi svými kolegy politiky a lobbysty, ti by byli stíháni a odsouzeni ... Nebo kdyby se alespoň začali hlídat nové podvné obchody...

Holt pan Kalousek je tzv. profesionální politik, bez cti a skrupulí, dostane se do každé vlády i kdyby měl vyměnit strany třeba stokrát. Vládl s ČSSD, vládl s ODS, vládne i dnes.

A pokud někdo čeká záchranu od slovenského StBáka Babiše, tak ať se zeptá sám sebe, kolik čestných lidí získalo bez kompromitujících informací, pák a podvodů na hraně zákona miliardy za tak krátkou dobu, no třeba monopolní kšeft na MEŘO a jiná biopaliva, kartelové dohody Penam a spol., jistě nic žalovatelného, vždyť to jeho lidi prosadili přímo v parlamentu.

A takový póvl máme volit?

+5/0
9.12.2011 23:53

next_ghost

Re: 5%

Kdyby Kalousek měl začít hledat zloděje a tuneláře, musel by začít pohledem do zrcadla. Já osobně volím Piráty, ale záchranu od nich nečekám. Čekám od nich jen to, že před svou nevyhnutelnou asimilací mezi zloděje a tuneláře stihnou zavést dost nástrojů, abychom se v tom úmyslně zamotaném bordelu veřejných financí všichni vyznali a zvládli se zachránit sami.

+2/0
10.12.2011 1:48

Naked and petrified

Re: 5%

aha...?Pred kterym zdrazenim nakupovali lide podle kvality a ne podle letaku?

0/0
31.1.2012 21:52

Radka.seznam

Re: 5%

Před revolucí v roce 1989... :-/[>-] 

To byl chléb chlebem, rohlík rohlíkem, uzenina uzeninou, šunka šunkou, sýr sýrem,

tvaroh tvarohem, mléko mlékem... R^ To, co se dnes prodává a pak konzumuje, nemá s potravinami nic společného... RvRvRv Jde jen o kšeft... ;-(

0/0
3.2.2012 12:33

Naked and petrified

Re: 5%

Jo taaaak! A zaby kouri virzinka!

;-D;-D;-D

0/0
3.2.2012 14:19

Bereniké

Rudná u Prahy

Tam kupuju kváskový chleba, je dobrý i po několika dnech.

+1/0
9.12.2011 20:54

sun.alex

Re: Rudná u Prahy

Jo...Rudná! Tam bývaly vždycky čerstvé především prostitutky...;-D

0/0
9.12.2011 21:13

Duke._._Nukem

Re: Rudná u Prahy

cerstve...,radsi si ani nepredstavuju,co na nich mohlo byt cerstve...;-D

0/0
10.12.2011 12:23

Více takových Kožených

Chléb

Z Vysokého nad Jizerou. :-)

+1/0
9.12.2011 20:31

killian

.....

Jenom mne zarážejí ty řečí toho kámoše od Pohlreicha co vypadá jak mýval. Že někoho baví chleba jsem opravdu už dlouho neslyšel. Proč nemůže říct, že mu prostě chutná. Navíc legendární jsou jeho hlášky o sexy talíři

+1/0
9.12.2011 20:14

drbas

Re: .....

ty nas taky dost "bavis".. nejdriv si zjisti, co dokazal, a pak tady mluv howadinyRv

0/0
12.12.2011 12:44

modroslizák

Aspoň si lidé připomenou, jak chutnal chléb nedávno

Tehdy nebylo třeba narvaných dopisních schránek reklamními letáky, ale do obchodů vábila vůně chleba.

+5/0
9.12.2011 18:59

V. H.

Re: Aspoň si lidé připomenou, jak chutnal chléb nedávno

A teď tu o perníkové chaloupce. Prosííííím

+1/0
9.12.2011 22:36

Urb - Uničtoženie vraga

Re: Aspoň si lidé připomenou, jak chutnal chléb nedávno

http://www.cist.cz/Pohadky/pernik.htm

0/0
9.12.2011 22:48

opportunity

Re: Aspoň si lidé připomenou, jak chutnal chléb nedávno

Má pravdu. Na chatě jsme kupovali podmáslový, doma jsem jezdívala do centra na kulatý, u babičky zas místní, taky se prodávala skvělá tmavá moskva... a za slušnou cenu.

+1/0
15.12.2011 23:47

Radka.seznam

Re: Aspoň si lidé připomenou, jak chutnal chléb nedávno

Za to teď všude kupujeme předražený sajrajt, pokud chceme něco jíst... ;-€RvRvRv:-/

0/0
3.2.2012 12:37

dizzydent

to jsem se nasmál

že prý cvrčovický už skoro nikde není..právě teď ho jím, mají ho v dobrým krámu v praze na smíchově v ulici u santošky 10..a jakože je fakt dobrý :)

0/0
9.12.2011 18:48

kajak v zakoně

Re: to jsem se nasmál

co do toho dávaj, že se pořád směješ...?8-o

0/0
9.12.2011 21:00

Jirka Hradec = Lovec Imperialstů

Re: to jsem se nasmál

dávám si ho u babči leč mají ho asi hlavně na západě Prahy ;-)

0/0
9.12.2011 23:09

other_side

moudrý to muž

R^

0/0
9.12.2011 18:25

Starej Sviňák

Kvasek

ja pecu doma chleba z kvasku, kterej je z rozchovanejch pivnich kvasnic. Podobnej se da udelat i z trochy acidofilniho mleka v zitne mouce. Jen je potreba ho tyden nechat zrat a hlidat, aby nezplesnivel.

Kvasek taky kyne pomaleji, nez drozdi.

Peceme bohuzel jen v normalni troube a testo nam uplne nedrzi tvar do pecnu, ale hutove je bezkonkurencni:)

0/0
9.12.2011 17:44

Radka.seznam

Re: Kvasek

Kde seženeme pivní kvasnice??? Vážně...  Asi si budeme péct chléb také sami, to co se prodává, je hrůza a navíc cena je také strašná... A druhý den je dobrý tak jenom k polévce... :-/  Takže celý chléb už nekupuji, ale u Alberta jsou tak vypočítaví, že 2 půlky chleba jsou mnohem dražší než chléb celý.... To mi hlava nebere a kupovat ho nebudu... Ať si ho nacpou někam... ;-ORv

0/0
3.2.2012 12:41





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.