Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

S balíčkem sušeného ovoce můžete zkonzumovat i porci živých roztočů

Co na první pohled vypadá jako krystalky vysráženého cukru na sušených meruňkách či fících, se několikanásobně zvětšené může ukázat jako shluky skladištního roztoče mlékohuba obecného. Zjistil to časopis dTest ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze. Podezřelé ovoce si můžete dát zadarmo zkontrolovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

roddie2

Fakt bojim

sice mám asi metrák roztočů v peřinách, kobercích, hadrech a kdoví kde ještě, ale tohle je už vážně moc!:-P

0/0
2.1.2012 18:36

pletiplot

Myslím, že je to zbytečná panika

Můžete mít alergii, možná vám po tom bude blbě, hodně výjimečně může nastat anafylaktický šok (to je na záchranku), ale drtivá většina lidí to sní a nic nepozná. Ale tolerovat v prodeji by se to nemělo, je to jako červivé ovoce.

0/0
2.1.2012 15:30

modern725

x

jednoznačně párek z hypermarketu! Ten žádný roztoče mít nebude!

0/0
31.12.2011 11:17

Stanicio

Re: x

To zcela urcite, protoze v tom neprezije prakticky vubec nic.

+1/0
1.1.2012 19:47

tom-2718281828459

Binokulární lupa

Binokulární lupa? nechtěli tím říci mikroskop?

0/0
31.12.2011 0:08

kluvi

Re: Binokulární lupa

Ne

0/0
1.1.2012 16:43

vinař z moravy

juj, to sem se vylekal...

Myslím, že je to normální - tak budˇ tam bude ještě více chemikálií nebo trošku toho života. Samozřejmě se nabízí lepší (nicméně pracnější) varianta - usušit si svoje ovoce. Ale ani tam nemáte "bezživočišnou" jistotu. Takže varování je dobré, ale pokud už je to moc navážno a dělá se z toho panika - podobně jako z různých výzkumů, co nás zabíjí trochu a co míň, tak to už dobré není. Nejvíc nás totiž likviduje stres z toho sledování těch jedů, co papáme, ze sledování těch děsivých výstrah. Takž klid a nohy v teple či zimě bez stresu. Je ho i tak dost. :-)))[>-]:-)

0/0
30.12.2011 14:50

chudacek.blbecek

Re: juj, to sem se vylekal...

Domácí výroba je daleko jistější cestou k bakteriím; hnilobě a plísním. V domácích podmínkách nikdy nemůžeš dodržet tak přísné normy, jako mají výrobci potravin. Na druhou stranu domácí výrobky konzumuješ daleko dřív, takže se zkazit nestihnou, sušený ovoce se často dlouho válí ve skladech a náklaďácích, než přijde na pult.

0/0
2.1.2012 9:52

dan..

Veškeré potraviny vyvářím hodinu

v Savu, na mě si nějaká Mlíkotlama nepřijde.

+6/0
29.12.2011 22:55

davez

Re: Veškeré potraviny vyvářím hodinu

R^ díky za tip ;-D

0/0
31.12.2011 9:27

Stanicio

Re: Veškeré potraviny vyvářím hodinu

predpokladam, ze neredene.

0/0
1.1.2012 19:49

Edmund Černá Zmije

Tohle dělají ty novinářský hyeny pořád

jak něco lidem chutná, hned jim řeknou, co v tom může být za humus. Přitom se to týká mizivého promile potravin, zbytek je skvělý a lidi by měli mít právo si to vychutnat bez nějakých zbytečných stresů a zošklivování od pisálků, kteří už asi nemají o čem psát. ;-€Rv

-

Tuhle práci by měli nechat na potravinářské inspekci a nekazit lidem chuť k jídlu. Zvlášť teď, mezi svátky. :-/

0/0
29.12.2011 21:36

studuji VŠ cenzorskou

nekupuji

když si přečtu, kolik tisíc km to ovoce kvůli mé spotřebě muselo překonat, tak to z principu nekupuju.....a jak vidím, dělám dobře :-P

mě stačej jablíčka z naší zahrady.....ó jak nejsem IN

0/0
29.12.2011 10:24

abc

Re: nekupuji

No vidíš, já už 70 let takové články nečtu takže také nejsem IN, kupuji ovoce, které mi chutná ...a jak vidím na svém 95 letém otci, který celý život dělá to samé, dělám dobře.

0/0
30.12.2011 16:32

oracle29

Mám doma laboratorní mikroskop tak se klidně kouknu sám

;-D

0/0
28.12.2011 19:24

Pierre de Croissant

Tak to bylo napsáno již v knize z roku cca 1880

o surovém hnědém cukru a proto tam byl jako kvalitní oceňován čistý rafinovaný cukr. Ještě to doplnily oto, že kromě primárních roztočích konzumentů cukru tam jsou též další druhy  a to jejich draví lavci, případně parazité. Prostě celá zoo;-D.

dnes se lidé ženou za přírodním  tzv. BIO, ale neuvědomují si, že to znamená více plísní, patogenů, nemocí zvířat, více parazitů a utrpení zvířat.

0/0
28.12.2011 13:44

Chrobak SACEK

říkám to pořád...

... nejzdravější je poctivej bůček :-)

0/0
28.12.2011 8:26

MarkoSX s banem

Re: říkám to pořád...

po přečteni všelijakých testů potravin začínám nabývat dojmů, že máte bohužel pravdu:-(

0/0
29.12.2011 15:46

Sasenka

Byli vidět

Měli jsme je a bylo vidět, že je s meruňkama něco divného. Teď teda vím, co to bylo.

0/0
27.12.2011 14:07

agent_A54

ALE ŘÍKÁ SE, ŽE

co tě nezabije, to tě posílí... ale na druhou stranu jsou věci, co zabíjí i desítky let...

0/0
22.12.2011 16:52

BíláKočkaPřevlečenáZaTrpaslíka

..

;-D;-D;-D;-D;-D;-D

0/0
22.12.2011 8:00

Mo_Berg

No dobrou chuť

.. :-/

0/0
21.12.2011 22:59

ununun

mlékohub

je výbornej, víte kolik díky němu ušetříme za mlíko?

0/0
21.12.2011 22:11

Bereniké

Takže vegetariáni mají smůlu :-)

Ortodoxní vegetariáni by se tedy měli vyhýbat sušenému ovoci, aby nedejbože nějakého malinkatého živočicha nespolkli. Nám všežravcům je to myslím jedno.

0/0
21.12.2011 21:47

ununun

Re: Takže vegetariáni mají smůlu :-)

co to je "ortodoxní vegetarián"??? něco jako ortodoxní všežravec?

0/0
21.12.2011 22:12

BíláKočkaPřevlečenáZaTrpaslíka

Re: Takže vegetariáni mají smůlu :-)

ale podle me by se meli vyhejbat i cerstvymu ovoci a zelenine, protoze skoro dycky v nem je nejakej cervik!!

takze by vlastne nemeli jist vubec nicR^

+1/0
22.12.2011 8:01

krkavec běžné velikosti

...

vozil jsem si z Německa ovocné musli a jednou jsem ho nechal asi 14 dní v lince,když jsem přijel a otevřel ji,koukala na mě příšera asi jako velká vážka,15 cm.V životě už bych si to nekoupil.Tedy možná sem to zvíře mohl prodat ...

0/0
21.12.2011 18:35

stastu

Re: ...

co říkala?

+1/0
21.12.2011 20:30

já George XVII

Re: ...

bzum, voe. Co čumíš ;-D

+8/0
21.12.2011 22:35

martin0669

Re: ...

a já myslel, že to bude mluvit německy ... ale asi to pochytilo domácí mluvu :)

0/0
2.1.2012 15:07

roddie2

Re: ...

Voni ti tam jako bonus přibalili pár proteinů v podobě housenky a tys to prostě nepochopil a nechal z toho vylíhnout motýla. Takže příště.

0/0
2.1.2012 18:37

username

4 desetiny milimetru

Fakt je veliký 4 desetiny milimetru? Zdravé lidské oko rozpozná velikost od 0,1 mm, tj. 4× větší breberky by měly být vidět pouhým okem.

0/0
21.12.2011 13:40

StanleyP

Re: 4 desetiny milimetru

Jistěže je vidíš, ale nevidíš nožičky a hlavičku, tudíž nepoznáš že jsou to roztoče a nerozeznáš  je od (cukru atd.)

0/0
30.12.2011 11:08

jozko skocdopole

Neni problem !

Ja ovoce prevaruji ve vrici vode.

0/0
21.12.2011 13:28

dvakratzabanovanylajos

Re: Neni problem !

ja ho destiluji.

+14/0
21.12.2011 13:33

ravl

Re: Neni problem !

kdo ví zda mu líh vadí ;-)

0/0
21.12.2011 14:41

Gustav Nečas

Re: Neni problem !

Škůdcům líh nevadí, ověřeno parlamentem.

+15/0
21.12.2011 22:18

Morrison

Re: Neni problem !

Ale dobrý vliv to na ně taky nemá..

0/0
22.12.2011 8:01

pletiplot

Re: Neni problem !

I sušené?

0/0
2.1.2012 15:32

epox9nda3

Holt planeta života

je plná života.

+1/0
21.12.2011 13:18

roedor

Re: Holt planeta života

absolutní rýmR^

+1/0
22.12.2011 8:41

other_side

nezbývá

tedy, než pečlivě žvýkat a žvýkat a šechny roztoče požvýkat, ať nepřežije ani jeden. Trochu mi to příjde jako poplašná zpráva.

0/0
21.12.2011 12:20

kosatica

Re: nezbývá

8-o;-D;-D;-D

0/0
21.12.2011 16:17

Morrison

nechápu,

jak mohly přežít celé generace našich předků, kteří ještě o tomto zjištění neměli ponětí? To je čirý zázrak!

+6/0
21.12.2011 12:20

jdobry

Re: nechápu,

Zadny zazrak,  v 19. stoleti byl prumerny vek doziti okolo 35let. Pokud vyloucime umrtnost deti do 5 let tak 60 let.

+2/0
21.12.2011 13:12

elTondo

Re: nechápu,

Tak, tak. Stačí si prolistovat nějakou úmrtní knihu z 19. století. Není to veselé čtení.

+2/0
21.12.2011 13:25

Morrison

Re: nechápu,

Sám jste správně uvedl, že vysoká dětská úmrtnost snížila tzv. střední délku života téměř o polovinu. Pokud ji nebudeme brát v potaz, je střední délka života zhruba tam, kde bychom byli i dnes bez antibiotik, lepší lékařské péče a kvalitnější stravy...

0/0
22.12.2011 8:07

(gbd)

Re: nechápu,

I po odečtení dětské úmrtnosti byl průměrný věk dožití v 18. století mezi 40 a 50 lety. Až v polovině 19. století se to začalo zlepšovat...

0/0
28.12.2011 11:52

Jerry7650

Re: nechápu,

No ale přijde mi, že se v podstatě vůbec neprodlužuje maximální délka dožití. Nedávno jsem byl v Rudolfinu na nějaké výstavě starých měřících přístrojů. Byly tam životopisy lidí žijících v 15-18století a věk úmrtí mezi70 a 80 byl spíše pravidlem než výjimkou.

Prostě pokud dřive přežili dětství a pak byli dobře živení a šacení, dožívali se věku stejného jako by se dožili dnes a to byla lékařská věda na úrovni šarlatánství.

+1/0
28.12.2011 13:49

capellen

Re: nechápu,

no to jo, tehdy se baštily fíky, banány, tropické ovoce.... minimálně 3x denně.....

0/0
28.12.2011 19:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.